keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Omenapiiraat (munaton)

Pojallani alkaa huomenna lukion koeviikko. Lukeminen taisi alkaa tuntua rankalta jossain vaiheessa, koska poikani tuli ehdottamaan, että voitaisi leipoa yhdessä jotain. Kananmunat olivat loppuneet ja jauhotkin aika vähissä, mutta löytyipäs omenapiirasten ohje, johon ei tarvinnut kananmunia. Tästä saa helposti myös maidottoman ja jopa gluteenittoman version käyttämällä maidotonta marganiinia ja gluteenitonta jauhoseosta. Ohje kopsattu Kotilieden resepteistä. Alla oma versioni.

 Omenapiiraat (14-15 kpl)

Taikina:
2 aika suurta keitettyä (luomu) perunaa
200 g (luomu) voita
1 dl (luomu) ruokokidesokeria (tai tavallista)
4 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Täyte:
2-3 dl (luomu) omenahilloa

Pinnalle:
50 g (luomu) voita
1 dl (luomu) ruokokidesokeria (tai tavallista)
1 dl (luomu) vehnäjauhoja (itse käytin gluteenitonta jauhoseosta)
1 dl (luomu) mantelijauhoa

Vuokiin:
voita, korppujauhoja

Tee taikina:
Raasta kypsät, kylmät ja kuoritut perunat hienoksi raasteeksi.

Mittaa kaikki taikinan aineet taikinakulhoon, kuutioi sekaan voi. Nypi seos tasaiseksi seokseksi.

Painele taikina voideltujen ja korppujauhotettujen (käytä gluteenitonta korppujauhoa, mikäli leivot gluteenittomia piiraita) tartelettivuokien pohjalle ja reunoille. Voit tehdä myös suuren piirakan tavallisessa piirakkavuoassa.

Levitä taikinan päälle kerros omenahilloa. Myös muunlaiset hillot käyvät.  

Tee päällinen:
Mittaa kaikki päällisen  aineet taikinakulhoon ja nypi tasaiseksi massaksi. Ripottele päällisen ainekset omenahillon päälle pieninä muruina. Päällinen tasoittuu ja leviää uunissa.

Paista 200 asteisen uunin keskitasoa hieman alemmalla tasolla 20 minuuttia. Mikäli teet yhden suuren piiraan, paista hieman pidemmän aikaa (n. 10 minuuttia pidempän?).

Jäähdytä piiraita hieman ja irroita varovasti vuoista. Osan piiraista voit pakastaa, kunhan ovat ensin jäähtyneet.


Jos teet gluteenittomia piiraita, käytä taikinassa ja päällisessä vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta. Korppujauhoissa kannattaa myös muistaa käyttää gluteenitonta versiota.

Maidottoman tästä saa korvaamalla voin maidottomalla margariinilla.





























2 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä ja varmasti myös makuisia!

    VastaaPoista
  2. Sara: Kiitos! Nämä olivat kyllä hyviä :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi <3