sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Viikon 12/2010 liikkumiset

Jumppaamisen kannalta ehkä huono viikko, mutta pyörä on nyt huollettu ja aivan ihana ajella ympäriinsä :) Tosin lunta tulee aina vaan lisää, lähes joka päivä ja lumisilla ja möykkyisillä teillä on tosi kelju välillä ajella. Tänäänkin sataa lunta, aivan kuin eilenkin...

Jumppien kannalta ei mikään loistoviikko, mutta kaikkea muutakin tuli tällä viikolla tehtyä. Tiistaina töiden jälkeen lähdin rakkaan ystäväni kanssa kaupungille kauppoja kiertelemään muutamaksi tunniksi ja oli todella kivaa. Käyn kaupungilla pyörimässä aika harvoin, puhumattakaan siitä että saisin mukavaa seuraa mukaani. Pääasia ei ollut ostelu, koska turhasta ostelusta harvoin tykkään (ostin pojalle muutamat sukat, siinä kaikki tällä erää) niin kiva on joskus kierrellä ja katsella ja olla jonkun seurana ja samalla saa itselle seuraa ja vaihtelua.

Torstaina en kotona tehnyt paljon muuta kuin nukuin, koska pojalla oli koulun ulkoilupäivän Rukan laskettelureissuun lähtö seitsämältä (koululla 6:45), joten vietyäni pojan kouluun menin töihin, josta suoraan jumppaan ja sieltä suoraan ystävättäreni luokse kyläilemään ja katsomaan samalla nuorinta kummityttöäni. Lupasin olla apuna, että ystävättäreni pääsisi rauhassa kahden vanhemman lapsen kanssa pesulle, olin sylinä vauvalle sillä välin. Sieltä suoraan hakemaan poikaa koululta (19:30) ja sitten ruokakaupan kautta kotiin iltapalalle.

Perjantaina ei oikein malttanut lähteä töiden jälkeen mihinkään jumppiin, koska poika oli vähän kipeä ja kotona. Liekkö Rukan reissulla juonut jotain energiajuomia tms. koska aamulla hänellä oli vatsa ihan sekaisin ja kipeä. Nuo energiajuomat ovat aikamoinen villitys teinien keskuudessa ja näitä juodaan monta tölkkiä kerralla, jos vain mahdollista! Itse ostan pojalle vain limpparia silloin tällöin ja koitan aina välillä muistutella niiden energiajuomien haitoista.

Poikani oli laskettelureissun jäljiltä aivan kolhuilla, hyvä kun pääsi sängystä aamulla (oli mm. laskenut puuhun) mutta oli kuulemma ollut mahdottoman mukava reissu. Joskus ei oikein tiedä haluaisiko edes kuulla niitä kaikkia asioita mitä pojat tekevät, koska sitten vain hirvittää mitä voi tai olisi voinut sattua! Kuuluneeko sitten vain poikien luonteeseen tuollainen pieni rämäpäisyys? Oma poikani on kyllä ollut aina tosi varovainen eikä hänelle mitään sen kummepia haavereita ole koskaan sattunut, mutta nyt teini-ikäisenä on alkanut tulla tuommoista kokeilunhalua, vai mitä seikkailuviettiä lie. Täytyy kai vain toivoa parasta ja pelätä pahinta...

Tässäpä vielä viikon jumpat:

Keskiviikko: BodyBalance ja Afropowerdance
Torstai: Afropowerdance 30 min. + BodyMove 30 min.
Lauantai: BodyJam

Tänään ei edes huvita jumpat, tekee mieli alkaa siivota kunnolla paikkoja tänään. Silloin harvoin kun minulla siivousvimma iskee niin silloin on viisainta vaan siivota, koska seuraavaa innostusta voi joutua taas odottelemaan :) Illalla käyn kävelemässä, mikäli siivousvimma on siihen mennessä laantunut :)

Mukavaa sunnutaipäivää kaikille!

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Ilmastodietit / YLE Teema

Harmillista että huomasin tämän ohjelman tulevaksi vasta eilen illalla, koska en ehtinyt tuota täällä mainostamaan (tosin voit katsoa sen vielä täältä). Tarkoitan siis eilen YLE Teemalta tullutta Ilmastodietit ohjelmasarjan ensimmäistä jaksoa, jossa neljä erilaista suomalaista perhettä koittaa pienentää hiilijalanjälkeään. Ensimmäisessä jaksossa laskettiin jokaisen perheen hiilidioksidipäästöt ja aivan valtavat erot noiden perheiden välillä olikin! Rousun perheen hiilidioksidipäästöt olivat 1334 kg / hlö / vuosi, joka olikin sellainen että se on hyvällä tasolla (suomalaisten tulisi pyrkiä 1000 - 2000 kg päästöihin vuositasolla). Eniten päästöjä oli Sinikka Sokalla, huimat 14 381 kg / vuosi, eikä Bruneaun perhekään kauaksi jäänyt...

Suurimmat hiilidioksidimääriä lisäävät asiat olivat selvästi asuminen (lämmitys ja sähkön/lämpimän veden käyttö) sekä liikkuminen. Ruokailukin vaikutti, naudanlihan syönti kuuluu pahimpiin. Seuraavissa jaksoissa perehdytäänkin sitten tarkemmin asioihin joilla tuota hiilijalanjälkeä voi pienentää. Esim. Sami Garamin perhe koittaa ilmeisesti lisätä kasvisruoan määrää ja vähentää naudanlihan syöntiä.

Mitä tuosta ohjelmasta itselleni tuli uutena oli se, kuinka paljon suuret asumisneliöt vaikuttavatkaan! No, onhan se totta, että suurta tilaa lämmitetään ja se kuluttaa paljon energiaa. Vaikka oma autoiluni onkin mielestäni tosi hyvällä mallilla (ja kaiken lisäksi autossani on pienet hiilidioksidipäästöt) niin asumiseni onkin varmaan se saastuttavin tekijä! Asumme poikanin kanssa kahdestaan 105 neliön asunnossa ja täytyy kyllä myöntää että pienempäänkin mahduttaisi aivan helposti. En tosin tiedä kuinka saastuttavaa kaukolämpö on verrattuna sähköön ja olen koittanut pattereita käännellä kiinni tarpeen mukaan. Yksi hyvä asia tosin tässä kerrostaloasumisessa on: pihalta löytyy sekä sekajäte-, kartonki-, paperi-, bio-, lasi- ja metallijätelaatikot. Ainoa mikä puuttuu ja mitä tulee todella paljon, on muovi (tai energiajäte), mutta kaikki muovit kuljetan lähimarketin keräysastiaan. Ekosähkö alkoi myöskin kiinnostaa, koska se pakottaa sähköntuottajia lisäämään sähköntuotannossa uusiutuvia luonnonvaroja. Voisin itsekin vaihtaa oman sähköni ekologiseksi, jostain syystä en ole asiaa paljon miettinyt aikaisemmin.... siksikin olen iloinen että katsoin tuon ohjelman, koska se vähän herätteli ajattelemaan.

Mielenkiinnolla tulen seuraamaan seuraavat jaksot, koska aihe minua kiinnostaa ja luulen että saan uusia vinkkejä oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tämän pitäisi oikeasti kiinnostaa kaikkia ihmisiä, koska nykyisellä vauhdilla ei voida jatkaa. Toivottavasti lakeja ja verotusta(!) :) aletaan pian muuttamaan niin, että ihmisiä pakotetaan muuttamaan elintapojaan, koska valitettava tosiasia on, ettei muuten mitään tule tapahtumaan.

Kannattaa katsoa seuraavat jaksot, jotka tulevat maanantaisin klo 20.15, uusinta ti klo 23.00 ja pe klo 18.15.

Sopivast aiheeseen liittyy myös Earth Hour joka on tänään 20:30 - 21:30.

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Hedelmäinen broilerikasari / Maku 1/2003

Tänään tuli testattua taas yksi Maku-lehden ohje. Tuossa aivan ensimmäisessä lehdessä oli myös jonkin verran juhlatarjoiluun sopivia reseptejä (mm. kasvis- ja kala-voileipäkakkua, riistapiiraita ja erilaisia makeita leivonnaisia), mutta niitä kokeilen sitten ehkä tuonnempana. Lisäksi päätin hypätä muutaman lehden yli, koska seuraavissa lehdissä oli kesä- ja syksy-aiheista ruuanlaittoa ja tykkäisin itse kuitenkin suosia sesonki-ajattelua ruuanlaitossa. Joten seuraavia ohjeita sitten talvi-kevät-lehdestä/lehdistä.

Tämä tänään testaamani broilerikasari oli aivan ihanan makuista, hedelmät antoivat broilerinlihaan sopivaa makeutta ja pähkinät mukavaa purtavuutta. Lisäksi ruoka oli nopea kuin mikä, puolessa tunnissa oli valmista pöydässä. Tätä tehdään kyllä varmasti toistekin. Ulkonäkö ei ole niin houkutteleva, mutta pikaisena arkiruokana menee kyllä :) Tuossa lehdessä oli kaksi hyvin samanlaista broileriruoka-ohjetta, joten yhdistelin niistä tämän alla olevan ohjeen.

Hedelmäinen broilerikasari (4:lle)

400 g maustamattomia broilerinsuikaleita
n. 100 g herkkusieniä
1 (luomu)sipuli
1/2 dl (luomu)cashewpähkinöitä
1/2 dl (luomu)kuivattuja luumuja
1/2 dl (luomu)kuivattuja aprikooseja
1-1 1/2 tl curry-jauhetta
1-1 1/2 tl (luomu)paprikajauhetta
1 tl (luomu)herbamare-yrttisuolaa
1/2 tl ruususuolaa
n. 3 dl omenamehua
n. 2 rkl karkeita vehnäjauhoja (voi käyttää myös esim. Maizenaa tai jotain muuta suurustetta)
1-3 dl vettä

Pilko sipuli ja leikkaa kuivatut hedelmät suikaleiksi ja sienet siivuiksi. Ruskista broilerinsuikaleet pannussa ja lisää ruskistuksen alkuvaiheessa sekaan myös sipuli. Kun broileripalat alkavat olla ruskistuneet lisää curry- ja paprikajauhe sekä cashewpähkinät ja sienet, sekoittele vähän aikaa. Lisää sitten sekaan myös yrttisuola ja ripottele päälle karkeita vehnäjauhoja, sekoita. Lisää sitten omenamehu ja osa vedestä (vettä voi lisäillä tarpeen mukaan, että koostumuksesta tulee sopiva), sekä suikaloidut hedelmänpalat.

Hauduta n. 10 minuuttia ja tarkista sitten maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Tarjoile esim. luomu-quinnoa-spelt-couscousin kanssa (minulla oli siis tuota).

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Linssihöystö / Maku 1/2003

Tein jo lauantaina jääkaappiin tämän linssihöystön, jota sitten eilen syötiin pojan kanssa iltapalaksi paistettujen kanafileiden kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vihreitä linssejä, mutta itse käytin vasta ostamiani Beluga-linssejä (joita myös kasvissyöjän kaviaariksi kutsutaan). Poikani joka ei linsseistä tykkää sanoi, että olisko tätä vielä lisää.. tämä oli minustakin tosi hyvää, vaikken niin selleristä tykkääkään (ruokavammansa kullakin :)

Linssihöystö (4:lle lisukkeena)

n. 250 g (luomu)Beluga-linssejä (tai vihreitä linssejä)
vettä + ruususuolaa linssien keittämiseen
1-2 (luomu)valkosipulinkynttä
2-3 (luomu)lehtisellerin vartta
1 (luomu)punasipuli
Kastike:
1/2 dl (luomu)oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl (luomu)sokeria
1/2 tl ruususuolaa
1/2 rouhittua mustapippuria

Keitä linssit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (Beluga-linssejä keitin 15-20 minuuttia). Anna linssien jäähtyä.

Sekoita jäähtyneiden linssien joukkoon ohuiksi siivuiksi paloitellut lehtisellerin varret sekä pilkottu valko- ja punasipuli. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada linssiseoksen päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Tarjoa salaattiaterian tai liharuuan lisänä.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Munakoiso-tomaattivuoka / Maku 1/2003

Eilen oli vuorossa kokeilu munakoisoista. Ohje siis Maku-lehdestä. Munakoiso ei kuulu kovin usein käyttämiini kasviksiin, mutta ihan hyväähän se kyllä on. Ainakin tämä vuoka oli tosi hyvää. Käy lisukkeeksi lihalle, taikka yksinään kasvisruokana. Vaikka pientä näpertelyä vaatiikin tuo munakoisojen itketys ja ruskistaminen, mutta ei tämä silti paljon työtä vaadi (enempi odottelua) ja ruoka oli minusta ainakin vaivan arvoinen (ja loppujen lopuksi kuitenkin helppo ruoka, kun uunissa tulee aivan itsestään sitten).

Munakoiso-tomaattivuoka ( pääruokana 3:lle, lisukkeena useammalle)

2 kpl (n. 500-600 g) munakoisoja
400 g (luomu) tomaatteja
3 keskikokoista (luomu) sipulia
1 pallo (n. 125 g?) (luomu)Mozzarellaa
2 tl kuivattua timjamia
n. ½- 1 tl rouhittua mustapippuria
100g (luomu)tomaattipyrettä (+ n. 1 ½ dl vettä) (tai n. 2 dl tomaattimehua)
1 rkl fariinisokeria
Suolahiutaleita munakoisojen itkettämiseen
(luomu)oliiviöljyä paistamiseen


Leikkaa munakoisot viipaleiksi, levitä ne työpöydälle ja ripottele pinnalle suolahiutaleita. “Itketä” munakoisoviipaleita n. puoli tuntia. Pyyhi tämän jälkeen ylimääräinen neste ja suola pois talouspaperilla ja ruskista viipaleet paistinpannussa oliiviöljyssä. Kuori ja viipaloi sipulit renkaiksi ja pehmitä sipulirenkaita hetki paistinpannussa.

Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita, tomaattisiivuja, mozzarella ja sipulirenkaita. Ripottele kerroksien väliin timjamia ja mustapippuria.

Sekoita tomaattipyre ja vesi (tai käytä tomaattimehua) ja mausta se fariinisokerilla (ja pienellä ripauksella suolaa). Kaada vuokaan ainesten päälle. Paista 200 asteessa 40 minuuttia.

Tarjoa esim. lampaanpaistin kanssa tai pelkkänä kasvisruokana.

Viikon 11/2010 liikunta

Ihan ok viikko oli liikkumisten kannalta, vaikka enempikin olisi ollut mahdollista. Hiihtoa mietin parinakin päivänä, mutta ei vaan saanut aikaiseksi lähteä sinne ladulle kuitenkaan. Ehkä ensi viikolla sitten? Tosi innoissaan olin lauantaina esitellystä uudesta BodyJam -ohjelmasta, tosin ei ensi kokemalla tuntunut yhtä rankalta kuin pari aikaisempaa. Mutta hiki tuostakin heilumisesta joka tapauksessa tuli ja tunneilla on aina mahtava fiilis. Käykääs vaikka kuikkaamassa jotain pätkiä tuosta BodyJam52 ohjelmasta.

Tässä vielä  yhteenvetoa viikosta:

Maanantai: BodyJam
Keskiviikko: BodyStep
Lauantai: BodyJam
Sunnuntai: BodyBalance ja BodyVive

Noiden lisäksi tietenkin päivittäiset hyöty-pyöräilyt ja parina päivänä kävelyäkin! :) Tuosta kävelystä olen ihmeen tyytyväinen, siitä tuli hyvä mieli ja hyvä olo.

Aurinkoisia ja keväisiä ulkoilusäitä toivottelen kaikille teille.

Kookos-lohikeittoa / Maku 1/2003

Viikko sitten järjestelin ruokalehtiäni aikajärjestykseen (todella hyödyllistä hommaa :) ja mietin että ne kaikki ohjeet vain odottavat kokeilua, miksen niitä useammin hyödyntäisi. Toki olen silloin tällöin reseptin sieltä täältä ottanut kokeiluun, mutta miksei useamminkin? Siispä päätin, että aloitan ensimmäsestä lehdestä, kokkaan siitä useamman ohjeen, jos vaikka samalla löytyisi uusia suosikkeja. Ainakin vaitehlua arkiruokaan.

Ensimmäinen Maku-lehti 1/2003 on nyt kokeilussa. Siskoni on minulle tätä lehteä tilannut jo vuosia ja tykkään tästä lehdestä edelleen. Muutamia reseptejä tästä ensimmäisestä lehdestä olinkin jo testannut ja hyväksi havainnut (sianlihakastike, bataattiperunamuusi ja tuoretomaattistroganof), mutta nyt päätyi kokeiluun kookos-lohikeitto. Kookos antaa keitolle ihanan samettisen koostumuksen ja mukavan makusäväyksen. Aivan kaikkia aineksia minulla ei ollut, eikä esim. sitruunaruohoa löytynyt kaupasta, mutta hyvää tämä oli siltikin. Kirjoitan alle ohjeen kuinka itse tämän tein.

Kookos-lohikeitto (4:lle)

1 tlk/400 g (luomu)kookosmaitoa
3-4 dl vettä (tai kalalientä)
n. 400 g norjalaista lohifilettä kuutioina
muutama lastu tuoretta inkivääriä
1 punainen chili (tai maun mukaan)
(1 sitruunaruoho, minulla ei ollut, lorautin siis sitruunamehua vähän enemmän)
n. 20 cm pätkä (luomu)purjoa
n. 3 rkl sitruunamehua
2 rkl kalakastiketta
2 dl pakastettuja (Färsaarten) katkarapuja
1 tl (luomu)herbamare-yrttisuolaa (tai tavallista suolaa maun mukaan)
(pinnalle voi ripotella tuoretta korianteria, minulla ei ollut)

Viipaloi chili ja vuole inkivääristä muutamia lastuja (tai pilko aivan pieniksi paloiksi). Kuumenna kookosmaito ja vesi/kalaliemi kattilassa ja lisää sekaan mausteet (ei sitruunamehua vielä). Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.

Lisää keittoon kalapalat ja keitä n. 5 minuuttia eli kunnes kalapalat ovat kypsiä. Lisää sitruunamehu ja katkaravut. Älä keitä enää, ettei katkaravut muutu sitkeiksi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

lauantai 20. maaliskuuta 2010

Hidas päivä

Tänään on ollut hidas päivä. Ei pitkäveteinen tai tylsä, mutta rauhallisesti etenevä. Myös mieli on saanut lepoa, on tuntunut ihan hyvältä, kun on saanut rauhoittua. Aamulla ennen pojan heräämistä touhuilin vain jotain, siivosin vähän keittiötä, pesin liesituulettimen suodattimen, suunnittelin päivän ruokaa. Surffailin vähän aikaa ja katsoin hetken telkkaria. Kun poika heräsi niin aloin sitten laitella ruokaa ja sitten lähdin kävellen jumppaan. Heti kun lähdin kävelemään niin totesin että tämä kävely on aika ihanaa puuhaa, mieli rauhoittuu, kun eteneminen on leppoisaa.

Kaikki te, jotka aina ajatte paikasta toiseen jollain kulkupelillä (oli se sitten pyörä, auto, mopo, skootteri tai mikä tahansa), kokeilkaa ihmeessä kävelyä! Lähtekää vaikka kauppaan kävellen, tai ihan minne tahansa, vaikka kävelyä päämäärättömästi jonnekin. Kiire ei saa olla. Täytyy olla aikaa katsella ympärille ja edetä sopivan rauhallisesti. Varmasti koette samanlaista mielenrauhaa kuin itse tänään (minun oli pakko kävellä, koska pyöräni on huollossa). Tuli hyvä mieli siitä kiireettömyydestä ja rauhallisesta liikkeestä.

No, menin salille kokeilemaan uutta BodyJam -ohjelmaa ja se vasta olikin energistä ja ihanaa, se rauhallisuus unohtui hetkeksi. Mutta kotimatkalla taas... lunta satoi hiljakseen ja oli vain niin levollista. Päätin että alan taas tehdä kävelylenkkejä vähän useammin, jätän välillä polkupyörän kotiin. Tekee hyvää, ainakin minulle :) Lisäksi kävely on todella hyvää liikuntaa, ei sen liikunnan tarvitse aina olla kieli vyön alla revittelyä.

Laitan tähän vielä kuvan ihanasta yllätyksestä joka tuli postissa pari päivää sitten. Siskoni tämän minulle lähetti. Aivan ihana, kiitos vielä kerran :) Ihania helmitöitä ja oikein hyviä vinkkejä tällaiselle aloittelijalle niinkuin minä.

Toinenkin kuva pakko laittaa, näppäsin tämän äitini neulomista siililapasista. Hän on neulonut muutamia tällaisia siskoni ja veljeni lapsille. Aivan suunnattoman ihanat minusta!

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Luomua: Top 11

Olen löytänyt monta uutta Luomu-tuttavuutta viime aikoina ja päätinpä alkaa kirjoittaa luomuisen postauksenkin. Jospa joku teistä lukijoistakin löytäisi jotain uutta ja kivaa kokeiluun tätä kautta.

Lista ei ole missään paremmuusjärjestyksessä, mutta tässä listaa uusimmista löydöistäni/vakiintuneimmista luomutuotteista.

1. Mainio kasvirasvalevite 75%







Kuva: www.pirkka.fi/ruoka/pirkka_tuotteet/pirkka_tuotehaku/?action=product&productId=6410405085337

Aivan mahtavan uutuuden bongasin K-ryhmän kaupoista tässä jokin aika sitten: luomu-margariinia! Ollaan toki pojan kanssa pärjätty ilman leivänpäällys-margariinia, mutta onhan se ihana laittaa levitettä leivälle… siis sellaista joka levittyykin kohtuullisesti. Tässä margariinissa ei ole mitään ihmeellisiä lisäaineita, ei kovetettuja rasvoja eikä kummia E-lisäyksiä. Kannattaa kokeilla, ehdottomasti! Tämä kävisi varmaan myös leivontaan.. tulen tätä kyllä jatkossa testaamaan voin sijasta leivonnassa.

2. Pirkka-luomutuotteet (erityisesti tomaattimurska, soijakastike, ketsuppi)

Eniten tyytyväinen olen ollut K-kaupan luomuvalikoimiin. Stockmann tietysti omaa luokkaansa, mutta Oulussa itselleni lähin ja paras paikka on Välivainion K-Supermarket ja heidän luomuvalikoimansa on oikein hyvä. Pirkka-tuotemerkillä on kiitettävän paljon luomua valikoimissaan, netin mukaan 42 tuotetta tällä hetkellä. Itse käytän lähes päivittäin tomaattimurskaa, tosi usein myös soijakastiketta ja poikani käyttää aika paljon ketuppia (lisää sitä kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin omalle lautaselleen vielä lisämausteeksi. Löytyy myös hiutaleita yms. viljatuotteita sekä kiitettävä valikoima tuoreita kasviksia ja vihanneksia. Listaa löydät täältä.

3. Urtekram shampoo, hoitoaine ja suihkusaippua (ekosertifioituja tuotteita)










Kuva: www.hyvinvoinnintavaratalo.fi


Pari kuukautta sitten huomasin Prisman hyllyssä Urtekramin shampoita ja hoitoaineita sekä suihkusaippuan, joiden hintakin oli hämmästyttävä, koska se ei ollut paljon sen kalliimpi kuin jonkin muun shampoon tai hoitoaineen. Otin tuotteet kokeiluun ja näitä käytän edelleenkin. Toki löytyy muitakin valmistajia, kuten esimerkiksi Frantsila, mutta on varmaankin kalliimpaa ja lisäksi hankalampi saada. Ekologisempia valintoja useinkin helpottaa se, että ne ovat helposti saatavilla, niinkuin tämä tuote on. Shamppoita ja hoitoaineita löytyy jokaiselle hiustyypille omansa. Ruusuntuoksuinen on aivan ihana, mutta itse olen päätynyt käyttämään aloe veraa koska se on vähän hoitavampi ja minulla on kuivat hiukset.

4. Metsämarjat ja metsänantimet yleensä

Mikä olisi enemmän hyödyllistä kuin mennä syksyllä metsään retkeilemään, nauttia luonnon rauhasta ja puhtaudesta ja samalla kerätä mustikoita, vadelmia, puolukoita ja sieniä. Ensi kesänä ajattelin myös kerätä nokkosta, sitä voisi helposti kuivattaa ja käyttää pinaatin tapaan. Sienimetsälle olisi ihana lähteä siskon kanssa, koska hän tuntee enemmän sieniä kuin minä. Lisäksi ajattelin yhden lomaviikon pitää vasta syksyllä niin, että ehdin varmasti marjametsään äitini kanssa. Viime syksynä ostin eräältä työkaverilta n. 10 kg hirvenvasanlihaa ja toivon mukaan ensi syksynä saan ostettua myöskin hirvenlihaa. Riistanliha on ekologisempaa kuin mikään tehotuotettu liha (toki ekologisinta olisi vähentää lihankäyttöä, mutta aivan niin fanaattiseksi en ole vielä ryhtynyt ja poika on aivan vannoutunut lihansyöjä).

5. Leikkeleet

Jokin aika sitten huomasin Stockmannin makkaratiskillä Pajuniemen valmistamia luomu-leikkeleitä ja niitähän piti tietenkin kokeilla. Itse tykkäsin eniten pellavansiementä sisältävästä makkarasta, jonka nimeä en nyt muista ja tuolla nettisivuillakaan ei valitettavasti ollut päivitettynä heidän koko valikoimaansa. Näitä saattaisi joka tapauksessa suurempien markettien valikoimissa olla, joten kannattaa katsella makkahyllyjä vähän tarkemmin, josko sieltä vaikka jotain luomua löytyisi. Lisäksi Pajuniemi valmistaa luomuna grilli- ja lenkkimakkaraa, joten kesägrillaukseenkin on luomuvaihtoehtoja olemassa.

6. Spelt-tuotteet

Speltin käyttöä olen parin viime vuoden aikana lisännyt aika paljon, sekä jauhoina, hiutaleina että pastana. Olemme vähentäneet riisin käyttöä tosi paljon ja aivan vasta kokeilin ensimmäistä kertaa riisin sijasta keitettyjä spelt-täysjyviä. Makua, rakennetta ja ravintoarvoa paljon enemmän kuin riisissä ja lisäksi speltin viljely on ekologisempaa riisiin verrattuna. Ostin viime viikolla myös spelt-rouhetta, tulen sitäkin käyttämään ainakin puurossa, mutta kokeilen sitä varmaan muillakin tavoilla, vaikkapa juuri pataruuissa.

7. Liha ja munat

Poikani kanssa mietittiin että mahtaakohan luomun kysyntä olla kasvussa, koska viimeisen kuukauden aikana on useamman marketin valikoimiin tullut luomujauhelihaa. Aivan mahtavaa! Mutta muutakin lihaa kyllä kaipailisin… Kananmunia onneksi saa luomuna jo lähes mistä tahansa, enkä ole enää vuosiin suostunut ostamaan mitään muita kuin luomukananmunia. Luomukanoilla on parhaat olot, ne eivät joudu elämään häkeissä, niillä on enemmän tilaa, orsia, pesiä ja ne pääsevät jopa ulos (mikäli mikään lintuinfluenssa ei pakota sulkemaan niitä pysyvästi sisätiloihin). Muistelen lukeneeni, että Stockmann on ensimmäisenä kauppaketjuna lopettanut myymästä häkkikanojen munia. Pitääköhän tämä paikkansa? Jos näin on niin suuri plussa Stockmannille tästä! Tuollaisella teolla on jo oikeasti vaikutusta tuotantotasolle, että kiinnitettäisi enemmän huomiota ekologisuuteen ja tuotantoeläinten oloihin.

Parantamisen varaakin toki olisi… katselin yhtenä viikonloppuna hieman kadehtien Jamie Oliveria lihakaupassa, jossa kauppias esitteli erilaisia luomukanoja. Suomessa ei ainakaan vielä yhtään luomubroileritilaa ole… meidän perhe broilerin suurkuluttajana olisi ainakin heti kaupassa luomubroileria kärryyn lappamassa, jos sellaista vain jostain kaupasta saisi!

8. Tuoreet juurekset ja vihannekset

Porkkanat, perunat, sipulit, lantut, kaali ja punajuuret… onneksi niitä kaikkia saa jo tosi hyvin luomuna. Toki myös tomaatteja, ruukkusalaattia, kukka- ja parsakaalia… ostan tosi vähän muita kuin luomukasviksia, koska harvemmin joutuu luopumaan mistään valtavan tärkeästä, jos vaikka jotain ei luomuna saisikaan. Pakastekasvi-pusseja ostan todella harvoin, koska tuore on monin tavoin parempi. Moniko on lisäksi huomannut että suuri osa pakastekasviksista tuodaan jostain ulkomailta ja lisäksi esim. wok-pussit sisältävät monesti suolaa?!

9. Quinnoa

Tämä viljakasvi on meidän keittiössä ehkä n. vuosi sitten otettu käyttöön ja olemme alkaneet käyttää yhä vain enempi. Quinnoa on otettu meillä korvamaan riisiä terveellisemmän ravintoarvonsa vuoksi, samaten kuin se korvaa couscousin ja bulgurin. Lisäksi ainakin uskon ja luulen että sen viljely on myös ekologisempaa kuin riisin.

10. Pähkinät ja siemenet sekä kuivatut hedelmät

Näitä ilman ei enää tultaisi toimeen. Pähkinät on meidän perheessä jokapäiväistä ravintoa, samaten kuivatut hedelmät. Pähkinät, rusinat ja kuivatut viikunat ovat minulla itsellä korvanneet oikeastaan täysin karkit (paitsi suklaan, jota tosin ostetaan enää harvoin kaupasta, koska tehdään itse raakasuklaata). Siemenistä auringonkukansiemeniä syön paljaaltaan, kurpitsansiemeniä paahdettuna ja suolalla maustettuna ja muita siemeniä käytän paljon leivonnassa.

11. Maitotuotteet (maito, turkkilainen jugurtti, Valion uutuudet, juustot)










Kuva: www.valio.fi


Maitotuotteissakin on tullut kivoja uutuuksia viime aikoina (tai sitten olen vasta ne itse löytänyt). Aivan ihana melko uusi asia on Valion ruokakerma 15% ja vispikerma. Ei tarvitse enää mitään lisäaineruokakermoja ostella, jos jokin ruoka kaipaa kermaista lisäystä. Lisäksi laktoosi-intolerantikoille löytyy nyt maitojuoma, mikä on kyllä myös mahtava uutuus, vaikka meillä ostetaankin yleensä sitä tavallista maitoa (se maitojuoma on homogenoitu, tavallinen luomumaito on homogenoimatonta). Jugurtteja löytyy jo ihan hyvä valikoima (Valion luomutuotelista täältä) ja aivan ihana on Lindahlsin turkkilainen jugurtti! Tällä olen korvannut välillä kermaviilin tai maitorahkan ruuanlaitossa, koska kermaviiliä tai maitorahkaa en ole luomuna löytänyt.

Juustovalikoima on harmillisen pieni, mutta onneksi on sitä Valion luomu-edamia, jota meillä tosi paljon kuluukin. Lisäksi Stockmannin valikoimista löytyi aivan ihana luomu-feta (tai salaattijuuston nimellähän se on) ja luomu-mozzarella. Erityisen ihana on tuo feta, jota viimeksi Stockmannilla käydessä ostin viisi purkkia kerralla, kun se kuitenkin säilyy (paitsi ettei se kovin kauaa sitten säilynyt :) Lisäksi löysin vasta marketista aivan ihanan Castellon sinihomejuuston. Jos ei ole ihan sinihomejuuston ystävä niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota, maku ja koostumus on aivan ihanan pehmeä.

Lisäksi on monet muutkin luomutuotteet käytössä, voin erikoisemmista tapauksista kirjoitella uusiakin postauksia. Jos törmäätte luomu-uutuuksiin tai teillä on jotain kivoja luomu-tuotteita omassa käytössä niin jättäkää kommentteja. Kaikki muutkin kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :)

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Lomilta paluu: Yhteenveto viikosta 10/2010

Lomaviikko oli ja menikin vauhdikkaasti! Tietokoneetta olen ollut myös koko viikon ja se on tuntunut hyvältä ratkaisulta. Töissä kun joutuu olemana koneella kaiket päivät ja koko talvi on mennyt koneella myös kaiket illat ja viikonloput, joten vieroitus oli oikein mukavaa vaihtelua.
Lomaviikko siis alkoi viime sunnuntai-aamulla aikaisin, kun lähdettiin poikani ja kahden hänen kaverinsa kanssa ensin Pohjois-Karjalaan kotipuoleen, jonne veimme kaksi kissaamme hoitoon vanhempieni luo ja sitten itärajaa pitkin ajelimme pohjoiseen Kuusamoon ja Rukalle. n. 650 km ajelua yhdelle päivälle ja olipas mukava päästä perille, olimme vuokranneet mökin kolmeksi vuorokaudeksi aivan rinteiden lähistöltä, joten pojat pääsivät mäkeen itsekseen ja silloin kuin halusivat. Minä hoidin ruokapuolen, omatekoisia hampurilaisia, kanapestolasagnea, kinkku-aurajuustopastaa, lämpimiä kana-kasvis-voileipiä, korvapuusteja, lettuja... siinäpä meidän alkuviikon ruuat.

Maanantaina tein tosi pitkän kävelylenkin ja pojat olivat rinteessä. Sää oli aika vaihteleva, ukkosta, raesadetta, lumipyryä, auringonpaistetta, kaikki samana päivänä! Pojilla oli ollut aika pelottaviakin hetkiä rinteessä, kun ukkonen ja tosi kova raesade oli heidät yllättänyt. Yksi pojista jopa hukkasi suksensa vajottuaan kainaloita myöten hankeen ja vaikka pojat olivat suksia koittaneet kaivaa kinoksesta niin ei niitä ollut enää löytynyt. Onneksi myrsky kesti vain pienen hetken, eikä sattunut mitään sen pahempaa.


Maantaina pakkasta oli vain muutama aste, samaten tiistaina, jolloin kävin pitkän hiihtolenkin aurinkoisessa säässä. Keskiviikkona ajelimme takaisin Ouluun ja mikä yllätys siellä odottikaan! Rakas ystäväni soittikin minulle maanantaina toivottaakseen hyvää naistenpäivää. Kertoi että olisi yllätys kun palaisin kotiin. Ja aikamoinen yllätys minua odottikin! Hän oli nimittäin käynyt siivoamassa naistenpäivän kunniaksi! Olipa aivan ihana tulla siistiin kotiin ja kukat ja kaikki odottamassa... koti kun jäi vielä reissuun lähtiessä aika kaaosmaiseen tilaan (häpeä myöntää, mutta aika kaaos kotona on ollut viime aikoina muutenkin).


 Torstai-iltana haettiin sitten kissat kotiin, pikaisesti yksi yö ehdittiin olla mummolassa (siis vanhempieni luona). Lauantaina kävimme ystävättäreni luona kylässä, hän sai vähän aikaa sitten vauvan ja kävimme tervehdyskäynnillä. Mukava vierailu olikin, perheen kaksivuotias esikoinen oli oikein innoissaan kun hänen kanssaan leikin, eikä olisi minua päästänyt pois ollenkaan.

Kaiken kaikkiaan mukava ja rentouttava loma. Ihan ok oli jo palata töihin, tuntui jopa vähän oudolta, koska en muista milloin olisin ollut ilman tietokonetta noin pitkää aikaa. Mutta teki kyllä hyvää.

Tässäpä vielä yhteenvetona viikon liikunta:

Maanantai: Kävelyä n. 3 tuntia.
Tiistai: Hiihtoa 15 km / 1,5 tuntia
Torstai: BodyBalance
Lauantai: BodyBalance ja Balletone
Sunnuntai: BodyStep

Ihanan aurinkoisia ja valoisia päiviä onkin alkanut olla. Kevät lähestyy.. toivottavasti kevät tuo kaikille mukavia asioita elämässä. Erityisesti toivon  Hymytytölle auringonpaistetta ja jaksamista. Uskon ja toivon että kaikki kääntyy vielä parhain päin.

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Viikon 09/2010 liikkumiset ja loma

Tämä viikko on ollut jo vähän parempi liikunnan kanssa, vaikka työkiireet jatkuvat edelleen. Nyt minulla alkoi viikon mittainen talviloma ja sen myötä tulee muutaman päivän hiljausuus myös tänne blogiini. Lähdemme huomenna aamulla ensin kohti Pohjois-Karjalaa, käymme mutkan kotiseudullani ja sieltä suuntaamme pohjoiseen Rukan maisemiin muutamaksi päiväksi hiihtämään ja laskettelemaan.

Tässä vielä yhteenvetona kuluneen viikon liikunnat:

Maanantai: BodyJam
Keskiviikko: BodyStep
Lauantai: BodyMove
Sunnuntai: (arvaus) luultavasti ulkoilua ja hiihtoa tulossa :)

Mukavaa kevään odotusta kaikille lukijoilleni! Kirjoittelen taas loppuviikolla kuulumisia.

Suklaakerroskakku

Työkavereiden kannustukseksi leivoin tällä kertaa suklaakerroskakun. Maananataina oli edellinen kannustuspäivä ja silloin tein töihin 3x mandariinitorttua. Miksikö näin? No kun menin lupaamaan, että aina kun saavutetaan tietty tavoite niin kakkua tulee :)

Kakku taisi olla aika hyvää, vaikken itse tätä maistanutkaan. Poikani sai pienen palan ja kehui kovasti ja lisäksi töissä joku jopa sanoi että tämä on niin hyvää että tämän on pakko olla laitonta :) Vinkkejä tähän kalastelin Kinuskikissan blogista ja tein omia säätöjä matkan varrella.

Suklaakerroskakku (10-15 palaa)

Suklaakakkupohja (pyöreä irtopohjavuoka)

Taikina:
2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 ½ dl (luomu)perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl ruususuolaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tummaa (luomu)kaakaojauhetta + 2 rkl raakakaakaojauhetta (voi korvata tummalla jauheella)
150 g voita
3 dl (luomu)sokeria
3 (luomu)kananmunaa
2 1/2 dl (luomu)maitoa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele pyöreä (irtopohjainen) kakkuvuoka voilla ja ripottele korppujauhoja pohjalle ja reunoille. Jätä vuoka odottamaan.

Sekoita kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa taikinaan vähän yli puolet (ei ole kovin tarkkaa, kunhan sinne päin). Sekoita. Lisää tämän jälkeen maito, sekoita taas ja lopuksi loppu jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Jäähdytä ainakin lähes kylmäksi ennen leikkaamista.

Täyte:
2 1/2 dl Flora Vispiä
150 g tuorejuustoa (joko vanilja tai maustamatonta, minulla oli Philadelphia-juustoa)
100 g tummaa suklaata
100 g valkoista suklaata

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto kermavaahtoon. Sulata suklaat erillisissä kulhoissa mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä jonkin aikaa. Jaa kerma-tuorejuustoseos kahteen osaan. Sekoita toiseen sulatettu tumma suklaa ja toiseen valkoinen suklaa.

Kokoa kakku. Tarvitset vielä seuraavat ainekset:

n. 1 dl kylmää, sokeroitua (luomu)kahvia
n. 1 dl appelsiinimarmeladia
2 1/2 dl Vispikermaa

Leikkaa jäähtynyt kakupohja kolmeen osaan. Varo ettei pohjat murene, kun olet leikannut kerroksen veitsellä irti, siirrä se lastan avulla sivuun varovasti odottamaan. Sama juttu toisen kerroksen kanssa.


Laita alin kakkukerros vadille. Kostuta sokeroidulla kahvilla ja levitä päälle aivan ohut kerros appelsiinimarmeladia. Levitä sitten tummasuklaa-täyte kakkulevyn päälle. Laita sitten toinen kakkukerros, kostuta ja levitä taas marmeladia. Levitä toisen kerroksen päälle valkosuklaa-täyte. Laita päällimmäiseksi viimeinen kakkulevy ja kostuta kahvilla. Laita kakku kylmään odottamaan ja kuorruta vasta vähän ennen tarjoilua vatkaamalla kerma vaahdoksi ja pursottamalla tai levittelemällä vaahto kakun päälle.


Koristeina voi käyttää mitä mielikuvitus vain keksii, itse käytän usein vain yksinkertaisia suklaasta pursotettuja kuvioita.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Pirteää salaattia

On tullut alkuvuonna taas taantuma ja ruokana on ollut niitä tuiki tavallisia ruokia: kaalilaatikkoa, lohikeittoa, "mössöruokaa" jauhelihasta ja kasviksista jne... Hyviä ruokia yhtä kaikki, mutta tekisi mieli välillä jotain vähän erilaisempaa. Siispä eilen päädyinkin kokeilemaan päivälliseksi uusimmasta Yhteishyvän reseptivihkosta bongaamaani salaattia. Tykättiin molemmat poikani kanssa, mukavaa vaihtelua tavis-salaattiin (salaatinlehti, kurkku, tomaatti), jota useimmiten sortuu tekemään. Ensimmäisen haarukallisen jälkeen jopa päätin, ettei mitään tavis-salaattia enää, oli tämä vaan sen verran hyvää.

Erityisen ihanan tästä varmaan teki tuo kastike, jota tosin tuli aika reilunlaisesti, olisi riittänyt vähän suuremmallekin määrälle salaattia. Lisäksi tietysti paahdetut pinjansiemenet ja verigreippi.. nehän on aivan ihania molemmat myös. Avocadoa en kovin usein käytä, mutta mukavasti se tähän salaattiin upposi (ja näyttää kivalta :)

Ensi kerralla voisi katkarapujen tilalla tai kaverina, käyttää loimulohta... lopputulos voisi olla aikas mahtava :)

Pirteä salaatti (2-4 annosta)

Salaatti:
1-2 (luomu)ruukku- tai jääsalaattia (minulla oli pieniä salaatteja kaksi, iso ruukku riittää yksikin)
2 verigreippiä
1 (luomu)avocado
150-200g katkarapuja (minulla oli säilyke, jos käytät pakastettuja niin sulata ja valuta)
1 dl pinjansiemeniä

Kastike:
2 rkl valkoista balsamicoa
4 rkl (luomu)oliiviöljyä (extra vergine)
1/2 dl greippimehua
1/2 tl ruususuolaa (tai tavallista)
mustapippuria (itse laitoin 5 mustapippuria murskattuna)

Paahda pinjansiemeniin väriä kuivalla paistinpannulla (varo polttamasta). Jäähdytä. Fileoi greippi kalvottomiksi siivuiksi ja purista jämistä mehu kastiketta varten (loput omaan suuhun :) Halkaise avocado, poista siemen ja kuoret ja leikkaa malto siivuiksi.

Revi salaatti sopiviksi paloiksi vadille, levittele päälle avocadonsiivut, greippilohkot, valutetut katkaravut sekä paahdetut pinjansiemenet.

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja kaada salaatin päälle. Tarjoa alkusalaattina (tai esim. leivän kanssa kevyenä pääruokana tai välipalana).

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Punajuurilaatikko ja mandariinilla maustettu prosaanulkofile

Rakas ystäväni kertoi eilen valmistavansa punajuurista ruokaa, joten enköhän vaan itsekin innostunut kaivamaan punajuuret jääkaapista ja etsimään yksinkertaisen ohjeen tyyliin helppoa ja nopeaa (paitsi että paistamiseen meni n. tunti, mutta mikäs ruuan on uunissa ollessa, itsellä on sen ajan vapaat kädet :)

Raastamiseen pieni vinkki (vaikka voihan olla että kaikki muut ovat tämän asian jo aikapäivää sitten keksineet, eikä tämä ole mikään uusi asia kenellekään): Kun raastat vaikkapa juureksia (porkkanaa, punajuurta, lanttua jne.), niin kannattaa jättää kanta paikoilleen, näin välttyy ehkä raastamasta rystysiään. Tosin taisinpa raastaa itse kuitenkin... ei vaan olla raastimen kanssa ystäviä ;)

Helppo punajuurilaatikko (4:lle)

n. 700 g raastettua, tuoretta (luomu)punajuurta
2 (luomu)kananmunaa
n.1/2 l (luomu)kevytmaitoa
 n. 1 tl ruususuolaa
n. 1/2 tl rouhittua mustapippuria
3/4 dl (luomu)täysjyväspeltmannasuurimoita (tavallisetkin käy)

Sekoita kananmunat, maito ja mannasuurimot sekä suola ja pippuri. Lisää punajuuriraaste ja sekoita tasaiseksi.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin 1 tunti.

Mausteeksi laatikkoon voi lisätä sinihomejuustoa, jolloin tästä saa aivan juhlaruokaa tai jos kaikki perheessä eivät siitä tykkää, lisätä vasta oman annoksen päälle muutama nokare (jos siis itse siitä tykkää :)

Mandariinipossu (6-10 annosta)

1-1,5 kg porsaanulkofile
n. 2 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
2 tl kuivattua rosmariinia
2 rkl (luomu)dijon sinappia
1 suuren mandariinin tai appelsiinin mehu

Poista fileen pinnalta kalvo. Kaada fileen päälle ensin mandariini/appelsiinimehua (jätin ylimääräiset mehut paistovuokaan paiston ajaksi ja käänsin filettä n. puolivälissä paistoa). Hiero lihan pintaan kaikki mausteet, levittele viiimeisenä sinappi.

Paista lihaa uunissa 150 asteessa n. 1,5 - 2 tuntia. Tarjoa lisänä esim. punajuurilaatikkoa tai uunissa samalla paistettuja kasviksia ja lohkoperunoita. Mainion kastikkeen saat käyttämällä pohjana uunivuoan pohjalle valunutta paistolientä, maustamalla soijakastikkeella ja appelsiinimarmeladilla sekä lisäämällä kermaa.