maanantai 30. marraskuuta 2009

Helmet

Olen jo vähän aikaa haaveillut helmikorujen teosta. Tilasin parista nettikaupasta kasan tarvikkeita ja tänäiltana tein sitten ensimmäisen kokeiluni. Nopeastihan tuo syntyi, seuraavassa jo voisi vähän enemmän suunnitella millaisen korun tekisin. Nyt vain melkeinpä pujottelin koruvaijeriin erilaisia helmiä miten sattuu :) Tämä syntyi makeanvedenhelmistä, putkihelmistä, pyöreistä lasihelmistä ja siemenhelmistä. Lukkona kuparipatinoitu salpalukko (ei oikein näy kuvassa).



Saattaa olla että jatkossa tulee jokunen helmikorupostaus lisää ;) Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille.

sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Feta-sämpyläkierteet

Leivottiin pojan kanssa yhdessä tänään. Mukavaa vaihtelua :) Tavanomaisten sämpylöiden sijasta teimme Ulla Svenskin toimittamasta kirjasta Pipareista pitsikakkuun feta-sämpyläkierteitä (ohje Inkeri Huhtalan). Nämä olivat mukavanmakuista vaihtelua tavallisille sämpylöille. Lisämausteeksi olisi voinut laittaa vielä vaikkapa oliivirenkaita tai aurinkokuivattua tomaattia. Nyt tehtiin ohjetta orjallisesti noudatellen. Maistuvia tuli näinkin.



Feta-sämpyläkierteet 
(20-30 kpl rullan paksuudesta ja pituudesta riippuen)
Taikina:
6 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuoretta)
2 tl suolaa
1 tl (luomu)sokeria
6 dl (luomu)vehnäjauhoja
6 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja

Täyte:
30 g  voita
1 dl unikonsiemeniä
150 g fetajuustoa

Sekoita yleiskoneen kulhossa taikinan kuivat aineet. Lisää kädenlämpöinen vesi koneen käydessä ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Anna kohota n. kaksinkertaiseksi (1/2-1 tunti).

Kauli taikina levyksi (n. 40 x 60 cm). Sipaise levylle pehmeää voita ja ripottele päälle unikonsiemenet ja murusteltu feta. Kääri levy napakaksi rullaksi pitkältä sivulta ja leikkaa n. 3 cm levyisiksi palasiksi. Nosta palat pystyyn leivinpeltille. Kohota hyvin, n. 30-60 min. Voitele kohonneet kierteet kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Minä paistoin kaksi peltiä kerralla kiertoilmalla 200 asteessa 10 minuuttia.

Unikonsiementen asemasta voit käyttää muitakin siemeniä (ja täyteeksihän voi laittaa melkein mitä tahansa! :)

Viikon 48 liikunta-saldo

Parempaan suuntaan sairasteluviikkojen jälkeen :) Positiivista tällä viikolla oli myös se, että LesMills-tunneilla on alkanut tällä/viime viikolla pyöriä taas uudet ohjelmat, joten on tullut sitäkin kautta vähän uutta kipinää ja intoa kun on uusia juttuja mitä tehdä :) Erityisesti jännitin lauantain uuden BodyJam ohjelman promotuntia, koska tunnilla on vähän monimutkaisemmat askelkuviot ja kiinnosti tietää millainen uusi ohjelma olisi. Menee taas muutama kerta että kuviot oppii, mutta siinä piilee osa tuon tunnin viehätyksestä.

Sairastelun vaikutus oli kyllä nähtävissä urheillessa, sykkeet nousi aika korkeisiin lukemiin. Ennätys taisi olla torstain Step-tunti, tunnin keskisyke oli 171 ja vointi tunnin jälkeen olikin vähän huono, pää tuli kipeäksi ja oli aika paha olo, joka kyllä onneksi lähti pienellä levähtelyllä sitten pois.

Maanantai: BodyPump ja BodyPilates
Tiistai: Kuntosali (lämmittely 10 min juoksumatolla + salilla n. 30 min. kuntopiiriä)
Keskiviikko: Lepopäivä
Torstai: BodyStep
Perjantai: Afropowerdance
Lauantai: BodyJam ja Kuntosali (lämmittely 10 min juoksumatolla + salilla n. 30 min. kuntopiiriä)
Sunnuntai: Lepopäivä

Saapa nähdä missä vaiheessa alkaa Joulun puuhastelut näkymään jumppaamisissa. Toisaalta on varmaan hyväkin pitää vähäsen rauhallisempi kuukausi ja tammikuussa sitten taas rynnistää salille kaikkien elämänparantajien kanssa! ;)

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Saaristolaisleipä

Lauantai oli mukava päivä. Siivoilin kaappeja ja vähän muutenkin kotia ja tein ruokaa, montaa sorttia tulikin tehtyä sitten kerralla. Ehdin myös jumppaan ja kuntosalille sekä näin rakasta ystävääni. Sain jopa muutamat jouluvalot keittiöön (toinen näkyykin epäselvässä kuvassa alla).

Marinoin kassleria ja siitä tuli kyllä hyvää. Vaikkakin olin kyllä pettynyt kassler-lihan laatuun, siinä oli lihan sisällä ikävästi läskiä, jotka poikakin jätti lautasenreunalle. Jatkossa pitää koittaa löytää vaikkapa sitä porsaan ulkofilettä, se on hyvää lihaa ainakin uunissa hauduttamiseen. Siihenkin vaan tupataan nykyisin laittamaan usein suolaa, enkä sellaista lihaa suostu ostamaan, niinkuin en marinoitujakaan. Lisäksi tein hirvenlihapullia ja saaristolaisleipää. Aivan taivaallisen hyvää tuli tuosta leivästä... harmillista, koska sitäpä tulee sitten syötyä vähän liikaakin.

Alkuperäinen ohje löytyy monestakin blogista, omiin suosikkeihini kuuluu oululaispariskunnan blogi Pastanjauhantaa. Tein tätä leipää viime vuonna joululahjoiksikin ja kaikki tykkäsivät. 


Saaristolaisleipä (2 leipää)

1 l (luomu)piimää (+ 1 dl vettä)
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
3 dl (luomu)vehnäleseitä
3 dl (luomu)ruisjauhoja
2 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa 
10 dl (luomu)vehnäjauhoja

Sekoita kaljamaltaat ja siirappi piimän joukkoon ja anna turvota jonkin aikaa. Jos turvotat maltaita useamman tunnin niin sitten kannattaa laittaa hieman vettä lisäksi, koska maltaat imevät itseensä aika lailla nestettä. Turvottamisen voi hyvin jättää tekemättäkin, mutta leivästä tulee näin hiukan mehevämpää.

Lisää nesteeseen kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, kunhan kaikki jauhot vain sekoittuvat hyvin. Taikina jää aika löysäksi. Kaada taikina voideltuihin leipävuokiin kohoamaan. Kohota n. 2 tuntia ja paista tämän jälkeen 175 asteisen uunin alatasolla 2 tuntia. Voitele leipien pinta paiston loppuvaiheessa pari kertaa siirappivedellä.

Kääri leivät folioon ja anna tekeytyä viileässä ainakin pari päivää. Leipä vain paranee vanhetessaan. Meidän perheessä menee kyllä aivan uunituoreenakin ;)

Minulla oli tässä kaksi 1,2 litraista leipävuokaa ja reunat alkoivat valua uunissa vuokien reunoista yli. Muistin tässä vaiheessa että tein viime vuonna 1,5 kertaisena tuon leipäannoksen ja käytin lisäksi yhtä vähän suurempaa leipävuokaa, jolloin taikinaa oli juuri sopiva määrä. Hyvä nyrkkisääntö on että taikina kohoaa melkein kaksinkertaiseksi.

perjantai 27. marraskuuta 2009

Kypsänä marinoitua kanaa ja tsatsikin uusi olomuoto

Söin tänään päivällä salaattilounasta rakkaan ystäväni kanssa ja annokseen kuului broileria. Keskustelemme useinkin ruuasta ja hän sitten tuumasi että se salaattiannoksen broileri on marinoitu kypsänä ja että sellaista voisi itsekin kokeilla. No pitihän minun heti kotona alkaa kokeilemaan sitten, koska muutama maustamaton broilerinfile kaapista löytyi.

Paistoin broilerinfileet (4 kappaletta) pannulla kypsiksi ja paistumisen aikana sekoitin kulhossa marinadin: n. 2 rkl rypsiöljyä, n. 2 tl garam masalaa ja n. 1-2 tl suolaa (käytin itse sormisuolaa, joten laitoin itse n. 2 tl). Kun fileet oli paistuneet revin ne kahdella haarukalla palasiksi ja huuhdoin paistinpannusta maut tilkalla vettä ja kaadoin marinadin sekaan. Sitten vain kanapalat marinadin joukkoon, sekoittelua ja sitten kylmään odottamaan. Voipi syödä hetikin.

Omat kanapalani olivat marinoitumassa sen aikaa että ehdin käydä jumpassa. Jumpan jälkeen piti saada jotain ruokaa ja koska poikani on ystävänsä luona yökylässä, oli päivälliseni hyvin tavanomainen silloin kun olen yksin, eli leipää. Mutta leivän päällinen ei ollutkaan ihan tavanomainen. Testasin Tsatsiki-postaukseeni tullutta ideaa laittaa sekaan muutakin mausteeksi. Niinpä paloittelin tsatsikin sekaan valmistamaani marinoitua broileria ja tätä leivälle salaatin päälle kunnon kerros. Tulipas aivan valtavan hyvä ja maukas leipä! Kannattaa kokeilla tätä tai jotain muuta aivan omaa variaatiota. Kiitos ideasta HeartAndSoul! :)


Syksy-Talvi-Syksy-Talvi, eikun syksy....

Sää heittelehtii laidasta laitaan. Välillä jo melkein talvi saapuu ja sitten lumet ja pakkaset kaikkoavat ja tulee vesisadetta tilalle. Viimeisen viikon ajan on tullut sitä vesisadetta nyt sitten, melkein aina kun pyörällä jonnekin ajaa niin kastuu. Eikä se kastuminenkaan aina haittaa, mutta kyllä sitä lunta ja valoisuutta jo kaipaisi.

Tällaiset säät kun vain jatkuvat ja on synkkää, niin välillä voisi ottaa kissoista mallia ja käpertyä kerälle pehmoisen viltin lämpimään ja olla vain. Sytyttää kynttilöitä ja nauttia hämyisestä tunnelmasta ja kiireettömyydestä. Kohtahan se kiireettömyyskin on mennyttä, koska Joulun puuhat alkavat vallata alaa jokaisen arjesta. Mutta unohdetaan se stressi kuitenkin, tehdään vain asioita joista tulee hyvä mieli. Ei mitään pakkoa ja puurtamista ja kiirettä, vaan nautintoa vaikkapa siitä että saa kauniit jouluverhot ikkunaan tai siitä, että voi kauppoihin lähtiessä ilman kiirettä katsella ja etsiä läheisilleen ilahduttavia lahjoja. Taikka rentoutua leipomalla ja/tai askartelemalla niitä lahjoja itse.



Mukavaa ja levollista alkavaa viikonloppua kaikille!

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Kevyt salaattipäivällinen

Tänään söimme poikani kanssa päivälliseksi salaattia ja paistettua lohta. Perus-salaattiainekset pohjana (luomulehtisalaattia, jääsalaattia, luomutomaattia, kurkkua, luomuananaspaloja ja fetapaloja ja lisänä muutama luomuoliivi) ja päälle pannulla paistettuja kotimaisia kirjolohimedaljonkeja (maustettuna luomusitruunamehulla, suolahiutaleilla ja mustapippurilla sekä kuivatulla tillillä). Poikani lappasi lautaselle ison kasan ja sanoi että on tosi nälkä ja nam, hyvää ruokaa! :)


Erityisen suuret kehut sai tsatsiki, jota tein pitkästä aikaa. Kiitos siitä rakkaalle ystävälleni, häneltä sain idean kun pohdimme päivällä terveellisiä leivänpäällisiä kovetettujen margariinien tilalle. Poikani sekoitteli tsatsikia myös salaattinsa kastikkeeksi, minä tyydyin levittämään sitä leivälleni.


Tsatsiki
1 pieni kurkku
n. 3 dl (luomu) Turkkilaista jugurttia (kannattaa käyttää mahdollisimman hyvää ja paksua jugurttia tähän)

2 (luomu)valkosipulinkynttä silputtuna
n. 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
suolaa (n. 1/2 tl?) kannattaa maistella itselle sopiva määrä
1/2-1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä

Raasta kurkku ja valuta nesteet pois (itse ripottelin päälle vähän suolaa ja annoin seistä siivilässä n. 15 min. jonka jälkeen puristelin nesteet pois). Tämän jälkeen sekoittele kaikki aineet keskenään, maistele onko sopivasti mausteita ja lisäile tarvittaessa. Säilyy muutaman päivän hyvänä jääkaapissa.

Hyvää salaatinkastikkeena, leivän päällä tai vaikka dippikastikkeena (poikani sanoi että tämä on niin hyvää että tätä söisi vaikka paljaaltaan :D

maanantai 23. marraskuuta 2009

Painavaa asiaa ja kanakeittoa

Kävinpä aamulla puntarilla tosi pitkästä aikaa.. ja järkytyin! Tiesin kyllä että paino on mennyt ylöspäin, mutta että noinkin paljon! No, totuuden nimissä täytyy sanoa että enpä kyllä ole paljon herkkuja rajoittanut (mitä voi ehkä kakkupostailujenkin määrästä huomata :D  Nyt olisi jotenkin saatava jonkinlainen järkevä linja näihin syömis-asioihin. Tiukkaa tulee olemaan, koska olen aika heikon itsekurin omaava ihminen ja erittäin perso makealle ja kaikelle muullekin ruualle, mutta periksi ei anneta! Kakkupostailut tuskin vähenee, koska Joulu lähestyy uhkaavasti... enkä ala mitään laihdutusblogia nytten pitämään, mutta välillä varmaan siihenkin liittyviä kommentteja luvassa ;)

Tänään ei vaan jaksanut kauppaan lähteä pyörimään, joten nopeaa ja herkullista kanakeittoa oli siis päivälliseksi. Tähän ei oikein ole edes ohjetta koska teen tämän aina aineksista mitä kaapista sattuu löytymään, ja tämä on lisäksi aivan naurettavan helppo ruoka, mutta tässä vähän ohjetta kuitenkin..


Kanakeitto (4:lle vähemmän nälkäiselle tai 2:lle isoon nälkään)

300 g maustamattomia broilerisuikaleita
1 (luomu) sipuli pilkottuna
n. 1/2 l vettä
3/4 pkt Koskenlaskija viherpippuri juustoa
n. 2 tl (luomu)Herbamare-liemitiivistettä (ei sisällä suolaa)
n. 1/2 tl curry-jauhetta (minulla on tosi voimakkaan makuista, tätä voi laittaa ihan curryn vahvuuden ja oman maun mukaan)
n. 1/2 tl viherpippureita rouhittuna
1 pss Wok-vihanneksia
(suolaa EI kannata lisätä yhtään, koska Koskenlaskijasta tulee mainiosti tarvittava määrä)

Ruskistele broilerinsuikaleet ja sipuli pannussa. Lisää curryjauhe, sekoita. Lisää sitten vettä niin että kana peittyy liemeen ja ripottele sekaan Koskenlaskija pieninä paloina. Sekoita joukkoon myös muut mausteet (Herbamare ja pippurit) ja kun liemi kiehuu ja juusto on sulanut lisää pakastevihannekset ja anna niiden kiehua kypsiksi (n. 10 min.).

Tämä on meidän perheen yksi lempiruuista. Helppoa, nopeaa ja tosi maistuvaa. Tätä tehdään useimmiten ihan tuoreista kasviksista (useimmiten porkkana, kukkakaali + mitä sattuu kaapista löytymään) mutta nyt sattui ihmeen kaupalla olemana pakastimessa tuollainen wok-pussi ja se meni nyt sitten keittoon. Koskenlaskijan tilalla käy mikä tahansa tuorejuusto tai vaikkapa pelkkä ruokakerma, silloin voi laittaa mausteita vähän enemmän. Usein kippaan mukaan myös jonkinlaista pastaa, mutta nyt tein ilman.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Jouluinen luumukakku

Leivoin viikon sisällä toistamiseen luumukakkua, johon löysin ohjeen Kakkukioski-nimisestä blogista. Pikkuisen tein omia muutoksia vähentämällä voin ja sokerin määrää. En yleensä ole suuri kahvikakkujen ystävä, mutta tämä kakku on aivan valtavan mehukas ja tykkäsin mausta. Tämä on myös yksi helpoimmista leivontaohjeista mitä voi kuvitella: aineet vain sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan, ilman vaahdotuksia ja vatkauksia. Plussana lisäksi se, että kakku on munaton, joten kananmunalle allergisetkin voivat tästä ihanan joulunmakuisesta kakusta nauttia.



Luumukakku 
 4 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 dl (luomu)sokeria
1 tl (luomu)kanelia
1 tl kaardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä 
2 tl soodaa
150 g sulatettua voita
1 dl luumumarmeladia
2 dl (luomu)maustamatonta jugurttia 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja sekoita sulan voin joukkoon luumumarmeladi ja ruokajugurtti. Yhdistä jauhoseos ja voi-marmeladi-jugurttiseos. Sekoita vain sen verran että jauhot sekoittuvat tasaisesti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (rengasvuoka). Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40 minuuttia. 

Kuluneen viikon saldo

Olipas viikko... flunssasta alan olla toipunut, urheilut voi taas aloittaa ensi viikolla, jee :) Loppuviikolla siis kävin leipomassa ystävättären luona, torstaina poikani sai mopokortin ja mopolla hän on nyt sitten päristellyt ympäriinsä. Aivan tohkeissaan oli torstaina, kävi työpaikkani pihalla kavereidensa kanssa mopoa esittelemässä ("Äiti, tule käymään pihalla." :) Illlalla kun olin jokaviikkoisella ompelukurssillani niin poika kävi myös siellä ("Äiti, voitko tulla pihalla käymään?" :)

Perjantaina oli sitten ystävättäreni illanistujaiset ja menin vähän etukäteen auttelemaan valmisteluissa. Oli mukava ilta. Paljon juteltiin erään Intiasta kotoisin olevan ystävättäremme kanssa, vertailtiin tapoja, kulttuuria, ruokia. Hän kertoi hauskoista kommelluksista mitä on eteen tullut. Myös ruuasta juteltiin paljon, mitä hän kaipaa intiasta, kun puhutaan ruuasta jne.

Lauantaina kävin purkamassa kirpparin pois ja tulin taas kerran siihen lopputulokseen että vaatteet ja kengät ei vaan mene kaupaksi, vaikka hinta olisi naurettavan alhainen. Ehkä jossain toisella kirpparilla meneekin, mutta tuossa omalla käyttämälläni ei. Kaikenlainen epämääräinen tilpehööri taas menee kuin kuumille kiville! :) Palautuneet kirppariroinat innoittivat minut sitten sunnuntain ratoksi aloittamaan varaston ja komeroiden siivouksen. Olen aika laiska tekemään tavallista siivousta, mutta kun puhutaan kaapeista ja tavaroiden järjestelystä niin... no, nyt sitten päätin kantaa varastosta vielä lisää roinaa tänne asuntoon ja esim. lajittelin työkalupakkini uuteen uskoon :D Ruuvit omaan lokeroon, mutterit ja sokat omaan, naulat omaan, jne. Tässäpä ihailkaa :D


Minulla on t yöhuoneessa kaapissa ollut kolme hyllyä vallattuna kaikenlaisille työkaluille ja remppa-tavaroille, nyt päätin että osan voi hyvin viedä varastoon. Nämä lähtee sinne, koska jos niitä joku päivä tarvitsee (eikä se tarve tule eteen edes joka viikko!) niin äkkiäkös laatikon sitten varastosta käy noutamassa. Vapautuupa kaapista tilaa muulle, ehkä tärkeämmälle tavaralle.


Rentouttavaa sunnuntain jatkoa kaikille lukijoilleni. Menen jatkamaan "siivousta" :)

tiistai 17. marraskuuta 2009

Tilannekatsaus (mopomopomopo ja singahtelua sinne sun tänne)

Flunssa vaivaa edelleen, mutta tämä viikko on niin puuhaa täynnä ettei oikein koneelle ehdi istuksimaan! Toisaalta aivan kivakin välillä kun tapahtuu paljon, mutta varmasti ensi viikko on mukava kun voi taas hidastaa tahtia ja keskittyä omiinkin juttuihin :)

Sunnuntai-iltana ystävättäreni kävi kylässä istumassa iltaa ja hakemassa leivontaohjeita ja tänään sitten menin töiden jälkeen hänen luokseen leipomaan. Tehtiin yhdessä oliivi-aurinkokokuivattutomaatti-leipiä, keltaisia broilerinyyttejä (aivan valtavan ihana ohje siskoltani, kiitos vain :) ja sieni-kinkkupiirakkaa. Tarkoitus oli tehdä lisäksi myös sacher-kakkua, mutta poikani alkoi kahdeksan maissa soitella sen verran tiuhaan että ajattelin sitten vähän ennen puoli yhdeksää suunnistaa kotiin. Leivonnaiset ovat tarjoilu huomiseen työpaikan tiimi-iltaan (sieni-kinkkupiiras) ja loput ystävättäreni perjantain illanviettoon, jossa esitellään myös PartyLiten kynttilöitä ja somisteita. Pääpaino kuitenkin sillä illanvietolla ja yhdessäololla. Broilerinyytit (n. 100 kpl) menivät kaikki raakana pakastimeen, paistetaan niitä sitten perjantaina. Myös leivät menivät pakastimeen, että säilyvät lähes tuoreen veroisina perjantaihin. Ohjeita ehkä sitten vähän tuonnempana (kuvia ei tällä hetkellä ole, kun ei leipoessa oikein ehtinyt eikä muistanut näppäillä mitään kuvia).

Eilen lähdimme poikani kanssa katsomaan jotain tarjous-mopoja ja sellainen peli nyt sitten pojallekin piti vihdoin ostaa :/ Vastaan olen ollut aivan kamalasti, mutta olen saanut sen tiimoilta kuulla pojaltani seuraavanlaisia kommentteja:

"Niin, näkee kyllä että sinä olet äiti etkä tajua mitään. Kavereille niiden isät ostaa mopon heti kun niiden poika pyytää, kun niitä isiäkin ne kiinnostaa."
"Minusta tulee aivan syrjäytynyt kun kaikilla kavereilla on mopot ja ne aina lähtee niillä ajelemaan eivätkä edes kysy mukaan."

Enhän tietenkään halua että lapseni syrjäytyy... vaikkei nyt aivan niinkään varmaan kävisi, mutta ymmärrän kyllä lapseni toiveet, on se kurja jos kaikilla kavereilla on mopo ja itse on ainoa jolta sellainen puuttuu. Mutta siltikin ne onnettomuudet pelottavat, kunpa ei vaan sattuisi mitään. Lisäksi olen tuntenut riittämättömyyttä vanhempana, poikani sai minut huomaamaan ettei äiti aina voi korvata isää. Tavallaan hän kai kaipaisi kuitenkin sellaista miehistä seuraa ja esikuvaa, koska minun "miehisiä" puutteitani toi esille vertaamalla kavereiden isiin. Mutta hankala sitä on isänmalliksi ryhtyä. Surullinen olen tästä joskus, koska en oikein tiedä millä keinoilla saisin poikani kasvatettua "oikeanlaiseksi" mieheksi, vaikkei miehen mallia kotona olekaan, eikä myös mitään parisuhteen mallia.

Mutta tässäpä tilannekatsausta tältä erää. Huomenilta on sitten työpaikan tiimi-ilta, torstaina jälleen ompelukurssia (viime viikko jäi flunssan vuoksi välistä) ja perjantaina ystävättäreni illanvietto. Kyllä viikonloppuna varmaan rauhoittuminen tuleekin tarpeeseen :)

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille. Pysykäähän terveinä!

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Viikon 46 liikunnat

Eipä ole kehumista tämänkään viikon liikuntasuorituksissa. Viikko lähti hyvin käyntiin ja loppuviikon flunssa sotki sitten kaiken. Ensi viikko tulee olemaan myös huono, ensinnäkin flunssa vaivaa vieläkin ja toisekseen muuta menoa on aika rutkasti. Niistäpä sitten myöhemmissä postauksissa lisää.

Maanatai: BodyPump, BodyPilates ja BodyJam
Tiistai: BodyVive
Keskiviikko: BodyStep
Torstai: Sairaana, lepopäivä
Perjantai: Sairaana, lepopäivä
Lauantai: Sama kuin parina aikaisempanakin päivänä
Sunnutai: Ja tilanne eikun jatkuu edellisen kaltaisena...

Joulun lähestyessä urheilut yleensäkin vähän vähentyvät minulla, koska tulee niin paljon kaikkea muuta puuhaa. Toisalta se on varmaan ihan hyväkin asia, että tulee tehtyä muutakin. Mieli avartuu ja kroppa vähän lepää.

Lumista, pirteää ja inspiroivaa alkavaa viikkoa kaikille! Pysykäähän terveenä, kipeänä ei ole mukava olla.

Hirvipata punaviinissä

Teinpä lauantaina hirvipataa. Idean nappasin Polkkapossun blogista, mutta säveltelin omiani, koska olen joskus aika huono noudattamaan ohjeita. Nyt teki mieli vaan tehdä ruoka mahdollisimman helposti, koska sairaana ei vaan jotenkin jaksa panostaa oikein mihinkään (en minä ainakaan). Tässäpä oma mukaelmani.


Punaviinihirvi padassa (n. 6:lle)
n. 500-800g hirven palapaistia (minulla oli vasan lihaa, naudan lihakin käy varmasti oikein hyvin)
vajaa puoli pulloa punaviiniä
n. 2 dl vettä
3 (luomu)sipulia lohkoina
3 (luomu)porkkanaa lantteina

3 (luomu)valkosipulinkynttä viipaleina

n. 10 kpl pienenpieniä maustekurkkuja paloina
6 kpl katajanmarjaa murskattuna
n. 2 tl Herbamare-(luomu)yrttisuolaa
1 tl rosmariinia (kuivattua)
1 rkl Dijon-sinappia
n. 1/2-1 dl puolukoita
1 dl (luomu)Turkkilaista jugurttia
2 rkl karkeita vehnäjauhoja  ja tilkka vettä suurustamiseen (ehdottomasti karkeita jauhoja, jos ei ole niin jätä pois)

Ruskista lihat pannussa, siirrä pataan. Lisää pannuun vähän vettä ja huuhdo pannusta maut, kaada pataan lihojen joukkoon. Lisää pataan sipulit, porkkanat, kurkunpalat, mausteet ja punaviiniä sen verran että lihat peittyvät. Laita uuniin 175 asteeseen n. 1,5-2 tunniksi, riippuen lihan laadusta. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää pataan vehnäjauhosuurus ja puolukat, sekoita oikein hyvin (kypsennä tämän jälkeen vielä n. puoli tuntia). Suuruksen voi toki jättää poiskin.

Ota pata uunista ja sekoittele joukkoon vielä maustamaton jugurtti. Tarjoile peruna-lanttusoseen kanssa (n. puolet perunoita ja puolet lanttua).

Minulla tämä ruoka jostain syystä epäonnistui. En tiedä johtuiko se siitä että tein uunissa vai minun tottumattomasta makuaistista, mutta minusta padasta potki esiin liikaa punaviinin happamuus. Tai sitten viinini oli vain vääränlaista (käytin Australialaista Koonuga Hill Shiraz Cabernet viiniä)... Jos joku tätä tekee, niin kannattaisi ehkäpä vaihtaa viinin ja veden/lihaliemen suhdetta, laittaa viiniä vain vähäsen ja lihalientä enemmän. Ei tämä toki pahaa ollut, mutta olisi voinut olla parempaakin. Jos jollakulla on kommentteja millä tästä olisi saanut paremman niin otan mieluusti vastaan (tai ehkä kannattaa noudattaa Polkkapossun ohjetta :)

Peruna-lanttusose oli erittäin hyvää! Ihmettelin siinä itsekin miksi tavis-pottumuusia edes teenkään, kun kivoja makuja saa lisäämällä sekaan lanttua tai porkkanaa tai bataattia... tai miksei kukkakaalia, tosin silloin kannattaa keitettäessä huomioida erilaiset kypsymisajat.

Lisäkommentti: Päivän jääkaappisäilytyksen ja uudelleenlämmityksen jälkeen hirvipadasta kehkeytyikin tosi maukasta! Jostain syystä tuo seisottaminen ja uudelleenlämmitys tasasi makuja ja turha viinin kitkeryys oli täysin tiessään :) 

Flunssa-lääkkeet?

Flunssassa edelleen, tukkoinen ja kökköinen olo, mutta ei kuumetta. Jos hengästyy pikkuisenkaan (ja hengästymiseen riittää rappujen nousu toiseen kerrokseen normaalia kävelyvauhtia) niin kurkku tulee heti kipeäksi ja alkaa yskittää. Millähän tämä menisi nopeasti ohi, tekisi jo mieli vähintäänkin johonkin leppoisaan jumppaan.

Tässäpä muutama flunssa-juoma...

Ensinnäkin keksin hörppiä inkiväärillä maustettua vettä. Tällaiseen "inkiväärijuomaan" löytyy netistä ohjeitakin, kuumaa vettä, tuoretta inkivääriä, vähän sitruunamehua ja hunajaa. Maistuu sekä kuumana että kylmänä. Itse jätin sitruunamehun ja hunajan pois, liottelin vain inkiväärinjuuresta leikkaamiani lastuja kuumassa vedessä. Maistui ainakin hyvältä, kannattaa testata vaikkei flunssa olisikaan.

Seuraavaksi hörpin teetä, enkä mitä tahansa vaan Rakkauden Ruusu -nimistä teetä, jota rakas ystäväni on minulle joskus antanut (tästähän voi hakea jotain piilomerkityksiä jos haluaa ja minä ainakin haluan :) Tee on kukan muotoon niputettuja mustan teen lehtiä, jotka avautuvat kukaksi haudutettaessa. Tätähän ei kannata teepannun pohjalle jättää lojumaan, koska visuaalinen puoli on osa nautintoa. Tätä teetä hörppiessäni mietin että miksi en joisi teetä useamminkin, oli sen verran hyvää. Yleensä juon vain kahvia. Mustana. Paljon.
 
Sunnuntai-aamu lähti sitten käyntiin vihreän teen avulla. Tämä ei ole mitään pussiteetä, vaan japanilaista vihreää teetä. Maistuu saippuavedeltä, en tykkää yhtään. Yritän tätä n. puolenvuoden välein juoda uskotellen itselleni ettei se niin pahaa ollut, mutta joka kerta petyn. On se ainakin minun makuun sen verran pahaa etten koko kupillista saanut alas vaikka olisin kuinka halunnut.


 Paras flunssalääke lienee kuuma mustaherukkamehu. Ja se menee ainakin alas, koska maistuu varmasti kaikille :) Onneksi jääkaapissa on kylmäpuristettua mustaherukkamehua, jota äitini viime käynnillä meille pari pullollista toi. Sitten vaan odotellaan että ihmeparantuminen tapahtuisi :)

perjantai 13. marraskuuta 2009

Perjantai 13. päivä

Onko perjantai 13. päivä jollekin epäonnen päivä? No, ei minulle ainakaan! Vaikka olenkin edelleen flunssassa, mutta mitä ihanuuksia sainkaan rakkaimmalta ystävältäni: parane pian -kukkia ja -suklaata! Kuva ei tee kukalle oikeutta (kuvaa klikkaamalla sen saa vähän suuremmaksi, mutta laatua se ei siltikään paranna). Aivan ihana kimppu ja Fazerin Nordic Gourmet Lingonberry milk parfait suklaat olivat kyllä aivan valtavan hyviä. Kannattaa maistella :)



Tunnen aivan kuinka tauti jo talttuu, tuli niin hyvä mieli kun rakas ystäväni kävi lahjat tuomassa. Kukaan muu kuin hän ei ole minulle koskaan mitään parane pian-kukkia tai lahjoja tuonutkaan, siksikin se on niin valtavan ihanaa kun olen saanut huomata että on vielä sellaisiakin ihmisiä jotka tekevät tuollaista toista ilahduttaakseen.



Marinoitu porsaanfile

Tulipa eilisestä terveysruoka-surffaamisesta kera illan Kuningaskuluttajan, jossa puhuttiin natriumglutamaatista sellainen lisäainekammo, etten pystynytkään illalla ostamaan kaupasta leikkelettä :D Minulla on kauppareissuilla joskus ongelmana etten oikein tiedä mitä ostaisin, kun toisaalta saattaisi haluta ostaa vaikkapa jotain maustettua jugurttia, mutta kun lukee sen purkin kyljestä mitä siihen purkkiin on laitettu, ei teekään enää mieli sitä jugurttia ja koitan etsiä kuumeisesti jonkin jugurtin jossa niitä lisäaineita ei sitten olisi (kaikista kaupoista ei saa luomujugurtteja). Tosin jugurtti ei kuulu meidän perheen arkeen, sitä ostetaan tosi harvoin joka tapauksessa. Mutta vastaava ongelma minulla tulee eteen monien muidenkin ruoka-aineiden kanssa. Valitettavasti.

Päädyinpä sitten siellä kaupassa pähkäilemään että ostan porsaan ulkofilettä ison n. 1,5 kg palasen ja paistan sen meille leikkeleen korvikkeeksi. Illalla pojan kanssa sekoiteltiin pikainen marinadi, johon laitoin reilun lorauksen (n. 1/2 dl) rypsiöljyä sekä reilun lorauksen (n. 1/2 dl) vaaleaa siirappia, n. 1 rkl tuoretta inkivääriä silputtuna ja ripaus kuivattua inkivääriä lisäksi (ehkä n. 1/2 tl) sekä n. 1,5 tl korianterin siemeniä rouhittuna ja 1,5 tl mustapippuria rouhittuna. Hieroin seoksen lihan pintaan ja laitoin jääkaappiin yöksi. Aamulla lisäsin lihan pinnalle vielä n. 2 tl suolaa ja liha 150 asteiseen uuniin, taisi olla siellä n. 1,5 tuntia.



Tulipa tosi hyvää ja valmistui todella helposti, kyllä tuota kelpaa makkaran korvikkeena syödä :) Poikakin sanoi aamupalaleipää mutustellessaan, että toki tämä kaupan makkarat voittaa. Lihalaatuja ja marinadeja voi vaihdella mielensä mukaan, vain mielikuvitus on rajoitteena.


torstai 12. marraskuuta 2009

Superfood?

Tänään olen ollut flunssassa kotona, urheilun kannalta hyvin alkanut viikko kääntyi surkeaksi. Toivon kyllä edelleen että tämä tauti menisi ohi jo huomiseksi, mutta sen näkee kun uusi päivä koittaa. Kotona yksin, onpa ollut aikaa nettisurffailuun.. ensinnäkin tein jo jonkin aikaa mielessä olleen tilausen Hyvinvoinnin Tavaratalosta, koska sieltä saa kivasti kaikenlaista luomua ja kun tilaa vähänkään enempi kerralla niin paketti tulee ilman ylimääräisiä kuluja. Sitten aloin etsiä terveelliseen ruokaan liittyviä nettisivuja ja blogeja ja törmäsin termiin superfood. Kerronpa vähän lisää.


Superfood kuulostaa ensikuulemalta joltain ihmeitä tekevältä ja sitähän se toki voi olla. Mutta uudesta keksinnöstä ei ole kyse, päinvastoin! Superfood-käsitteellä tarkoitetaan elintarvikkeita joilla on erityisen hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia, sellaisia elintarvikkeita joita on käytetty satoja ja tuhansia vuosia. Superfood on vain brändi, jolla kyseistä asiaa tuodaan houkuttelevamman kuuloiseksi nyky-ihmisille. En ole mikään asiantuntija, koska olen vasta vähän aikaa (yhden iltapäivän verran :) tästä netistä tietoa etsinyt, mutta asia kiinnostaa minua senverran paljon, että tulen varmasti etsimään enempikin tietoja.


Mitä ne superfoodit sitten oikein ovat? Mitä super-vaikutuksia niillä on? Superfood käsitteenä ei ole sen tarkemmin määritelty, mutta tässä lista hyvistä ehdokkaista tähän kategoriaan: goji-marja, maca, raakakaakao, inka-marja... mitä häh? Harvalle suomalaiselle nuo ruoka-aineet on tuttuja, harva tietää missä maailmankolkassa niitä edes kasvaa. Mutta superia löytyy myös lähempää, vai miltä kuulostaa seuraavat: mustikka, mustaherukka, tyrni, nokkonen, puolukka... siis näitä erityisen terveellisiä ruoka-aineita löytyy myös läheltä ja jos vain viitsii metsään mennä niin jopa aivan ilmaiseksi! Itseäni toki viehättää ajatus itse tehdystä suklaasta, johon on käytetty "super-raaka-aineita", silloin suklaa olisi oikeasti terveellistä. Toki silloin joutuu turvautumaan kaukaa tuotuihin elintarvikkeisiin, mutta aina sitä ei vaan voi välttää, koska esimerkiksi kaakao ei vaan kasva Suomessa. Pääsääntöisesti toki kannattaisi suosia mahdollisimman lähellä kasvatettua ruokaa.


Toki kaikenlainen mahdollisimman vähän prosessoitu ruoka on terveellisempää kuin teollisesti paljon käsitelty, sehän on kaikille selvää. Luomuviljellyissä kasviksissa ei ole mitään torjunta-aineiden jäämiä, mitä tehotuotetuissa on ja on jopa tutkimuksia että luomukasviksissa olisi enemmän esimerkiksi antioksidantteja. Luomu-maitoa ei ole homogenoitu, tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa vaikka oman juttunsa.


Ravinto-asioista puhuttaessa löytyy tietenkin paljon eri koulukunnan kannattajia ja jokaisella on omat syynsä miksi minkäkinlaista ruokavaliota noudattaa. Itse koitan vältellä mahdollisimman paljon lisäaineita, suosia lähellä tuotettua ruokaa (tätä on ehkä vaikeinta noudattaa) ja suosia luomua, tietyin poikkeuksin. Lähellä tuotettu elintarvike menee usein ulkomailta tuodun luomutuotteen edelle. Jonkin sortin ekologisuutta kai sekin, ainakin itse ajattelen niin :)

Jatkossa varmaan palailen näihin aiheisiin lisää ja enempikin. Ideoita ja ehdotuksia otan mielelläni vastaan :)

Superfoodista voit lukea lisää vaikkapa Noora Shinglerin artikkelista.

Suklaa-voikiisselikakku


Tässä vähän erilainen kakku millaisia olen yleensä tehnyt. Helppo ja aika nopeakin tehdä ja maku oikein hyvä (ainakin sen perusteella että ohjetta kyseltiin :) Tämä ohje on otettu Kodin Suuri Leivontakirjasta (Valitut Palat).


Suklaa-voikiisselikakku (12-16 palaa)

Kakkupohja:
4 (luomu)munaa
1 1/2 dl (luomu)sokeria
1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)perunajauhoja
1/2 dl (luomu)kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
 
Kostutus:
n. 1 dl maitokahvia

Kiisseli:
1 1/2 dl (luomu)sokeria
1 1/2 dl (luomu)kermaa
3/4 dl (luomu)kaakaojauhetta
3 (luomu)keltuaista
200 g voita
3 (luomu)valkuaista
2 tl vaniljasokeria

Koristelu:
(luomu)kaakaojauhetta

Aloita kakkupohjasta: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 25 cm) ja paista 175 asteessa (uunin alimmalla tasolla) n. 30 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Tee kiisseli: Sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe ja lisää kerma sekä keltuaiset. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten. Lisää valkuaiset yksitellen vatkaten seokseen ja lisää lopuksi vielä vaniljasokeri.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta kahvilla ja levitä kiisseliä kakun väleihin ja pinnalle. Siivilöi pinnalle vielä kaakaojauhetta.

tiistai 10. marraskuuta 2009

Laiskan kokin jauheliha-papupata

Viime aikoina on laiskottanut töiden jälkeen lähteä ruokakauppaan. Ei vaan jotenkin jaksa, koska tekee mieli mennä vain mahdollisimman nopeasti kotiin. Usein onkin sitten tilanne se, että pitää koittaa kehitellä ruokaa aineksista, mitä kaapista sattuu ehkä löytymään… Mutta lauantai-aamuna lähdin aikaisin aamulla kauppaan hakemaan kerrankin kunnon ruokatäydennystä, ilman kiirettä ja poikakin vielä nukkui. Tosin huomasin kaupan pihaan pyöräillessäni, että lompakko jäi kotiin, joten uusi yritys! :D Siinä vaiheessa jo vähän mietin että lähdenkö enää uudestaan sinne kauppaan, mutta meninpä kuitenkin.

Kaupasta löytyi mukavalta kuulostava uutuus, Rönkän Nauta-Karitsa-jauheliha. Siitäpä syntyi sitten päivän ruoka, joka olikin oikein hyvää perus-arki-ruokaa. Toinenkin mukava uutuus lähti mukaan: PullaPirtin Luomu-Ruispalat. Kokeilkaa ihmeessä jos satutte omasta kaupastanne noita uutuuksia löytämään.



Jauheliha-papupata (4-5:lle)
400 g nauta-karitsa-jauhelihaa
2 (luomu)sipulia
2 (luomu)valkosipulinkynttä
500 g (luomu)tomaattimurskaa
N. 1/2 l keitettyjä papuja (minulla oli valkoisia, punaisia ja mustia (luomu)papuja)
1-2 dl vettä
1 tl kuminaa (murskaa vähäsen mortellissa)
1/2 tl kuivattua chiliä
1 tl kuivattuja yrttejä (timjami, oregano, basilika)
2 rkl (luomu)soijakastiketta
1-2 tl (luomu)sokeria
1/2-1 tl suolaa
 
Ruskista jauheliha ja paloitellut sipulit. Lisää tomaattimurska, pavut ja mausteet. Keittele jonkin aikaa ja ruoka onkin valmista! Ei voisi paljon helpommaksi ruuanlaitto enää tulla :) Poikanikin tästä tykkäsi kovasti, vaikkei hän papujen suuri ystävä olekaan. Mausteita ja kasviksia yllä olevaan ruokaan voi käyttää aivan mielivaltaisesti ja papujen tilalla (tai lisänä) käy myös riisi tai pasta. Mieluusti tietenkin täysjyvää.

Viikon 45 liikunnat

Melkein surkuhupaisaa, että parina viikkona olen ollut tyytymätön liikunnan määrään ja silti viikot senkun huononee. Viime viikko oli aivan pohjanoteeraus tosi pitkään aikaan, ei edes kesälomalla ollut yhtään noin huonoa viikkoa. Tosin vaiherikas viikko muuten, ehti tapahtua vaikka mitä!

Maanantaina kävin poikani kanssa elokuvissa, joka oli kyllä tosi mukavaa, tiistaina kävin verenluovutuksessa, josta sitten vähän johtui loppuviikon huono urheilusaldo. Tiistaina käytimme myös toista kissaamme lääkärillä, koska se on jo jonkin aikaa nuollut vatsaansa, jonka seurauksena vatsassa on kämmenen kokoinen karvaton alue. Diagnoosi: aika varma allergia. Loppuviikolla oli vähän hutera olo sen verenluovutuksen vuoksi ja vielä tänäänkin jumpassa huomasi että parhan terä on kyllä vieläkin poissa. Mutta ei pidä vaan ottaa niin vakavasti, eiköhän tämä tästä. Sitäpaitsi verenluovutuksesta tulee toisella tavalla hyvä mieli, hyvä mieli kun voi auttaa :)
Maanantai: BodyBalance
Tiistai: Lepopäivä (verenluovutus)
Keskiviikko: Lepopäivä
Torstai: BodyJam
Perjantai: Lepopäivä
Lauantai: BodyStep
Sunnuntai: Lepopäivä

Sunnuntaina piti käydä sitten ajelemassa autolla n. 600 km, kun vein poikani ja kaksi sen kaveria suorittamaan TET-harjoittelua kotiseudulleni isäni luo. Menomatka oli ihan mukava, mutta paluumatka pimeällä ja yksin ajellessa ei ollut mitenkään mukavaa. Sumua oli paikoitellen todella paljon ja lisäksi minua tahtoo vaivata väsymys lähes aina pitkää matkaa ajaessa. Pääsin kuitenkin turvallisesti kotiin ja illalla piti vielä tehdä kakku kun lupasin sellaista töihin :) Siitä toinen postaus sitten :)

torstai 5. marraskuuta 2009

Suklainen täytekakku

Kun suklaalinjalle lähdetiin niin postaanpa tämmöisen täytekakkuohjeen (hyvä kakku vaikkapa sunnuntaina isänpäivää juhlistamaan? :) Tein tämän reilu kuukausi sitten eräälle työkaverille, kun hän täytti pyöreitä vuosia. Tämä oli kuulemma erittäin hyvää, erään ystäväni mielestä jopa niin hyvää että meinasi melkein pyörtyä :) 


Kääretorttu (kuvan kakussa kaksi kappaletta)

4 (luomu)munaa
1 ½ dl (luomu)sokeria
1 dl (luomu)vehnäjauhoja (tai pelkästään perunajauhoja)
1 dl (luomu)perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa (luomu)kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Kumoa heti sokeroidulle leivinpaperille, leikkaa kahtia ja anna jäähtyä.

Tein 2x kääretorttupohjan (tein koko 2x taikinan kerralla, paistoin kahdessa erässä, eli puolet ensin peltille, paisto ja sitten toinen puoli. Hyvin onnistui, ei ehtinyt lätsähtää taikina vaikka joutui vähän odottamaan se toinen pohja).

Leikkasin molemmat kääretorttulevyt kahtia ja sitten kostutin vähän (n. 1 rkl Doodleys toffeelikööriä + n. 1/2-1 dl maitoa). Kostutukseen voi käyttää hyvin pelkkää maitoakin, jonka mausteena ripaus vaniljasokeria.

Täyte (riitti kuvan kakkuun, eli kolmeen väliin):

3 liivatelehteä
100 g tummaa suklaata
4 dl kuohukermaa
1 prk mascarpone-juustoa
3 rkl (luomu)sokeria
n. 1/2 dl Doodleys tai Baileys-likööriä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Rouhi tumma suklaa veitsellä pieniksi muruiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri. Kiehauta Doodleys/Baileys ja sulata siihen liivatteet. Jäähdyttele hetken aikaa ja lisää sitten pienissä erissä täytteeseen. Sekoita joukkoon vielä suklaarouhe. Levitä täyte kakun väleihin ja hyydytä jääkaapissa.

Likööristä häviää alkoholi kun sen kuumentaa, joten voi minusta aivan huoletta käyttää lastenkin kakkuun. Alkosta saa kätevästi sellaisia aivan pieniä 50 ml pulloja niin ei jää kaappiin sitten lojumaan jos ei ole muuta käyttöä :) Jos ei halua käyttää tuota likööriä niin liemenä voisi käyttää hyvin vaikkapa kahvia (tai maitokahvia).

Kuorrutus:

200g suklaata (voi olla mitä tahansa suklaata, mulla taisi olla Fazerin sinistä ja Brunbergin tummaa suklaata
n. 1 dl kuohukermaa

Pilko suklaa kattilaan kerman joukkoon. Kuumenna sekoitellen kunnes suklaa on sulanut ja massa tasaista (älä kiehuta!). Anna seoksen jäähtyä vähän aikaa ja kaada sitten tasainen kerros kakun päälle. Kuumana täyte imeytyy helposti kakkuun! Jos näin käy niin eikun uusi kuorrutus (nimim. Kokemusta on :) Kakku ei siitä yhtään mene sen huonommaksi jos tuollainen haaveri sattuu käymään.

Pursotukset:

Vatkaa n. 4 dl kermaa + 3 rkl sokeria vaahdoksi ja purostetaan tai levitellään kakun pinnalle. Itse käytin pursotuksissa Städterin 15mm lehtityllaa.

Kakku kannattaa tehdä viimeistään edellisenä päivänä, eikä haittaa vaikka parikin päivää aikasemmin tekee, paitsi kuorrutus kannattaa tehdä vasta edellisenä iltana.

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Suklaamuffinssit ilman suklaata

Poikani kyseli eilenillalla eikö olisi suklaata (meidän perhe kuuluu suklaan suurkuluttajiin ;) Eipä löytynyt yhtään suklaata kaappien kätköistä, mutta leivontatarvikkeita kyllä löytyi, joten eikun yhteistuumin leipomaan :) Näistä tuli erittäin hyviä ja suklaisia muffinsseja, vaikkei taikinassa siis suklaata ollutkaan.


Suklaamuffinssit (15 kpl)

Taikina:
3 dl (luomu)maitoa
3 1/2 dl (luomu)sokeria
1 dl (luomu)kaakaojauhetta (tummaa)
175 g voita
3 kpl (luomu)kananmunia
2 rkl vaniljasokeria
4 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 rkl (luomu)kaakaojauhetta (tummaa)
n. 3 rkl vettä

Kiehauta pienessä kattilassa maito, 1 1/2 dl sokeria ja kaakaojauhe ja anna jäähtyä (jäähdytä n. kädenlämpöiseksi). Vatkaa sillä välin voi ja loput sokerit (2 dl) vaahdoksi. Lisää vaahtoon munat yksitellen välillä hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää parissa erässä taikinaan. Lisää lopuksi jäähtynyt maitokaakao ja sekoita tasaiseksi.

Voitele muffinssivuoka ja ripottele hiukan korppujauhoja pohjalle niin muffinssit on helpompi irroittaa. Kaada taikina vuoan koloihin ja jätä vähän kohoamisvaraa (ei mahdu millään 12 koloiseen vuokaan kaikki taikina, lopun voi laittaa erilliseen pienehköön voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan paistumaan taikka käyttää muutamaa paperi/foliovuokaa).

Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 15-20 minuuttia.

Kumoa muffinssit heti uunista ottamisen jälkeen vuoasta niin eivät ne ehdi tarttua kiinni. Anna jäähtyä ainakin jonkin verran ennen kuorruttamista. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe ja lisää vettä vähitellen niin että saat sopivan kuorrutuksen (valuu hitaasti lusikasta). Lusikoi kuorrutus muffinssien päälle ja anna hetki kovettua. Ovat parhaimmillaan ehkä vasta seuraavana päivänä (jos säilyvät sinne saakka, koska maistuvat hyviltä myös tuoreina :)

Ohjeeni oli oikeasti kahvikakun ohje (rengasvuoka), mutta en ole koittanut kuinka onnistuu. Jos teet kahvikakun, paista sitä 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla.

Kookoksen makuinen broilerikastike

Tänään söimme poikani kanssa broileria, sitä kuluu meidän perheessämme lihoista kaikkein eniten. Myös jauhelihaa menee jonkin verran, sekä vähän kalaa... kalasta lähinnä lohta ja tonnikalaa joskus (tosin tonnikala purkista ei minun mielestäni ole oikeaa kalaa). Kalan syöntiä pitäisi kyllä lisätä, mutta määrä vain tahtoo jäädä kertaan-pariin viikossa. Jotain tavoitetta ehkä lähitulevaisuuteen? :)

Kaupasta on pari kertaa viikon sisällä lähtenyt mukaan kokonainen Reilun kaupan ananas. Jos et ole koskaan maistanut tuoretta ananasta niin kannattaa ehdottomasti, varsinkin jos kyseinen hedelmä on tarjouksessa. Tokihan siitä kokonaisesta ananksesta on pikkuisen vaivaa (minusta kyllä tosi pikkuisen) kun sen siivoaa ja siitä tulee paljon roskaa, mutta ne kaikki syötäväksi kelpaamattomat osat voi laittaa kompostiin.

Mutta miksi maksaa turhasta "roskasta"? No, tänään tuon tuoreen, reilun ananaksen hinta Euromarketissa oli 1,69€/kg. Omalle n. 1,5 kg ananakselleni tuli siis hintaa 2,52€, joka on vähemmän kuin mitä maksan purkillisesta luomuananaspaloja ja kaiken lisäksi yhdestä ananaksesta sain n. 3 kertaa sen ananaspurkin verran, joten ei niin huono valinta minusta. Eikä jätettä tullut kuin kompostoituvaa materiaalia, ei sitä peltipurkkia. Tosin myönnettäköön, että ostelen niitä peltipurkkeja itsekin, mutta kannattaa sitä tuorettakin välillä kokeilla. Maku ja rakennekin on jotain muuta kuin liemeen säilötyissä paloissa.

 Voisi tietenkin miettiä miten ekologista ylipäätään on kuljettaa niitä ananaksia (tai banaaneja jne.) tänne pohjoiseen, mutta se onkin toinen juttu sitten :)

Kookoskana (n. 4:lle)

400 g broileria paloina tai suikaleina
15-20 cm pätkä (luomu)purjoa suikaleina
1 (luomu)valkosipulinkynsi viipaloituna
1 tlk (luomu)kookosmaitoa
 1 prk (luomu)ananasta tai tuoreesta n. 1/3 paloina
1/2 tl korianteria rouhittuna
1 tl kuivattua chilirouhetta
1/2 tl mustia sinapinsiemeniä rouhittuna
1 tl jeeraa
1 tl suolaa

Ruskista pannulla broilerinpalat, lisää purjo ja valkosipuli sekä mausteet. Sekoittele hetki. Lisää sitten kookosmaito ja keittele n. 10-15 min. Lisää ananaspalat kypsennyksen loppupuolella. Tarjoa täysjyväriisin kera.

Sämpylät

Meillä tehdään sämpylöitä tai leipää aika usein, eli syömme omatekoista "vaaleaa" leipää useammin kuin kaupan vaaleaa. Pääsääntöisesti syömämme leipä on ruista, mutta joskus vaan on pakko saada tuoretta (=suoraan uunista) leipää tai kun leipä loppuu, on tartuttava jauhopussiin.

Sämpylätaikinalle käytän erittäin harvoin mitään ohjetta, vaan toimin tyylillä kaikkea mitä sattuu löytymään ja mitä milloinkin mieli tekee sinne taikinaan laittaa. Kerroinkin jo yhdessä aikaisemmassa postauksessa lantturaasteen päätymisestä taikinaan ja eilen taikinaan meni perunamuusia :) Voisin jatkossa koittaa yrittää mittailla ainemääriä niin voisin tehdä jonkun sämpyläohje-postauksenkin tässä lähitulevaisuudessa.


Sämpylöiden ulkonäkökin on joskus mitä sattuu... joskus haluaa tehdä oikein sieviä ja ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita koristeeksi, mutta eilen tyyli oli mahdollisimman nopeasti valmista, joten tuloksena oli tällaisia luovalla tyylillä toteutettuja möykkyjä.

maanantai 2. marraskuuta 2009

This is it

Tulin illalla kotiin ja ehdotin pojalleni että lähdetäänkö katsomaan Michael Jackson -elokuvaa ja yllättäen poikani sanoi että mennään vain. MitäHäh?! Pakkohan sitä oli sitten lähteä katsomaan, koska aika vähän mitään yhteistä puuhaa teini-ikäisen poikani kanssa nykysin on. Ruokaa tehdään yhdessä, leivotaan joskus yhdessä ja arkiaamuisin pyöräillään yhdessä töihin/kouluun, mutta mitään yhteistä harrastusta meillä ei ole. Ihan luonnollista ja normaalia tietenkin ettei teini-ikäinen poika niin innolla äidin kanssa ole hengailemassa, mutta joskus surettaa, kun lapsi on jo kasvanut noin isoksi. Minne ne kaikki vuodet on oikein menneet, vastahan poika oli aivan pieni vipeltäjä vielä!

En ole mikään suuri Michael Jackson -fani, mutta kun viikonlopun BodyJam -ohjaaja kehui elokuvan hienoja tanssi-kohtauksia niin pakkohan niitä oli mennä katsomaan. Hienoja ne olivatkin, sekä minun että pojan mielestä. Tykkäsin kyllä elokuvasta ja täytyy kyllä sanoa että aika mielettömän uran Michael on tehnyt. Kylmiä väreitä sain elokuvassa kappaleesta Earth Song, oli kyyneleet lähellä. Jotenkin se kappale menee suoraan sydämeen ja siihen kun vielä lisätään asiaankuuluvaa elokuvanpätkää maapallon tuhoamisesta, hellyttävä pikkutyttö koittaa pelastaa viimeisen vihreän taimen puskutraktorin tieltä... nyyh! Sanoma menee helposti perille.

Vaikkei Michael Jackson -fani olekaan niin hyvien musiikkipätkien ja tanssiesitysten vuoksi kannattaa mennä katsomaan. Jos siis sellaisista jutuista on kiinnostunut. Elokuvaa näytetään enää tämä viikko, joten kipin kapin näytökseen, jos sen tahtoo vielä nähdä.

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Yhteenveto viikon 44 liikunnasta ja esittelyssä BodyJam

Jos viime viikko oli vähän huono, niin tämä viikko vasta olikin pettymys. Polvi tuli aika kipeäksi jo alkuviikosta ja sekin vähän rajoitti sitten. Lisäksi oli vain saamaton ja surkea olo pitkin viikkoa, ei aina vaan innostanut lähteä. Saapa nähdä kuinka uusi viikko lähtee sitten taas käynitiin.

Maanantai: BodyPump ja BodyPilates
Tiistai: BodyVive
Keskiviikko: Kuntosalilla kuntopiiriä n. 45 min.
Torstai: BodyStep
Perjantai: Lepo
Lauantai: BodyStep ja BodyJam
Sunnuntai: Lepo

Pakko esitellä yksi minulle uusista jumpista, joka on aivan mahtavaa: BodyJam. Aivan uskomattoman hienot fiilikset saa tuolta tunnilta, kannattaa kyllä käydä kokeilemassa jos vain on mahdollisuus. Tunnista saa omien tuntemusten mukaan niin kevyen tai raskaan kuin itse haluaa, mutta hiki tulee takuuvarmasti ja kovempikuntoisetkin saavat varmasti haasteita. Ainakin koreografiassa löytyy haastetta, mutta sitä ei todella kannata säikähtää! Ensimmäisellä kerralla on varmasti vähän pihalla, mutta jo toisella kerralla huomaa juttuja mitä ei ensimmäisellä kerralla osannut mutta jotka meneekin sujuvasti.

Itselläni on tosi huono rytmitaju, enkä ole tosiaankaan mikään tanssija. Ensimmäinen BodyJam oli aika sähellystä ja ihmettelyä, mutta kolmannella kerralla olin jo täysin koukussa! Se fiilis mikä siellä tunnilla tulee ja se kun oppii tekemään ne liikkeet, samanlaista tunnetta en vain saa muilta tunneilta. Sykkeet nousee samalle tasolle kuin raskaalla BodyStep tunnilla, mutta tuo Jam-tunti ei tunnu silti yhtä raskaalta kuin Step, koska siinä keskittyy niin siihen musiikkiin ja koreografiaan.

Tällä hetkellä saleilla vedetään versiota BodyJam 50 ja tämä ohjelma on vielä suunnilleen kuukauden verran ohjelmistossa. Tanssityyleinä hiphoppia, housea, afroa ja mamboa. Eikun saleille kokeilemaan! :)

Hirveä

Onnistuin ostamaan työkaveriltani 9 kg hirvenvasan lihaa ja tänään päätyi ensimmäinen erä pataan. En ole oikein perinteisen liharuuan ystävä, mutta joskus tällainenkin ruoka on oikein mukavaa vaihtelua. Pata oli tosi hyvää, poika sanoi jo kattilaan kuikkiessaan että tuoksuupa hyvältä :)


Hirvipaisti (n. 5:lle)
400 g porsaan palapaistia
n. 700g - 1 kg hirven lihaa paloina (minulla oli paistia, mutta luinenkin liha käy varmasti)
1 suuri (luomu)sipuli suurehkoina paloina
2 (luomu)porkkanaa viipaleina
1 (luomu)valkosipulinkynsi
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
1/4 dl balsamicoa
vettä
2-3 rkl karkeita vehnäjauhoja suurustamiseen

Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli. Sipuli saa olla aika isoina siivuina, koska pataa kypsennetään sen verran pitkään että suuremmatkaan sipulinpalat eivät haittaa. Kuori valkosipulinkynsi litistämällä, esim. painamalla keittiöveitsen terän leveällä reunalla, jolloin kuori irtoaa. Kynttä ei tarvitse silputa sen enempää.

Laita paloitellut lihat ja vesi kattilaan. Vettä saa olla sen verran että lihat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto päältä. Lisää tämän jälkeen pataan kaikki muut aineet, paitsi vehnäjauhot. Lisää vettä jos tarvitsee, sitä tulee olla sen verran että kaikki ainekset on juuri ja juuri veden peitossa. Keittele kannen alla lihan laadusta riippuen 1-2 tuntia. Keittämisen loppuvaiheessa voit suurustaa liemen sekoittamalla vähästä vedestä ja karkeasta vehnäjauhosta suuruksen ja kaatamalla kattilaan hyvin sekoitellen. Suuruksen jälkeen pataa pitää keitellä vielä n. 10 minuuttia että jauhot kypsyvät.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Meillä lisukkeina oli vain porkkanaraastetta ja lantturaastetta höystettynä rusinoilla. Heh, olen aina hämmästellyt miksi joskus lounaspaikkojen raastesalaatteihin on laitettu rusinoita. No, raastoin lantun ja huomasin että se oli aika kitkerän makuinen. Kun mietin millä sen raasteen saisi syömäkelpoiseksi niin tuli mieleen tuo rusina-lisäys. Mutta tiedoksi kaikille: sen jälkeen raaste maistui väkevältä lantturaasteelta johon on sotkettu rusinoita sekaan.

Mitä voisi siis tehdä lantturaasteelle jota ei halua syödä? No, teinpä sämpylätaikinan ja kippasin sekaan sekä aamulta jääneen spelt-puuron tähteet sekä rusinaiset lantturaasteet. Mietin kyllä siinä vaiheessa että tuleekohan sämpylöistä nyt sitten syömäkevottomia kuten siitä raasteesta, mutta yllätys, yllätys, sämpylät olivatkin hyviä! Maistuivat hennosti lantulta, mutta ei mitenkään hallitsevasti. Onnistunut kokeilu siis loppujen lopuksi :)