Epäonninen glögitorttu

Torstai-iltana leivoin suklaakakun lisäksi myös mausteisen glögitortun. Sen kanssa olikin aika sähellys! Otin ohjeen samasta RuokaPirkasta, josta suklaakakun ohjekin oli, mutta muuttelin vähäsen ja otin vinkkejä Hellapoliisin sivuilta. Siellä tortun glögi-päällinen oli hyydytetty hillosokerilla ja itsellänikin hillosokeripaketti löytyi kaapista, joten päätin tehdäkin niin. Mutta siinä mentiinkin metsään, en tiedä mistä johtui, mutta glögi ei hyytynyt ollenkaan! Yön yli seisottuaan kaadoin kakun päällä lilluvan nesteen kattilaan, kuumensin ja lisäsin liivatteet sekaan, jonka jälkeen päällinen sitten hyytyikin lopulta.

Jos tykkää jouluisista mauista, piparkakuista, glögistä ja joulun mausteista niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä! Tosi joulun makuinen kakku, tykkäsin itse ainakin ja poikani myös. Alla olevassa kuvassa kakku on tullut juuri pakastimesta (koitin äkkiä saada hyytymään tuon päällisen, kun piti saada kakku pian valmiiksi), joten pinta näyttää röpelöiseltä, koska siinä on pientä jähilettä päällä. Alemmasta kuvasta näkyy paremmin millainen se päällinen sitten lopulta oli ;)


Mausteinen glögitorttu (n. 16 viipaletta)
Pohja:
150 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa (minulla oli Philadelphia)
1 tlk (2 dl) vispikermaa (minulla oli 2,5 dl Flora-vanillaa)
1/2 dl tomusokeria
1/2-1 tl kanelia 
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
n. 1/2 dl glögiä 

Pinnan kiille:
2 dl laimentamatonta glögitiivistettä
1 dl vettä
4 liivatelehteä

Koristeeksi:
Kanelitankoja, tähtianiksia tms.  


Murskaa piparkakut murusiksi esim. pussissa. Sulata voi ja kaada piparinmurujen joukkoon. Painele seos irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24cm), jonka pohjalle olet leikannut leivinpaperin tai laittanut pergamiinisen kakkupaperin, niinkun minulla oli.

Tee täyte: Pane liivatelehdet likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mausteet, sokeri ja tuorejuusto. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja liota ne kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja sekoittele se sitten vähitellen täytemassan joukkoon. Älä vatkaa tässä vaiheessa enää kovin vauhdikkaasti, rauhallinen sekoittelu riittää! Kaada täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä jonkin aikaa tai vaikka seuraavaan päivään kylmässä.

Tee kiille: Pane liivatelehdet likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja liota ne kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä jonkin aikaa ja kaada sitten varovasti hyytyneen täytteen päälle. Tämä on minulla vaikein vaihe, täyte tahtoo "sulaa" ja kiilteen pinnasta tulee helposti suttuinen. Kiille ei siis saa olla liian kuumaa kun sen kaataa täytteen päälle.

Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Irroita sitten vuoan reunat (voit ensin vetää veitsellä reunaa pitkin, jotta kakku on irti vuoasta ennen kuin avaat reunan) ja siirrä kakku paperin avulla tarjoiluvadille. Koristele esim. kanelitangoilla, manteleilla tms. Minä ripottelin päälle vielä tähtikuvion marjajauheella.


Tämä kakku sopii hyvin myös pakastettavaksi eli tämän voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja ottaa sen sitten muutama tunti ennen tarjoilua sulamaan jääkaappiin.

Kommentit

  1. Kauniin ja varmasti makoisan kakun olet loppujen lopuksi saanut aikaan!

    VastaaPoista
  2. Äh, kommenttini oli häipynyt jonnekin :(

    Kiitos Trina, tästä tuli sitten lopulta tosi hyvänmakuinen kakku, vaikka meinasi usko loppua välillä kesken :) Tätä voisi jopa harkita joulupöydän kahvipöytään (paitsi että vietämme sen vanhempieni luona, joten äiti on leiponut ja laittanut ruokaa viikkoja jo, ja jopa loukkaantuu jos sinne ruokien kanssa menisi, oli se sitten vaikkapa vain kakku ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit