torstai 24. kesäkuuta 2010

Broilerinyytit

Viime lauantai oli leivontapäivä. Ystävättäreni pyysi leipomaan tyttärensä rippijuhliin broilerinyyttejä ja sacher-kakkua. Nämä nyytit on kyllä aina kaikkien suosikkeja, tosin teko vaatii pientä näpertelyä. Nämä on kuitenkin vaivan arvoisia, kannattaa kokeilla.

Ohjeen olen saanut siskoltani. Tein ystävättärelleni tupla-annoksen, tässä ohje vähän pienempään määrään.

Terveiset vielä ystävättärelleni: taisit maksaa minulle vähän liikaa?! Kiitos kovasti, kiva oli juhliinne leipoa ja sääkin muuttui ihanan aurinkoiseksi koleasta aamusta huolimatta :)

Kellertävät broilerinyytit (40-50 kpl)

Pohja:
200 g voita
6 dl (luomu)vehnäjauhoja
¾ tl (ruusu)suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kurkumaa
2 dl juustoraastetta (minulla oli luomu-edamia)
1 prk (luomu)kermaviiliä

Täyte:
1 (luomu)sipuli
1 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
n. 400 g maustamattomia broilerin suikaleita
1 keltainen (luomu)paprika
1 ½ dl persikkakuutioita (säilykepuolikkaista kuutioitu)
n. 100 g yrttistä tuorejuustoa (minulla oli Viola yrtti-pippuri)
n. 1 rkl (luomu)hunajaa
hiukan musta- ja/tai viherpippuria
½ tl valkosipulijauhetta
½-1 tl currya
½-1 tl (ruusu)suolaa
1 dl persiljasilppua

Voiteluun:
(luomu)kananmunaa

Pinnalle:
Unikonsiemeniä

Tee ensin taikina. Paloittele voi yleiskoneen kulhoon (leikkuriterä on tässä tosi hyvä, mutta itselläni ei sellaista ole, käytin tavallista taikinakoukkua). Laita sekaan kaikki muut taikina-ainekset, paitsi kermaviili. Sekoita kunnes seos on murumaista. Lisää sitten kermaviili ja pyöritä sen verran että taikinasta muodostuu pallo. Taputtele taikinasta littana suorakulmio (ei ole tarkkaa, suorakulmaisesta möykystä on sitten vaan helpompi alkaa kaulita suorakulmaista taikinalevyä) ja laita lautaselle jääkaappiin odottamaan.

Tee täyte. Kuutioi sipuli, paprika ja persikat aika pieniksi kuutioiksi. Saksi broilerisuikaleita rasiassa vähän pienemmäksi, nyyttien täyttäminen on sitten helpompaa kun palaset ei ole valtavan suuria. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota kuutioitua sipulia hetki. Lisää sitten broilerisuikaleet ja paista kypsäksi. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pieneksi kuutioitu paprika ja hauduta parisen minuuttia. Lisää sitten pannulle kuutioitu persikka, tuorejuusto ja kaikki mausteet, paitsi persiljasilppu. Pyörittele pannulla kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi persiljasilppu ja anna täytteen jäähtyä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse toinen taikinapala jauhoja apuna käyttäen ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jätä toinen pala jääkaappiin odottamaan, taikinaa on helpompi käsitellä viileänä. Leikkaa taikinalevy 8 cm x 8 cm neliöiksi ja laita jokaiselle neliölle n. 1 rkl täytettä. Taita neliö kahtia ja painele reunat hyvin umpeen. Tämän jälkeen toista sama toisen taikinapalan kanssa, kaulitse, leikkaa neliöiksi ja täytä.

Tässä vaiheessa voit pakastaa nyytit, mikäli haluat: Laita valmiit nyytit leikkuulaudan tms. Levyn päälle ja laita pakastimeen. Pakasta n. tunnin verran, jonka jälkeen voit siirtää kohmeiset nyytit muovipusseihin pakkaseen myöhemmin paistettavaksi.

Paista joko tuoreet tai pakastetut nyytit seuraavasti:

Tuoreet: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele nyytit kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 10-15 min.

Pakastetut: Ota nyytit pakastimesta sulamaan leivinpeltille n. puoleksi tunniksi. Voitele sitten kananmunalla, ripota päälle unikonsiemeniä ja paista kuten tuoreet.

Säilytä jäähtyneet nyytit jääkaapissa.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Kesäjuhlat ja Baileys-kakku

Joka kesä työpaikkani järjestää kesäjuhlat, niin tänäkin vuonna, juhlapäivä oli perjantaina. Perinteisesti olemme omalla työporukalla pitäneet etkoja ennen virallista juhlaa ja tänä vuonna minä lupasin pitää etkot täällä omassa kotonani. Niinpä perjantaina puolenpäivän maissa tulimme tänne meille, vieraita oli yhdeksän, osa tuli vähän myöhemmin. Saunottiin ja syötiin (vähän juotiinkin). Tarjosin vieraille kevyehkön lounaan, koska kesäjuhlilla oli myös ruokatarjoilu (tosin itse en siellä sitten enää syönytkään mitään, omat ruuat on yleensäkin parempia ☺

Tarjosin linssihöystöäperunasalaattia (lisäsin ohjeeseen omenaa), vihreää salaattia (kurkkua, kirsikkatomaatteja, fetaa, oliiveja), salaatin/lihan kastiketta ja tsatsikia.. Lisäksi grillasin broilerivartaita tällä ohjeella.. Jälkkäriksi tein Baileys-kakkua, joka oli aivan uskomattoman ihanaa! Tämä on juhlakakuksi kyllä tosi hyvä ja säilyy myös kesän kuumuudessa paremmin kuin perinteiset kermakakut. Alkuperäinen ohje Kinuskikissalta

Baileys-kakku

Pohja:
200 g Domino-keksejä
50 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl (luomu)vispikermaa
1 ¼ dl tomusokeria
2 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
3 (luomu)kananmunan valkuaista
1 dl Baileys-likööriä

Kiille:
3 liivatelehteä
1 dl (luomu)kaakaojauhetta (tummaa)
¾ dl (luomu)sokeria
2 1/2 dl (luomu)maitoa (minulla oli rasvatonta maitoa)

Koristeeksi:
Esim. Kirsikoita

Vuoraa irtopohjavuoan (halkasija 24 cm) pohja leivinpaperilla.

Laita keksit muovipussiin ja murskaa kaulimella. Sulata margariini (kattilassa tai mikrossa) ja kaada keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle leivinpaperin päälle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja laita sivuun odottamaan. Vaahdota kerma (vispilää ei tarvitse tässä välissä pestä, kun valkuaisvaahto on tehty ensin). Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon mascarpone-juusto.

Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Sekoita likööri-liivateseos sitten pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti sekoittaen täytevaahtoon. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto kerma-mascarponevaahtoon.

Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi, tai kunnes seos alkaa vähäsen sakenemaan. Kaada seos sitten vuokaan täytteen päälle.

Hyydytä jääkaapissa vähintään 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilualustalle. Koristele mielesi mukaan.

Viikon 24/2010 liikunta

Tulipa monta lepopäivää, mutta toisaalta oli aika kiva viikko kokonaisuutena. Keskiviikon tanssitivoli oli oman salini järjestämä hauska ilta tanssillisten jumppien merkeissä, oltiin pihalla ja ainakin minulla oli aivan mahtava fiilis! Tällaista lisää, kiitos! :) Tarjolla oli myös kuohuviiniä, vaahtokarkkeja ja mansikkakakkua, mutta jätin tarjoilut muille, en oikein osaa yhdistää tuollaista ns. juhlimista ja jumppaamista. Keskityin siis jumppaan (ja sykemittarin mukaan kaloreita kului mukavat 2300 kcal).

Maanantai: BodyPump päivällä ja BodyJam illalla
Tiistai: Lepopäivä 1
Keskiviikko: Tanssitivoli (30 min afropowerdance, 30 min. zumba ja 60 min BodyJam, välissä 15 min tauot)
Torstai: Lepopäivä 2
Perjantai: Lepopäivä 3
Lauantai: BodyBalance
Sunnuntai: Zumba 45 min. + salilla puoli tuntia sitä sun tätä liikettä ilman sen kummempaa suunnittelua.

Nyt alkanut viikko onkin lomailua, tavoitteena olisi lähteä käymään Juhannusta viettämässä kotipuolessa Pohjois-Karjalassa. Jumpat jää siis vähemmälle, mutta eiköhän aika kulu hyvin muutenkin :)

Hyvää Juhannusta kaikille teille!

Miniloma

Hei vaan kaikille. Viime viikko oli töissä ja vapaallakin tosi kiireinen ja kaiken hyvän lisäksi läppäri sanoi yhteistyösopimuksensa irti tietenkin lauantai-aamuna, kun minulla alkoi kesäloma (mini-sellainen). Siksi on ollut hiljaista tällä suunnalla. Kone on nyt korjattu (sen takia jouduin menemään työpaikalle maanantai-aamuna, että sain vietyä koneen korjattavaksi, vaikka olenkin lomalla! Nyt pääsen kuitenkin taas päivittelemään tänne ja lukemaan kaikkien teidän postauksia :)


Tämä viikko on tosiaan lomaa ja sen jälkeen käyn vielä pari viikkoa töissä ennen pidempää, neljän viikon kesälomaa. En ole koskaan ollut näin aikaisin kesälomalla ja tämä lomaviikko tosiaan tuntui tulevan tarpeeseen, töissä on ollut tosi kova kiire.

Mukavia ja aurinkoisia kesäpäiviä kaikille! Postailen tässä vähitellen otteita viime viikolta.. ja varmaan myös tältä viikolta sitten, kunhan on jotain kerrottavaa :)

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Kasvispaistos

Tällaista tein sunnuntaina porsaan sisäfileen kaveriksi. Tai ehkä se sisäfile olikin lisuke tälle. Tämä oli tosi hyvää ja poikakin sanoi että on oikein hyvää. Kuva ei ole mikään ihana taaskaan, mutta vähän tällaista mössö-ruokaahan tämä on, hankala tämän kauniimpaa kuvaa saada.

Helppoa ja nopeaa, taas kerran :) Tähän olisi sopinut oliivit myös aivan loistavasti, mutta minulla ei sellaisia ollut. Parasta heti valmistuttuaan, lämmitettynä ei ollut ihan niin hyvää enää, mutta täysin syötävää kuitenkin.

Kasvispaistos (4-5:lle )

500 g (luomu) kesäkurpitsaa
500 g (luomu) tomaattimurskaa
1 iso (150 g) (luomu)paprika (keltainen)
3 pientä (luomu) sipulia
100 g (luomu) siitakesieniä
reilusti (1/2-1 rkl?) pasta rossa -maustetta (tämä mauste ei sisällä natriumglutamaattia, mutta suolaa kyllä)
150 g (luomu) fetaa
1-2 rkl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä
1-2 rkl (luomu) hunajaa
1 rkl kuivattua oreganoa (muutkin yrtit käy)
(1/2 tl ruususuolaa) suolalisäys riippuu vähän muista mausteista ja fetan suolaisuudesta

Pese kasvikset. Paloittele kesäkurpitsa, paprika ja sipuli paloiksi. Sipulin ei tarvitse olla aivan pientä silppua, sen voi jättää hieman isommiksikin paloiksi. Paloittele myös feta, jos se ei ole valmiina kuutioina.

Kaada rypsiöljyä uunivuoan pohjalle ja levitä vuokaan. Laita sitten vuokaan kasvikset, feta ja sienet, ripottele päälle mausteet ja sekoita. Kaada päällimmäiseksi tomaattimurska ja valuta päälle vielä vähän hunajaa. Sekoittele vähän, mutta jätä pinnalle mahdollisimman paljon tomaattimurskasta, ettei vuoka kuivu uunissa.

Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Tarjoa esim. lihan lisukkeena tai pääruokana leivän kanssa.

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Viikon 23/2010 liikunta

Onpa ollut taas kiire töissä, ei ole oikein blogiinkaan jaksanut työpäivän jälkeen, koska koneella joutuu istumaan kaiken päivää ja vähän ylikin. Ensi viikolla helpottaa, kun olen yhden viikon lomalla :) Tosin torstaina oli melkein kuin lomapäivä, koska olin hätäensiapukurssilla koko päivän. Oli tosi kiva päivä, sain kipinän että voisi mennä ihan enempikin ensiapua opettelemaan. Tosin SPRn sivuilla ei näyttänyt löytyvän Oulussa yhtään ensiapukurssia. Pitänee jatkaa etsimistä ja kyselyä.

Tässäpä yhteenvetona viikon liikkumiset:

Maanantai: BodyJam
Tiistai: Juoksulenkki 10 km, 1 tunti 5 min. (juoksua 30 min, kävelyä 5 min, juoksua 18 min, kävelyä 5 min, juoksua 7 min).
Keskiviikko: BodyStep
Torstai: Työmatkapyöräilyä 2 x 7 km (poikkeuksellista, koska normaalisti työmatkani on vain n. 2 km), illalla salilla tunti (puolikas patteriharjoitus) + pyöräilyä  vajaa tunti
Perjantai: Lepopäivä1
Lauantai: BodyBalance aamupäivällä ja BodyJam iltapäivällä
Sunnuntai: Lepopäivä2

Tällä viikolla pääsin kokeilemaan uutta BodyJam ohjelmaa, joka on taas oikein ihana. Jos yhtään vähääkään tykkäätte tanssimisesta niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota Jamia. Aivan huippua, hikistä mutta kivaa :) Tässäpä taas youtube linkki, jossa alussa sarjaa uusimmasta BodyJam 53:sta, videon puolivälin kieppeillä pätkä sykkeenlaskubiisistä (videossa vetäjä yksin tässä), joka on Jami-tunnilla siis tunnin puolivälin kieppeillä ja videon lopussa vielä pätkä edellistä ohjelmaa nro 52, joka sekin oli kyllä kiva :)

Vauhdikasta viikkoa kaikille!

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Viikon 22/2010 liikunta

Kesäkuun ensimmäinen viikko on nyt ohi. Tuli tehtyä sitä sun tätä, mutta kuntosalilla kävin vain yhden surkean kerran. Jostain syystä salilla patteriharjoituksen kolmospatteri tuntui tosi hankalalta ja raskaalta, tein siinä toistoja vain kaksi kertaa.

Perjantaina osallistuin joogakurssille. Joogasuuntaus oli dynaamista joogaa lyengerin tapaan. Tarkoituksena vahvistava, liikkuvuutta lisäävä ja strtessiä lievittävä harjoitus. Ensin joogattiin 2,5 tuntia liikkuvuutta, tasapainoa ja voimaa vahvistavilla asanoilla ja tauon jälkeen 1,5 tuntia rentouttavia ja jännityksiä purkavia asanoita. Tunnilla käytettiin apuna joogavöitä ja -palikoita, sekä erilaisia tyynyjä, että keho saatiin tuettua oikeisiin asentoihin (varsinkin jälkimmäisessä osuudessa). Opettaja oli Jenny Lauronen Turun joogakoulu Punesta. Tuo kurssi olli mukavaa vaihtelua normaaliin jumpparutiiniin.

Maanantai: Zumba
Tiistai: Lenkkeilyä 10 km, 1 tunti 12 min. (juoksua n. 10 min. kävelyä 5 min. jne). Yksi vauhdikkaampi ja vähän pidempi juoksu-pätkä lenkin aikana.
Keskiviikko: BodyStep ja kuntosalilla patteriharjoitus 3x kaikki sarjat, paitsi kolmosta 2x)
Torstai: Lepopäivä
Perjantai: Joogakurssi (4 tuntia joogaamista)
Lauantai: Lenkkeilyä 10 km, 1 tunti, 7 min. (juoksua 10-13 min. kävelyä 5 min.). Yksi vauhdikkaampi juoksu-pätkä lenkin aikana.
Sunnuntai: BodyBalance ja La Fiesta (tanssillinen, vauhdikas jumppa)

Juoksulenkilläkin alettiin hieman pidentää juoksupätkiä ja lisäksi juostiin molempina lenkkipäivinä yksi pätkä vauhdikkaammin. Ei se silti helppoa ole, kun ei ole juoksua kovin paljoa harrastanut. Toivottavasti polvet kestää...
Iloista alkanutta viikkoa kaikille.

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Salaatinkastike, joka pelastaa epäonnistuneen salaatin

Vanhempani kävivät tänä viikonloppuna kylässä. Tein äidin tuoman lihan kaveriksi salaattia quinnoasta, keitetystä parsakaalista, kurkusta, tomaatista, purjosta ja mozzarellasta (luomua tietenkin kaikki), mutta maku jäi laimeaksi ja vetiseksi. Ehkä se johtui osaksi ylikeitetystä quinnoasta, osaksi varmaan liian miedoista aineksista. Olin aika pettynyt.

Tänään salaattia oli edelleen jäljellä ja sain mahtavan idean tehdä salaattikastike, jolla pelastaisin tämän epäonnisen salaatin. Ja tämä kastike tosiaan pelasti sen! Suosittelen kyllä kokeilemaan, ainakin jos mauton salaatti lautasella ei innosta. (kuvassa epäonninen salaatti, ei salaatinkastiketta, joka on väriltään pirteän syvänpunaista).

Mauttoman salaatin pelastava salaatinkastike
(riittänee 4-5 hengen salaatille)

1-2 (luomu)valkosipulinkynttä
1 pienehkö (luomu)sipuli
1 kukkura tl (luomu)paprikajauhetta
4 tl (luomu)ruokokidesokeria (tavallinenkin sokeri käy)
1/2 tl ruususuolaa
½ tl mustapippuria
3-4 tl (luomu)tomaattipyrettä
1 dl (luomu)kylmäpuristettua oliiviöljyä (muutkin öljyt sopii varmasti)
1/2 dl viinietikkaa (myös esim. omenaviinietikka käy)

Hienonna valkosipulinkynsi ja sipuli mahdoillisimman hienoksi silpuksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Jos haluat oikein sileää kastiketta, voit käyttää myös esim. sauvasekoitinta.

Tarjoa salaatin kanssa.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Poikani

Poikani oppivelvollisuus on nyt suoritettu, yhdeksäs luokka on saattettu päätökseen. Aamulla kahdeksalta poikani lähti puku päällä viimeistä kertaa kouluun ja minä lähdin ystävättäreni kanssa käymään lenkillä. Lenkkeillessä näkyi tosi paljon koululaisia juhlatamineissaan, aurinko paistoi ihanasti. Olipas hyvä mieli, kaikesta.

Tänään olen ollut todella ylpeä pojastani. Hän sai hyvän todistuksen ja kaiken lisäksi Marttaliiton stipendin:

Rohkea etsii
aarteen aina maailmalta,
sateenkaaren päästä,
virvaliekin alta.

Menestymisestä kotitalousopinnoissa.

-Martat-

Yksi elämän etappi on nyt suoritettu. Syksyllä alkaa sitten lukio-opinnot.

Onnea ja menestystä
kaikille koulunsa päättäneille ja valmistuneille!

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Vähän parempi kalakeitto

Rakas ystäväni kertoi tänään kokanneensa kalakeittoa. Illalla seitsämältä kaupassa, juoksulenkin jälkeen nälkäisenä mietin, että kalakeitto on kyllä hyvää.. Olin siinä vaiheessa ystävälleni enemmän kuin kiitollinen hyvästä ideasta, ei tarvinnut sen kummemmin miettiä. Siispä keittotarvikkeet ostoskoriin ja kotiin pikimmiten kokkaamaan.

Kalakeitto on yksi meidän perheen lempparikeitoista... tai no, taitaa oikeastaan kaikki keitot olla hyviä yleensäkin :) Nyt tein vähän eri aineksista kuin yleensä ja tulipas vaan hyvä keitto. Puolessa tunnissa valmista (vaikka joutuukin kuorimaan muutaman potun, pilkkomaan kukkavihanneksia ja purjoa ja paloittelemaan kalaa... se kylläkin oli fileenä, tarvitsi vaan nyppiä muutama selkäruoto lohesta ja irroittaa nahka).

Parempi kalakeitto (4-5 annosta)

n. 6 keskikokoista (luomu)perunaa
n. 4 dl (luomu)kukkakaalin kukintoja
n. 3-4 dl (luomu)parsakaalin kukintoja (+ parsakaalin jalka kuorittuna ja paloiteltuna)
n. 10-15 cm pätkä (luomu) purjoa
n. 300 g lohta (minulla oli norjalaista)
n. 200 g kuhafile (Oulujärvestä kalastettua luonnonkalaa)
n. 2 dl katkarapuja (Fär-saarilta)
n. 1/2 l (luomu)maitoa (minulla oli rasvatonta, mikä tahansa maito käy)
1 prk (2 dl) (luomu)ruokakermaa
n. 1/2 tl murskattua valkopippuria
reilusti tilliä
1/2-1 tl ruususuolaa (+ perunoiden keitinveteen samanverran)
vettä

Kuori ja lohko perunat. Laita ne vähään, suolalla maustettuun veteen kiehumaan muutamaksi minuutiksi. Pilko sillä välin kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja purjo ohuiksi paloiksi. Lisää kasvikset kattilaan ja jatka keittämistä vielä muutama minuutti (ei liian kauan, ettei kasviksista tule lötköjä).

Kaada sitten vesi pois ja lisää kasvisten sekaan kattilan maitoa sen verran että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, sekä ruokakerma ja mausteet. Kun keitto alkaa kiehumaan, lisää kalanpalat keiton pinnalle. Keitä vielä muutama minuutti. Lisää aivan lopuksi katkaravut (katkarapuja ei saa keittää kauaa, koska ne muuttuvat kumimaisiksi, eivätkä ole enää hyviä). Maista lopuksi lientä, lisää suolaa/mausteita jos tarvitsee.

Tarjoa kuumana tuoreen ruisleivän kanssa.