keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Pienet leivoskakut

Huomenna on meidän "ompeluseuran" viimeinen ompeluilta tänä keväänä ja nyyttärit järjestetään, niinkuin yleensä. Halusin kokeilla jotain uutta ohjetta ja päädyin leipomaan Kotilieden uudesta leivontakirjasta pieniä leivoskakkuja, koska niihin sain uppoamaan aimo määrän omenahilloa. Ihan hyviä kakkuja, rakenne oli hauskasti jostain muffinssin ja runebergin tortun välimaastosta ja kuorrutus oli kyllä juuri näille sopiva. Pienoista muutosta tein reseptiin, alkuperäisohjeessa taikina maustettiin parilla murennetulla piparkakulla, mutta itse käytin piparkakkumaustetta (jonka sekoitin neilikasta, inkivääristä, kanelista, kaardemummasta ja maustepippurista). Myös sokerin määrää vähentelin ja silti kakut olivat kyllä tosi makeita. Alla oma versioni ohjeesta.

Pienet leivoskakut (n. 16 kpl)
Taikina:
200 g voita
1 1/2-2 dl (luomu) ruokokidesokeria
2 (luomu) kananmunaa
n. 1/2 tl piparkakkumaustetta
2 dl korppujauhoja
2 dl (luomu) vehnäjauhoja
2 rkl (luomu) kaakaojauhetta (sokeritonta)
2 tl leivinjauhetta
2 dl omenasosetta
Kostutus:
n. 1/2 dl vahvaa (luomu) kahvia
Kuorrutus:
2 dl (luomu) vispikermaa
1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria
100 g maitorahkaa
n. 1 dl omenasosetta

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Lisää lopuksi omenasose ja sekoita jälleen tasaiseksi. 

Voitele muffinssipeltin kolot voilla ja täytä taikinalla. Jätä hieman kohoamisvaraa (kolot voi täyttää hieman yli 3/4). Voit käyttää myös esim. voideltuja, uunin kestäviä kahvikuppeja tai kohokasvuokia tms. koska tästä taikinamäärästä tulee muutama enempi kuin muffinssipeltin 12 kpl.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 15 minuuttia. Anna leivosten jäähtyä vähän aikaa ja kumoa ne sitten irti vuoista. Anna jäähtyä.

Kostuta leivokset vahvalla kahvilla (n. 1 rkl / leivos). 

Tee kuorrutus: Vaahdota kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon maitorahka ja omenahillo ja sekoita tasaiseksi. Jaa kuorrutus leivoskakkujen päälle.

Tarjoa mielellään  samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Säilytä jääkaapissa. Leivoskakut voi myös pakastaa ilman kuorrutusta. 

5 kommenttia:

  1. Voi miten osaa olla SULOINEN! Voi tosiaan sanoa, että SYÖTÄVÄN SULOINEN! :)))

    VastaaPoista
  2. Siis aivan ihanan näköisiä. Mun muuten pitäis varmaan leipoa teillä jotain... Saanks mä?

    VastaaPoista
  3. Marsu: Kiitos :) Olin kyllä tyytyväinen lopputulokseen.

    Virpi: Joo, niinhän sitä leivottiin :) Jätit muuten kaikki ostamasi leivontatarvikkeet tänne meille!!

    VastaaPoista
  4. No olis aika törkeetä sun tarpeista leipoa omiin tarpeisiin... Ehditkö sä ees maistaa sitä kakkua?!?

    VastaaPoista
  5. No ei siihen kakkuun niin paljon niitä jauhoja ja munia ja kaakaota ja sokeria mennyt. Kiitos vaan tarvikkeista, niistä muutama kakkara vielä saadaan aikaseksi :)

    Kyllä vain minä söin sitä kakkua ison palan! Oli ihan hyvää :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi <3