Kokonainen kana uunissa

Pääsiäisen kunniaksi päätin valmistaa toisen pakastimessa olevista luomu-kanoista. Ohjeita surffaillessa päädyin Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogin ohjeeseen, jota noudattelin kutakuinkin. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverilta.

Kanasta tuli todellakin hyvää, liha oli mehukasta ja nahka rapeaa. Paistetut, kananpaistoliemessä pyöritellyt juurekset olivat todella hyviä nekin.

 Uunissa paistettu maalaiskana (3-4:lle)

1 kokonainen luomukana, n. 1 - 1½ kg
suolaa
mustapippuria
tuoreita tai kuvattuja yrttejä (tuoreita n. 1-2 dl, kuivattuja n. 2 rkl), esim. persilja, oregano, timjami
4 rkl (luomu) extra neitsyt-oliiviöljyä
1 (luomu) sitruuna pestynä ja halkaistuna
4 (luomu) laakerinlehteä revittynä
2 tuoretta rosmariininoksaa (minulla ei ollut, joten käytin persiljaa)
4 (luomu) valkosipulinkynttä kuorineen litistettynä

Lisäkkeeksi: 
n. 5 (luomu) perunaa lohkoina
1/2 (luomu) lanttu paloina
2-3 (luomu) porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
1 (luomu) sipuli lohkoina
Ota pakastettu kana edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin. 

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita uunipannu (itse käytin valurauta-wokkia) uuniin lämpenemään. 

Sekoita kulhossa n. 1 tl suolaa, hieman oliiviöljyä sekä tuoreet tai kuivatut yrtit. Huuhdo sulatettu kana hyvin ja taputtele mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla.
 
Irrota kanan nahka varovasti ja ehjänä rintalihoista. Tämä onnistuu nostamalla nahkaa reunasta ja työntämällä sormilla "tunnelit" lihan ja nahkan väliin rintalastan molemmin puolin. Varo ettei nahka mene rikki. Hiero sekoittamasi suola-öljy-yrttiseos kanan lihaan nahkan alle tekemiisi tunneleihin. Vedä sitten nahka huolellisesti takaisin paikoilleen, koska paljas liha kuivuu tosi helposti.

Hiero linnun vatsaonteloon n. 1 tl suolaa. Työnnä sitten linnun vatsaonteloon sitruunanpuolikkaat, laakerinlehdet, rosmariininoksat (minulla persilja) sekä valkosipulinkynnet.

Tee kanan koipiin pari syvää viiltoa molempiin, jotta koivet paistuvat ja maustuvat paremmin.
Hiero kanan nahkaan joka puolelle hieman oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria (n. 1 tl molempia). Sido paistilangalla linnun jalat ja siivet kiinni lintua vasten tai tee kanan nahkaan pienet reiät sopiviin kohti ja laita koipien ja siipien päät reiistä, jolloin ne pysyvät paikoillaan.

Ota kuuma pannu uunista ja kaada pannuun hieman oliiviöljyä. Laita sitten kana pannulle toiselle kyljelle. Ruskista uunissa 5 minuuttia ja käännä sitten kana toiselle kyljelle. Ruskista taas 5 minuuttia. Käännä tämän jälkeen kana rintapuoli ylöspäin ja kypsennä n. tunti. Minulla oli 1,3 kg kana ja kypsensin 1 tunti 10 minuuttia. Aika oli omalle kanalleni ainakin juuri sopiva, liha oli mehukasta ja nahka ihanan rapea.

Pese ja lohko perunat, kuori ja lohko sipuli ja kuori ja viipaloi lanttu ja porkkanat. N. puoli tuntia ennen paiston päättymistä heitä juurekset pannulle kanan ympärille. Kääntele yhden kerran paiston aikana, jotta kanan paistorasva leviää juureksiin. Ripottele juureksien päälle maun mukaan suolaa ja mausteita.


 Keväällä tekee mieli myös raikkaita salaatteja, joita ei talven aikana olekaan paljoa tullut syötyä.


Kreikkalainen salaatti, jossa luomu-lehtisalaattia, luomu-tomaattia, luomu-kurkkua, luomu-fetaa sekä kivettömiä luomu-oliiveja.

Luomu-tomaatteja ja luomu-mozzarellaa, kera itsetehdyn peston.

Kommentit

  1. Nami nami, hyvältä näyttää... Tämä pääsiäinen on mennyt herkutellen eli syöden kaikkea sellaista, joita en ole syönyt yli puoleen vuoteen: voileipä- ja täytekakkua, spagettia ja pitsaa sekä eilen jääteleöä (laktoosittomia, mutta ei suolattomia, sokerittomia ja gluteiinittomia). En kuitenkaan viitsi ruveta ronklaamaan kun äiti on kuitenkin ajatellut minua valmistaessaan kaikkea "hyvää". Olen vain syönyt vähän pienempiä annoksia. Isä totesi, että tietää hoikkuuteni salaisuuden (olen laihtunut 20 kg puolentoista vuoden aikana): Ei kiitos!

    VastaaPoista
  2. Voi miten HYVÄÄ ruokaa! :)

    Me aloitettiin tänään grillikausi. Yhtäkkiä vain tuli mieleen, että mitäs jos grillattaisiin ja kannettiin grilli pihalle :)

    VastaaPoista
  3. Rusina: Kyllä herkkuja voi välillä syödä, kohtuus kaikessa. Aika mieletön saavutus tuo painonpudotuksesi! Ei kiitos onkin varmasti se kaikkein järkevin konsti. Itsellänikin olisi tavoitteena olla kesän jälkeen muutaman kilon kevyempi. Leipomisia pitää silloin kyllä vähentää, koska en oikein osaa vastustaa kiusausta sitten.

    Marika: Oli kyllä hyvää :) Tekin olette jo ehtineet grillaamaan! Aivan ihana kun on kevät :)

    VastaaPoista
  4. Oispa ollut mielenkiintoista nähdä työvaihekuvia tästä kanaoperaatiosta, satuitko ottamaan? :)

    VastaaPoista
  5. Pingviini: Tuopa oli hyvä idea, mutta en valitettavasti kyllä ottanut kuvia! Pitääpä ottaa kuvia seuraavalla kerralla :)

    Vaikka tuo ohje kuulostaa pitkältä, mutta aika nopsa homma tämä oli valmistella ja kana tulee uunissa itsestään ja potut sekä juurekset siinä sivussa.

    VastaaPoista
  6. Nyt mä tiedän minne ne meidän kesäkanat menee syksyllä, ok? =D

    VastaaPoista
  7. Virpi: :D Mitähän meidän naapurit tuumisi, kun lahtaisin kanoja tuossa meidän pihalla :D Teillä sitä ei voi tehdä, voisi olla lapsille suuri järkytys kun kummitäti tappaisi kesäkanat!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit