Suklaapiirakkaa pojan nimipäivän kunniaksi

Pojalla oli viikonloppuna nimipäivä ja vaikka meidän perheessä nimppareita ei sen koommin ole ollut tapana juhlia, niin päätin kuitenkin leipoa sen kunniaksi. Makunautintoja Mimmin keittiöstä –blogista löytyi suklaapiirakan ohje. Tämä oli kyllä paras tämäntyyppinen leivonnainen, mitä olen koskaan tehnyt! Ainakin pojan kanssa tästä tykättiin. Lisäksi valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse vaahdottaa yhtään mitään vaan pelkkä sekoittelu riittää.

Sen verran muutin ohjetta, että vähensin sokerin määrää (sitä tuli siltikin hurjasti tähän leivonnaiseen!)

 Suklaapiirakka (n. 26 x 40 cm kokoinen vuoka)

Pohja:
2 ½ dl vettä
200 g (luomu) voita
4 rkl (luomu) tummaa kaakaota
1 tl (ruusu) suolaa
   *    *    *    *    *  
5 dl (luomu) vehnäjauhoja
4 dl (luomu)  ruokokidesokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl soodaa
1 dl maustamatonta (luomu) jugurttia (piimäkin käy)
2 (luomu) kananmunaa

Kuorrutus:
100 g (luomu) tummaa suklaata
2 rkl (luomu) tummaa kaakaota
75 g (luomu) voita
4 rkl (luomu) kahvia
3-4 dl tomusokeria
(koristeita jos haluat, minulla oli tomusokeri-vesi-seosta)

Tee pohja. Kiehauta vesi, voi, kaakaojauhe ja suola kattilassa ja anna seoksen jäähtyä ainakin haaleaksi (itse laitoin kattilan tiskialtaaseen, missä oli kylmää vettä ja annoin olla n. 10 min. välillä sekoitellen). Sekoita vehnäjauho, sokerit ja sooda leivinkulhossa, lisää sitten keitetty kaakaoseos, kananmunat  ja jugurtti. Sekoita taikina lusikalla tasaiseksi. Taikinaa ei saa vatkata ja vaivata liikaa, ettei siitä tule sitkeää.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle peltille tai voideltuun vuokaan (minulla oli 26 x 40 cm vuoka ja mielestäni piirakka oli juuri sopivan paksuinen) ja paista 200 asteisen uunin keskiosassa n. 15 minuuttia. Varo paistamasta pohjaa liian kuivaksi, tämän piirakan tulee ollakin kostea sisältä. Anna pohjan jäähtyä vähän aikaa ennen kuorruttamista.

Tee kuorrutus. Laita voi, suklaa, kahvi ja kaakao kattilaan ja sulata sekoitellen. Ota kattila liedeltä ja lisää seokseen tomusokeria niin, että saat sopivan notkean kuorrutteen (että on helppo levittää piirakan pinnalle). Kaada seos piirakan päälle ja levitä tasaiseksi.  Voit koristella piirakan suklaarouheella tms. niin halutessasi, mutta piirakka on kyllä todella hyvää ilman koristeitakin.

Hyvää niin lämpimänä kuin kylmänäkin!

Kommentit

  1. Tätä tein justiina ja lapsiin ainakin näkyy uppoavan ihan kiitettävästi =). Kuorrutteeseen tuli ehkä vähän liikaa tomusokeria, kun laitoin vaan purkin lopun summan mutikassa. Tuon kuorrutteen ohjeessa ei sanota mihin tuo kahvi laitetaan,joten minä sen nakkasin sinne kattilaan =D

    VastaaPoista
  2. Hyvä että lapsille ainakin maistui :) Totta tosiaan, eipä lukenutkaan mihin se kahvi tuli, mutta nyt sekin on korjattu tuonne tekstiin! Kiitos huomautuksesta! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit