perjantai 30. heinäkuuta 2010

Kuulumisia

Onpas taas ihanan helteistä :) Illalla kävin myöhällä meressä uimassa, tosin laskuveden vuoksi jouduin kahlaamaan satoja metrejä että vesi ylsi edes polveen saakka. Ranta oli kuitenkin minusta tosi kaunis ja auringonlasku myös. Mieli rauhoittui. Alla kuva eilisiltaisesta auringonlaskusta rannalla (klikkaamalla kuvaa kuva aukenee suuremmaksi).


Tänä aamuna menin sitten taas jokeen aamu-uinnille, siinä kun uimaan pääsee jo viiden askeleen jälkeen. Vesi oli todella lämmintä.

Muuten viikkoni alkoi ihan hyvin, mutta keskiviikkona BodyStepissä toisen sykehuipun jälkeen huomasin, että polveen sattui aika paljon. Jalkaa ei voinut täysin oikaista suoraksi. En tiedä mitä ihmettä oli tapahtunut, kipu tuli vasta kun pysähdyin hetkeksi juomaan. Sain kuitenkin vedettyä tunnin loppuun (mikä suuri huoli olikaan, että joutuu lähtemään kesken pois!), kun vaan varoi ojentamasta jalkaa täysin suoraksi. Kipu iltaa myöten paheni, aina kun oli hetken paikoillaan ja lähti liikkeelle, polvi tuntui tosi pahalta. Harmittaa aika kovasti. Lepoa on kuitenkin luvassa, tänään ja huomenna ei ehdi urheilemaan, koska menen Qstock-festareille täällä Oulussa ja sunnuntaina lähdemme reissuun, joka kestänee lähestulkoon koko viikon. Noista postailen sitten lisää juttua jälkeenpäin.

Mukavaa viikonloppua kaikille teille ihanille lukijoilleni kuin myös satunnaisille vierailijoille.


tiistai 27. heinäkuuta 2010

Viikon 29/2010 liikunta

Oli vähän laiskemman puoleinen viikko. Mutta hyvä varmaan välillä näinkin ja kiva keskittyä muuhunkin välillä. Aamu-uinneilla olen käynyt aina kun en ole ollut aamuisin juoksemassa ja sunnutaina jäi uinti ja juoksu ukkosen vuoksi tekemättä. Pyöräiltyä on tullut kuitenkin joka päivä ja parhaana päivänä kymmeniä kilometrejä.

Aamu-uinteja ei oikein voi urheiluksi laskea, koska "uin" n. 10 minuuttia kerralla ja sellaisia oikeita uimavetoja teen aika vähän. Yleensä keskityn rauhalliseen liikkeeseen ja koitan vain nauttia. Erityisen nautittava oli lauantai-aamun uinti vesisateessa, sorsien uidessa muutaman metrin päässä jokea ylävirtaan. Oli niin mukava uida siinä sorsien vierellä ja seurata niiden liikkeitä. Tosin uinnin jälkeen olin aika kylmissäni pitkään, koska en ollut varannut tarpeeksi lämmintä vaatetta, koska sää oli aika kolea.

Tässäpä vielä yhteenveto viikon urheilusta.

Maanantai: Lepopäivä 1
Tiistai: Juoksua 10 km, 1 tunti 4 min. (juoksua 40 min, kävelyä 5 min ja loppuaika juoksua)
Keskiviikko: BodyStep 1 tunti
Torstai: BodyJam 1 tunti
Perjantai: Lepopäivä 2
Lauantai: Zumba 50 min.
Sunnuntai: Lepopäivä 3

Lämmintä on luvattu tällekin viikolle ja tämän aamun tosi huonosti menneen aamulenkin jälkeen lämpömittari näytti 28 astetta lämmintä (klo 10 aamulla). Kylläpäs vain teki hyvää käydä meressä vähän viilentymässä :)

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Mustikassa

Tänään iltapäivällä päätin lähteä käymään mustikassa. Parin tunnin metsäreissun saaliina oli noin puolitoista litraa mustikoita. Tykkään kerätä mustikkani käsin, koska mustikat on vain osa sitä jujua, miksi siellä metsässä olen. Toki on ihana saada tuoreita marjoja kotiin viemisiksi, mutta yhtä tärkeä on nauttia siitä ajasta jonka siellä metsässä vietän. Kuunnella ja katsella, nököttää rauhassa mättäällä ja nyppiä marjoja tuokkoseen.


Vaikka itikoitakin oli ihan kiitettävästi, niin siltikin oli oikein mukava retki. Kotona laitoin heti pari lautasellista mustikkamaitoa (mustikoita, maitoa ja ripaus sokeria) joka syötiin poikani kanssa. Poika sanoi että tätä voisi syödä enempikin :) Olisi kai voinut koko mustikkasaaliin tuolla tavalla syödäkin, mutta osa piti säästää ihanaan mustikkapiirakkaan. Pohjana tavallinen pullataikina ja päällä hieman perunajauhoja, mustikoita ja sokeria. Mitään tarkkoja määriä en piirakkaan mittaillut, joten en nyt tämän parempaa ohjetta kirjoittele.

lauantai 24. heinäkuuta 2010

Maku 03/09 - Broileripyörykät ja thai-kurkkusalaatti

Lisää Maku-kokeiluja. Tätä ruokaa teimme pojan kanssa yhdessä eilen. Nämä broileripyörykät eivät yltäneet suosikkireseptimme tasolle, mutta ihan ok vaihtelua, makea chilikastike toi oman säväyksensä pulliin. Kurkku-salaatti oli sen sijaan erinomaista, tätä voidaan tehdä toisenkin kerran.

Broileripyörykät ja thai-kurkkusalaatti (3:lle pääruokana)

Broileripyörykät:
n.1 dl (luomu) maitoa
1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl sipulinvarsia pilkottuna
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/4 tl ruususuolaa
1 (luomu) kananmuna
400 g kalkkunan (tai broilerin) jauhelihaa

Kurkkusalaatti:
3/4 dl valkoista balsamicoa
2 rkl (luomu) sitruunamehua
2 rkl kalakastiketta
2 rkl (luomu) sokeria
1 punainen chili (n. 15 cm pitkä)
1 (luomu) kurkku
1 suuri kesäsipuli (tai 3 salottisipulia)
1 dl tuoretta korianteria silputtuna

Sekoita kulhossa maito, korppujauho ja chilikastike. Anna turvota hetki. Lisää sitten loput pyöryköiden ainekset, sekoita tasaiseksi massaksi käsin ja pyörittele pyöryköiksi. Laita pyörykät uunivuokaan tai leivinpeltille ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Tee pyöryköiden paistuessa kurkkusalaatti. Sekoita kulhon pohjalla balsamico, sitruunamehu, kalakastike ja sokeri. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili pieniksi. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Paloittele myös sipuli.

Lisää pilkotut salaattiainekset kulhoon kastikkeen sekaan ja pyörittele sekaisin. Lisää myös silputtu korianteri. Laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

Tarjoa broileripyörykät ja thai-kurkkusalaatti kevyenä kesälounaana taikka keitä lisäkkeeksi vaikkapa quinnoaa.

Maku 03/09 - Kasvis-Katkarapusalaatti

Selailinpa Maku-lehtiäni ja löysin uusia ruokia kokeiltavaksi. Muutama päivä sitten tein tätä salaattia, innostuin ensinnäkin noista kaaleista ja katkarapuja syödään meidän perheessä aika harvakseltaan, joten niitä siis. Salaatin lisäksi paistoin kuhafileitä voissa ja maustoin pelkällä suolalla. Poikani olisi syönyt minunkin kalan, oli kuulemma niin hyvää :) Mukava huomata että hän on alkanut pitää muistakin kaloista, eikä pelkästään lohesta.

Pientä hienosäätöä tein ohjeeseen, alla oman säätöni mukaisesti.

Kasvis-katkarapusalaatti (4:lle)

Salaatti:
5 dl vettä
1 tl ruususuolaa
1 1/2 dl (luomu) höyrytettyä risottospelttiä (tai rikottuja ohrasuurimoita)
4-5 uuden sadon (luomu) porkkanaa (ei mitään jättisuuria)
300 g (luomu) parsakaalia
300 g (luomu) kesäkaalia
2 suurta (luomu) tomaattia (tai pari kourallista kirsikkatomaatteja)
n. 150-200 g (norjalaisia) katkarapuja (paistamiseen tilkka öljyä ja valkosipulia)

Kastike:
1/2 dl (luomu)sitruunamehua
2 rkl kylmäpuristettua (luomu) oliiviöljyä
1/2 tl ruususuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Keitä ensin risottospeltti (tai rikotut ohrasuurimot). Kiehauta vesi, lisää speltti ja suola. Keitä suurimot kypsäksi, n. 20 minuuttia.

Risottospeltin kiehuessa paloittele porkkanat ja parsakaali (myös varren voi paloitella). Kuumenna kattilassa vettä ja kiehauta porkkanat ja parsakaalit puolikypsiksi, n. 5 minuuttia.

Leikkaa kaali suikaleiksi ja paloittele tomaatit (tai halkaise kirsikkatomaatit).

Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja kun öljy on kuumaa, laita sekaan yksi paloiteltu valkosipulinkynsi ja jäiset katkaravut. Pyörittele katkarapuja pannulla hetki. Älä kuitenkaan paista niitä liian kauan, etteivät sitkisty.

Sekoita keskenään kaali, paloitellut tomaatit, valutetut keitetyt kasvikset (voivat olla lämpimiä), kypsä lämpimmin risottospeltti sekä pannulla pyöräytetyt katkaravut.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin sekaan. Tarjoa heti esim. paistetun kalan lisäkkeenä.

torstai 22. heinäkuuta 2010

Maalaissalaattia ja uppomunia

Löysin taas kerran ruokainspiraatiota Pastanjauhajilta. Heidän vähän aikaa sitten postaamansa maalaissalaatti uppomunalla näytti ja kuulosti niin hyvältä, että päätettiin pojan kanssa kokeilla. Uutta minulle oli uppomunan valmistus ja ensikokeilu onnistui ihan kohtalaisesti. Rohkenen jopa uskaltautua kokeilemaan tuota uppomunan valmistusta toistekin. Muna oli koostumukseltaan oikein mainio ja keltuainen muodosti kivan "kastikkeen" salaatissa.

Myös artisokat olivat uusi tuttavuus, ne eivät minusta eikä pojastakaan olleet kovinkaan ihmeellisiä, joten seuraavalla kerralla ne voisi ehkä korvata jollain... sokeriherneenpalot viehättäisi jostain syystä nyt mieltäni, mutta liekkö niiden aika pian jo ohi, kun en ainakaan eilen kaupasta sellaisia löytänyt.

Alla oma versioni ohjeesta, alkuperäistä voi käydä tutkimassa Pastanjauhantaa -blogista.

Maalaissalaatti ja uppomuna (2:lle)

Uppomunat:
2 (luomu) kananmunaa
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa

Salaatti:
8 siivua pekonia
5-10 cm pätkä (luomu) kurkkua
2 (luomu) tomaattia
 1 prk (190 g) öljyyn säilöttyä latva-artisokkaa
(luomu) salaatteja (minulla oli tammenlehvää ja jääsalaattia)

Salaatinkastike:
n. 2 rkl kylmäpuristettua (luomu)oliiviöljyä
n. 2 rkl valkoista balsamicoa
n. 1/4 tl ruususuolaa
n. 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Huuhtele salaatit ja kuivaa, esim. anna valua pyyhkeen päällä tai linkoa kuivaksi. Halkaise pätkä kurkkua ja vedä lusikalla siemenet pois. Paloittele. Paloittele myös tomaatit. Valuta artisokista enin öljy. Asettele salaattiainekset tarjoiluvadille.

Sekoita salaatinkastike ja kaada salaatin päälle.

Valmista sitten uppomunat. Laita vesi kattilaan kiehumaan. Riko munat yksitellen esim syvään kauhaan. Kun vesi poreilee, lisää mukaan etikka. Pyöräytä lusikalla vettä niin että kattilan keskelle muodostuu pyörre. Tällöin muna pysyy hieman paremmin kasassa. Laita munat varovasti veteen, keskelle kattilaa. Pyöräytä vettä välillä lusikalla jotta munat eivät tartu kattilan pohjaan. Hauduta munia noin kolme-neljä minuuttia. Nosta ne sitten reikäkauhalla salaatin päälle.

Munien kypsyessä paista pekonit rapeaksi pannulla ja laita ne hetkeksi valumaan käsipaperin päälle. Koristele salaatti pekonilla.


Nauti salaatti hyvän leivän kera. Meillä leivottiin rouheista pääsiäisleipää ja olipas se aivan ihanaa! Tätä leipää on pakko leipoa tänään uudestaan.

Neulontaa - pienen pojan villatakki

Reilun viikon lomailun ja rentoutumisen jälkeen on alkanut viritä innostus tehdä jotain käsillä. Kaappia penkoessa löysin muutaman ihanan kerän Dropsin Fabel ja Alpaca lankaa ja siitä se sitten lähti. Eilen tartuin siis puikkoihin ja kävin vielä kaupasta ostamassa uudet, kun ei ollut aivan oikean kokoisia omasta takaa. Ostin samalla myös virkkuukoukun, jos vaikka opettelisi virkkaamaan tänä kesänä. Kivaa! :)


Tästä olisi tarkoitus tulla villatakki pienelle pojalle. Takakappale valmistuu ehkä jo tänään. Ongelma on vain siinä, että tarvitsen vielä pari kerää Alpaca-lankaa, sitä minulla ei ole tarpeeksi koko villatakkiin. Pitääkin laittaa tilaus pikimmiten, ettei työ pahasti keskeydy sitten kun lanka loppuu.

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Onni on... täydelliset kesäloma-aamut

Eilen aamulla herättyäni aamu alkoi samoin kuin muutkin kesälomani aamut: tein eväsleivän ja keitin kahvia termokseen ja suuntasin ensin uimaan ja sitten puistoon lukemaan. Näillä aamuisilla retkilläni vietän pari-kolme tuntia kaikessa rauhassa. Elän hetkessä, en murehdi menneitä enkä mieti tulevia. Uidessa tunnen ihanan virkistävän veden, pyöräillessä katselen ympärilleni ja ihastelen kaunista Suomen suvea. Puistossa nautin vain, kietoudun lämpimiin vaatteisiin uinnin jälkeen ja istun nurmikolla kahvia hörppien ja välillä luen kirjaa. Tällaiset aamut tuntuvat aivan ihanilta, tunnen olevani onnellinen näistä aamuista. En edes osaa sitä tunnetta selitää, se vain on valtava hyvä olo, onnellinen olo.



Tänä aamuna kävimme ystävättäreni kanssa juoksemassa ja juoksulenkin jälkeen suuntasin taas pienelle syrjäiselle hiekkarannalle, jossa sain olla aivan yksin. Vesi tuntui ensin todella kylmältä, koska allot olivat aika suuret, mutta hetken kuluttua vesi tuntui vain ihanan viileältä. Kelluin merenaalloissa silmät kiinni.. uskomattoman vapauttava tunne! Uinnin jälkeen istuin yksin rannalla eväitteni kanssa. Kirjakin oli unohtunut, mutta en sitä kaivannutkaan. Ihailin taivaan tummaa sineä ja meren aaltojen kohinaa. Aurinkokin hieman pilkisti ja se sai minut hymyilemään.


Ihanaa viikon alkua kaikille teille!

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Viikon 28/2010 liikunta

Ihan kiva, ensimmäinen kesälomaviikko takana. Jumppien ja juoksujen lisäksi olen yhtä aamua lukuunottamatta pyöräillyt joka aamu rannalle ja käynyt uimassa. Uinnin jälkeen olen nauttinut joko rannalla tai puistossa aamukahvia ja voileipää, lueskellut kirjaa kaikessa rauhassa ja nauttinut.

Keskiviikkoaamun juoksu oli jotain kamalaa. Oli niin kuuma ja kostea ilma, että tuntui että jalat painaa kuin betonimöhkäleet, ilmaa ei tahtonut saada keuhkoihin riittäväsi. Aivan tuskainen juoksulenkki oli. Eikä iltapäivän BodyStep ollut paljon sen helpompi, vaikka se tapahtuikin ilmastoidussa jumppasalissa. Ilmastointi ei vaan oikein pelaa tällaisilla hellekeleillä kun ulkonakin on kostea ilma.

Lauantaina oli totaalisesti eri ääni kellossa juoksulenkin suhteen. Juoksu kulki mukavasti, sää oli sopivan viileä aamulla, 15 astetta lämmintä. Käveltiin reilun puolivälin jälkeen vain kerran (n. 5 min.) ja juoksuaika taisikin olla paras tähän mennessä. Kohtalaisen rankka kuitenkin tuo pyöräily, juoksu, pyöräily, viimeiset 5 km tuntui pyöräillessä jo jaloissa, meinasi mennä vähän hapoille, vaikken pyöräillytkään kovaa vauhtia.

Kahvakuula on alkanut kasvattaa suosiotani nyt kesän aikana. Tiistain tunti oli puoliksi pihalla ja loppupuoli tunnista tehtiin sisällä salissa liikkeitä matolla (15 minuuttia turkkilaisia ylösnousuja, ihan tehokas kokovartaloliike) ☺YouTubesta löytyi videonpätkä tuosta turkkilaisesta ylösnoususta, jos jotakuta kiinnostaa.

Tässäpä siis yhteenveto viikosta:

Maanantai: Balletone 1 tunti ja BodyJam 1 tunti
Tiistai: Kahvakuula 1 tunti
Keskiviikko: Aamulla juoksu 10 km (puoli tuntia juoksua, 5 min kävelyä ja loppupuoliskolla vielä pari kertaa kävelyä)  ja iltapäivällä BodyStep 1 tunti
Torstai: Lepopäivä 1
Perjantai: Lepopäivä 2
Lauantai: Pyöräily 20 km + juoksu 10 km + pyöräily 20 km (n. 55 min + 1 tunti 4 min + n. 55 min.)
Sunnuntai: Dance 1 tunti

Aurinkoista ja reipasta alkuviikkoa kaikille teille!

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Pellavarouhesämpylät

Leipä oli taas lopussa, joten kokeilinpa tällä kertaa pellavarouhesämpylöitä. Ohjeen löysin pellavarouhepaketin kyljestä. Mukavasti vähän tummempia ja pellavarouheen ansiosta ihan terveellisiäkin sämpylöitä.

Pellavarouhesämpylät (yksi peltillinen, n. 12 kpl)

n. 5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2dl (luomu) pellavarouhetta
2 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa
3 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
5 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) speltleseitä
2 dl (luomu) ruisjauhoja
2 dl (luomu) karkeita speltjauhoja
(alkuperäisessä ohjeessa 5 dl vehnäjauhoja ja 5 dl sämpyläjauhoja)

Yleiskoneella: Mittaa kaikki kuivat aineet taikinakulhoon. Laita kone hitaalle nopeudelle ja lisää kädenlämpöistä vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan kimmoisaa. Lisää sekaan myös siirappi ja öljy. Anna koneen käydä vähän vauhdikkaammalla nopeudella reilu 5 minuuttia.

Kohota taikinaa n. 30 min. Leivo sitten sämpylöiksi ja kohota sämpylöitä vielä n. 30 min. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä.

Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.

Kesähelteen kevyt linssikeitto

Omistan vinon pinon kaikenlaisia keitto- ja leivontakirjoja. Jotkin niistä on käytössä enempi, toiset vähempi. Erittäin paljon pidän Anna Bergenströmin kirjoista, itselläni on niitä kaksi: Joka kokin keittokirja sekä Rakkautta, oliiveja ja timjamia.

Kaappisiivouksessa löytämieni papujen innoittamana aloin etsiä kyseisistä kirjoista papuruokien reseptejä ja kokeiluun pääsi tällä kertaa linssikeitto. "Oikeita" papuruokiakin kirjoista löytyy, niitäkin varmaan kokeilen lähitulevaisuudessa.

Tämä keitto oli oikein kiva kesähelteen ruoka, sopivasti mausteita ja kevyttä, ei liian tuhtia. Ruuan ulkonäkö ei ole mikään houkuttelevin, mutta arkiruokana tämä kyllä menettelee. Annos on suuri, joten jos et halua syödä samaa keittoa useampaa päivää niin annoksen ainesmäärät voi puolittaa.

Pronotin linssikeitto (n. 8 annosta)

4 dl punaisia (luomu) linssejä (+ n. litra vettä keittämiseen)
3 pienehköä kesäsipulia varsineen (tai kolme tavallista keltasipulia)
2 isoa (luomu) valkosipulinkynttä
2-3 rkl (luomu) auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 (luomu) kanelitanko
5-10 kpl valkopippuria (tai n. 1/2 tl valmiiksi rouhittua)
2 (luomu) laakerinlehteä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl (luomu) paprikajauhetta
1/2 - 1 tl curry-jauhetta, suolatonta (määrä riippuu curryn vahvuudesta)
1 prk (n. 500 g)  (luomu) tomaattimurskaa
150 g pakastepinaattia (mielellään kokonaista, minulla oli hienonnettua)
2 tl ruususuolaa
(luomu sitruunaa)

Keitä ensin linssit pakkauksen ohjeen mukaan (n. 30 minuuttia). Linssit saa keittää tosi pehmeiksi, ei haittaa vaikka kypsyvät vähän ylikin. Siivilöi kypsät linssit, mutta säästä keitinvesi, tarvitset sitä keitossa.

Paloittele sipulit. Murskaa pippurit ja sinapinsiemenet mortellissa.

Kuumenna öljy suuressa pannussa. Kuullota sipuleita, kunnes ne vähän pehmenevät ja saavat jopa hieman ruskistua, ei kuitenkana paljoa. Lisää pannulle sitten kaikki mausteet ja sekoita nopeasti (tulee aivan ihanat tuoksut!). Lisää pannuun tomaattimurska ja alenna lämpöä. Hauduta kannen alla n. 15 minuuttia.

Lisää sitten tomaatti-sipuliseoksen joukkoon pinaatit ja kypsennä, kunnes lehdet sulaa (voit käyttää myös tuoretta mangoldia pinaatin sijasta). Lisää sekaan sitten linssit ja sen verran linssien keitinlientä, että keitosta tulee sopivan liemekästä (itse laitoin n. 7-8 dl lientä). Mausta suolalla.

Tarjoa keitto höyryävän kuumana hyvän leivän kera. Tarjoa lisänä sitruunalohkoja, joista syöjät voivat pusertaa sitruunamehua keittoon niin halutessaan.

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Kaappipervo vauhdissa


Tänään on ollut aika harmaa ja sateinen päivä. Hyvä päivä siivota! Siispä viikkailin pyykkejä, imuroin pikkuisen ja yllätys, yllätys, päädyin lopulta siivoamaan keittiön kaappeja. Rakas ystäväni on antanut minulle nimityksen kaappipervo, koska siivotessani päädyn aina siivoamaan kaappeja. Minkäs sille mahtaa, että minusta vain on niin kiva järjestellä tavaroita paikoilleen, siinä saa näkyvää aikaan :) Myös siskoni taitaa tietää tämän ihmeellisen mieltymykseni kaappeihin, koska joskus hänen luona kyläillessäni laitan sielläkin keittiön kaapit uuteen uskoon.


Kaappi kerrallaan, ensin tavarat keittiön tasolle, hyllyt puhtaaksi...


Ja tavarat takaisin paikoilleen.


Vetolaatikoissa lieden vieressä säilytän hiutaleita, ryynejä, pastaa, quinnoaa, linssejä jne. Sieltä löytyi kasa parisen viikkoa sitten ekolosta tilaamia papuja. Tilasin kokeeksi vähän kaikenlaisia papuja, saapa nähdä löytyykö joku uusi suosikki (isot pussit ovat vasemmalla pintopapuja ja oikealla isoja valkoisia papuja "Butter bean").

Pitääkin joku päivä järjestää papujenkeittotalkoot ja keittää isot kasat papuja pakkaseen. Olisiko teillä hyviä vinkkejä hyvistä käyttökohteista noille pavuille?

Paras possukastike II

Jos meidän perheessä tehdään lihakastiketta, niin se on useimmiten suunnilleen tällä ohjeella valmistettua. Helppoa ja nopeaa ja hyvää. Toissapäivänä ostin taas porsaan sisäfileen ja koska ei tehnyt mieli jälleen kerran vain paistaa filettä niin päätinpä tehdä kastiketta. Tällä kertaa muuntelin ohjetta, koska omenoita ei ollut, eikä oikein innostanut lähteä kauppaan. Vaikka kastike onkin parasta perunoiden tai esim. bataatti-perunasoseen kanssa, niin nyt kaverina oli täysjyväpastaa. Hyvää näinkin.

Tämä kastike ei tällä kertaa ollut kovinkaan kastikemaista, koska en lisännyt nesteeksi muuta kuin yhden ruokakermapurkin. Nestettä oli kuitenkin sopivasti juuri sen verran, että se riitti kostuttamaan pastan sopivan mehukkaaksi.

Paras possukastike II (3-4:lle)

yksi porsaan sisäfile (n. 600-700g)
n. 2 rkl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 uusi sipuli varsineen
melkein kokonainen purkki (400 g) (luomu)ananaspaloja
1 prk (luomu)ruokakermaa
n. 2 rkl (luomu)sinappia
loraus (n. 2-3 rkl) (luomu) soijakastiketta
mustapippuria
(suolaa, jos tarvitsee)

Leikkaa porsaan sisäfile n. 1/2-1 cm siivuiksi. Jos fileessä on paljon kalvoja, poista ne ensin.

Kuumenna öljy pannussa ja ruskista siinä sitten lihanpalaset. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää pannuun sipulit (säästä hieman varrenpätkiä koristeeksi), soijakastike, sinappi ja ruokakerma. Ripottele sekaan myös vähän mustapippuria. Hauduta n. 10 minuuttia. Haudutuksen loppuvaiheessa lisää pannuun myös ananaspalat. Jos kastike kaipaa suolalisäystä niin lisää myös se (lisäsuolan tarve riippuu käyttämästäsi soijakastikkeesta).

Tarjoa perunoiden, pastan tai peruna-bataattisoseen kanssa. Koristele annos pilkotuilla sipulinvarsilla.

torstai 15. heinäkuuta 2010

Iltauinti Kuivasjärvellä


Rakas ystäväni pyysi minua iltauinnille ja niinpä lähdin vielä illalla yhdeksän aikaan pyörällä Kuivasjärven rannalle. Tällä rannalla en ole käynyt kuin ehkä kerran vuosia vuosia sitten. Ehkä siksi, että ranta on vähäsen syrjässä, vaikkakin lopulta vain 15 minuutin pyörämatkan päässä kotoani.


Olipa aivan uskomattoman virkistävää ja ihanaa saada hetki jutella rakkaan ystävän kanssa ja vilvoitella kehoa ihanan viileässä vedessä. Täällä vesi oli lämpöisempää kuin meressä ja joessa, missä aikaisemmat tämän kesän uinnit olen tehnyt. Ranta syvenee hitaasti, joten tämä paikka on luultavastikin lapsiperheiden suosiossa.

Leivontapäivä - Kinkkusämpylät

Olipa aivan pakko päästä leipomaan myös tuoretta leipää, tällä kertaa sämpylöitä. Halusin kokeilla jotain vähän erilaisempaa ohjetta ja tällainen löytyikin samasta kirjasta kuin raparperipiirakan ohje (Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet). Tein taas omia muunnoksiani, alla ohje kuinka itse sämpylät tein. Näistä tulikin maultaan vähän tavallisesta sämpylästä poikkeavia, hieman suolaisempia ja ruokaisampia sämpylöitä. Oikein mainioita juuston kaverina.

Kinkkusämpylät (n. 18 kpl)

1 pss (luomu)sipulikeittoaineksia (huom. sipulikeitossa on niin paljon suolaa, ettei taikinaan tosiaankaan kannata laittaa suolaa erikseen)
1/2 l kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl kylmäpuristettua (luomu)rypsiöljyä
75-100 g kinkkuleikettä tms. paloiteltuna
1 dl (luomu)kauraleseitä
1/2 dl (luomu)perunakuitujauhetta (Semper, Pofiber)
1 dl (luomu)ruisjauhoja
4 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
n. 3 1/2 - 4 dl (luomu)vehnäjauhoja

Voit tehdä sämpylät perinteisesti käsin alustamalla, lisää ensin kädenlämpöiseen nesteeseen sipulikeittoaines ja hiiva ja sen jälkeen muut ainekset. Lopuksi kinkkusuikaleet. Vaivaa taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Itse tein taikinan yleiskoneella, tosin nyt aloitin itsekin nesteen kanssa, eli kaadoin kulhoon sipulikeittoaineet ja kuivahiivan, sekoitin ja lisäsin sitten kädenlämpöisen nesteen. Tämän jälkeen aloin lisäillä jauhoja ja annoin koneen käydä jauhojen lisäyksen ajan aika hitaasti, mutta tämän jälkeen reippaammalla vauhdilla vielä n. 5 minuuttia.

Lisää taikinaan alustuksen loppuvaiheessa ruokaöljy ja kinkkupalaset ja sekoita taikina tasaiseksi.

Anna taikinan kohota puoli tuntia - tunti huoneen lämmössä, jonka jälkeen leivo sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä leivinpeltillä vielä n. puoli tuntia ja paista tämän jälkeen uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Jauhoja voi vaihdella oman kaapin sisällön mukaan, itse tykkään useinkin käyttää leseitä ja perunakuitua tuomaan vaaleaan leipään ylimääräistä kuitua. Alkuperäisessä ohjeessa oli jauhoina käytetty 5dl sämpyläjauhoja ja 5 dl vehnäjauhoja.

Leivontapäivä - Raparperipiirakka

Aamu alkoi taas kuten viikon aikaisemmatkin päivät, uinnilla ja aamukahvilla puistossa. Tänään ei ollutkaan enää niin tukahduttavan kuuma sää (siis täällä Oulussa), joten yht äkkiä alkoi tehdä mieli leipoa! Kuumalla helteellä ei ruuanlaitto ja leivonta oikein innosta.

Koska pakastimessa on edelleenkin edellisvuoden raparperia, päätin tehdä taas kerran raparperipiirakkaa. Tästä tuli kyllä oikein hyvää. Alkuperäinen ohje on kirjasta Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet. Hieman muuttelin ohjetta ja vähensin sekä voin että sokerin määrää ja laitoin täytteeseen myös kanelia. Alla ohje oman variaationi mukaisesti.

Raparperipiirakka (n. 30 x 45 cm peltillinen)

Pohja:
3 (luomu)kananmunaa
2 dl (luomu)sokeria
8 dl (luomu)vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl (luomu)maitoa
125 g (luomu)voita sulatettuna

Täyte:
n. 8 dl (luomu)raparperinpaloja (+ 2 rkl (luomu)perunajauhoja, mikäli käytät pakastettua raparperia)
1/2 dl (luomu)sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl (luomu)kanelia

Muruseos:
100 g (luomu)voita
2 dl (luomu)sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl (luomu)vehnäjauhoja

Voitele n. 30 x 45 cm piirasvuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten n. puolet vehnäjauhoista, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja sekoita. Lisää sitten maito ja tämän jälkeen loput jauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu, vähän jäähtynyt voi ja sekoita taas sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan tai pienelle leivinpeltille.

Sekoita keskenään täytteen ainekset ja ripottele taikinapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nypi sekaisin muruseoksen ainekset ja ripottele seos raparperien päälle.

Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Tarjoa sellaisenaan tai esim. vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Pieni pala historiaa - Jatulintarhat

Lukioaikoina historia oli yksi lempiaineistani. Johtui varmasti jo edesmenneestä opettajastani, jolla oli erittäin innostava ja mukaansatempaava tyyli opettaa. Yksi mukavimmista opettajista jotka ovat minua opettaneet.

Kävin aamulla tuskallisimmalla juoksulenkillä koskaan (johtui kuumuudesta ja kosteudesta) ja lenkin jälkeen hurautin Haukiputaan Kellon Isoniemeen pienelle ihanalle hiekkarannalle uimaan ja nauttimaan hetkeksi.. ihanan virkistävän uinnin jälkeen kaivoin kassista termarin ja eväsleivät ja lueskelin hetken kirjaa, niin kuin muutamana muunakin aamuna olen tehnyt. Nautin kiireettömyydestä. Kunnes alkoi vähän ripotella vettä, jolloin istuin vielä muutaman minuutin, ihailin autiota merenrantaa ja tummansinistä taivasta.


Kyseisen hiekkarannan läheisyydessä on yksi muinaismuisto: Jatulintarha. Pysähdyin vielä siinä hetkeksi. Kuulin moisista muinaismuistoista ensimmäisen kerran vasta kun muutin Ouluun, kymmenen vuotta sitten. Suomessa on löydettyjä jatulintarhoja n. 140 kappaletta, joista suurin osa on rannikolla. Ehkä siksi nämä kivikehät olivat minulle aivan uutta, koska olen itäsuomalaisena asunut ja kasvanut kaukana rannikosta.


Jatulintarhat ovat yleensä pienehköistä kivenmurikoista ladottuja, pyöreähköjä kiviladelmia. Ne muodostuvat sisäkkäisistä kivikehistä. Isoniemen jatulintarhan halkaisija on noin 7 metriä. Kivikehät koostuu noin 500 kivestä, jotka ovat osittain painuneet maahan. Kivikehän ympärille on rakennettu ”aita” kelopuista. Tämä kivikehä on aikaisintaan 1400-luvulta (maankohoamisen vuoksi ei voi olla vanhempi), mutta tarkkaa ikää ei tunneta.


Kiehtovaa näissä kivilabyrinteissa on se, ettei tiedetä mitä varten ne on rakennettu. On arvailtu että jatulintarhat ovat liittyneet jotenkin sen ajan uskomuksiin ja rituaaleihin, että ne olisi olleet rituaali- ja kokoontumispaikkoja tai jonkinlaisia rajavyöhykkeitä. Mutta tätä ei koskaan varmuudella saada selville, joten jatulintarhat jäänevät arvoitukseksi. Mielenkiintoinen pieni pala meidän historiaa.

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Pieni pala Oulua - Hupisaaret


Aamuni alkoi uinnilla, jonka jälkeen menin kahvin, eväsleivän ja kirjan kanssa Hupisaarille nauttimaan rauhasta, auringosta ja kauniista ympäristöstä. Purossa solisi vesi, linnut lauloivat, aurinko lämmitti ihanasti ihoa, ei ollut kiire minnekään. Olipas aivan ihana aamu, virkistyneenä parin tunnin aamuretkestä pyöräilin kotiin ja päätin postata tämän tekstin.



Kaikki Oululaiset varmaan tämän paikan tietävätkin, mutta jos olet kesäaikaan matkalla Oulussa, älä missään tapauksessa jätä käymättä Hupisaarilla ja Ainolan puistossa! Mielestäni tämä on yksi kauneimmista paikoista Oulussa.


Paikka sijaitsee aivan keskustan kupeessa ja koostuu muutamasta pienestä saaresta, jotka yhdistyvät puistokokonaisuudeksi lukuisilla pienillä valkoisilla silloilla. Siellä on kauniita, hyvin hoidettuja istutuksia, kuin myös vähän villiintyneen näköisiä polkuja, joissa vaellella. Siellä on paljon penkkejä ja nurmikoita viettää kaunista kesäpäivää. Paikka onkin erittäin suosittu kohde piknikille.


Hupisaarilta löytyy myös Pohjois-Pohjanmaan museo, jossa monet kerrat poikani kanssa vierailin katsomassa Koiramäki-näyttelyä, kun hän oli pieni.


Saarilla sijaitsee Ainolan puisto, jossa on ihana kasvihuoneen kupeeseen perustettu kahvila ja kahvilan vieressä viihtyisä leikkipuisto lapsille.


Kahvilan takana on myös suuri lammikko, jossa kesäisin on paljon lintuja, joita pienten lasten kanssa on kiva katsella.


Saarilta löytyy myös kesäteatteri.


Uimarantaa täällä ei ole, mutta aivan lyhyen matkan päässä patosillan toisella puolella löytyy suosittu Tuiran uimaranta, jossa talvisin voi myös harrastaa avantouintia.


Patosillan vieressä on kalaportaat, josta esim. lohet voivat nousta jokea ylös kutupaikoille. Portaiden yläpäässä on huone, jossa on suuri ikkuna, josta näkee veden alle. Tämä tila on välillä auki ja silloin voi käydä katsomassa jos vaikka näkisi lohen nousemassa jokea ylävirtaan. Itse olen poikani kanssa kerran nähnytkin :)


Tänne kannattaa tulla kauniina kesäpäivänä viettämään aikaa. Ihana paikka!

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Lisää kaalia - kaalipannu kesäkaalista

Olen nyt hurahtanut ihan täysin uuteen kaaliin (ja uusiin perunoihin, tietenkin!). Kesähelteellä ei aina oikein jaksaisi kauan keittiössä häärätä ja siispä valmistin tänään kaalipannua, joka syntyy kädenkäänteessä ja vain muutamasta aineksesta. Lisäksi tämä oli taas niin hyvää. Alla kuvassa siis lähes kaikki ruokaan tarvittavat ainekset, kasa pilkottua kaalia ja pari uutta sipulia varsineen.


Ohje on taas muunneltavissa mielin määrin, tähän voi laittaa myös muita kaaleja tai esim. raastettua porkkanaa. Mausteitakin voi käyttää oman maun mukaan. Lisukkeena meillä oli paistettuja broilerisuikaleita, jotka maustoin NOMU stir, tomaatti-chili-pestojauheella.

Kaalipannu (2:lle pääruuaksi, 4:lle lisukkeena)

1/2 isosta kesäkaalista tai 1 kokonainen pieni kaali
2 uutta sipulia varsineen
1 rkl (luomu) oliiviöljyä
2-3 rkl (luomu) pestoa (minulla oli Pesto Verde, joka on täysin vegaanista, siksi lisäsin parmesaania)
1/2 tl ruususuolaa
n. 1/2 dl (luomu) parmesaania

Pilko kaali ja sipulit. Kuumenna kasari ja jos tarjoat lihaa niin paista liha ensin ja laita sivulle odottamaan, koska tämä ruoka kypsyy todella nopeasti.

Laita öljy pannuun ja kun pannu on kuuma, kippaa sinne sipulit ja kaalit. (Jos paistoit ensin lihaa niin pannu on jo kuuma ja siinä on varmaan öljyäkin sen verran, ettei lisää välttämättä tarvitse.) Hämmentele n. 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat sopivan kypsiä. Älä kypsennä täysin kypsäksi, koska lötkö kaali ei ole enää niin herkkua.

Sekoita pannuun suolaa ja pestoa maun mukaan. Aivan lopuksi sekoita joukkoon vielä hieman parmesaania, mikäli haluat.

Tarjoa kuumana joko pääruokana tai lihan lisukkeena.

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Viikon 27/2010 liikunta

Viime viikko oli viimeinen työviikko ennen kesäloman alkua ja urheiltuakin tuli, vaikka töissä olikin aika kiire. Iltaisin on helppo lähteä salille jumppaamaan, jos poika on menossa kavereiden kanssa jossakin. Jos poika on kotona niin sitten on vähän suurempi kynnys lähteä, koska haluan kuitenkin edes vähän aikaa viettää yhteistä aikaa, vaikkei meillä niin paljon yhteistä tekemistä olekaan.

Tässäpä yhteenveto viikon liikunnasta.

Maanantai: Balletone 1 tunti ja BodyJam 1 tunti + 10 km leppoisaa pyöräilyä loppuverryttelyksi
Tiistai: Kahvakuula 1 tunti
Keskiviikko: BodyStep 1 tunti
Torstai: BodyJam 1 tunti
Perjantai: Lepopäivä
Lauantai: Pyöräily 20 km + juoksu 10 km + Pyöräily 20 km (50 min + 1tunti 6 min + 50 min)
Sunnuntai: La Fiesta 1 tunti

Torstain Jamissa reväytin vähän vasemman kyljen ja se hiukan vihoitteli tänään la fiesta-tunnilla. Mutta ei se onneksi vaivannut kuin suurissa vartalonkierroissa, kun kylki joutui venytykseen.

Lauantai-aamun 50 km lenkki (pyöräily-juoksu-pyöräily) veti aika voimattomaksi, kun vielä yöllä olin nukkunut hieman huonosti. Lisäksi oli aika kuuma, vaikka lenkki tehtiin aamulla (puoli kahdeksalta lähdin pyöräilemään). Loppupäivä oli aika rauhallista sitten, meinasin jopa iltapäivällä nukahtaa sohvaan telkkaria katsellessa! Päiväunia ei kuitenkaan ole vara ottaa, koska ne sekoittavat oikeastaan aina yöuneni lopullisesti.

Nyt onkin loma jo alkanut ja näkee sitten ensi viikon lopussa miten olen jaksanut ja malttanut helteisinä kesäpäivinä liikkua.

Kesäinen sunnutai-aamu


Heräsin aamulla aurigonpaisteeseen puoli seitsämän aikaan. Jatkoin makoilua jonkin aikaa, ehkä jopa torkahdinkin. Mieleeni tuli heti ajatus aamu-uinnista meressä ja sen jälkeen aamukahvista ja leivästä rantahietikolla makoillen, kirjaa lueskellen. Siispä kahvia termokseen ja voileivät mukaan, pyyhe ja kirja kassiin ja eikun pyöräilemään.

Olin jo päättänyt minne menen, Toppilansaaren rantaan, jossa on pieni hiekkaranta. Vaikka aallot olikin aika isot ja reipas tuuli, mutta vesi oli todellakin lämmintä! Olen yleensä aikamoinen vilukissa, enkä pidä kylmästä vedestä, mutta nyt uinti oli todella mukavaa ja virkisti sekä mieltä että kehoa.


Uinnin jälkeen makoilin varmaan melkein tunnin verran rannalla, joka oli vain minun omassa käytössä. Vain yksi leijasurffailija surffaili kauempana rannalla. Kotimatkalla pysähdyin vielä joksikin aikaa satamalaiturin reunalle juomaan viimeisen kupin kahvia ja lukemaan hetkiseksi. Nauttimaan ihanasta, kiireettömästä kesäaamusta.



Voisoko kesäinen sunnuntai-päivä tämän ihanammin alkaa…

perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kesäloma alkoi

Nyt se sitten alkoi, kesäloma! Juuri sain viimeiset rästihommat ja ohjeet sijaisille tehtyä ja nyt eikun nauttimaan.. heti aamulla sovimme ystävättäreni kanssa juoksulenkistä aamulla klo 8:30. Mikäs olisikaan sen parempi tapa aloittaa.

Nyt ehdin paremmin myös tekemään päivityksiä ja lueskella blogienne parissa :)

Tässä vielä ihana kuva pioneista, joita ihastelimme eräänä päivänä lounastauolla rakkaan ystäväni kanssa. Oikea lounas jäi kiireen vuoksi väliin ja jouduin tyytymään kahviin ja patonginpätkään, joka ei mielestäni tosin vastaa hyvää lounasta. Mutta seura ja kaunis lounaspaikka pikkuruisessa puistossa korvasi ei niin hyvän aterian :)


Ihanan lämmintä, aurinkoista ja kesäistä viikonloppua kaikille!

maanantai 5. heinäkuuta 2010

Vanilja-raparperikakku

Eilisen ruokavieraan kunniaksi piti tietenkin leipoa jotain makeaa. Halusin tehdä jotain viimeisille raparpereille jotka on pakastimessa, mutta perus-raparperipiirakka ei houkuttanut. Halusin kokeilla jotain uutta. Siispä päädyin Kinuskikissalta löytämääni ohjeeseen. Vaikka vaiheita on monta, on kakku joka tapauksessa helppo tehdä ja maku ihanan raikkaan raparperinen. Karamellikastike teki raparperitäytteestä tosi makean, mutta vaniljatäyte mukavasti tasapainotti sekä raparperin raikkautta että karamellin makeutta.

Vanilja-raparperikakku

Pohja:
3 ½ dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl (luomu)sokeria
ripaus ruususuolaa
100 g (luomu)voita (tai margariinia)
1-2 rkl vettä

Raparperitäyte:
500 g (luomu)raparperia
2 rkl (luomu)perunajauhoja
125 g (luomu)voita (tai margariinia)
1 ½ dl (luomu)sokeria

Vaniljatäyte:
3 liivatelehteä
2 dl (luomu)vispikermaa
1/3 tl (luomu)vaniljajauhetta (voi käyttää vaniljasokeriakin, mutta määrä on silloin eri, ehkä 2 tl?)
1 ½ dl tomusokeria
2 (luomu)kananmunanvalkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl (luomu)sitruunamehua

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan väliin leivinpaperi. Näin kakku on helpompi siirtää pohjan päältä tarjoiluvadille. Voitele vuoan reunat voilla.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.

Huuhdo (kuori jos tarvitsee) ja paloittele raparperit. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle. (Itse käytin pakasteesta viime vuotista raparperia. Sulatin raparperin kohmeiseksi, sekoitin palojen joukkoon perunajauhon ja levitin taikinapohjalle.)

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja karamellimaiseksi. Tämä tapahtuu muutamassa minuutissa siitä, kun seos alkaa kiehumaan. Älä keitä liian pitkään, ettei sokeri ala kiteytymään, silloin lopputuloksesta voi tulla liian kova. Kaada keitos raparpereiden päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa sitten kerma vaahdoksi (vispilöitä ei tarvitse pestä välissä), lisää samalla kermaan vaniljajauhe ja tomusokeri.

Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti sekoittaen täytteeseen.

Sekoita lopuksi valkuaisvaahto täytteen sekaan varovasti käännellen. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.

Viikon 26/2010 liikunta - esittelyssä kuntonyrkkeily

Tällä viikolla oli aika aktiivinen viikko, kaikista kiireistä huolimatta. Viikko menikin kyllä todella nopeasti, mikä on sikäli hyvä asia, koska tämän viikon jälkeen alkaa vihdoin kesäloma.

Keskiviikko aamuna kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa kuntonyrkkeilyä.Tunti koostui lyhyestä alkulämmittelystä, jonka jälkeen alettiin ensin tekemään peruslyönti-harjoituksia säkillä ja sitten vähitellen muutaman lyönnin sarjoja ja välillä vapaata mäiskintää omaan tahtiin. N. puoli tuntia säkin mäiskinnän jälkeen oli 20 min. kestävä lihaskunto-osuus, jossa ensin tehtiin 2 min. jotain lihaskuntoliikettä ja sitten 2 min. nyrkkeilyä säkillä ja sitten taas 2 min. seuraavaa lihaskuntoa jne. ilman taukoja. Lopussa lyhyet venyttelyt.

Olin ainoa ensikertalainen ja koska tunnilla meitä oli vain 5 osallistujaa niin sain henkilökohtaista opastusta tunnin aikana tosi paljon. Ensi kokemus oli ihan hyvä, käyn varmaan muutaman kerran tuota kokeilemassa, että olisiko siinä yksi uusi laji valikoimaan :) Suosittelen kyllä kaikille, joilla on mahdollisuus kokeilla, auttaa varmasti istumatyöläisten niska- ja hartiaongelmiin!

Yhteenvetoa:

Maanantai: Juoksulenkki 10 km, 1 tunti 9 min. (kolmesti muutama minuutti kävelyä välillä)
Tiistai: Zumba 30 min. + BodyMove 30 min.
Keskiviikko: Kuntonyrkkeily 1 tunti
Torstai: BodyJam 1 tunti ja Zumba 30 min + BodyMove 30 min.
Perjantai: BodyStep 1 tunti
Lauantai: Pyöräily 20 km + 10 km juoksu, 1 tunti, 6 min. (kahdesti muutama minuutti kävelyä) + pyöräily 20 km
Sunnuntai: Lepopäivä

Torstaina oli ylävatsalihakset todella jumissa. Johtui varmaankin siitä, että kävin pitkästä aikaa movessa, jossa tehdään tosi paljon vatsalihasliikkeitä. Ei ehkä ollut paras valinta mennä tekemään movea torstaina uudelleen, vatsarutistukset tuntui alussa lähes mahdottomilta suorittaa ja liikeradat piti tehdä vähän pienemästi. Loppua kohti kuitenkin pikkuisen helpotti, kaipa ne lihakset siinä vähän lämpesi :)

Hikistä alkanutta viikkoa kaikille! (Ainakin täällä Oulussa aamu oli todella nihkeän kostea, ukkosta veikkailisin).

sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Ruokavieras ja hedelmäinen fetasalaatti

Oikein hyvä ja pitkäaikainen ystävättäreni tuli tänään luokseni syömään. Olipa aivan valtavan mukava jutella pitkästä aikaa! Tarjosin paistetua lohta, uusia perunoita, kermaviilikastiketta ja hedelmäistä fetasalaattia.

Maanantaina lenkkikaverini kertoi tehneensä tätä salaattia juhannuksena ja kehui, siispä minäkin tätä kokeilin. Alkuperäinen ohje on Pirkasta, vaihdoin vain vuohenjuuston fetaan ja kastiketta tein hieman vähemmän. Oli hyvää, vähän erilaista kuin perus-salaatti, johon hyvin usein tulee edelleen sorruttua (mukamas kiireessä). Ala ohje siis kuinka itse tämän tein.

Hedelmäinen fetasalaatti (5-6:lle lisukkeena)

Ainekset:

3 viipaletta Porokylän leipomon Kartanon ruisvuokaleipää
2 rkl (luomu) ekstra neitsytoliiviöljyä
1 (luomu)valkosipulinkynsi
1 pieni keltainen (luomu) paprika
2-3 nektariinia
1 prk (200 g) (luomu) fetajuustokuutioita
1 ruukku (luomu)jääsalaattia
n. 200 g tummia viinirypäleitä

Kastike:
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
2 rkl (luomu) ekstra neitsytoliiviöljyä
1/2-1 rkl (luomu) juoksevaa hunajaa
ripaus ruususuolaa
ripaus mustapippuria

Pinnalle:
1 dl (luomu) cashewpähkinöitä
n. 1/2 dl (luomu) ruohosipulisilppua

Paahda cashewpähkinät kuivalla, kuumalla paistinpannulla ja laita sivuun jäähtymään. Paista leipäviipaleet pannulla öljyssä hienonnettun valkosipulinkynnen kanssa. Leikkaa paistetusta leivästä reunat pois ja kuutioi. Jätä nämäkin odottamaan.

Leikkaa paprika ohuiksi suikaleiksi ja nektariinit lohkoiksi. Valuta fetajuusto.

Levitä tarjoiluvadille pestyt, revityt salaatinlehdet ja päälle paprikasuikaleet, feta, nektariinilohkot ja rypäleet.

Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatille. Ripottele salaatin päälle leipäkuutiot, pähkinät ja ruohosipuli. Voit koristella salaatin vaikkapa ruohosipulin kukkasilla tai basilikan lehdillä.

Anna maustua kylmässä hetken aikaa ennen tarjoilua.

Ystävättäreni toi tuliaiseksi tällaisen ihanan kesäkukan risutuolissa :) En tiedä mikä kukka mahtaakaan olla, mutta oikein kaunis se kuitenkin on.

Kesäinen kaalipata

Tässäpä aivan ihana kesäinen ja nopea arkiruoka! Tämä oli taas sattuman saneleman kokeilun tulos, kun olin ostanut varhaiskaalia ja mietin mitä ihmettä siitä tekisin. Varhaiskaalilla ja syyskaalilla on nimittäin isot erot, aivan kuten on uusilla ja vanhoilla perunoillakin. Varhaiskaalista ei tule kunnon kaalilaatikkoa, aivan kuin uusista perunoista ei tule pottumuusia millään. Jääkaapista löytyi myös parsakaalia,  1/2 pakettia koskenlaskijaa sekä muutama uusi peruna... ja siitä se resepti sitten lähti.

 Tätä voi tehdä ihan kasvisversionakin, mutta lisäsin itse paistettuja broilerifileen palasia padan päälle, koska minulla olisi tavoitteena syödä proteiinia vähän enempi. Ohjeeni mitat on noin mittoja, mutta kannattaa kokeilla, tätä ohjetta voi kyllä varioida monellakin tavalla. Tehdä tämän esim. ilman parsakaalia tai ilman pottuja tai veden ja juuston sijasta voi käyttää nesteenä maitoa ja/tai ruokakermaa. Kokeilkaa ihmeessä, kyllä kaali on hyvää! Kuin myös uuden perunat!

Kesäinen kaalipata (3-4:lle)

muutama uusi peruna
1 (luomu)parsakaali
lohko varhaiskaalia (n. 1/3 pienehköstä kaalista)
1 uuden sadon sipuli varsien kera
1/2 pkt Koskenlaskija-juustoa
vettä n. 1/2 litraa
mustapippuria
(3 broilerin filettä paistettua ja kuutioituna)

Jos lisäät broilerin fileitä pataan niin aloita paistamalla fileet paistinpannussa kypsiksi ja mausta (esim. luomu-soijakstike, pippurirouhe ja suola). Jätä sivulle odottamaan.

Lohko perunat, pilko sipuli pieniksi ja sipulin varret myös, leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja jos varsi on hyvä, voit käyttää myös sen (kuori silloin aivan puumaisin osa). Leikkaa kaali paloiksi, ei ihan pieneksi möyhyksi, muttei valtavan pitkiksi suikaleiksikaan. Sellaisiksi että on kiva syödä :)

Laita laakean kattilan pohjalle vettä sen verran että perunat ovat osittain vedessä. Jos sinulla on laakea kasari niin se on tosi hyvä, itselläni oli pari cm vettä kasarin pohjalla ja perunat siellä täällä veden seassa. Vettä ei saa olla liikaa, muuten padasta tulee vetistä keittoa.

Keitä perunalohkoja n. 5 minuuttia kannen alla kerran hämmennellen että perunat kääntyilevät ja kypsyvät paremmin joka puolelta. Lisää sitten liemeen juusto pieninä paloina ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää sitten sipulisilppu ja pilkotut kaalit ja hauduta kannen alla vielä 5-10 minuuttia. Varo ettei kaalit mene aivan lötköiksi.

Mausta pippurilla. Muitakin mausteita voi oman mielen mukaan käyttää. Lisää padan pinnalle lihanpalasia, mikäli haluat.

Kesäajatuksia

Viime viikko oli töissä aivan painajaista, kiireempi kuin koskaan. Välillä tuntui jopa ahdistavalta, kun työpäivän jälkeen oli enemmän tekemätöntä työtä kuin aamulla työpäivän alussa. Viikon kun vielä jaksaisi niin sitten alkaisi kesäloma.

Lomalle ei ole mitään suunnitelmia. Reissataan jos reissataan ja jos ei niin sitten teen jotain tai en tee mitään... ihan sen mukaan mikä hyvältä tuntuu. En halua ohjelmoida lomaani millään tavalla, koska olen pohjimmiltani impulsiivinen ihminen. Liiat aikataulut vain ahdistaa ja rajoittaa. Katsotaan siis mitä kesäpäivät tuovat tullessaan :)

Juhannusta vietimme minä poikani kanssa ja siskoni perheineen kotiseudulla Pohjois-Karjalassa vanhempiemme luona. Siskoni oli tehnyt minulle tuliaisen!


Aivan ihana pieni käsilaukku, jossa oli sisällä kokoon taiteltava kankainen kassi. Tällaista tarvitaan aina, jos sattuu kauppaan pyörämatkalla, eikä olekaan kauppakassia mukana. Aivan minun värit, kiitos sisko! On hän kyllä taitava käsistään.


Ihailimme kotipaikkani pihalla ritariperhosta, joka lennähteli pitkään valkoisen syreenin ympärillä. Aika harvoin ritariperhosia olen nähnyt, on se vain vaikuttava ilmestys, todella kaunis perhonen.


Lämpimän kesäisiä alkuviikon päiviä kaikille!

torstai 1. heinäkuuta 2010

Viikon 25/2010 liikunta

Päivitystahti on harventunut tällä hetkellä tosi paljon, koska töissä on niin kiire, ei enää vapaalla jaksa istua koneella. Reilun viikon päästä työkiireet helpottaa, kun kesäloma alkaa. Odotan niin kesässä sitä, että saan vain olla, tulla ja mennä mihin kellonaikaan haluan, ilman mitään aikatauluja ja palavereja sun muita kellon tarkkuudella tapahtuvia asioita. Jumpissa toki pitää käydä kellon mukaan, mutta senkin olen päättänyt ottaa rennolla otteella, jos kellon katselu unohtuu ja jumppa jää väliin niin ainahan sitä voi käydä kävelyllä tai aurinkoisen sään sattuessa mennä rannalle :)

Tässäpä viime viikon liikuntasaldo.

Maanantai: Lepopäivä
Tiistai: Salilla 1,5 tuntia: patteriharjoitus (3x kaikki patterit, 15x toistot)
Keskiviikko: BodyStep
Torstai: Juhannuksen viettoon Pohjois-Karjalaan
Perjantai: Juhannus
Lauantai: Matka takaisin kotiin, lisää lepoa
Sunnuntai: Lepoa edelleen

Lepoa tulikin kiitettävästi ja ehkä vähäsen liikaakin. Maanantaina tosin juoksulenkki tuntui tosi helpolta. Tosin ystävättärelläni oli vaikeuksia, joten piti kävellä muutaman kerran enempi mitä minun itseni olisi tarvinnut. Mutta kiva lenkki oli kuitenkin.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille. Koitan tässä postailla rästiin jääneitä ruokaohjeita sun muita asioita heti kun jaksan koneella sen verran töiden lisäksi istua :)