maanantai 22. marraskuuta 2010

Viikon 46/2010 liikunta (ja muutama sana kolmesta aikaisemmasta viikosta)

Viime viikolla aloin taas päästä vauhtiin urheilujen suhteen. Kolme viikkoa meni paljon sairastellessa ja toipuessa. Kävin tuona aikana vain pari kertaa ratsastamassa ja kävelyllä, sekä ajelin tietysti pyörällä, niinkuin yleensä. Tuli ainakin levättyä ja toivuttua... niin, ja sairastettua! Oli todella sitkeä flunssa ja poskiontelotulehduskierre, en muista koskaan olleeni kipeänä noin pitkään. Mutta jospa nyt kaikki taudit pysyisi sitten loitolla minusta.

Reilu viikko sitten lauantaina aloitin urheilut kerralla kunnolla, eli menin BodySteppiin. Se menikin oikein kivasti ja jaksoin yllättävänkin hyvin. Nyt lisäilen liikkumista pikkuhiljaa. Tosin joulukiireet varmaan verottavat jumpissa käyntiä jonkin verran. Mutta toisaalta on kiva puuhailla niiden joululahjojenkin parissa.

Tässä vielä viikon yhteenveto:

Maanantai: Zumba 45 min.
Tiistai: Ratsastus 1 tunti
Keskiviikko: BodyJam 1 tunti
Torstai: Lepopäivä1 (ompelupäivä)
Perjantai: Lepopäivä2
Lauantai: BodyStep 45 min. ja kävelylenkki ystävättären kanssa (n. 8 km + talvipyöräilyä ihanassa säässä n. 20 km)
Sunnuntai: Lepopäivä 3

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

Yllätyksiä


Pari viikkoa sitten vein eräälle ihanalle jumppaohjaajalle pienen kassillisen lampaanvilloja, koska hän oli jokin aika sitten kertonut minulle ostaneensa huovutuksesta kertovan kirjan, jossa oli ollut ihania malleja, mutta hän ei ollut vielä ostanut villaa kokeillakseen mitään. Koska minulla on isot varastot huovutusvilloja, vein hänelle pienen kokeiluerän.


Tänään lähtiessäni jumpasta tapasin tämän ohjaajan ja hänellä oli minulle yllätys! Hän oli viikonloppuna Tampereen kädentaitomessuilla ja oli ostanut minulle ison kasan helmiä! Mikä ihana yllätys. Näistä saan tehtyä vaikka mitä kivaa :)

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tyttöille helmikoruja

Innostuinpa sunnuntai-aamun piristykseksi näpertelemään pari kaulanauhaa, jotka ajattelin antaa kummitytöilleni joululahjoiksi. Vaaleammanpunainen kohta 6-vuotiaalle ja tummempi pian11- vuotis-synttäreitä viettävälle siskontytölle. Pujottelin helmet joustonauhaan, koska olettaisin sen olevan helpompi tällaisissa lasten koruissa.

Joulun tuoksua - piparipikkuleipien leivontaa

Viime viikonloppuna tuli jostain syystä jouluinen olo ja piti saada joulun tuoksua ja -makua. Niinpä etsin tällaisen nopean pikkuleipäohjeen. Ihan hyvä korvike oikeille piparkakuille, vaikkei nämä oikeiden pipareiden veroisia olleetkaan. Mutta annettakoon se anteeksi, koska nämä valmistuivat yhdessä hujauksessa. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Piparipikkuleivät (n. 60 kpl)
Taikina:
100 g (luomu) voita
1 dl (luomu) sokeria
1 (luomu) kananmuna
1 dl tummaa siirappia
3 tl (luomu) kanelia
1 tl kuivattua inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
n. 4 dl (luomu) vehnäjauhoja

Koristeeksi:
Raesokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.

Lisää muna vatkaten. Vatkaa joukkoon siirappi.

Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voit sekoittaa lopuksi kädellä koska taikina on paksua. Lisää hieman vehnäjauhoja tarvittaessa (jauhojen määrä on noin määrä, koska jauhoissa on eroja).
Pyörittele taikinasta pieniä palloja (noin kirsikkatomaatin kokoisia) ja laita leivinpeltille. Litistä palloja vähän matalammiksi. (paistettaessa nämä leviävä vain vähäsen).

Ripottele pikkuleipien pinnalle raesokeria.

Paista leivonnaiset 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 10-12 minuuttia.

perjantai 12. marraskuuta 2010

Omatekoinen mysli

Myslipaketti on uhkaavasti huvennut ja päätin jo vähän aikaa sitten että seuraavaksi kyllä kokeilen tehdä mysliä itse. Katselin netistä sieltä sun täältä ohjeita, mutta teinpä lopulta oman pääni mukaan. Tuli aivan valtavan hyvää, teen kyllä jatkossakin myslini itse.

Mysli

5 dl (luomu) kaurahiutaleita
2-3 dl (luomu) neljänviljanhiutaleita
¾ dl (luomu) hienoja spelt-leseitä
2 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
¾ dl (luomu) pellavarouhetta
1 ½ dl (luomu) hasselpähkinöitä
1 ½ rkl (luomu) hunajaa
¾ dl (luomu) oliiviöljyä
2 dl (luomu) rusinoita
1 dl goji-marjoja

Rouhi hasselpähkinät haluamasi kokoiseksi rouheeksi (minä pilkoin pähkinät vaan n. puolikkaiksi, koska tykkään suurista pähkinänpalasista myslissäni).

Sekoita suuressa kulhossa ensin kaura- ja neljänviljanhiutaleet, leseet sekä auringonkukansiemenet, pellavarouhe ja hasselpähkinärouhe. Kuumenna pienessä kattilassa oliiviöljyä ja hunajaa, kunnes hunaja sulaa. Älä kuumenna kiehuvaksi! Kaada öljy-hunajaseos hiutaleseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.

Kaada seos leivinpeltille ja paista uunin keskiosassa 175 asteessa 3 x 5 minuuttia. Eli 15 minuuttia, käännellen seosta 5 min. välein lastalla. Viimeisen 5 minuutin aikana kannattaa seurata seosta, ettei se vain pala.

Sekoita paistetun seoksen joukkoon rusinat, sekä rouhitut goji-marjat.

Tämä ohje on muunneltavissa mielin määrin oman maun mukaan. Mysliin käyvät kaikenlaiset hiutaleet, siemenet, leseet, kuivatut hedelmät, marjat, pähkinät… oma mieluisa seos löytyy vain kokeilemalla. Sen voin sanoa että ainakin tämä ensimmäinen omatekoinen myslierä maistui aivan uskomattoman hyvältä!

Säilytä mysli tiiviissä purkissa huoneenlämmössä. Öljyn ja paistamisen vuoksi tämä mysli ei kuitenkaan säily ikuisuuksia. On varmaankin viisainta syödä muutaman viikon kuluessa.

Neuletakki pienelle pojalle


Lopultakin eilen illalla sain viimeisteltyä neuleen, jota olen tehnyt joululahjaksi siskoni nuorimmaiselle 1,5 vuotiaalle pojalle. Ei tässä se neulominen niin iso homma ollut, mutta se viimeistely on aina aivan oma hommansa... tämä neule piti neuloa vieläpä tupla-langalla, joten pääteltäviä langanpäitä oli aika paljon ja osat piti tietenkin pistellä neulomisen jälkeen vielä kiinni toisiinsa. Puhumattakaan siitä, että napitkin piti vielä ommella paikoilleen :)

Olen niin hyvä aloittamaan, mutta into tahtoo usein laantua jossain vaiheessa kesken. Yleensä juuri viimeistään siinä viimeistelyvaiheessa tai jos hommassa tulee jokin ongelma eteen. Seuraava neule on suunnittelu-asteella... en siis tiedä vielä mitä aloitan, mutta kova into olisi aloitaa jotain. Aika pelottava ajatus sinällään, että mulla on muutama neulemekon ohje etsittynä. Pitänee kuitenkin koittaa pysytellä vielä jokin aika vähän pienimuotoisemmissa töissä.

Tämän pienen pojan neuletakin toinen lanka oli Dropsin Fabel ja toinen Dropsin Alpaca. Ohje on Garnstudiolta.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Roikotuskoruja

Pitipä jokin aika sitten kokeilla tehdä tällaisia roikkuvia koristeitakin, joita voi laittaa vetskareihin, kännykkään jne. En tiedä vielä mitä näille oikein tapahtuu, meneekö omaan käyttöön vai lahjonko jotakuta :) Lasi- ja kivihelmiä käytin ihan summanmutikassa, niinkuin kuvasta voitte todeta.


Näin joulun ajan lähestyessä tekemisen vimma hieman lisääntyy. Valitettavasti vaan se tapahtuu minulla yleensä aina liian myöhään. Saapa nähdä miten joululahjojen teon tänä vuonna käy. Tykkään antaa lahjoiksi omatekoisia asioita, enkä pelkästään kaupan tusinatavaraa. Tosin sitäkin tulee hommattua joka vuosi, mutta toivottavasti aina vaan vähemmän.

Mukavan reipasta alkanutta viikkoa! Flunssakin alkaa olla paranemaan päin, joten jospa tästä itsekin alkaisin reipastua.

Helppoa arkiruokaa - lohi-kukkakaalivuoka

Menin tänään työpäivän jälkeen kauppaan ilman pienintäkään ajatusta mitä tänään syötäisi. Otin kaupan sisäänkäynniltä mukaani uusimman Ruoka-Pirkka (Marraskuu 2010) lehden ja selailin siinä kaupan käytäviä kävellessäni. Tässä lehdessä olikin tosi monta ihanan näköistä ja kuuloista ohjetta. (vink, vink, jos K-kauppaan satutte eksymään). Kalatiskillä idea alkoi muotoutua, koskapa saatavilla oli villiä kirjolohta. Kirjolohi lähti mukaani, samaten kuin kukkakaalia ja kylläpäs näistä aineksista syntyikin vallan mainio arkiruoka! Muutaman pikku muutoksen tein alkuperäiseen ohjeeseen, alla oma versioni.

Lohi-kukkakaalivuoka (4:lle)


1 kirjolohifile (n. 500-700 g)
(ruususuolaa)
mustapippuria
(luomu) tilliä (tuoretta tai kuivattua)
1/2 suuri (luomu) kukkakaali (n. 400-500 g)
1/2 - 1 tl (luomu) Herbamare-yrttisuolaa
1 tlk (luomu) ruokakermaa
1 pieni (luomu) sipuli
1 (luomu) valkosipulinkynsi

Paloittele kukkakaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli. Fileroi kala, mikäli kala on kokonainen (nahka voi jäädä paikoilleen ja kylkiruodotkin lähtevät helpoiten kypsästä kalasta).

Levitä uunivuoan pohjalle kukkakaalinpalat ja pilkotut sipulit. Ripota päälle vähän Herbamare-yrttisuolaa. Kaada vuokaan vielä ruokakerma. Laita sitten päällimmäiseksi kalafile, nahkapuoli ylöspäin.

Paista 200 asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia.

Poista kypsästä fileestä nahka ja ripota kalan päälle vielä vähän suolaa ja reilusti tilliä, sekä hippusen mustapippuria. Tarjoa vuoan lisäksi keitettyjä perunoita tai vaikkapa kvinnoaa, sekä salaattia.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Rofanin arkileipä

Leivän leivontaa jälleen. Tänään tein pitkästä aikaa leipää jota olen tehnyt paljonkin, mutta viime kerrasta on kulunut jo pidemmän aikaa. Syynä on ehkä se, että yleensä leipää pitää saada nythetipaikalla, eikä ole aikaa sen kummemmin alkaa odottelemaan. Tässä leivässä on siis vähän enempi vaiheita ja pidempi odottelu, mutta se kyllä kannattaa maukkaan lopputuloksen vuoksi. Ohje on  Anna ja Fanny Bergenströmin ihanasta kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia.

Rofanin arkileipä (1 iso leipä)

Juuri:
2 dl (luomu) ruisjauhoja
1 dl (luomu) pellavansiemeniä (minulla oli rouhetta)
1 dl (luomu) kauraleseitä (muutkin leseet käyvät)
1-2 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
2 tl (ruusu) suolaa
5 dl kiehuvaa vettä

Taikinaan:
1 pss kuivahiivaa
2 dl haaleaa vettä
n. 9 dl (luomu) vehnäjauhoja (minä käytin 1/3 määrästä täysjyvävehnäjauhoja)

Leivontaan:
n. 1 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 (luomu) kananmuna
4-5 rkl (luomu) seesaminsiemeniä (auringonkukansiemenetkin käy)

Tee ensin kuumajuuri: Mittaa juuren ainekset taikinakulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita ja anna seistä 1-2 tuntia.

Tee sitten taikina: Lisää juuren joukkoon taikinan jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva, sekä 2 dl kädenlämpöistä vettä. Alusta taikina koneella tai käsin. Taikina on hieman liisterimäistä, mutta kuitenkin aika napakkaa. Anna taikinan kohota liinan alla 1 tunti.

Ripottele pöydälle reilusti jauhoja ja kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa kevyin ottein ja muotoile siitä pitkulainen leipä. Laita leipä leivinpeltille ja kohota noin 30 minuuttia.

Voitele kohonnut leipä kananmunalla ja ripottele pinnalle (seesamin)siemeniä. Paista leipää ensin 250 asteisen uunin alaosassa 15 minuuttia. Alenna sitten uunin lämpö 150 asteeseen ja paista leipää vielä 25-30 minuuttia.