Hirvipata punaviinissä

Teinpä lauantaina hirvipataa. Idean nappasin Polkkapossun blogista, mutta säveltelin omiani, koska olen joskus aika huono noudattamaan ohjeita. Nyt teki mieli vaan tehdä ruoka mahdollisimman helposti, koska sairaana ei vaan jotenkin jaksa panostaa oikein mihinkään (en minä ainakaan). Tässäpä oma mukaelmani.


Punaviinihirvi padassa (n. 6:lle)
n. 500-800g hirven palapaistia (minulla oli vasan lihaa, naudan lihakin käy varmasti oikein hyvin)
vajaa puoli pulloa punaviiniä
n. 2 dl vettä
3 (luomu)sipulia lohkoina
3 (luomu)porkkanaa lantteina

3 (luomu)valkosipulinkynttä viipaleina

n. 10 kpl pienenpieniä maustekurkkuja paloina
6 kpl katajanmarjaa murskattuna
n. 2 tl Herbamare-(luomu)yrttisuolaa
1 tl rosmariinia (kuivattua)
1 rkl Dijon-sinappia
n. 1/2-1 dl puolukoita
1 dl (luomu)Turkkilaista jugurttia
2 rkl karkeita vehnäjauhoja  ja tilkka vettä suurustamiseen (ehdottomasti karkeita jauhoja, jos ei ole niin jätä pois)

Ruskista lihat pannussa, siirrä pataan. Lisää pannuun vähän vettä ja huuhdo pannusta maut, kaada pataan lihojen joukkoon. Lisää pataan sipulit, porkkanat, kurkunpalat, mausteet ja punaviiniä sen verran että lihat peittyvät. Laita uuniin 175 asteeseen n. 1,5-2 tunniksi, riippuen lihan laadusta. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää pataan vehnäjauhosuurus ja puolukat, sekoita oikein hyvin (kypsennä tämän jälkeen vielä n. puoli tuntia). Suuruksen voi toki jättää poiskin.

Ota pata uunista ja sekoittele joukkoon vielä maustamaton jugurtti. Tarjoile peruna-lanttusoseen kanssa (n. puolet perunoita ja puolet lanttua).

Minulla tämä ruoka jostain syystä epäonnistui. En tiedä johtuiko se siitä että tein uunissa vai minun tottumattomasta makuaistista, mutta minusta padasta potki esiin liikaa punaviinin happamuus. Tai sitten viinini oli vain vääränlaista (käytin Australialaista Koonuga Hill Shiraz Cabernet viiniä)... Jos joku tätä tekee, niin kannattaisi ehkäpä vaihtaa viinin ja veden/lihaliemen suhdetta, laittaa viiniä vain vähäsen ja lihalientä enemmän. Ei tämä toki pahaa ollut, mutta olisi voinut olla parempaakin. Jos jollakulla on kommentteja millä tästä olisi saanut paremman niin otan mieluusti vastaan (tai ehkä kannattaa noudattaa Polkkapossun ohjetta :)

Peruna-lanttusose oli erittäin hyvää! Ihmettelin siinä itsekin miksi tavis-pottumuusia edes teenkään, kun kivoja makuja saa lisäämällä sekaan lanttua tai porkkanaa tai bataattia... tai miksei kukkakaalia, tosin silloin kannattaa keitettäessä huomioida erilaiset kypsymisajat.

Lisäkommentti: Päivän jääkaappisäilytyksen ja uudelleenlämmityksen jälkeen hirvipadasta kehkeytyikin tosi maukasta! Jostain syystä tuo seisottaminen ja uudelleenlämmitys tasasi makuja ja turha viinin kitkeryys oli täysin tiessään :) 

Kommentit

Suositut tekstit