Jugurtin ja viilin valmistusta

Viiliä on todella helppo tehdä ja sitä meillä tehdäänkin silloin tällöin. Viilin juureksi tarvitsee ostaa kaupasta valmista viiliä, mutta jatkossa voikin sitten käyttää omatekoista viiliä uuden viilisatsin juurena.


Laita annoskulhoihin (minulla on kohokas-vuokia) jokaiseen n. 1 rkl (luomu) viiliä ja kaada kulhot lähes täyteen maitoa. Itse käytin tinkimaitoa, mutta myös kevyt(luomu)maito käy. Peitä kannella ja anna olla pöydällä seuraavaan päivään. Kun viili on hyytynyt, nosta kulhot jääkaappiin. Säilyy muutamia päiviä.

Maanantai-iltana kokeilin ensimmäisen kerran valmistaa itse jugurttia. Eihän tämä vaikeaa ollutkaan ja onnistui oikein hyvin. Eli tästä lähtien ei meidän perheessä ehkä kaupan jugurttia enää syödäkään :) Kriittisin vaihe koko hommassa on ilmeisesti lämpötila. Lämpötilan tulisi olla n. +30 asteen kieppeillä, viileämmässä happaneminen tapahtuu liian hitaasti. Netistä löytyi mitä moninaisempia paikkoja jugurtin valmistukseen, mm. kylmälaukku, villapaita tai kuplamuovia kattilan ympärille, sauna, lämpöpatterin päällinen jne. Itse laitoin jugurttikattilan uuniin (siis kylmään uuniin, ei lämmitettyyn!).


Jugurttini valmistin näin: Kaada kattilaan litra (luomu) maitoa, mielellään tinkimaitoa, mutta purkkimaitokin varmaan käy. Kuumenna maitoa hitaasti ja välillä sekoitellen, kunnes se alkaa kiehua. Laita sitten kansi päälle ja anna maidon jäähtyä +45-50 asteiseksi. Lämpömittari on tosi hyvä apuväline, niin ei tarvitse arvailla. Kun maito on sopivan lämpöistä sekoita maidon sekaan n. 1/2 dl jugurttia (minä käytin bulgarian jugurttia). Laita liina päälle ja kattila kylmään uuniin, jolloin lämpötila pysyy aika pitkään sopivana. Sopiva on siis n. 27-40 asteen välillä. Anna jugurtin hapantua n. 10-15 tuntia (itselläni valmistui 10 tunnissa). Tämän jälkeen laita jugurtti jääkaappiin. Säilyy muutamia päiviä.


Sitten piti tehdä myös satsi mysliä, koska mysli ja jugurtti/viili kuuluvat meidän perheessä yhteen. Tällä kertaa käytin myslissä makeutena (luomu) intiaanisokeria ja lisäsin vielä valmiiseen mysliin kuivattuja (luomu) taatelinpalasia, joita löysin eilen Kasvisruokala Etran pikkuisesta kaupasta. (kiitos vain kauppavinkistä Pingviinille!)

Yksi mysli-peltillinen tosin hupeni jotenkin ihmeellisesti parissa vuorokaudessa... poika tuumi tänä aamuna melkein viimeisiä myslejä lusikoidessaan, että tee viisinkertainen annos seuraavalla kerralla.

Kommentit

  1. Oletko tehnyt tuota mysliä vaihtamalla siirapin hunajaan?
    Sain äsken Juuren Puodista luomuhunajaa ja tuo mysliohje saa muutenkin veden kielelle.
    Jugurtti täytyy ehdottomasti kokeilla, viili on meillä silloin tällöin varsinkin helleruokana.

    VastaaPoista
  2. Olen minä tehnyt mysliä hunajallakin makeutettuna, mutta silloin en ole laittanut puolukkahilloa mysliin ollenkaan. Se agavesiirappi ei ole niin voimakkaan makuista kuin hunaja ja siksi olen ajatellut että se ei sitten riitele ainakaan sen puolukkahillon maun kanssa. Mutta hunaja kyllä voisi sopia, pitääpä seuraavalla kerralla kokeilla! Kiitos vinkistä! Mukava saada tällaisia kokeilu-kommentteja, niin saa uusia ideoita :)

    Tällä kertaa kyllä kokeilin tuossa myslissä intiaanisokeria, tuunasin tuota postaustekstiä hieman :) Ensin unohtui asia kiireessä mainita. Tosi hyvää mysliä tuli sillä intiaanisokerillakin, ehkä parasta mitä olen tehnyt.

    VastaaPoista
  3. Meille voi sitten tuoda ämpärillisen tätä =D Se joululahjamysli hupeni ihan liian pian, kun sen sitten hoksasivat muutkin kuin minä... =D

    VastaaPoista
  4. Pitääpä muistaa :) Oli muuten vieläkin parempaa tuo intiaanisokerilla makeutettu ja kuivatuilla taatelinpaloilla höystetty (jos teen sulle tuota sitten ämpärillisen synttärilahjaksi ;)

    VastaaPoista
  5. Höh..mitä ihmettä täällä netin ihmemaailmassa tapahtuu? Sun merenranta postaus ei näy enää ollenkaan ja sun kirjoittamat kommentit mun blogiin tuli sähköpostiin, mutteivät näy siellä itse blogissa.. Kummaa!

    Mitä tykkäsit FolkJamista? :)

    VastaaPoista
  6. ..itse asiassa kolme sun uusinta postausta ei näy mulle, myöskään mokkapalat ja keväästä kertova teksti? Näin ne tuolla oman blogin seuraamieni blogien kohdassa, mutten tässä. Enkö mää vaan nyt osaa jotain? :)

    VastaaPoista
  7. Siis mitä ihmettä!!?? Koko päivänä en päässyt Bloggeriin ja nyt kun lopulta pääsin niin sekä merenranta-postaus että kevätpostaus ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen! Mulla ei näy niitä edes postaamattomissa enään :( Pitänee kehitellä uudet samanmoiset postaukset, kiitos Pingviini kommenteista, ei todellakaan ollut sun taidoista kiinni, vaan Bloggeri on nyt jotain sekoillut.

    Tykkäsin kyllä siitä FolkJamista! Oli hauskaa ja ihan sopivan tehokastakin minun kuntoon nähden. Kyllä tulee varmasti käytyä kesällä lisää :)

    VastaaPoista
  8. No nythän mää palasin lukemaan tämän :) Lakukakku ja curdi postausta odotellessa!

    VastaaPoista
  9. :) Ei sitä aina kiireessä ehdi kiinnittää huomiota kaikkeen ja lukea kaikkia höpinöitä :)

    Lakukakku ja lemon curd postaukset tulee ensi viikolla sitten. Nyt on jo pakkailut sun muut jutut mielessä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit