perjantai 30. lokakuuta 2009

Vanhat korvapuustit

Pulla on hyvää vain tuoreena. Päivän vanha pulla vielä menettelee paremman puutteessa, mutta ei se ole enää mitään uunituoreeseen verrattuna. Mitä siis tapahtuu vanhoille korvapuusteille ja pullille? Niistä tulee aivan ihania korppuja. Pullat vain leikataan ohuiksi siivuiksi ja jätetään ritilälle tai leikkuulaudalle pariksi-kolmeksi päiväksi (riippuen pullasiivujen paksuudesta). Jos siivut on tiivistä alustaa vasten niin niitä kannattaa välillä kääntää, niin ne kuivuvat myös alapuolelta.

Korput säilyvät hyvinä vaikka kuinka kauan ja ovat todella paljon parempia kuin päivän vanhat pullat! :)

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Jos ei huvita niin ei vaan huvita...

Ei vaan saanut töiden jälkeen käytyä kaupassa. Olisi kai pitänyt, mutta ei huvittanut. Siitä seurasi, ettei oikein olisi huvittanut alkaa laittaa ruokaa, mutta pojalla oli aika nälkä. No, laitettiinpa yhdessä sitten lämpimiä voileipiä ruuaksi, kun ei oikein muutakaan keksitty. Pohjana Porokylän leipomon tekemää Kartanon ruisleipää, joka on yksi meidän perheen suosikkileivistä. Päälle aurinkokuivattu tomaattitahnaa (minulla oli 100g purkki Gaea:n tahnaa, siinä ei ole käytetty mitään lisä- eikä säilöntäaineita), purkki tonnikalapaloja vedessä ja luomuEdamia. Paisto 200 asteisessa uunissa 5-10 min. En katsonut kovin tarkkaan kelloa, ei kannata kovin kauas lähteä odotellessa :)


Tomaattitahna riitti sopivasti juuri yhdeksään leipään, mutta yksi purkki tonnikalaa oli aika vähän, olisi helposti mennyt toinenkin purkillinen.

Aivan mahtavat lämpimät leivät saa myös yhdistelmällä punainen pesto, paistetut broilerisuikaleet (mausteena soijakastiketta ja ripaus suolaa ja pippuria), tomaattisiivut ja juusto. Broilerileipiin vähäsen vaaleampi leipä pohjalle on ehkä ruista parempi vaihtoehto.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Masentavan maanantain murkinat

Huono päivä. Eipä siinä sen kummempaa sanottavaa. Ei oikein työpäivän ja jumpan jälkeen järki kulkenut kaupassa, oli tarkoitus saada kotona jotain hyvää ruokaa ja nopeasti, mutta puolet tarvikkeista jäi sitten sinne kauppaan. Päädyttiin pojan kanssa sitten tekemään "pyttipannua" ja pitsaleipää. Pyttipannu = paistettuja perunoita ja sipulia maustettuna suolalla ja pippurilla sekä lihapullia. Lihapullat ovat vanhaakin vanhemmalla kermaviili-sipulikeitto-reseptillä tehtyjä, mutta takuuvarmasti hyvää ja helppoa. Salaattia oli lautasen reunalla vain lähinnä rekvisiittana. "Kastikkeena" mitäpä muuta kuin ketsuppia.


Lihapullat (36 kpl)

400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 pussi (luomu)sipulikeittojauhetta
1 prk kermaviiliä (minulla oli kevyt 6%)

Sekoita kermaviili ja sipulikeittojauhe. Anna turvota hetki. Lisää sitten jauheliha ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele sitten leivinpeltille pieniä lihapullia. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Pitsaleivän leipätaikinan ohje on Pastanjauhajien mainio ohje.


Pitsaleipä (2 kpl)


n. 5 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl extra vergine -oliiviöljyä
2 1/2 dl lämmintä vettä

Päälle:
n. 2 rkl extra vergine -oliiviöljyä
mausteita (minulla oli grillausmaustetta)

Laita jauhot, kuivahiiva ja suola yleiskoneen kulhoon ja sekoita. Sekoita lämmin vesi ja öljy ja lisää vähitellen jauhojen joukkoon koneen käydessä. Vaivaa koneella 5-10 minuuttia. Voit tehdä myös käsin, silloin taikinaa pitää vaivata vähän pidempään. Taikina on valmista kun se irtoaa käsistä ja on kimmoisaa.

Kohota kaksinkertaiseksi (1/2-1 tunti). Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Taputtele leivinpaperille littanoiksi leiviksi (molemmat mahtuvat limittäin samalle peltille). Voitele leipien pinta öljyllä ja ripottele mausteet päälle. Kohota leipiä n. puoli tuntia, leikkaa leivät neljään osaan ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Syö lämpimänä.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Yhteenveto viikon 43 liikunnasta

Jumpissa käynti on yksi mielipuuhistani. Joinakin viikkoina tulee urheiltua enempi, toisina vähempi. Joskus olen suorituksiini oikein tyytyväinen ja joskus taas olisi parantamisen varaa. Tässäpä postaus kuluneen viikon liikkumisista.

Maanantai: BodyPump, BodyPilates ja BodyJam
Tiistai: BodyVive
Keskiviikko: Lepopäivä
Torstai: BodyStep
Perjantai: Lepopäivä
Lauantai: BodyStep ja BodyJam
Sunnuntai: BodyVive

Ei ehkä paras viikko ollut. Lähes koko viikon nukuin niin huonosti että keskiviikon treenit piti vaihtaa nukkumiseen. Töistä suoraan kotiin ja nukkumaan pariksi tunniksi. Torstaina olisin halunnut BodyJamiin, mutta tunti oli niin myöhällä, että lopulta en sitten jaksanut enää lähteä. Se harmittaa vähäsen vieläkin. Samaten harmittaa se, etten sitten mennytkään perjantaina pumppiin, vaan päädyin kaupungille ostamaan uutta jumppatoppia :D No, olipa kiva lauantaina sitten jumpata uusissa vaatteissa. Varsinkin, kun salilla ohjaaja heti kommentoi, että hei, sulla on uudet jumppavaatteet :)

Kakkua ja karamelleja

Vaikka Jouluun on vielä aikaa niin olen vähitellen alkanut miettiä mitä tekisin ystäville lahjaksi tänä vuonna. Yleensä olen leiponut pikkuleipiä, kakkuja ja saaristolaisleipää. Mietin jos tänä vuonna tekisi vaikka karamelleja? Sen vuoksi tein tänään kokeiluerän Wanhan ajan kermakaramelleja, ohjeen löysin Tiia Koskimiehen kirjasta Syystunnelmia ja Joulun odotusta. Näistä tuli kyllä oikein hyviä, mutta aika tahmeita. Ehkä pidempi keittäminen auttaisi.


Wanhan ajan kermakaramellit (n. 50 kpl)

3 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
1 dl siirappia
1/2 vaniljatankoa ja raaputetus siemenet (laitoin itse keittämisen jälkeen 1 tl vaniljasokeria)

Kaada kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Tiputa seosta kylmään veteen ja jos siitä pystyy muotoilemaan pallon niin seos on valmista.

Poista vaniljatanko ja kaada seos voilla voidellulle leivinpaperille matalaan vuokaan. Kun seos on hiukan jäähtynyt paina levyn pintaan veitsellä matalat urat. Kun seos on täysin kovettunut leikkaa levy paloiksi ja pakkaa yksittäin sellofaaniin.

Minä keittelin tätä tunnin verran, vesilasitestissä seoksesta sai kyllä kiinteän pallon, mutta tosi pehmeää massa kuitenkin oli. Ensi kerralla voisi koittaa keittää vielä vähän kauemmin, että seoksesta tulisi vielä jähmeämpää. Eikä missään tapauksessa kannata unohtaa tuota leivinpaperia ja voitelu kyllä auttaa karamellien irrotuksessa huomattavasti, koska seos tarttuu todella tiukkaan kiinni. En haluaisi kaaputtaa tätä irti mistään vuoan pohjalta :D

Lisäksi leivoin porkkanakakun kuntosalin naisille viemisiksi. Tämä on paras porkkanakakun ohje jota olen testannut. Kakku on lisäksi myös vähän terveellisempi, koska kakun rasvana on käytetty öljyä eli ei yhtään kovia rasvoja. Ohje on Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Sama ohje löytyy myös kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia. Tämä kirja on yksi suosikki-keittokirjoistani, ihania vähän erilaisia ohjeita ja kauniita kuvia.


Amerikkalainen Porkkanakakku (12 palaa)

Tarvitaan:
50-100 g saksanpähkinöitä
2-3 (luomu)porkkanaa (300 g)
3 dl (luomu)sokeria - mielellään puolet tavallista ja puolet fariinisokeria
2 dl auringonkukkaöljyä
3 keskikokoista (luomu)munaa
3 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta + 1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl (luomu)kanelia

Kuorrutukseen:
200 g Philadelphia-juustoa
3/4 dl siivilöityä tomusokeria
2 rkl (luomu)sitruunamehua

Voitele pyöreä kakkuvuoka (halkaisija n. 22 cm). Hienonna saksanpähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja pane sivuun odottamaan.

Vatkaa öljy ja sokerit kulhossa (kakku ei onnistu voisulasta).ja vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää pähkinärouhe ja porkkanaraaste ja sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Levitä jäähtyneen kakun pinnalle. Säilytä kakku jääkaapissa (säilyy hyvänä muutaman päivän).

Viikonlopun viettoa

Viikonloppu olikin harvinaisen puuhakas. Vanhempani tulivat kylään perjantaina ja lähtivät takaisin kotiseudulle Pohjois-Karjalaan tänä aamuna. Vieraista huolimatta lauantaina oli pakko päästä jumppaan, olen useinkin lauantaina käynyt BodyStepissä ja BodyJamissa, koska molemmat on minun lempi-lajejani. Lisäksi käyttämälläni salilla oli lauantaina Pukeudu Pinkkiin -step rintasyövän vastaisen toiminnan tukemiseksi. Pakkohan sinne oli päästä ja pinkkiä päälle tietenkin :) Steppi-tuntia oli vetämässä kaikki viisi salin step-ohjaajaa ja jumppaajia oli paikalla n. 30 kappaletta. Oli kyllä hauskaa vaihtelua normaaliin steppi-tuntiin.

Jumppaamisen jälkeen tulin kotiin ja koska vanhempani olivat paikalla niin ruoka oli jo lähestulkoon valmiina! Mitä luksusta normaaliin arkeen :) Syötiin uunissa paistettua kirjolohta ja hyvin yksinkertaista peruna-feta-salaattia, jossa oli kuorineen keitettyjä, kurittuja ja paloiteltuja perunoita, pätkä purjoa, fetajuustoa, kirsikkatomaatteja ja rouhittua mustapippuria. Lisäksi vielä vähän vihreää: lehtisalaattia ja kurkkua.


perjantai 23. lokakuuta 2009

Ompelukurssin antia

Olen tänä syksynä aloitellut uutta harrastusta ompelua. Olen toki ommellut jotain aikaisemminkin (viime aikoina lähinnä verhojen käänteitä) ja kymmenisen vuotta sitten kävin lastenvaateompelukurssilla ompelemassa pienelle pojalleni vaatteita. No, nytkin ensimmäinen ompeluni kurssilla oli pojalleni, tosin vaatteen koko on hiukan eri mitä kymmenen vuotta sitten.

Ilmeisesti olen myös innoissani selittänyt tuosta kurssista, koskapa siskoni toi minulle käydessään oman saumurinsa :) Olen tosin aika laiska oma-alotteisesti kotona tekemään mitään, mutta saapa nähdä. Jospa jotain helppoja ompeluja ainakin saisin tehdyksi.


torstai 22. lokakuuta 2009

Uuden jumpan testausta: BodyVive

Kävinpä kokeilemassa uutta jumppaa BodyVivea. Minulla oli aika lailla ennakkoluuloja tätä kohtaan, koska tykkään kohtuullisen rasittavasta jumpasta mutta mielikuva tästä oli jotain muuta. Yhden kerran olen joskus n. pari vuotta sitten käynyt kokeilemassa ja jotenkin siitä jäi kai muistikuva että tämä ei ole minun juttu. Nyt pyysin kuitenkin pari raskaana olevaa ystävääni mukaan, joten en voinut enää vaihtaa jumppaa steppiin, jota olisi salilla ollut samaan aikaan :)

Tunti olikin sitten tosi positiivinen yllätys! Hiki tuli ja sykkeet sai ylös, kun teki vaan suuria liikkeitä ja hyppyjä. Tunti sopii kyllä tosi hyvin myös aloitteleville kuntoilijoille ja raskaana oleville, koska vaikeita askelkuvioita ei ollut ja mitään painoja ei käytetty. Ensimmäiset viisi musiikkikappaletta oli aerobinen osuus, jolloin nostettiin sykettä helpoilla liikkeillä ja käytettiin samalla myös pehmeää jumppapalloa aktivoimaan myös yläkropan lihaksia. Tämän jälkeen tehtiin lihaskuntoliikkeitä käyttämällä apuna sitä pehmeää jumppapalloa ja vastuskuminauhaa. Musiikitkin oli kivoja, ei mitään perinteisiä jumppa-miksailuja vaan aivan alkuperäisiä kappaleita. Mukavaa vaihtelua.

Suosittelisin tätä kyllä kenelle tahansa, erityisesti ensikertalaisille ja raskaana oleville, mutta myös enempi jumppaaville. Hauskaa ja kivaa, mutta silti tunnista saa niin tehokkaan kuin itse vaan haluaa.

Syntymäpäivä


Minulla oli maanantaina syntymäpäivä, joten tavallaan nyt on myös hyvä ajankohta aloittaa blogi. Syntymäpäivästä sen verran, että se oli aika tavanomainen arkipäivä, mitä nyt leivonnaisia toin työkavereille (enkä tietenkään kertonut syntymäpäivästä mitään, tosin kolme ihmistä sen sitten kuitenkin muisti/sai selville) ja muutamia onnitteluja tuli ystäviltä ja rakkailta ihmisiltä. Lahjaksi sain ihanan kukan, lahjakortin kasvohoitoon ja suklaakirjan. Tuli hyvä mieli :) Siskollani oli myöskin synttärit samana päivänä :) Myöhästyneet onnittelut vielä tätäkin kautta hänelle. Virpi on innokas bloggaaja, hänen intohimonsa on ristipistotyöt (ja lapset! hänellä on niitä kuusi ihanaa pellavapäätä :)

Minun intohimoista sen verran, että niitä ovat liikunta (lähinnä jumpat tällä hetkellä) ja leivonta ja ruuanlaitto. Tykkään myös tehdä käsitöitä, mutta aina ei vaan saa aikaan aloittaa. Jotain pientä tulee sitten tehtyä aina välillä kuitenkin. Näistä aiheista tulen myös tekemään postailuja tulevaisuudessa. Kommentteja otan ilomielin vastaan.

Tässä vielä kuva tiistai-aamun Oulusta... eikös vain näytäkin ihanan talviselta! :) Mukavaa talven odotusta kaikille.