Leivontapäivä - Kinkkusämpylät

Olipa aivan pakko päästä leipomaan myös tuoretta leipää, tällä kertaa sämpylöitä. Halusin kokeilla jotain vähän erilaisempaa ohjetta ja tällainen löytyikin samasta kirjasta kuin raparperipiirakan ohje (Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet). Tein taas omia muunnoksiani, alla ohje kuinka itse sämpylät tein. Näistä tulikin maultaan vähän tavallisesta sämpylästä poikkeavia, hieman suolaisempia ja ruokaisampia sämpylöitä. Oikein mainioita juuston kaverina.

Kinkkusämpylät (n. 18 kpl)

1 pss (luomu)sipulikeittoaineksia (huom. sipulikeitossa on niin paljon suolaa, ettei taikinaan tosiaankaan kannata laittaa suolaa erikseen)
1/2 l kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl kylmäpuristettua (luomu)rypsiöljyä
75-100 g kinkkuleikettä tms. paloiteltuna
1 dl (luomu)kauraleseitä
1/2 dl (luomu)perunakuitujauhetta (Semper, Pofiber)
1 dl (luomu)ruisjauhoja
4 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
n. 3 1/2 - 4 dl (luomu)vehnäjauhoja

Voit tehdä sämpylät perinteisesti käsin alustamalla, lisää ensin kädenlämpöiseen nesteeseen sipulikeittoaines ja hiiva ja sen jälkeen muut ainekset. Lopuksi kinkkusuikaleet. Vaivaa taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Itse tein taikinan yleiskoneella, tosin nyt aloitin itsekin nesteen kanssa, eli kaadoin kulhoon sipulikeittoaineet ja kuivahiivan, sekoitin ja lisäsin sitten kädenlämpöisen nesteen. Tämän jälkeen aloin lisäillä jauhoja ja annoin koneen käydä jauhojen lisäyksen ajan aika hitaasti, mutta tämän jälkeen reippaammalla vauhdilla vielä n. 5 minuuttia.

Lisää taikinaan alustuksen loppuvaiheessa ruokaöljy ja kinkkupalaset ja sekoita taikina tasaiseksi.

Anna taikinan kohota puoli tuntia - tunti huoneen lämmössä, jonka jälkeen leivo sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä leivinpeltillä vielä n. puoli tuntia ja paista tämän jälkeen uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Jauhoja voi vaihdella oman kaapin sisällön mukaan, itse tykkään useinkin käyttää leseitä ja perunakuitua tuomaan vaaleaan leipään ylimääräistä kuitua. Alkuperäisessä ohjeessa oli jauhoina käytetty 5dl sämpyläjauhoja ja 5 dl vehnäjauhoja.

Kommentit

  1. Voi, kunpa pääsiskin leipomaan! Pilvinen taivas ja lämpömittarissa silti lähes 32 lämmintä. Eilen erehdyin tekemään uuniruokaa (tuulettimen puhaltaessa selkään), mutta oli niin tukala homma, että jään haaveilemaan viileämmistä säistä. Ihania herkkuja olet tehnyt, varsinkin nuo suolaisemmat sämpyöät näin helteellä houkuttaisi :)

    VastaaPoista
  2. Minullakin oli suunnitelmissä leipoa tänään sämpylöitä... mut on niin vietävän kuuma, että ajatus uuninn päälle-laittamisesta sai muun perheen takajaloille.. :) Mut nyt osa porukasta häippäs leffaan.. joten hyvä hetki pyöräyttää yksi "peltisämpylä"..

    VastaaPoista
  3. Trina: Kiitos kommentistasi Trina! Ei varmastikaan tee mieli kuumalla helteellä lämmitää uunia, hyvä että hellalla pikaisesti jotain ruokaa! :) Hellettä eikun luvataan jatkuvaksi, mutta jospa välillä tulisi sadetta ja pikkuisen viileämpääkin ilmaa. Täällä pohjoisessa on jo hieman alkanut viilentyä.

    Eve: Kiitos kommentistasi Eve. Toivottavasti sait leivottua :) Sellaiset peltisämpylät tulee nopeasti ja helposti, juuri sopivan siedettävää pikakokkausta näin helteillä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit