maanantai 27. syyskuuta 2010

Parsakaalisosekeitto (vuohenjuustogratinoitu)

Viikonloppuna tein pitkästä aikaa sosekeittoa. En muista koskaan tehneeni tällaista parsakaalisosekeittoa, useimmiten sosekeitto on ollut tomaattia tai porkkanaa...

Ohjeen otin Pirkka-lehdestä 4/2010. Ohjeessa keiton pinnalle laitettiin leipää/vuohenjuustoa/mausteita, mutta koska minulla ei ollut mitään tarvittavia aineksia tein oman version: paistoin ja maustoin broilerifileitä ja syötiin niitä keiton kaverina. Tällä tavoin ruuasta tuli enemmän proteiinipitoinen (vaikka on sitä proteiinia siinä juustossakin).

Keitto oli tosi miedon makuista, ehkä jopa liiankin. Johtui ehkä siitä, että osa gratinoinnissa käytetystä vuohenjuustosta oli tarkoitettu keitton sekaan lisättäväksi. Minun keitosta koko vuohenjuusto jäi puuttumaan. Lisäsin omaan keittoon hieman pippuria, sitä ei alkuperäisessä ohjeessa ollut. Seuraavana päivänä lämmitettynä keitto maistui jostain syystä paljon täyteläisemmältä, joten tätä voi huoletta tehdä suuren annoksen ja lämmittää sitten. Tosin saattoi johtua valtaisasta nälästäkin pitkän työpäivän jälkeen, että ruoka maistui tänään paremmalta :) Ihan hyvä keitto joka tapauksessa, kevyttä ja kohtalaisen terveellistä.

Kirjoitan alle ohjeen myös vuohenjuustogratinoinnin tekoon, jos joku haluaa tehdä keittoa gratinoinnin kanssa.

Parsakaalikeitto (4:lle pääruuaksi)

Keitto:
3-4 (300g) (jauhoista luomu) perunaa
1 (300-400g) (luomu) parsakaali
150 g (luomu) purjoa
1 rkl (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
n. 5 dl vettä
1 (luomu) laakerinlehti
1 tl (ruusu) suolaa
1 tl (luomu) meiramia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna) (minulla ei tätä ollut, käytin n. 1 tl kuivattua)
1 tlk (2 dl) GoGreen kaura-ruokakermaa

Pinnalle:
3-6 viipaletta paahto- tms. leipää
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl mantelilastuja
persiljaa, meiramia

Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele parsakaali nupuiksi ja kuori ja paloittele varsi. Halkaise, huuhdo ja paloittele purjo.

Kuullota purjoa vähän aikaa öljyssä kattilassa ja lisää sitten sekaan perunakuutiot. Pyörittele hetki. Lisää sitten kattilaan vesi, laakerinlehti ja suola. Lisää pinnalle myös parsakaalin palat. Keittele kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Poista laakerinlehti (minä tietenkin unohdin, mutta hyvinhän tuo sinne sekaan lopulta hävisi) ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää keiton joukkoon ruokakerma, meirami, persilja ja mustapippuri. Kuumenna.

Tarjoa keitto tai tee gratinointi seuraavalla tavalla.

Viipaloi vuohenjuusto 6-12 ohueen siivuun ja paloittele loppu juusto keiton joukkoon. Paahda (paahto)leivät ja leikkaa halutessasi reunat pois. Puolita viipaleet vielä kolmioiksi. Nosta jokaiselle kolmiolle vuohenjuustoviipale. Valuta hunajaa juuston päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja.

Jaa kuuma keitto annoskulhoihin. Nosta keittojen päälle 1-2 kolmioleipää/annos. Gratinoi grillivastusten alla 225 asteisessa uunissa n. 3 minuuttia, kunnes mantelilastut saavat hieman väriä ja juusto lämpenee. Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Kuulostipas nyt aivan ihanalta nyt tuo gratinointi tuon keiton päälle... tuota on kyllä vielä pakko kokeilla!

 

Pikapostaus - Sadonkorjuu


Ehdinpäs päivittämään blogia muulloinkin kuin viikonloppuna! :)

Aloin keväällä haaveilla omasta pienestä vuokrapalsta-pläntistä hieman liian myöhään, joten suuremmat viljelykset jäivät vielä haaveeksi. Ostin kuitenkin keväällä parvekkeelleni yrttejä ja yhden paprikan ja chilin taimet. Yllätyksekseni "paprika" osoittautui myös chiliksi sitten lopulta. Alla viikonloppuna kuvaamani "sato" :) Molempiin taimiin ilmaantui 3 raakiletta ja näytti ensin siltä, että ne eivät muutu ollenkaan punaisiksi, mutta lopulta ja aivan yht äkkiä chilit sitten alkoivatkin kypsyä. Oikeanpuoleinen chili olikin jokin keltainen lajike? Yksi punainen chili on jo syöty ja ihan kohtalaisen tuhtia tavaraa se oli, niinkuin kuuluukin.


Millaista satoa te lukijat olette pihoista/puutarhoista/palstoilta/parvekkeilta tänä syksynä korjanneet? Oliko jotain mikä onnistui yli odotusten tai tuliko jotain pettymyksiä?

Juustosarvet

Sunnuntai-iltana teki mieli iltapalalle jotain muuta kuin sitä tavanomaista voileipää. Koska jääkaapissa oli myös pari purkkia kermaviiliä, niin teinpä juustosarvia tällä helpolla ohjeella. Tein itse suuremman määrän kaksinkertaistamalla alla olevan ohjeen. Ohjeen alkuperää en enää muista.

Näiden sarvien makua voi muunnella tietenkin eri juustoilla, mutta nämä voi myös halutessaan täyttää... kinkkua, pannulla kuullotettua purjoa/sipulia, paprikaa... millä tahansa mistä itse tykkää. Minä valitsin nyt helpoimman vaihtoehdon, eli ilman täytteitä tällä kertaa.
Juustosarvet (16 kpl)

Taikina:
n.3 ¼ dl (luomu) vehnäjauhoja
2 dl (luomu) juustoraastetta (minulla oli Juustoportin kermajuustoa)
2 tl leivinjauhetta
½ tl (ruusu) suolaa
½ dl (luomu) auringonkukkaöljyä
2 dl (luomu) kermaviiliä

Voiteluun:
kananmuna

Sekoita kuiva-aineet ja juustoraaste. Lisää öljy ja kermaviili taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa.

Jaa taikina 2 osaan. Kaulitse taikinapala jauhoja apuna käyttäen ympyräksi (n. ruokalautasen kokoinen), jonka jaat 8 osaan taikinapyörällä. Halutessasi voit täyttää sarvet. Kierrä sarviksi alkaen leveästä päästä.

Voitele ja paista 225 asteisen uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.

Jos jätät kananmunalla voitelun pois, nämä sarvet sopivat myös kananmuna-allergisille.

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Viikon 38/2010 liikunta

Tämä viikko oli ihan hyvä viikko. Energiaa riitti ja muutenkin oli hyvät fiilikset urheilujen suhteen. Kahdesti tuli käytyä uudessa jamissa, tykkään aivan valtavasti noista jamitunneista, niissä on tunnelma kuin parhaissa bileissä. Käykää vaikka itse tsekkaamassa uusimman ohjelman musiikkeja ja liikkeitä täältä.

Ratsastustunnilla ei tapahtunut mitään uutta, ravissa koitettiin ohjata hevosta, aivan kuten edelliselläkin kerralla. Tosin hevonen oli taas uusi, tällä kertaa ratsastin Hertalla. Aivan ihana hevonen hoitaa, antoi valtavan hyvin laittaa varusteet ja puhdistaa kaviot. Seuraavalla tunnilla tulee sitten laukkaaminen uutena mukaan. Saa nähdä kuinka siinä sitten käy :)

Sunnuntain juoksu ei oikein kulkenut, vasen pakaralihas oli aika kireällä, luultavasti perjantain pumpin ja lauantain stepin seurauksena. Siksipä sitten sunnutaina päivällä kaivelin digiboksilta puolentunnin venyttelyn (tanssijan venyttely), jossa olikin oikein hyviä, pitkiä alakehon venytyksiä. Toivottavasti ne auttaa vähäsen.

Tässäpä vielä viikon yhteenvetoa:

Maanantai: BodyJam 1 tunti (illalla)
Tiistai: Ratsastus 1 tunti (+ h. 20 min. hevosen huoltoa ennen ja jälkeen tunnin)
Keskiviikko: Zumba 45 min (aamupäivällä) ja BodyJam 1 tunti (illalla)
Torstai: Lepopäivä1 (ompelupäivä)
Perjantai: BodyPump 45 min. (aamulla)
Lauantai: BodyStep 50 min. (aamupäivällä) ja kävely n. 8 km (illalla)
Sunnuntai: Juoksu/kävelylenkki n. 10 km, 1 tunti 13 min. (aamulla), venyttelyä 30 min. (päivällä)

Reippaita syyspäiviä kaikille!

Kanatortillat

Tämä on meidän perheen pikaruokaa. Kastikkeen olen kehitellyt aivan itse ja tämä on yksi harvoista ruuista, joissa me käytetään kaupan valmiita sörsseleitä apuna. Tokihan tähän voi käyttää myös tomaattimurskaa/pyrettä ja mausteita, ajaa saman asian. Joskus puolivalmisteet ovat tervetulleita arjen kiireen keskellä.

Tämä kastikeannos on aika suuri, mutta näitä voi helposti syödä parinakin päivänä peräkkäin :) Joskus olen tehnyt tortillaletut itse, se ei ole yhtään vaikeaa. Mutta sitten tämä ei oikein olekaan enää mikään pikaruoka...

Kanatortillat (16 kpl)

Kanakastike:
450-550 g maustamatonta broileria (fileenä tai suikaleena)
1 keskikokoinen (luomu) sipuli
n. 1 rkl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tölkki (n. 350 g ) Maustettua, tomaattipohjaista kastiketta (esim. Bionan luomu Arrabbiata tai Toscana pastakastike, tai SantaMarian Chunky Salsa tms.)
n. 1 dl vettä (tomaattitölkin huuhtomiseen)
1 tölkki (340 g) (luomu) maissinjyviä
1 iso tai 2 pientä (luomu) paprikaa (punaista tai keltaista)
n. 1 dl (luomu)juustoraastetta (minulla oli Juustoportin luomu kermajuustoa)

Tarjoiluun:
2 pkt (16 kpl) (luomu) täysjyvätortilloja
(luomu) salaatinlehtiä
(luomu) kurkku- , paprika- ja tomaattisiivuja
guacamolea (joko omatekoista tai kaupasta ostettua)
(jalapeno-siivuja)

Paloittele broileri pienehköiksi kuutioiksi, mikäli se on fileinä. Silppua sipuli ja kuutioi paprika.

Kuumenna öljy paistokasarissa ja lisää pannulle broilerinpalat ja sipuli. Pyörittele kunnes broileri on ruskistunut. Lisää sitten pannulle tomaattikastike ja huuhtele tölkki vedellä (lisää vesi pannulle). Hauduta vähän aikaa, 5-10 minuuttia. Lisää sitten pannulle paprikasuikaleet ja maissinjyvät ja keittele vielä n. 5 minuuttia. Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita. Ei tarvitse enää keitellä, vaan kastike on valmista.

Lämmitä tortillaletut (joko mikrossa tai uunissa) ja levitä sitten lettujen keskelle kanakastiketta ja päälle kasviksia ja hieman guacamolea sekä jalapenosiivuja, mikäli haluat enemmän tulisuutta. Kääri rullalle ja syö.

lauantai 25. syyskuuta 2010

Feta-tomaattimuffinssit

Postailenpa tähän viime viikolla valmistamien suolaisten muffinssien ohjeen. Näitä voi maustaa ja varioida oman mielen mukaan, valmistus on helppoa ja nopeaa. Ohje on Ulla Svenskin kirjasta Pipareista Pitsikakkuun.

Feta-tomaattimuffinssit (12 kpl)

4 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl (ruusu)suolaa
2 1/2 dl (luomu)maitoa
1/2 dl öljyä (tomaattien marinointiliemi sopii hyvin)
2 (luomu)kananmunaa
2 tl yrttiseosta, esim. provencen yrtit
100 g (luomu)fetajuustoa murusteltuna
n. 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja pieniksi pilkottuna

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita toisessa astiassa keskenään maito, öljy ja kananmunat (sen verran että kananmunien rakenne rikkoontuu). Lisää hesteeseen myös yrttiseos.

Kaada nesteseos jauhoseoksen päälle ja sekoita vähän. Lisää myös fetamurut ja paloitellut aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä sekoita taikinaa liikaa, vain sen verran että aineet on juuri ja juuri sekaisin.

Jaa taikina muffinssipeltin syvennyksiin ja paista n. 180 asteisen uunin keskiosassa 20-25 minuuttia. Tarjoa lämpiminä. (Ihan hyviä nämä kyllä oli myös kylmänä.)

Voit käyttää kuivattujen yrttien sijasta myös tuoreita yrttejä.

Tunnustus

Sain tällaisen tunnustuksen siskoltani Virpiltä. Olin aivan otettu, kiitos paljon! Perustelut olivat seuraavat (joista menin kyllä hämilleni):

Haluaisin antaa tämän tunnustuksen ensinnäkin siskolleni, joka tekee kaikenlaista ihanaa käsitöitä ja RUOKAA, joista voin vain uneksia.
Tällaiset ohjeet seurasi mukana:

1) Jaa tunnustus eteenpäin viidelle inspiroivalle bloggaajalle
2) Kerro 3 asiaa, joita rakastat
3) Näytä rakastamasi kuva ja kerro siitä.

1) Erittäin vaikea tehtävä jakaa tällaisia eteenpäin, koska kaikki seuraamani blogit ovat jokainen omalla tavallaan inspiroivia ja sen vuoksi ansaisitsivat kaikki tällaisen tunnustuksen. Seuraaville viidelle tämän laitan kuitenkin eteenpäin:

Ensinnäkin haluan antaa tämän tunnustuksen takaisin siskolleni. Ensinnäkin missään ei ollut kielletty antamasta sitä sille jolta tunnustuksen on saanut ja hänen bloginsa on tämän tunnustuksen ansainnut myöskin minulta. Hieman puolueellinen ehkä olen, mutta olen siskoni luona vieraillut ja nähnyt aivan luonnossa kaikki ne kymmenet ja sadat ihanat ristipistelytyöt ja käsityöt mitä hän on tehnyt! Enkä voi uskoa miten hän jaksaa kaiken sen tehdä suurperheen huoltamisen ja hoivaamisen lisäksi!

Seuraavana haluan antaa tunnustuksen blogille, joka oli ensimmäinen blogi, jonka lukijaksi olen koskaan alkanut. Se on Trinan pitämä Huopalintu-blogi. Täältä löytyy aivan valtava määrä ihania valokuvia, tärkeitä ajatuksia elämästä ja juttuja Seemi-kissasta. Aivan ihana blogi.

Sitten annan tunnustuksen Mirkan Uuden kuun aikaan -bogille. Mirka tekee aivan ihania kortteja! Mirka on kirjoittanut myös tosi hyviä ajatuksia elämänmenosta ja hänen kirjoitustyylinsä on vallan ihana... huumoria löytyy ja postauksia on ilo lukea.

Tunnustuksen ansaitsee ehdottomasti myös Rusinan kirjoittama Rusinan pipanat -blogi. Rusinan blogista löytyy hänen tekemiä, toinen toistaan ihanampia helmikoruja. Myös muita ihania kuvia sieltä sun täältä ja kivoja postauksia kaikenkaikkiaan.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä haluan antaa tunnustuksen Suvin kirjoittamalle "Kuvitellaanko, että ollaan postikortissa?" -blogille.Hänen blogin nimi jo laittaa ajatukset lentämään... jostain syystä Pariisin suuntaan :) Johtuu siitä, että Pariisi on hänen blogissa ollut puheenaiheena "pari" kertaa ja aivan ihania matkakertomuksia mm. kyseisestä paikasta! Suvilta saa todella hyvät leffavinkit ja lisäksi juttuja elämänmenosta, remppaa, vaatteita, sisustusta ja käsitöitäkin.

2) Seuraavaksi piti kertoa kolme asiaa, jota rakastan. Tämä on jopa vaikeampi tehtävä kuin edellinen, koska rakastan niin paljon kaikkea, ettei niitä asioita voi mitenkään listata tai laittaa paremmuusjärjestykseen.

Rakastan ensinnäkin lähimpiä ihmisiäni valtavan paljon. Heitä ovat poikani, vanhempani, siskoni lapsineen ja rakkaat ystäväni, joita ei ole montaa, mutta he ovat sitäkin tärkeämpiä. Lisäksi rakastan meidän kahta kissaa. Ne ovat olleet ja ovat edelleen minulle ja pojalleni tosi tärkeitä, niistä emme luopuisi mistään hinnasta.

Toiseksi rakastan sitä, että saan harrastaa sitä mitä itse tahdon, saan itse päättää omasta elämästäni ja rakastan sitä, että osaan myös nauttia asioista. Taidan siis rakastaa itseäni... olen juuri se joka haluankin olla. Toki joskus on myös huonoja päiviä ja toiveita muutoksista milloin minkäkin asian suhteen, mutta pääsääntöisesti olen tyytyväinen itseeni ja elämääni.

Kolmanneksi rakastan ruokaa. Tykkään lueskella keittokirjoja, etsiä uusia ruokaohjeita, joskus yllättää vaikkapa työkaverit jollakin leivonnaisella tms. Jokapäiväinen ruoka pitää olla mahdollisimman puhdasta, terveellistä, lisäaineetonta ja luomua, mutta pieni hemmottelu ja herkuttelu on myös sallittua. Ruoka ei ole minulle vain polttoainetta, vaan se on myöskin nautinto.

3) Rakastamani kuva... näitäkin on vaikka kuinka paljon ja lisää tulee koko ajan! Tässä kuitenkin yksi kuva, joka on otettu keväällä Islannin matkalla. Oli tosi mukava matka äitini ja poikani kanssa ja tykkään tämän kuvan tunnelmasta, pienestä vangitusta hetkestä, innostuksesta ja ilosta joka näkyy poikani kasvoilta.


sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kuulumisia

Tahtoo blogipäivitykset jäädä vähemmälle työkiireiden vuoksi, kuin myös kaikkien kivojen blogien lueskelu. Eikä muuten, mutta koneella näpyttely 10-12 tunnin koneella istumisen jälkeen ei useinkaan houkuta. Jospa tämä blogipäivittelykin tästä pikkuhiljaa lähtisi taas vauhtiin.

Aikalailla sairasta menoa on ollut muutama viikko valitettavasti. Ensin olin itse moneen kertaan kipeänä, sitten siskoni lapset sairastuivat (osa meillä vieraillessaan) ja sitten vielä siskoni, hän sitten tosi vakavasti. Rakas ystäväni oli myös todella pahasti kipeä ja äitini oksennustaudissa... Ollut vähän surkea olo kaikkien sairastelujen vuoksi. Nyt poikani on sitten vuorostaan sairaana. Kurja kun lapsi sairastaa ja lukiossa on ensimmäinen koeviikkokin alkamassa. Toivottavasti tauti menisi pian ohi.

Tässä muutama kuva kuluneen viikon leivonnasta/ruuanlaitosta. Voin ohjeita postailla vähän tuonnempana sitten.

Feta-aurinkokuivattu tomaatti muffinssit


Pannaria hillon kera.

Tämä ei mennyt niinkuin oppikirjassa sanottiin... leipä tarttui voitelusta ja siemenistä huolimatta vuokaan.


Pestopastaa ja paistettuja kanafileitä (pikaruokaa).

Viikonloppuna tein myös verilettuja. Nämä olivat jälleen kerran aivan uskomattoman hyviä.


Aurinkoinen syyspäivä.

Syksyistä alkuviikkoa kaikille!

Viikon 37/2010 liikunta

Aika monta lepopäivää oli tälläkin viikolla. Töissä kiireet jatkuu, samoin ylityöt. Eikä loppua näy... Torstain ompeluillat rajoittaa jatkossa sen päivän urheiluja, mutta aivan mahtavan kivaa puuhaa sekin on. Mukavaa vastapainoa arjen aherrukselle, kun pääsee naisporukan sekaan suunnittelemaan ja tekemään käsitöitä.

 Les Mills on julkaissut uudet jumppansa ja BodySteppiä, BodyMovea, BodyJamia ja BodyBalancea olen jo uusista päässyt kokeilemaan. Ihan kivoja kaikki, erityisesti lempparini BodyJam.


Ratsastuksessa sain tällä viikolla kokeilla uutta hevosta nimeltä Silver. Olin aivan innoissani jo ennen tunnin alkua, koska sain aivan itsenäisesti huollettua hevosen (harjattua hevosen ja putsattua kaviot) ja laitettua varusteet päälle ennen tuntia. Tosin satulavyön kiristys ei ollut hevosen mieleen: se puraisi minua kunnolla olkapäästä, ennen kuin osasin varoa. No, sain satulavyön kiristettyä ja osasin ensimmäisen puraisun jälkeen väistellä hevosen hampaita. Silver oli tunnillakin hieman jääräpäinen, mutta alan vähitellen uskoa että vika voi olla myös ratsastajassa, ei niissä hevosissa :)

Tässäpä vielä yhteenvetoa kuluneesta viikosta.

Maanantai: Lepopäivä1
Tiistai: Ratsastus 1 tunti
Keskiviikko: BodyJam 1 tunti
Torstai: Lepopäivä2 (ompeluilta)
Perjantai: Lepopäivä3
Lauantai: BodyStep 45 min ja Kahvakuula 45 min.
Sunnuntai: BodyBalance 1 tunti ja BodyMove 1 tunti

Saapa nähdä miten ensi viikon kuntoilut sujuu. Poika sairastui tänään kuumeeseen ja lihassärkyyn, toivon todella ettei taas ole yksi pöpö, joka tarttuu minuun ja olen pian itsekin taas kipeänä.

Reipasta ja syksyistä alkavaa viikkoa!

tiistai 14. syyskuuta 2010

Lammaspihvi ja Yrttisämpylät

Viime viikolla tein pitkästä aikaa lammashampurilaisia. Näistä meidän perhe tykkää. Vaikka jostakin teistä voisi kuulostaa monimutkaiselta alkaa tehdä itse sämpylätkin, mutta tämä ohje on tosi helppo ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Nämä sämpylät sopivat erittäin hyvin myös vaikkapa iltapalalle. Ohje on Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja.

Yrttisämpylät (n. 12-18 kpl)

6 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
n. 1 dl silputtuja tuoreita yrttejä (timjami, meirami, basilika, oregano) tai
n. 3 tl kuivattuja
12 dl (luomu)vehnäjauhoja (itse laitoin speltleseitä ja spelttäysjyväjauhoja mukaan)
2 rkl (luomu) oliiviöljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet (jos käytät tuoreita yrttejä, ne lisätään viimeiseksi) yleiskoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää vähitellen lämmin vesi. Vaivaa taikinaa koneella n. 10 minuuttia. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa oliiviöljy ja aivan lopussa silputut yrtit. Taikina on tosi löysää, joten älä lisää jauhoja.

Jätä taikina kohoamaan liinan alle 1-2 tunniksi (pitkä kohotusaika on tärkeä).

Kaada kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Taputtele jauhoisin käsin taikinaa hieman (taikinaa ei siis moukaroida kovakouraisesti, vaan vain vähän taputellaan, jotta taikinamöykky olisi suunnilleen samanpaksuinen joka kohdasta). Leikkaa sitten taikinasta suunnilleen samankokoisia paloja ja siirrä ne leivinpeltille.

Paista heti 225 asteisen uunin keskiosassa n. 18 minuuttia (toinen pelti joutuu odottamaan, mutta se ei haittaa).


Lammashampurilaiset (3:lle, eli 6 pihviä)

Pihvit:
400 g (Meri-Lapin) karitsan jauhelihaa
n. 1 tl ruususuolaa
n. 1 tl rouhittua mustapippuria

Täytteeksi:
(luomu) fetaa (mielellään palana, ei kuutioita)
(luomu) punasipulia (tai tavallista)
tuoretta timjamia (kuivattu käy hätätapauksessa)
(luomu) turkkilaista jugurttia
(luomu) tomaattisiivuja

Tee ensin pihvit. Sekoita jauhelihaan suola ja pippuri, älä vaivaa turhaan vaan sekoita vain nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina pihveiksi ja grillaa molemmin puolin kypsäksi. Voit paistaa pihvit myös uunissa tai paistinpannulla. Lampaanjauheliha kutistuu aika paljon paiston aikana, joten pihveistä ei kannata tehdä ihan pieniä.

Kokoa hampurilaiset. Leikkaa yrttisämpylät puoliskoiksi ja sivele molemmille puolille turkkilaista jugurttia. Laita sitten pohjan päälle kuuma lammaspihvi, päälle ohuita tomaatti- ja sipulisiivuja, reilusti fetaa ja tuoretta timjamia.


Hyvää ruokahalua!

maanantai 13. syyskuuta 2010

Viikon 36/2010 liikunta

Viikko näytti alkavan hyvin, viimeviikon flunssa näytti jo talttuneen, kunnes maanantai-iltana tuli sitten se oksennustauti. Mutta siitäkin sitten toivuttiin ja viikko oli ihan hyvä, vaikka harmitti suunnattomasti, kun tiistain ratsastustunti jäi väliin.

Tällä viikolla alkoi taas kansalaisopiston ompelukurssi, joten jatkossa torstai-illat meneekin ommellessa.

Lauantaina oli aika huippu kahvakuulatunti, oltiin pihalla ja tullaan olemaan jatkossakin, jos nyt ei aivan hirveä koiranilma tai paukkupakkanen ole.

Sunnuntaina siivosin niin fiiliksissä, ettei edes malttanut lähteä mihinkään jumppaan :) Mutta tuli se hiki siivotessakin.

Tässäpä vielä yhteenvetoa:

Maanantai: BodyPump 1 tunti
Tiistai: Sairaana
Keskiviikko: BodyJam 1 tunti
Torstai: Lepopäivä1 (ompelupäivä)
Perjantai: Juoksu/kävelylenkki 10 km, 1 tunti 12 min. (neljä kertaa käveltiin muutama minuutti)
Lauantai: BodyStep 45 min ja Kahvakuula 45 min
Sunnuntai Lepopäivä2 (siivosupäivä)

Saapa nähdä miten tämän viikon liikkumiset sitten... perjantaina on työpaikan järjestämät juhlat ja järjestän omat pienet etkot ennen juhlia, joten loppuviikon liikkumiset voi jäädä hieman vähemmälle.

Reipasta alkuviikkoa kaikille!

tiistai 7. syyskuuta 2010

Jälleen sairaana - uusi ennätys

Ei tämä voi olla tottakaan, eilen sairastuin sitten uudelleen. Töistä lähtiessä olo huononi todella nopeasti ja kaupassa oli lähes tuskanhiki, piti päästä vain kiireellä pois. Koko ilta meni maatessa, oli niin huono olo ja kuumettakin 38. Laitoin viestiä töihin etten tule tiistaina, olen sairaana. Jo kolmas tauti kolmen viikon sisään, mistä tämä oikein johtuu?! Sisareni lapsista kaksi oli täällä meillä ollessa oksennustaudissa ja siskonikin oli kipeänä, joten sieltä tämä pöpökanta taisi nyt sitten tällä kertaa periytyä :D No, jospa tämä sairastelukierre alkaisi jo olla ohitse.

Postailenpa tässä aikani kuluksi jotain. Sisareni toi käydessään omien kanojen munia ja omenoita. Ompuista päätin tehdä sunnuntaina jälkiruuaksi uuniomenia. Nämä maistuivat melkein kaikille lapsille ja itse ainakin tykkäsin tosi paljon. Kuvat on valitettavasti otettu ennen paistoa, ensimmäinen kuva ennen kauraryyni-voiseoksen lisäämistä ja jälkimmäinen kuva omenista juuri ennen paistamista. Ohje Valion Kermasta 3/2010. Laitoin itse aineita summanmutikassa, ei ole nöpönuukaa ainemäärät tämän reseptin kanssa :) Kanelia voi ripotella maun mukaan enempi tai vähempi ja siirappia lorottaa purkista hyvältä näyttävä määrä.

Uuniomenat (n. 4 annosta)

600 g kotimaisia omenoita (hapahkoja)
1 tl (luomu) kanelia
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl (luomu) kaurahiutaleita
1/2 dl maidotonta margariinia sulatettuna

Tarjoiluun:

Vaahtoutuvaa GoGreen vaniljakastiketta, jäätelöä tms.

Voitele uunivuoka (maidottomalla margariinilla tai öljyllä). Puolita omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi uunivuokaan. Kaada omenien päälle siirappia ja ripottele kanelia.

Sekoita kulhossa sulatettu margariini ja kaurahiutaleet. Ripottele seos omenien päälle.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.

Tarjoa hiukan jäähtyneenä esim. vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Maistuu hyvältä kyllä ilman lisukkeitakin.

Viikon 35/2010 liikunta

Viime viikkokin oli aika huono liikunnan suhteen. Maanantaina päätin, että olen terve ja niinpä menin pariin jumppaan töiden jälkeen. Tiistai-aamuna olo oli taas paljon huonompi, joten piti hieman rauhoittaa tahtia. Loppuviikolla sisareni vierailu sekoitti liikuntasuunnitelmat, mutta todella mukava saada elämään välillä muutakin sisältöä :) Tervetuloa vaan meille kylään! :)

Tässäpä vielä yhteenveto:

Maanantai: BodyBalance 1 tunti ja Zumba 45 min.
Tiistai: Ratsastusta 1 tunti (tänään tuli jo hiki, kun mentiin kevennettyä ravia suurin osa tunnista)
Keskiviikko: Lepopäivä
Torstai: BodyBalance 1 tunti
Perjantai: BodyStep 1 tunti
Lauantai: Vain hyötyliikuntaa, lastenrattaiden kanssa kävelyä, vesitorniin kapuamista ja extreme-lajina kakkavaipan vaihto! ;)
Sunnuntai: Lepopäivä (jäin koukkuun virkkaukseen, eikä malttanut lopettaa jumpan takia :)

Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille. Ainakin täällä Oulussa on ollut oikein ihania syys-päiviä, lämmintä ja aurinkoista.

sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Koukussa - elämäni ensimmäinen virkkaustyö

Sisareni oli perheineen meillä viikonlopun kylässä. Olipa mukava taas kun kävivät, kun ei me niin usein sisareni kanssa nähdä. Käytiin kirppareilla, lauantaina lasten kanssa Puolivälikankaan vesitornissa (siellä oli avoimet ovet Oulu-päivien vuoksi), siskoni kävi pistelytapaamisessa (taisi olla Lennun luona :) ja vietettiin muuten vaan aikaa yhdessä.


Siskoni oli virkannut vanhimmalle tyttärelleen myssyn uusimman Novita lehden ohjeen mukaan (Novita 2010 Syksy) ja se oli aivan ihanan näköinen. Lehdessä oli myös malli virkatuista kukista tehtyyn mattoon. Kokeeksi virkattiinkin muutama kukkanen (kuvassa vihreä siskoni tekemä ja punainen minun).


Lauantaina sitten hetken mielijohteesta (kukan virkkaamisesta inspiroituneena) päätin alkaa kokeilla myssyn virkkaamista ja siskoni antoi neuvoja kohopylväiden, piilosilmukoiden ja ohjeen tulkitsemisen kanssa ja myssy valmistui tänään! Tämä on elämäni ensimmäinen oikea virkkaustyö! Ei ehkä maailman hienoin, mutta sen verran hyvä kuitenkin, että aion tätä kyllä käyttää :) Lankana oli Novita Karuselli (punainen) ja myssyyn meni kaksi kerää lankaa.


Siksi olen tästä niin ylpeä, koska peruskoulussa en oppinut koskaan virkkaamaan enkä sen jälkeen ole uskaltanut yrittää. Olin vasenkätisenä ongelmatapaus, koska äitini ja opettajani ei kumpikaan osanneet minua oikein opettaa. Isäni opetti minut neulomaan ja koska isä ei osaa virkata niin se taito jäi sitten oppimatta. Osasin peruskoulussa valmistaa trikookuteesta pelkkiä ketjusilmukoita virkkaamalla vyön ja se jäi ainoaksi virkkausyritykseksi.

Neulomisen kanssakin oli vähän niin ja näin... Äitini ja sisareni varmaan muistavat minun kuudennella luokalla työllä ja tuskalla vihdoin valmiiksi saamani myssyn. Se oli aika surkuhupaisa osoitus neulojanlahjoistani :) Myssy oli välillä tiukkaa, välillä löysää, oli isoja reikiä löysien välisilmukoiden takia ja myssyyn olisi tainnut mahtua kaksikin päätä.. ainakin osittain, koska välillä oli niitä tiukkoja kierroksia, joiden vuoksi myssyn malli oli "hieman" epämuodostunut.


Mutta onneksi nyt lopulta uskalsin virkkuukoukkuun tarttua ja olen aika ylpeä valmistuneesta päähineestä, vaikka taitavammat virkkaajat voisivat löytää tästä hyvinkin paljon parantamisen varaa.

keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Viikon 34/2010 liikunta

Näyttää nyt pahasti siltä ettei ehdi postaamaan paljon muuta kuin näitä liikkumis-juttuja, vaikkakin viime viikko oli sen suhteen aika onnetonta menoa. Maanantaina "tosi järkevänä" menin pumppiin, toisena päivänä peräkkäin pitkän pumppitauon jälkeen. Ei ehkä fiksuin veto, mutta voitte uskoa että lihakset sai kyllä mukavasti maitohapoille tuolla tempauksella. Tosin jaloille se loppuniitti oli varmaan saman illan steppi...

Puolivälissä viikkoa iski flunssa ihan pahemman kerran ja sen seurauksena sain heti putkeen uuden antibioottikuurin. Mietin mistä tämä sairastelukierre nyt johtuu, kun yleensä pidän itseäni lähes terveyden perikuvana. No, ei nyt ihan, mutta töissä olen ollut siitä vähiten sairastavasta päästä kuitenkin. Mietin johtuisikohan tämä nyt vaan liiallisista työkiireistä, elimistö vaan ei jaksa sitten enää taistella kaikkia pöpöjä vastaan. Toivottavasti työtahti rauhottuisi vähitellen.. vaikka en usko että ainakaan ennen joulua.

Auringonlasku Nallikarissa sunnutai-illan pyörälenkillä.

Tässäpä viikon yhteenveto:

Maanantai: BodyPump 1 tunti (aamupäivällä) ja BodyStep 1 tunti (illalla)
Tiistai: Ratsastus 1 tunti (+ aamulla pulahdus Tuirassa joessa)
Keskiviikko: Sairaana
Torstai: Sairaana vieläkin
Perjantai: Sairaana, jatkuu...
Lauantai: Sairaana edelleen... Kävin aamulla ystävättäreni kanssa rauhallisella kävelylenkillä (pyöräilyä 5 km + 5 km ja kävelyä n. 8 km).
Sunnuntai: Toipilaana edelleen, illalla rauhallinen n. 15 km pyörälenkki

Maanantaina päätin että olen jo terve ja menin pariin jumppaan, mutta tiistai-aamuna oli taas tosi tukkoinen olo, joten ilmeisesti pitää vielä vähän parannella ja alottaa rauhallisesti, vaikka mikään rauhallisuus ei huvittaisikaan.

Iltahämärä Kuusisaaren sillalla sunnuntai-illan pyörälenkillä.

Pitäkäähän syys-flunssat loitolla!