Herkkuvuokaleipä

Voisiko joku arvata että meillä leivotaan paljon leipää? Eilen teki mieli jotain vähän tummempaa leipää pääsiäisen vaaleiden leipien vastapainoksi, joten kokeilinpa Taikinatiinun Sannan vuokaleivän ohjetta. Leipä kohotettiin soodalla ja leivinjauheella, joten tämä oli nopea tehdä. Rakenne oli soodaleivälle ominainen, vähän murenevainen, mutta maku oikein hyvä, yhtä kaikki. Mukava, vähän erilainen leipä. Minulla oli muutama aines vähän eri mitä Sannalla alkuperäisessä (molemmat ohjeet alla), mutta luulen että molemmilla ohjeilla tulee yhtä hyvä lopputulos :) Leivän leipominen ei ole turhan tarkkaa tai vakavaa puuhaa!

Herkkuvuokaleipä (2 leipää)
4 dl (luomu)kaurahiutaleita
5 dl (luomu)vehnäjauhoja
2,5 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
1 dl (luomu)grahamjauhoja
1,5 dl (luomu)ruisjauhoja
1 dl (luomu)pellavansiemeniä
1 dl (luomu)auringonkukansiemeniä
1, 5 dl rusinoita (minä käytin kuivattuja (luomu)luumuja pilkottuna)
1 dl hasselpähkinärouhetta (minä käytin 1/2 dl (luomu)speltrouhetta)
1, 5 rkl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruususuolaa
1 dl hunajaa (itse laitoin vähemmän, n. 3/4 dl ja oli mielestäni hyvä määrä)
1 dl puolukkahilloa (minä käytin n.1,5 dl pakastepuolukoita haarukalla muussattuna)
6 dl (luomu)piimää

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen joukkoon hunaja, puolukkahillo ja piimä. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Taputtele taikina tasaisesti vuokiin.
Paista 200 asteessa (uunin alatasolla) n. 50 minuuttia.

Voit myös pakastaa. Hyvää tuoreena, mutta niin myös seuraavana päivänä.

Kommentit

  1. Soodaleipää tein joskus muutamaan otteeseen mutta jotenkin se ei ollut ihan mun herkkua. Siivu tai kaksi ehkä meni alas jos on jotain hyvää siihen päälle. Tätä sen sijaan voisi joskus kokeilla kun voisi olla sitä makeuttakin tässä mukana hieman. Kiitos taas - myös Taikinatiinulle!

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää... ravintopitoiselta! Leipää saakin alkaa leipoa itse kukin, kun se kaupan hyllyiltä loppuu ;-)

    VastaaPoista
  3. Juu. Paremmalta tuo näyttää kun mun tänään hamstraamani näkkileivät..:)

    No. Onneksi tykkään näkkileivästä..

    VastaaPoista
  4. Nuo kuivatut luumut ovat hyvä idea, täytyy itsekin joskus muistaa kokeilla niitä! Näissä tummissa soodalla ja/tai leivinjauheella kohotettavissa vuokaleivissä on se ihana ominaisuus, että tuntuvat säilyvän yllättävän pitkään hyvinä leipälaatikossa. Minulla eivät ole murentuneet juurikaan leikatessa, auttaisikohan jos näihin lisäisi vaikka yhden kananmunan joukkoon?

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommeteistanne :)

    HeartAndSoul: Tätä kannattaa kyllä kokeilla. Voi vaikka puolittaa annoksen ja tehdä vain yhden leivän ensin, niin saa sopivasti maistella :)

    Satu: Kiitos. Tämä oli kyllä hyvää leipää (kelpaa vaikka kaupasta jo leipää saakin :)

    Cashmoney: Itse kuulun sarjaan näkkileipäaddikti... sen hamstraaminen ei onnistu, kun saatan syödä helposti kilon näkkäriä kerralla :D Siksi on parasta vaan jättää näkkärit muille.

    Sanna: Kiitos ohjeesta, kuivatut luumut/rusinat/viikunat sopii juuri tällaisiin hieman makeisiin leipiin. Eikä tämä ollut liian makea, sopivasti minun makuuni :) Hyvä idea tuo kananmunan lisäys, voisi vähän sitoa taikinaa. Tosin se murenevuus ei minua niin haittaa, palat pysyi kuitenkin kasassa ja se on riittävästi minulle :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit