Hirvenliha-juurespata

Vietän pakastimentyhjennysviikkoja, koska viikko sitten pakastimeni meni rikki, jonka seurauksena pakasteeni olivat parvekkeella kolme vuorokautta n. 8-10 asteen pakkasessa ja tästä syystä haluan kyseiset elintarvikkeet nyt käyttää mahdollisimman pian pois. Marjoja olemmekin syöneet nyt monena iltana ja hirvenlihastakin tehtiin eilen ruokaa jo toisen kerran saman viikon kuluessa :) Lisäksi lohifilee syötiin lauantaina kalakeittona pois. 

Hirveä siellä pakastimessa vielä olisi useammaksikin kerraksi, samaten raparperia! Hmm, mitähän muuta siitä raparperista saisi aikaan kuin kiisseliä tai piirakkaa... mehua ainakin... no, pitää kypsytellä ajatuksia tuon raparperin käytöstä. Piirakkaa päädyin sitten tekemäänkin, ihan uudella ja erikoisella ohjeella. Siitä toinen postaus tulossa...

Tähän hirviruokaan sain idean yllättävästä paikasta: Vegaaniliiton sivuilta.  Etsin reseptiä tofulle, jota olisi jääkaapissa palanen ja törmäsin juurespadan ohjeeseen, jota pikkuisen muotoilin ja lisäsin hirvenlihasuikaleita joukkoon :) Ohjeen voi tehdä myös vegaani-versiona jättämällä vain tuon lihan pois.

 
Juurespata hirvenlihalisäyksen kera (4-5:lle)


n. 400g hirvenlihasuikaleita
1 suuri (luomu) sipuli
3 keskikokoista (luomu) punajuurta (500g)
3 suurta (luomu) porkkanaa
½ -1 dl (luomu) rusinoita
1,5 tl (luomu)kasvisliemijauhetta (herbamare, sisältää suolaa)
n. 3 dl vettä (tai n. puolet vähempi, mikäli ei suurusta pataa vehnäjauhoilla lopuksi)
1 tl salviaa
1/5 tl sahramia
5 kokonaista (vihreää) kardemummaa
(suolaa )
n. 1 rkl kylmäpuristettua (luomu)rypsiöljyä
(n. 2 rkl karkeita vehnäjauhoja suurustamiseen)

Laita uuni lämpenemään 175-200 asteeseen. Ruskista hirvenlihapalat pannulla pienen öljytilkan kera. Kaada uunivuokaan ja huuhdo pannu vedellä ja kaada vesi lihojen päälle.

Kuori juurekset sekä sipuli. Paloittele sipuli joko melko pieniksi paloiksi taikka vähän suuremmiksi lohkoiksi. Pilko juurekset melko pieniksi (itse pilkoin n. 2x2 cm palasiksi) ja laita ne lihan seuraksi uunivuokaan.

Lisää pataan kaikki mausteet sekä hieman lisää vettä. Ainesten ei tarvitse peittyä veteen.

Laita padan päälle kansi tai foliota, ettei pata kuivu uunissa. Hauduta noin 1 tunti, kunnes juurekset ovat kypsiä ja liha mureaa. Haudutuksen loppuvaiheessa otin padan uunista ja sekoitin liemeen n. 2 rkl karkeita vehnäjauhoja, jotka suurustivat lientä mukavasti. Vehnäjauhojen lisäyksen jälkeen laitoin padan uuniin vielä n. 15 minuutiksi. Jos käyttää tavallisia vehnäjauhoja karkean sijasta niin kanttaa ehkä sekoittaa jauhot ennen lisäystä ensin tilkkaan kylmää vettä, jotta välttyisi epämiellyttäviltä möykyiltä. Suurustamisen voi myös jättää tekemättä.

Tarjoa salaatin taikka täysjyväriisin kera.

Tuo rusinoiden lisääminen epäilytti itseäni aika lailla, meinasin ensin ne jopa jättää pois. Mutta nepä sopivat ainakin minun ja poikani mielestä tosi hyvin ja toivat mukavan hieman makean vivahteen ruokaan. Kannattaa kokeilla ainakin :)

Kommentit

  1. Yx hassu kysymys: satutko tietämään, mitä maksaa hirvenliha nykyään???

    VastaaPoista
  2. Hei Rusina, enpä ole kaupan tiskistä hirvenlihaa ostanut, mutta eräs työkaveri sitä minulle syksyllä myi hintaan 8,5€ kilo :) Liha oli vielä vasan lihaa, joten ihan hyvää lihaa :) En usko että jossain kauppahallissakaan olisi kovin paljon kalliimpaa kuin esim. naudan liha.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit