Aika laittaa sima Vapuksi

Itse tehty sima on tosi hyvää ja kaiken lisäksi juoma valmistuu helposti ja yksinkertaisesti! Viikko sitten tehtiin pojan kanssa sankollinen perinteistä simaa, ja eilen tehtiin kokeilu-erä inkiväärisimaa, johon löytyi ohje Martoilta. Puolitettiin ohje ja tehtiin vain 4 litraa, koska tyhjiä pulloja ei olisi ollut tarpeeksi koko sankolliselle. Pullotusvaiheessa piti tietenkin pikkuisen maistaa ja todettiin, että inkiväärisimasta tulee kyllä oikein hyvää :)

Kuvassa etualalla valmista simaa, jossa rusinat ovat nousseet pinnalle. Takana pulloissa tänään pullotettua inkiväärisimaa, joka saa tekeytyä kylmässä vajaan viikon, ennen kuin se on valmista juotavaksi.

Inkiväärisima (4 litraa)
Sima:
n. 50 g pala tuoretta inkivääriä
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g (luomu) ruokokidesokeria
1/2 dl (luomu) hunajaa (tai siirappia)
1/2 dl (luomu) sitruunamehua
pieni murunen tuorehiivaa (n. puolikkaan herneen kokoinen pala)

Pulloihin:
muutama tl (luomu) sokeria
muutama (luomu) rusina

Kuori inkivääri ja viipaloi sankoon. Laita sankoon myös sokerit. Voit käyttää myös pelkästään fariini- tai ruokokidesokeria.


 Kiehauta puolet vedestä ja kaada sankoon inkiväärin ja sokerin päälle. Lisää loppu vesi kylmänä. Tarkista lämpötila, anna jäähtyä n. kädenlämpöiseksi. Hiivaa ei saa lisätä liian kuumaan nesteeseen!

Lisää kädenlämpöiseen seokseen hunaja ja sitruunamehu sekä hiiva.

 Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi sima sitten pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon n. 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Laita sima kylmään. Juoma on valmista vajaan viikon kuluttua. Valmis sima kannattaa juoda pois viikon kuluessa valmistumisesta.

Kommentit

  1. Mielenkiinnolla odotan miltä tämä kokeilu maistuu =D Minä laitoin ihan vaan perinteiset simat tulemaan, ilman rusinoita tosin, kun äänestystuloksen seurauksena enemmistö ei halunnut niitä (eli kaikki lapset). En sitten viitsinyt yhtään tehdä rusinallisia, jos sattuisivat kovastikin tykkäämään niin eipä tuosta satsista taida aikuisille sitten mitään jäädäkään.

    VastaaPoista
  2. Perinteinen sima on hyvää, mutta vaihtelu virkistää vappunakin, heh :-) Mukavaa kevättä! Toivoo: Satu

    VastaaPoista
  3. Virpi: Koemaistelut on tehty ja tämä oli kyllä hyvää. Maku on raikkaampi kuin perinteisessä simassa. Kannattaa kokeilla.

    Satu: Totta ja erimakuisia simojahan voi tehdä vaikka kesäjuomiksi (meidän perheessä poika juo näitä limpparin asemasta).

    Mukavaa kevättä sinullekin Satu!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit