Piparkakkuja

Olen yleensä viimeistään itsenäisyyspäivänä leiponut ensimmäiset joululeivonnaiset, mutta nyt homma pääsi venähtämään vähän pidemmälle. On ollut jotenkin saamaton alkutalvi, toivottavasti saamattomuus tästä vähenee. Yleensä on joululahja-tilannekin ollut tässä vaiheessa kuuta aika hyvä, mutta nyt... No, vielä onneksi ehtii.

Joka vuosi testaan ainakin yhden uuden piparkakku-ohjeen ja tällä kertaa testiin pääsi Paraisten piparit (vanha ohje) kirjasta Perinnemakuja maakunnista. Siskoltani olen joskus saanut yhden Paraisten piparien ohjeen ja se on ollut paras pipariohje kautta aikojen. Tällä ohjeella tuli kyllä lähes yhtä hyvät piparit. Myös viimevuonna kokeilemani piparkakkuohje oli kyllä tosi hyvä.

Eilen siis ensimmäiset piparit leivottiin ja mikä mukavinta, poikani ja hänen kaverinsa olivat hommassa mukana. Minun ei tarvinnut kuin kaulita taikinaa ja paistaa piparit, pojat hoitivat pipareiden painelun ja pelteille siirtelyn :)

Paraisten piparkakut (vanha ohje)

1 1/2 dl siirappia
1 tl (luomu) kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
1 tl inkivääriä
ripaus (ruusu) suolaa
1-2 tl kuivattua  (luomu) appelsiininkuorijauhetta (tuorettakin voi käyttää)
250 g (luomu) voita
200 g (n. 2 kukkuraista dl) (luomu) ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
2 (luomu) kananmunaa
2 tl soodaa
500 g (luomu) vehnäjauhoja

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan, kiehauta ja jätä jäähtymään.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt siirappi-mausteseos ohuena nauhana voi-sokerivaahtoon koko ajan vauhdikkaasti vatkaten. Lisää munat yksitellen ja vatkaa välillä.

Sekoita sooda pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan. Sekoita loput jauhot taikinaan. Taikina ei ole tässä vaiheessa hirmuisen kovaa, mutta se jähemttyy seisottamisen aikana, joten älä lisää jauhoja.

Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään (säilyy kyllä jääkaapissa muutaman päivänkin). Kauli taikina pienissä erissä ohueksi levyksi ja ota piparimuotilla kuvioita. 
Paista piparkakut 200 asteisen uunin keskitasoa hieman ylemmällä tasolla n. 4-6 minuuttia piparin koosta riippuen.

Kommentit

  1. NAM!Hyvää adventtisunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana taustakuva. Piparintuoksuista adventtia!

    VastaaPoista
  3. Minä olen tykännyt noista Paraisten pipperskaakuista eniten. Olen leiponut ne aika ohuiksi. Jokin aika sitten OIKEIN luin piparkakkureseptikokoelma juttua lehdestä ja siinä oli Paraisten piparkakuista sanottu, että tästä taikinasta tulee meheviä paksuja piparkakkuja =D. Pitäisköhän kokeilla leipoa paksumpia tai sitten kokeilla sen lehden ohjetta, jolla luvattiin rapeita ja ohuita pipareita... =D

    VastaaPoista
  4. Riitta Sinikka: Kiitos sinulle! Hyvää viikonloppua, neljäs adventti jo lähestyy :)

    Rentukka: Kiitos. Piti jälleen vaan vaihtaa kuvaa, kun bloggerin muutosten myötä käyttämäni taustakuvat lakkasivat toimimasta.

    Piparintuoksuista viikonloppua sinulle!

    Virpi: Minäkin olen leiponut piparit aina ohuiksi, ne on ohkaisina ja rapeina parhaita. Ja olen kyllä aina luullut, että Paraisten piparit on juuri niitä ohuita, eikä suinkaan paksuja! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit