Munkkeja ja tippaleipiä

Väsyttää... aamulla heräsin puoli neljältä leipomaan munkkeja (10 kpl maidottomia ja 80 kpl tavallisia munkkeja) ja tein sitten samalla tippaleipiäkin. Olen jo viitenä aikaisempana vuonna vienyt työpaikalle vappumunkkeja ja simaa ja niin tänäkin vuonna. Lisäksi naapurimme saivat aamulla perinteisesti muutaman munkin ja tippaleivän sekä pullon simaa.


Muutaman kerran olen tehnyt niin, että teen munkkitaikinan valmiiksi jo illalla, mutta teen taikinan kylmään nesteeseen. Laitan taikinan kylmään kohoamaan ja aikaisin aamulla alan leipoa rinkilöitä tavalliseen tapaan. Tällä säästää aikaisesta aamusta sen ajan mikä menisi sen taikinan tekoon ja kohottamiseen. Munkkitaikinani on muuten ihan tavallinen pullataikina.




Munkkeja paistellessani paistan usein pienessä kattilassa samaan aikaan tippaleipiä tai rosetteja. Tänä vuonna tein pelkkiä tippaleipiä. Nämä maistuvat aivan erilaisilta mitä kaupan tippaleivät, eikä näitä ole yhtään vaikea tehdä.


Tippaleivät (reilu kasa n. 20 kpl?)


Taikina:
3 (luomu)kananmunaa
ripaus ruususuolaa (n. 1/5 tl?)
2 rkl (luomu)sokeria
1,5 dl (luomu)kevytmaitoa
1 tl vaniljasokeria
3 dl (luomu)vehnäjauhoja
Paistamiseen:
n. 1 litra rypsyöljyä (riippuu kattilan leveydestä)
Päälle:
tomusokeria

Vatkaa munat, sokeri ja suola maidon kanssa sekaisin, lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa. Laita taikina pursotinpussiin jossa on pieni suutin, taikka muovipussiin, josta leikkaat kulmaan pienen aukon.

Laita molemmista päistä avattu säilykepurkki öljykattilaan ja pursota taikinaa nauhana säilykepurkin sisään ristiin rastiin. Varo kuumaa höyryä! Nosta sitten säilykepurkki pihdeillä heti pois (tippaleipä lähtee paremmin purkista ulos, jos purkin ottaa heti pois). Paista molemmin puolin ruskeaksi ja nosta sitten reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Ripottele jäähtyneiden tippaleipien pinnalle reilusti tomusokeria.

Iltapäivällä jumppaan mennessä vein vielä kuntosalin naisille muutaman munkin, tippaleivän ja pullollisen simaa.

Nyt väsyttää todella paljon, vaikka kello on vasta puoli yhdeksän... keittiökin on siivoamatta, mutta taidan jättää sen homman huomiselle ja menen pian nukkumaan. Huomenna olisi tarkoitus mennä käymään kuntosalilla heti aamusta ja iltapäivän voisikin sitten viettää siivouksen parissa :) Tässä vielä hauska kuva pöydästä, jossa munkit oli kohoamassa. Huomaa hauskat kynnenjäljet jauhoisessa pöydässä :)


Iloista Vappua kaikille!

Kommentit

  1. Kylläpä olet ollut reipas ja huomaavainen, kun monelle olet toivottanut hyvät vaput munkkien ja siman muodossa! Kuullostaa aivan ihanalta! Minökin tein kyllä torstai-iltana munkkeja ja simaakin on jääkaapissa, mutta muuta herkkua en sitten ole tehnyt. Tykkäisin kyllä tippaleivistäkin, mutta kun niissä on kananmunaa, niin en ole tehnyt...kuopus on allerginen.

    Oikein hyvää vappua Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Älä nyt aivan itseäsi kokonaan väsytä muiden tähden, vaikka kaunista onkin ilahduttaa muitakin. Itse tehdyt munkit ovat aivan eri luokkaa kuin kaupasta ostetut. Hyvää vappua!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista Krisse ja Trina. Minun Vapunjuhlinta on mennyt tosiaan nyt kuusi kertaa samalla kaavalla, vapun juhlinta on sitä että töissä aamukahvilla on hauskaa työkavereiden kanssa ja illalla menen aikaisin nukkumaan, kun olen herännyt niin aikaisin. Mutta toisaalta tämä on minulle ihan ok, koska en mistään örvellys-juhlista tykkääkään :)

    Olipa lauanta-aamuna yhdeksän aikaan kuntosalilla aika hiljaista, sai tehdä rauhassa :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit