Parsakaalisosekeitto (vuohenjuustogratinoitu)

Viikonloppuna tein pitkästä aikaa sosekeittoa. En muista koskaan tehneeni tällaista parsakaalisosekeittoa, useimmiten sosekeitto on ollut tomaattia tai porkkanaa...

Ohjeen otin Pirkka-lehdestä 4/2010. Ohjeessa keiton pinnalle laitettiin leipää/vuohenjuustoa/mausteita, mutta koska minulla ei ollut mitään tarvittavia aineksia tein oman version: paistoin ja maustoin broilerifileitä ja syötiin niitä keiton kaverina. Tällä tavoin ruuasta tuli enemmän proteiinipitoinen (vaikka on sitä proteiinia siinä juustossakin).

Keitto oli tosi miedon makuista, ehkä jopa liiankin. Johtui ehkä siitä, että osa gratinoinnissa käytetystä vuohenjuustosta oli tarkoitettu keitton sekaan lisättäväksi. Minun keitosta koko vuohenjuusto jäi puuttumaan. Lisäsin omaan keittoon hieman pippuria, sitä ei alkuperäisessä ohjeessa ollut. Seuraavana päivänä lämmitettynä keitto maistui jostain syystä paljon täyteläisemmältä, joten tätä voi huoletta tehdä suuren annoksen ja lämmittää sitten. Tosin saattoi johtua valtaisasta nälästäkin pitkän työpäivän jälkeen, että ruoka maistui tänään paremmalta :) Ihan hyvä keitto joka tapauksessa, kevyttä ja kohtalaisen terveellistä.

Kirjoitan alle ohjeen myös vuohenjuustogratinoinnin tekoon, jos joku haluaa tehdä keittoa gratinoinnin kanssa.

Parsakaalikeitto (4:lle pääruuaksi)

Keitto:
3-4 (300g) (jauhoista luomu) perunaa
1 (300-400g) (luomu) parsakaali
150 g (luomu) purjoa
1 rkl (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
n. 5 dl vettä
1 (luomu) laakerinlehti
1 tl (ruusu) suolaa
1 tl (luomu) meiramia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna) (minulla ei tätä ollut, käytin n. 1 tl kuivattua)
1 tlk (2 dl) GoGreen kaura-ruokakermaa

Pinnalle:
3-6 viipaletta paahto- tms. leipää
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl mantelilastuja
persiljaa, meiramia

Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele parsakaali nupuiksi ja kuori ja paloittele varsi. Halkaise, huuhdo ja paloittele purjo.

Kuullota purjoa vähän aikaa öljyssä kattilassa ja lisää sitten sekaan perunakuutiot. Pyörittele hetki. Lisää sitten kattilaan vesi, laakerinlehti ja suola. Lisää pinnalle myös parsakaalin palat. Keittele kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Poista laakerinlehti (minä tietenkin unohdin, mutta hyvinhän tuo sinne sekaan lopulta hävisi) ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää keiton joukkoon ruokakerma, meirami, persilja ja mustapippuri. Kuumenna.

Tarjoa keitto tai tee gratinointi seuraavalla tavalla.

Viipaloi vuohenjuusto 6-12 ohueen siivuun ja paloittele loppu juusto keiton joukkoon. Paahda (paahto)leivät ja leikkaa halutessasi reunat pois. Puolita viipaleet vielä kolmioiksi. Nosta jokaiselle kolmiolle vuohenjuustoviipale. Valuta hunajaa juuston päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja.

Jaa kuuma keitto annoskulhoihin. Nosta keittojen päälle 1-2 kolmioleipää/annos. Gratinoi grillivastusten alla 225 asteisessa uunissa n. 3 minuuttia, kunnes mantelilastut saavat hieman väriä ja juusto lämpenee. Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Kuulostipas nyt aivan ihanalta nyt tuo gratinointi tuon keiton päälle... tuota on kyllä vielä pakko kokeilla!

 

Kommentit

  1. Kuulostaa ja näyttää taas niin herkulliselta ! Ojensin sinulle tunnustuksen blogissani. :-)

    VastaaPoista
  2. Voi mikä yllätys! Kiitos paljon tunnustuksesta Marika. Olen aivan otettu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit