lauantai 30. huhtikuuta 2011

Hyvää Vappua!

Vappusää näyttää hieman kolealta, mutta ehkäpä se hieman hillitsee vappu-juhlijoita (tai ainahan sitä saa toivoa). Eilen leivoin taas perinteiset vappumunkit, tosin tällä kertaa aika pieni, 55 kappaleen annos. Lisäksi tein satsin tippaleipiä, joihin löytyy ohje vaikkapa täältä vuoden takaisesta postauksesta. Vein opiskelukavereilleni munkkeja ja tippaleipiä ja jo perinteisesti naapurin perheelle myös ja lisäksi pullon simaa. Naapurin rouva olikin jo osannut minua odottaa, hän oli maalannut minulle todella kauniin kortin kiitokseksi! Loput munkit poika sitten veikin kavereille kouluun :)


Entiseltä työkaverilta tuli viesti: "Eihän tämä tunnu yhtään vapun ajalta kun ensimmäistä kertaa siihen pitää valmistautua ilman teitin simaa ja munkkeja!" Hih :)


Eilen uskaltauduin jo jumppaankin ja oli aivan huippua yli viikon tauon jälkeen (vain pyöräilemässä, ratsastamassa ja kävelemässä olen käynyt selän nitkahtamisen jälkeen). Tosin jumpan jälkeen tuli valtavan huono olo ja pää kipeäksi, jouduin ottamaan kotona särkylääkettä ja menemään hetkeksi nukkumaan. Heräsin todella pahoihin kramppeihin pohkeissa ja jalkapohjissa, jotka onneksi sitten helpottivat, kuin myös huono olo ja pääkipu. Tämä on minulla aika yleinen ongelma, jos tulee yhtään pidempi (nyt reilu viikko) tauko jumpista, joissa syke kohoaa lähemmäs kahtasataa ja tulee todella hiki. Minun kehoni on sellainen, että nestetasapaino heittää tosi helposti ja kun en ole pystynyt kunnolla liikkumaan niin enpä ole muistanut sitten juodakaan. Nyt se sitten kostautui eilisessä jumpassa. Tänään jumpan jälkeen olikin sitten vain hyvä olo, koska eilisen "opetuksen" jälkeen olen taas muistanut juoda riittävästi.

Toivottelen iloista vappua kaikille! Oma vappuni menee rauhallisissa merkeissä kotosalla, niinkuin yleensäkin :)

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Kasvisruokaa - Soijarouhekastiketta

Koulujen kasvisruokapäivä oli jokin aika sitten suuri puheenaihe mediassa ja sanomalehti Kalevakin julkaisi sivun kokoisen artikkelin kasvisruuasta ja muutamia ruokaohjeita. Itsekin haluan lisätä kasvisruuan määrää omassa ruuanlaitossani ja siksi otinkin kyseisen lehden sivun talteen. Tänään sitten päätin valmistaa ihan vain kasvisruuan ja otin inspiraatioksi Kalevan julkaiseman soijarouhekastikkeen. Hieman oman variaation tein, mutta kastikkeesta tuli kyllä hyvää.

Monet jo varmaan käyttävätkin juuri soijarouhetta jauhelihan korvikkeena, mutta jostain syystä päädyin itse vasta nyt kokeilemaan soijarouhetta kastikkeessa. Kyllä kastike maistui erilaiselta kuin jauhelihakastike, mutta se on oikeastaan vain hyvä asia, koska miksi sen pitäisikään maistua samalta!? Tämäntyyppistä ruokaa teen varmaan jatkossakin aina välillä.

Soijarouhekastike (n. 4 annosta)

n. 3 dl vettä
2 dl tummaa soijarouhetta
n. 2 rkl (luomu) soijakastiketta 
1-2 rlk (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 (luomu) sipuli
2-3 (luomu) valkosipulinkynttä
1 suuri (luomu) porkkana 
1 prk (500 g) (luomu) tomaattimurskaa
2 rkl (luomu) vehnäjauhoja
1 tl (luomu) grillausmaustetta (tai muita mausteita, esim. paprikajauhetta, pippuria, basilikaa)
1/2 tl (ruusu) suolaa

Laita soijarouhe likoamaan veteen. Pilko sipulit ja kuori ja raasta porkkana. 

Kuullota sipuleja kattilassa oliiviöljyssä. 

Purista soijarouheesta enimmät vedet pois ja lisää sekaan soijakastiketta. Kaada sitten soijarouhe kattilaan sipulien sekaan. Lisää hieman vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää sitten porkkanaraaste ja tomaattimurska sekä mausteet suolaa lukuunottamatta.

Hauduta n. 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa vaikkapa perunamuusin kanssa.

torstai 28. huhtikuuta 2011

Raparperisima

Piti tehdä vielä yksi simakokeilu lisää, koska pakastimesta löytyi vielä juuri sopiva määrä raparperia. Pullotusvaiheessa maistettiin pojan kanssa pikkuisen ja maistui ihanan raikkaan raparperiselta, joten tästä ei voi tulla pahaa! Nyt siman pitää käydä vielä muutama päivä, ennen kuin se on valmista. Vapun jälkeen päivittelen sitten kommentteja lopullisen siman mausta.

Olen nähnyt netissä kuvia ihanan vaaleanpunaisesta raparperisimasta, mutta omastani tuli keltaista. Tämä johtunee siitä, että käyttämäni raparperi oli kuorittua, jolloin punaiset raparperinkuoret eivät päässeet värjäämään simaa. Kesällä kunhan uutta raparperia alkaa saada, valmistan tätä  kyllä lisää kuorimattomista raparperinvarsista, jos simaan saisi sitten sen ihanan pinkin värinkin.

Raparperisima (5 litraa)

Ainekset:
1 ½ l paloiteltua (luomu) raparperia
1 (luomu) sitruunan mehu
5 l vettä
6 dl (luomu) ruokokidesokeria
1 dl vaaleaa siirappia
murunen (n. puolikkaan herneen kokoinen pala) tuoretta hiivaa

Pulloihin:
(luomu) rusinoita
(luomu) ruokokidesokeria

Huuhdo ja paloittele raparperin varret jos käytät tuoretta raparperia. Pakastetun raparperin voi käyttää jäisenä.

Kiehauta n. pari litraa vettä kattilassa. Lisää raparperit, sokeri ja siirappi kattilaan kun vesi kiehuu. Kuumenna seos jälleen kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä.

Kaada keitetty raparperi-sokeriseos sankoon/suureen astiaan ja lisää sitruunan mehu sekä loppu vesi (kylmänä). Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja liuota seoksesn sitten hiiva. Anna käydä seuraavaan päivään.

Siivilöi raparperit mehusta. Pane pulloihin muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Pullota sima ja anna käydä 3-4 päivän ajan. Säilytä kylmässä ja juo pois noin viikon kuluessa.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Kasvismuhennos

Pääsiäisenä tein kokonaisen uunikanan lisäksi toki muutakin ruokaa. Jääkaapissa köllötteli kaunis luomukesäkurpitsa, josta valmistin kasvismuhennosta. Sovelsin ohjetta, jonka löysin RuokaPirkka Elokuu/2010 -lehdestä. Alkuperäiseen Caponatan ohjeessa oli myös munakoisoa ja paprikaa, mutta itselläni oli siis vain tuo kesäkurpitsa.

Tykkäsin, tämä oli hyvää. Lisukkeena luomulihapullia. Alla oma versioni.

 Kasvismuhennos (3-4:lle)
Kasvismuhennos:
1 (n. 500 g) (luomu) kesäkurpitsa
1 suuri (luomu) sipuli
2 (luomu) valkosipulinkynttä
1-2 rkl (luomu) extraneitsytoliiviöljyä
1 tlk (500 g) (luomu) tomaattimurskaa
1 tl (ruusu) suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 (luomu) tomaattia
n. 25 g (luomu) kapriksia (jos ei tykkää kapriksen mausta, voi laittaa vähempi, tai jättää pois)
1/2-1 dl tuoretta oreganoa tai basilikaa (itse laitoin kuivattua oreganoa n. 1 rkl)

Pinnalle:
1 dl mustia, kivettömiä (luomu) oliiveja (minulla oli vihreitä)
tuoretta oreganoa tai basilikaa
1/2 dl (luomu) pinjansiemeniä

Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi. Paloittele kesäkurpitsa ja tomaatit kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.

Paahda pinnalle tulevat pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Siemenet saavat väriä aika nopeasti, joten kannattaa olla varuillaan, etteivät pääse palamaan. Laita sivuun jäähtymään.

Kuullota sipulit öljyssä. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa- ja tomaattikuutiot. Lisää tomaattimurska ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla n. 15 minuuttia.

Lisää muhennokseen kaprikset ja hienonnetut yrtit. Hauduta vielä n. 5 minuuttia.

Kaada kasvismuhennos laakeaan tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle mustia oliiveja, hienonnettuja yrttejä ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Tarjoa esim. lihapullien kanssa. Lisäksi voi keittää myös esim. pastaa tai täysjyvä-couscousia.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Aika laittaa sima Vapuksi

Itse tehty sima on tosi hyvää ja kaiken lisäksi juoma valmistuu helposti ja yksinkertaisesti! Viikko sitten tehtiin pojan kanssa sankollinen perinteistä simaa, ja eilen tehtiin kokeilu-erä inkiväärisimaa, johon löytyi ohje Martoilta. Puolitettiin ohje ja tehtiin vain 4 litraa, koska tyhjiä pulloja ei olisi ollut tarpeeksi koko sankolliselle. Pullotusvaiheessa piti tietenkin pikkuisen maistaa ja todettiin, että inkiväärisimasta tulee kyllä oikein hyvää :)

Kuvassa etualalla valmista simaa, jossa rusinat ovat nousseet pinnalle. Takana pulloissa tänään pullotettua inkiväärisimaa, joka saa tekeytyä kylmässä vajaan viikon, ennen kuin se on valmista juotavaksi.

Inkiväärisima (4 litraa)
Sima:
n. 50 g pala tuoretta inkivääriä
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g (luomu) ruokokidesokeria
1/2 dl (luomu) hunajaa (tai siirappia)
1/2 dl (luomu) sitruunamehua
pieni murunen tuorehiivaa (n. puolikkaan herneen kokoinen pala)

Pulloihin:
muutama tl (luomu) sokeria
muutama (luomu) rusina

Kuori inkivääri ja viipaloi sankoon. Laita sankoon myös sokerit. Voit käyttää myös pelkästään fariini- tai ruokokidesokeria.


 Kiehauta puolet vedestä ja kaada sankoon inkiväärin ja sokerin päälle. Lisää loppu vesi kylmänä. Tarkista lämpötila, anna jäähtyä n. kädenlämpöiseksi. Hiivaa ei saa lisätä liian kuumaan nesteeseen!

Lisää kädenlämpöiseen seokseen hunaja ja sitruunamehu sekä hiiva.

 Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi sima sitten pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon n. 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Laita sima kylmään. Juoma on valmista vajaan viikon kuluttua. Valmis sima kannattaa juoda pois viikon kuluessa valmistumisesta.

Ihana kevätsää


Aamulla näytti niin ihanalta tuo auringonpaiste, että oli pakko lähteä käymään pyöräilemässä ja hakemassa aurinkoenergiaa. Kipeä selkä estää kunnon liikkumiset edelleenkin, mutta pyöräily ei onneksi ole hankalaa ja tänään koitan käydä myös pidemmän kävelylenkin.


Pyöräilin pitkin merenrantaa ja nautin ihanasta säästä. Joki on jo lähes sula, mutta meri on vielä jäässä ja rannassa reilusti kylmempi kuin muualla.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Mämmi

Mämmi on perinteinen suomalainen pääsiäisherkku, josta joko tykkää tai sitten ei. Meidän perheessä olen joka pääsiäinen ostanut yhden roveen mämmiä, koska poikani siitä tykkää. Itsekin sitä syön aina yhden kerran, se riittää minulle. Nyt oli aivan pakko ostaa, koska kaupan pakastealtaasta löytyi myös Luomu-Mämmiä!

Kotilieden Kevätkirjasta noukin ohjeen mämmin tarjoilusta kermavaahdon kanssa. Tämä oli ihan hyvää :)

Pääsiäisen jälkiruoka (4:lle)

1 rove (luomu) mämmiä
2 dl (luomu) vispikermaa
ripaus (luomu) sokeria
n. 1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta hivenellä sokeria (n. 1 rkl) sekä vaniljasokerilla. 

Laita jälkiruokamaljoihin kerroksittain kermavaahtoa ja mämmiä. Mämmin päälle voi ripottaa hieman sokeria, jos haluaa.

Tarjoa kylmänä.
 

Kokonainen kana uunissa

Pääsiäisen kunniaksi päätin valmistaa toisen pakastimessa olevista luomu-kanoista. Ohjeita surffaillessa päädyin Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogin ohjeeseen, jota noudattelin kutakuinkin. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverilta.

Kanasta tuli todellakin hyvää, liha oli mehukasta ja nahka rapeaa. Paistetut, kananpaistoliemessä pyöritellyt juurekset olivat todella hyviä nekin.

 Uunissa paistettu maalaiskana (3-4:lle)

1 kokonainen luomukana, n. 1 - 1½ kg
suolaa
mustapippuria
tuoreita tai kuvattuja yrttejä (tuoreita n. 1-2 dl, kuivattuja n. 2 rkl), esim. persilja, oregano, timjami
4 rkl (luomu) extra neitsyt-oliiviöljyä
1 (luomu) sitruuna pestynä ja halkaistuna
4 (luomu) laakerinlehteä revittynä
2 tuoretta rosmariininoksaa (minulla ei ollut, joten käytin persiljaa)
4 (luomu) valkosipulinkynttä kuorineen litistettynä

Lisäkkeeksi: 
n. 5 (luomu) perunaa lohkoina
1/2 (luomu) lanttu paloina
2-3 (luomu) porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
1 (luomu) sipuli lohkoina
Ota pakastettu kana edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin. 

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita uunipannu (itse käytin valurauta-wokkia) uuniin lämpenemään. 

Sekoita kulhossa n. 1 tl suolaa, hieman oliiviöljyä sekä tuoreet tai kuivatut yrtit. Huuhdo sulatettu kana hyvin ja taputtele mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla.
 
Irrota kanan nahka varovasti ja ehjänä rintalihoista. Tämä onnistuu nostamalla nahkaa reunasta ja työntämällä sormilla "tunnelit" lihan ja nahkan väliin rintalastan molemmin puolin. Varo ettei nahka mene rikki. Hiero sekoittamasi suola-öljy-yrttiseos kanan lihaan nahkan alle tekemiisi tunneleihin. Vedä sitten nahka huolellisesti takaisin paikoilleen, koska paljas liha kuivuu tosi helposti.

Hiero linnun vatsaonteloon n. 1 tl suolaa. Työnnä sitten linnun vatsaonteloon sitruunanpuolikkaat, laakerinlehdet, rosmariininoksat (minulla persilja) sekä valkosipulinkynnet.

Tee kanan koipiin pari syvää viiltoa molempiin, jotta koivet paistuvat ja maustuvat paremmin.
Hiero kanan nahkaan joka puolelle hieman oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria (n. 1 tl molempia). Sido paistilangalla linnun jalat ja siivet kiinni lintua vasten tai tee kanan nahkaan pienet reiät sopiviin kohti ja laita koipien ja siipien päät reiistä, jolloin ne pysyvät paikoillaan.

Ota kuuma pannu uunista ja kaada pannuun hieman oliiviöljyä. Laita sitten kana pannulle toiselle kyljelle. Ruskista uunissa 5 minuuttia ja käännä sitten kana toiselle kyljelle. Ruskista taas 5 minuuttia. Käännä tämän jälkeen kana rintapuoli ylöspäin ja kypsennä n. tunti. Minulla oli 1,3 kg kana ja kypsensin 1 tunti 10 minuuttia. Aika oli omalle kanalleni ainakin juuri sopiva, liha oli mehukasta ja nahka ihanan rapea.

Pese ja lohko perunat, kuori ja lohko sipuli ja kuori ja viipaloi lanttu ja porkkanat. N. puoli tuntia ennen paiston päättymistä heitä juurekset pannulle kanan ympärille. Kääntele yhden kerran paiston aikana, jotta kanan paistorasva leviää juureksiin. Ripottele juureksien päälle maun mukaan suolaa ja mausteita.


 Keväällä tekee mieli myös raikkaita salaatteja, joita ei talven aikana olekaan paljoa tullut syötyä.


Kreikkalainen salaatti, jossa luomu-lehtisalaattia, luomu-tomaattia, luomu-kurkkua, luomu-fetaa sekä kivettömiä luomu-oliiveja.

Luomu-tomaatteja ja luomu-mozzarellaa, kera itsetehdyn peston.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Ristipistoja...

Alaselkä jämähti jumiin maanantaina ja pääsiäiseksi suunnitellut jumpat piti nyt sitten suureksi harmistukseksi jättää väliin, koska selkä ei ole edelleenkään kunnossa. Eilen aloin muka siivoamaan, joka sekin on hieman hankalaa, kun kävelykin on aika vaivalloista, mutta eipä tarvinnut kauaa siivota, kun löysin yhden joskus aloittamani ristipistotyön. Innostuin sitä sitten väkertämään eilen (joo, siivous unohtui :) ja sain pistelyn nyt sitten valmiiksi. On tuo kyllä aika koukuttavaa hommaa, täytyy myöntää.

Hupaisa tuo aihe, koska sehän on joulukortti. Mutta onpa ainakin yksi joulukortti ajoissa valmiina!

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Rahkapiirakka

Rahkapiirakka kuuluu mielestäni ehdottomasti pääsiäiseen. KodinKuvalehden Kevätkirjasta löysin vähän erilaisen rahkapiirakan ohjeen, koska piirakkaan tuli myös sitruunakiisseliä. Lopputulos oli kyllä ihanan raikas. Itse valmistin puolen litran pullataikinan, koska letitin piirakkaan tulevat reunat ja ristikon, joten taikinaa meni vähän enempi. Ylijääneestä taikinasta tuli vielä kaksi pientä pullaa :) Jos ei innosta alkaa liikaa näpertelemään niin ristikon voi tehdä myös kieputtamalla kaksi pullanauhaa toistensa ympärille.

Ohjeeni on siis suuremmalla taikinamäärällä, lopusta voi pyörittää vaikkapa muutaman pikkupullan.

Pääsiäispulla (uunipeltillinen)
Pohja:
5 dl (luomu) kevytmaitoa
2 pss kuivahiivaa
1,5 tl (ruusu) suolaa
1,5 dl (luomu) ruokokidesokeria
1 rkl jauhettua (luomu) kaardemummaa
1 (luomu) kananmuna
1/2 (luomu) sitruunan raastettu kuori
n. 12-14 dl (luomu) vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte 1:
1 (luomu) sitruuna (mehu ja kuori)
2 dl vettä
2 (luomu) kananmunan keltuaista (valkuaisista voi tehdä vaikka marenkeja tai macaronseja)
3/4 dl sokeria
2 rkl (luomu) perunajauhoja
nokare voita

Täyte 2:
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 (luomu) kananmuna
(1/2 dl (luomu) rusinoita, itselläni ei ollut, joten jätin pois)
Voiteluun ja korsiteluun:
1 (luomu) kananmuna
raesokeria 

Tee ensin pohjataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää suola, sokeri, kaardemumma, sitruunankuori ja kananmuna. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Alusta sitten loput jauhot taikinan sekaan vähitellen. Alustuksen loppuvaiheessa lisää vielä puoliksi sulatettu voi ja jatka alustamista, kunnes voi on sekoittunut taikinaan ja taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan liinan alle.

Tee sitruunakiisseli eli täyte 1. Raasta sitruunasta keltainen kuori (suurinpiirtein, ei ole kovin tarkkaa) ja purista mehut. Laita kaikki aineet voita lukuun ottamatta pieneen kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan hämmennellen. Kun seos sakenee ja pulpahtaa, on se valmista. Lisää vielä nokare voita ja anna jäähtyä.

Tee rahkatäyte eli täyte 2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin.

Leivo piirakka. Ota kohonneesta pullataikinasta noin puolet ja kaulitse leivinpaperin päällä ohueksi, kutakuinkin leivinpeltin kokoiseksi levyksi. Pyörittele lopputaikinasta ohuita nauhoja ja puno tai letitä niistä reunus ja ristikko pullataikinalevyn päälle. 

Pohjan ja nauhojen pitää antaa kohota, mutta ainakin jos letität taikinaa niin se kyllä ehtii kohota tarpeeksi ristikon teon ja pullakolojen täyttämisen aikana. Voitele reunat ja ristikko kananmunalla ja ripottele koristeeksi raesokeria.

Täytä sitten jokatoinen "kolo" sitruunakiisselillä ja jokatoinen taas rahkatäytteellä. Ainakin minulla sitruunakiisseli vähäsen kuohui uunissa, joten ihan kukkuroilleen sitruunakiisselikoloja ei ehkä kannata täyttää.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n 25 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa palasiksi.


Aurinkoista Pääsiäistä!


keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Jauhelihaa ja pihvejä

Kävinpä tänään Makkarakaupassa, kun mainostivat edullista luomu-jauhelihaa. Tuo oli kyllä tosi kilpailukykyinen hinta ainakin täkäläiseen kaupan valmiiksi pakattuun luomujauhelihaan verrattuna ja ilmeisesti "muutaman" muunkin mielestä, koska ainakin jonossa muutamat minun edessä olevat ostivat kaikki kyseistä jauhelihaa. Lammas ja karitsa oli valitettavasti myyty kaikki jo loppuun, joten pääsiäisenä ei ilmeisesti meidän perheessä sitten lammasta syödä. Mutta onneksi sitä on muitakin hyviä ruokia olemassa :)


Niinkuin varmaan kaikki tietää, jauhelihasta, kermaviilistä ja sipulikeitosta saa tosi hyvät, helpot ja nopeat lihapullat tai jauhelihapihvit ja niitä meidänkin perheessä tänään sitten laitettiin.


 Helpot ja nopeat jauhelihapihvit 
(1 nälkäiselle teinille tai 3-4:lle vähempiruokaiselle)

400-500 g (luomu) jauhelihaa
1 prk (200 g) (luomu) kermaviiliä
1 pss (luomu) sipulikeittoaineksia

Sekoita sipulikeittoainekset  kermaviilin kanssa ja lisää sitten jauheliha. Sekoita massa tasaiseksi ja pyörittele siitä sitten joko lihapullia taikka pihvejä. Laita lihapullat/pihvit leivinpeltille paperin päälle ja paista n. 200 asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Lisukkeena voi tarjota melkeinpä mitä vain. Voit esimerkiksi laittaa pihvin ruisleivän väliin ja ottaa evääksi mukaan.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Punajuurikeitto

Viime viikolla halusin vihdoinkin kokeilla punajuurikeittoa ja sopiva ohje löytyi lopulta Monkeyfood-blogista. Keitto oli kyllä hyvää raejuuston kanssa, myös teini-poikien mielestä. Lisäksi keiton maku ei kärsinyt seuraavana päivänä lämmityksestä yhtään, oli yhtä hyvää edelleen. Tätä voisi tehdä uudestaankin, keiton rubiininpunainen väri on aivan uskomattoman hieno! Teossa ei ole mitään vaikeaa, tämä on helppoa ja yksinkertaista arkiruokaa.

Punajuurikeitto (pääruokana 4-5:lle)

2 isoa (luomu) punajuurta
(luomu) perunoita saman verran kuin punajuurtakin
1 palsternakka
1 (luomu) sipuli
n. 2 tl (luomu) Herbamare-kasvisliemijauhetta
vettä
suolaa
n. 1 tl (luomu) timjamia (kuivattua)

Kuori ja paloittele punajuuri, palsternakka ja perunat. Silppua sipuli.

Laita kaikki ainekset kattilaan ja päälle vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Mausta suolalla ja timjamilla.

Tarjoa esim. raejuuston kera.    

Keiton sakeutta voi säädellä liemen määrällä. Kypsistä kasviksista voi kaataa osan liemestä erilleen ennen soseuttamista ja kun keiton on soseuttanut, voi koostumusta sitten ohentaa lisäämällä keitinlientä soseen sekaan.

Viikon 15/2011 liikunta

Nämä liikuntaviikot menee näköjään vuoristorataa, välillä on aktiivisempi viikko ja sitten taas passiivisempi. Nyt oli vuorossa sellainen laiskempi viikko monestakin syystä. Ensinnäkin maanantaina reväytin BodyStepissä oikean kyljen ja piti ottaa alkuviikko sen takia rauhallisesti. Jotenkin huvittavaa, koska luulisi että stepissä se revähtävä paikka olisi jalka, mutta itse olen reväyttänyt stepissä aikaisemmin olkapään ja nyt siis kyljen! Ilmeisesti vaan huidon ja heilun sen verran reippaasti, että sitten tapahtuu jotain tuollaista. Vaikka outoa oli myös se, että revähdys tapahtui tunnin loppuvaiheilla (niinkuin aikaisemmin sen olkapäänkin kanssa), kun lihakset on ollut jo varmasti lämpimänä. No, nyt tuota kylkivaivaa tuskin enää huomaa, mitä nyt pientä jäykkyyttä esiintyy.

Viikonloppuna sitten sisareni kyläily muutti suunnitelmia, mutta kyllä minä muutaman jumpan mieluusti vaihdankin tuollaisiin vierailuihin! Mukava viikonloppu meillä kyllä oli (tai siis oletan että kaikilla muillakin oli mukavaa :)

Nyt alkanut viikko tulee jumppien suhteen olemaan taas parempi, ellei satu mitään ihmeempiä. Tosin kuulin juuri, että huominen ratsastustunti on ilmeisesti taas peruttu. Mikä pettymys!

Tässä vielä  yhteenvetoa:

Maanantai: BodyStep 1 tunti
Tiistai: Ratsastus 1 tunti (+ pyöräilyä 2 x 15 km mennen ja tullen ratsastukseen)
Perjantai: Zumba 30 min + BodyMove 30 min.

Reipasta alkanutta viikkoa kaikille!

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Mukavasti erilainen viikonloppu

Menipäs viikonloppu äkkiä ja mukavissa merkeissä. Torstai-iltana kuulin, että sisareni on tulossa lastensa kanssa meille viikonlopuksi! Olihan tästä ollut puhetta joskus aikaisemmin, mutta koska kuluneella viikolla ei oltu sen enempi ehditty soitella, niin minähän olin tämän vierailun unohtanut aivan täysin! Mutta mukava yllätys vierailu kuitenkin oli, harmi ettei voida useammin nähdä.

Perjantai-iltana sisareni siis saapui lasten kanssa ja leivottiin siinä sitten kakkua.


Lauantaina käytiin aamupäivällä hieman kaupungilla kaupoissa ja iltapäivällä siskoni meni pistelemään ristipistoja ystäviensä kanssa. Minä otin siskoni auton ja lapset ja menimme Tietomaahan. Siitä onkin jonkin verran aikaa, kun olen viimeksi Tietomaassa käynyt ja meillä oli kyllä tosi mukavaa. Ei ollut mitään ongelmia edes nuorimman, pian kaksivuotiaan piiperon kanssa.

Piipero ihmettelemässä Tietomaan menoa...

Nelisen tuntia jaksettiin, sitten lähdettiin hakemaan siskoni pistelytapaamisesta ja eikun kotiin syömään ja viettämään lauantai-illan loppua. Oma poikani oli koko päivän Rukalla lautailemassa, hänelläkin oli ollut oikein mukava päivä.

Sunnuntaina sisareni sitten lähti lapsineen ajelemaan kotia kohti ja itse vietin aika rauhallisen sunnuntai-iltapäivän. Kävin titetenkin äänestämässä ja nyt sitten seuraan mielenkiinnolla vaalin tuloksia.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kevätkylvöt alkakoon

Sain tänään Hyötykasviyhdistykseltä  tilaamani siemenet! Kanelibasilikan ja Timjamin kylvöllä alkaa varmaan olla jo kiire, mutta toisaalta nuo voinee siirtää syksyllä tarpeen tullen ruukkuihin lasitetulle parvekkeelle jatkamaan kasvuaan. Kesäkurpitsan kylvö tulee toukokuun alussa ja muut voi sitten kylvää suoraan avomaalle. Olen päättänyt vuokrata tänä kesänä kaupungin vuokraviljelypalstan, jonne viljelykseni perustan. Alla olevien kasvien lisäksi kylvän vielä jonkin verran perunaa. Eiköhän näillä pääse alkuun :)

  • Mangoldi, Mitzuna, Lehtisalaatti (luomusiemen) ja Porkkana (luomusiemen)
  • Vihersipuli (luomusiemen), Keltajuurikas ja Lehtisalaatti (luomusiemen)
  • Tilli (biodynaaminen siemen), Kehäkukka ja Punajuuri (luomusiemen)
  • Kanelibasilika (luomusiemen), Timjami (biodynaaminen siemen) ja Kesäkurpitsa
Mukavaa viikonlopun odotusta!

Pienet leivoskakut

Huomenna on meidän "ompeluseuran" viimeinen ompeluilta tänä keväänä ja nyyttärit järjestetään, niinkuin yleensä. Halusin kokeilla jotain uutta ohjetta ja päädyin leipomaan Kotilieden uudesta leivontakirjasta pieniä leivoskakkuja, koska niihin sain uppoamaan aimo määrän omenahilloa. Ihan hyviä kakkuja, rakenne oli hauskasti jostain muffinssin ja runebergin tortun välimaastosta ja kuorrutus oli kyllä juuri näille sopiva. Pienoista muutosta tein reseptiin, alkuperäisohjeessa taikina maustettiin parilla murennetulla piparkakulla, mutta itse käytin piparkakkumaustetta (jonka sekoitin neilikasta, inkivääristä, kanelista, kaardemummasta ja maustepippurista). Myös sokerin määrää vähentelin ja silti kakut olivat kyllä tosi makeita. Alla oma versioni ohjeesta.

Pienet leivoskakut (n. 16 kpl)
Taikina:
200 g voita
1 1/2-2 dl (luomu) ruokokidesokeria
2 (luomu) kananmunaa
n. 1/2 tl piparkakkumaustetta
2 dl korppujauhoja
2 dl (luomu) vehnäjauhoja
2 rkl (luomu) kaakaojauhetta (sokeritonta)
2 tl leivinjauhetta
2 dl omenasosetta
Kostutus:
n. 1/2 dl vahvaa (luomu) kahvia
Kuorrutus:
2 dl (luomu) vispikermaa
1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria
100 g maitorahkaa
n. 1 dl omenasosetta

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Lisää lopuksi omenasose ja sekoita jälleen tasaiseksi. 

Voitele muffinssipeltin kolot voilla ja täytä taikinalla. Jätä hieman kohoamisvaraa (kolot voi täyttää hieman yli 3/4). Voit käyttää myös esim. voideltuja, uunin kestäviä kahvikuppeja tai kohokasvuokia tms. koska tästä taikinamäärästä tulee muutama enempi kuin muffinssipeltin 12 kpl.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 15 minuuttia. Anna leivosten jäähtyä vähän aikaa ja kumoa ne sitten irti vuoista. Anna jäähtyä.

Kostuta leivokset vahvalla kahvilla (n. 1 rkl / leivos). 

Tee kuorrutus: Vaahdota kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon maitorahka ja omenahillo ja sekoita tasaiseksi. Jaa kuorrutus leivoskakkujen päälle.

Tarjoa mielellään  samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Säilytä jääkaapissa. Leivoskakut voi myös pakastaa ilman kuorrutusta. 

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Korttiaskartelun alkeita - Syntymäpäiväkortti Isälle

Noniin, eikös vain Pingviini ja Mirka saaneet minut lopultakin tähän korttiaskarteluun innostumaan. Kiitos vaan arvon naiset! :) Mutta eipä ole valittamista, kivaa hommaa ja kyllähän vain itsetehty kortti on kivempi antaa kuin kaupan tusinatavara.

Se miksi tätä olen vähän vältellyt on yksinkertaisesti se, että tokihan aloitusvaiheessa (ja varmasti harrastuksen edetessäkin!) pitää tehdä materiaalihankintoja enempi tai vähempi ja yleensä siis enempi ja koska en ole mikään Kroisos, olen ajatellut että nyt on erilaisia harrastuksia haalittu ihan riittävästi. Nyt päädyin kuitenkin hommaa kokeilemaan, koska sain Pingviiniltä viime viikolla lainaan korttikirjan ja lauantaina marssin ensin Tiimariin ja sitten Sinooperiin.

Sunnuntaina sitten valmistin ensimmäiset korttini. Isälläni on tällä viikolla syntymäpäivä ja tässä hänelle tekemäni kortti. Ei mitään kovin monimutkaista, ainakaan tässä vaiheessa.


Pari muutakin korttia on aloitettu, mutta niitä esittelen sitten tuonnempana...

Viikon 14/2011 liikunta

Ihan hyvä viikko oli liikunnan suhteen. Pyöräily on ollut aivan ihanaa nyt, kun aurinkokin paistaa välillä, eikä ole enää tarvinnut pelätä liukastumista.

Tiistain ratsastus oli siis jälleen peruttu, joten kävin pitkästä aikaa BodyVivessä. Oikein mukava tunti oli, nuo tunnit menevät niin nopeasti, kun puolet ajasta on aerobista ja toinen puoli lihaskuntoliikkeitä.

Myös viikonloppu oli aivan huippu, lauantaina kunnon yhdistelmä hikijumppaa, lihaskuntoa ja pilates-joogaa. Zumba-Jamin jälkeen pumpin kyykyt teki kyllä aika tiukkaa. Mutta mikäs sen parempaa kuin tehdä kunnon lihaskuntorääkki, kun alla on todella hyvät lämmittelyt. Pilates-Joogan alkaessa lihakset olivat jo aika väsyneet  ja se ehkä auttoi ensimmäistä kertaa hieman ymmärtämään liikkeiden välillä tapahtuvien lepohetkien idean. Tai sitten se oli vain sitä, ettei olisi muuten koko tuntia jaksanutkaan :D

Sunnuntain kahvakuulatreeni pihalla kruunasi koko viikon. Sää oli aivan ihana, muutama aste plussaa ja aurinko paistoi. Tykkään todella paljon noiden tuntien rakenteesta: ensin lämmittelyä, sitten tekniikka-ja liikeharjoituksia, jonka jälkeen tehdään kuntopiiriä tekniikkaosuuden liikkeillä ja lopuksi vielä venyttelyt. Se kuntopiiri vaan on niin ihanaa (rääkkiä :)

Tässäpä vielä viikko yhteenvetona:

Maanantai: BodyJam 1 tunti
Tiistai: BodyVive 1 tunti
Keskiviikko: Jooga-Pilates 1 tunti
Torstai: Lepopäivä1 (ompelupäivä)
Perjantai: Lepopäivä2 (ei vaan jaksanut, tämä on lähes joka perjantainen ongelma)
Lauantai: Zumba 30 min + BodyJam 30 min + BodyPump 30 min. ja Jooga-Pilates 1 tunti
Sunnuntai: Kahvakuula FRESH 45 min. (ulkona)

Mukavaa alkanutta viikkoa!!

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Vannomatta paras - HullutPäivät

Stockmannin Hullut Päivät on tapahtuma, joka todellakin saa ihmiset hullaantumaan. Vai liekkö hullua lähteä suunnattomaan ihmistungokseen puikkelehtimaan ja tekemään harkitsemattomia heräteostoksia, koska väenpaljoudessa tulee tehtyä hätiköityjä päätöksiä, jotta pääsisi äkkiä alta pois. Joskus on tullut kyseissä tapahtumassa käytyä, mutta en todellakaan kaipaa vellovien ihmismassojen sekaan pyörimään.

Mutta kylläpäs vaan lauantaina oli aivan pakko Stockmannille suunnata ja syynä oli luomukana. Muutakin ostin, mutta vältyin pahemmilta heräteostoilta. Kaupasta pääsin pois peräti kahdessakymmenessä minuutissa, josta jonottamiseen meni onneksi alle puolet ajasta. Alla mukaani lähteneet ostokset...

  • Kaksi pakastettua luomukanaa
  • Paketti Pajuniemen tuoreita luomukaritsan kyljyksiä
  • Kilo luomuruokokidesokeria (oli halvempaa kuin marketissa)
  • Kymmenen pulloa Nature Fresh luomusmoothieita (viittä eri makua)
Luomukaritsaa ostin aivan kokeilun vuoksi. Kanat ovat edelleen pakastimessa, mitähän herkkua niistä saisikaan tehdyksi...  Smoothiet ostin ihan vaan pojalle, koska teineillä kuluu limpparia ja sen tyyppisiä juomia aika määrät ja tuollaiset ovat kuitenkin erittäin paljon parempi vaihtoehto. Kyllä mummon mehutkin tekevät kauppansa, mutta kun kaverit juo limpparia ja energiajuomaa vieressä niin ei se kotimehu sitten kuitenkaan ole ihan sama asia. Eräs lapseton henkilö sanoi, että älä osta mitään limppareita sille pojallesi! No, lapsettoman on helppo tuollaista sanoa. En halua alkaa kaikkien herkkujen kulutusta kieltämään, koska minusta siinä ei ole mitään järkeä. Suhteellisen vähän poika kuitenkin karkkia kuluttaa, pähkinät, marjat,  hedelmät ja omatekoiset herkut kun usein riittävät. Toki joskus ostetaan karkkia tai jäätelöä.


Herkullista sunnuntaipäivää!!

Highlander-käristystä

Eilen päätin tehdä ruuaksi jotain tosi hyvää ja lopputulos todellakin oli sellainen. Otin jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan palan luomu-Hihglanderin sisäpaistia ja seuraavana päivänä sitten vuolin terävällä keittiöveitsellä ohuita lastuja kohmeloisesta paistista. En osaa sanoa mikä ruhon osa tällaiseen käristykseen sopisi parhaiten, mutta hyvää tästä tuli joka tapauksessa. Jatkossakin tulen ostamaan lihani suurempina kimpaleina suoraan tuottajalta, joten olen päättänyt myös alkaa perehtyä paremmin tuohon lihan anatomiaan ja mihin mikäkin liha sopii parhaiten.

Toisaalta olen myös päättänyt alkaa lisätä kasvis-syöntiä elikkä lihaa ei meidän perheessä syödäkään jatkossa enää ihan jokainen päivä. Tämä siksi, että laadukas luomuliha on ymmärrettävästikin kalliimpaa kuin tehotuotettu liha kaupan tiskistä. Pysyy siis ruokalasku edes jotenkin hallinnassa. Kasvissyönti on lisäksi myös ekologista ja eettistä. Tulipas paljon hienoja sanoja tähän postaukseen!

Highlander-käristys (n. 4:lle)

n. 400 g (luomu) Highlanderin sisäpaistia (nauta, hirvi tai poro käyvät yhtä hyvin) 
1 suuri (luomu) sipuli
n. 1-2 rkl voita
1 prk (2 dl) (luomu) ruokakermaa
n. 1 tl (ruusu) suolaa

Tämä ruoka on helpointa tehdä pakastetusta lihasta. Eli ota edellisenä päivänä lihanpala jääkaappiin sulamaan. Seuraavana päivänä vuole vielä kohmeisesta lihasta ohuita lastuja. Pilko sipuli.

Kuumenna (mielellään valurautainen) paistinpannu ja sulata siinä voi. Ruskista sitten lihasuikaleet pannulla (2-3 erässä) ja kuullota myös silputtu sipuli. Laita sitten kaikki lihat pannuun ja lisää ruokakerma sekä suola. Anna hautua n. 10 minuuttia.

Tarjoile perunan (peruna kaikissa muodoissaan käy), puolukkahillon ja vaikkapa porkkanaraasteen kera.

Tämä valmistuu nopeasti, siis samassa ajassa kuin esim. perunat kiehuvat tai paistuvat eli n. puolessa tunnissa. Hyvä arkiruoka siis, mutta sopii makunsa puolesta myös sunnuntai-päivälliseksi. 

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Keväisen vihreä kukkakaali-prasakaalikeitto

Lounaaksi tein tänään kukkakaali-parsakaalikeittoa. Väri oli oikein keväisen hempeänvihreä ja maku miellytti ainakin minua ja poikaani. Helppoa ja nopeaa. Sopii nopeaksi ja kevyeksi arkiruuaksi taikka vaikkapa juhlaruuan alkukeitoksi. Alkuperäinen ohje löytyi jälleen hesarin verkkosivuilta.  Alla oma variaationi reseptistä.

Kukkakaali-parsakaalikeitto (4:lle pääruokana)
  
Keitto:
1 kpl (n. 300 g) (luomu) parsakaali
1 kpl (n. 400 g) (luomu) kukkakaali
5 dl vettä
2 tl (luomu) Herbamare-kasvisliemijauhetta
1/2 tl kuivattua chiliä (tai 1/2-1 tuore chilipalko hienoksi silputtuna, ilman siemeniä)
n. 1/2-1 dl (luomu) parmesan-juustoa raasteena
1 prk (2 dl) (luomu) ruokakermaa
1/2-1 tl (ruusu) suolaa

Koristeluun:
paahdettuja (luomu) auringonkukansiemeniä
parsakaalin ja/tai kukkakaalin kukintoja

Paloittele kaalit suoraan kattilaan (parsakaalista voit käyttää myös kuoritun tyviosan). Mittaa joukkoon vesi ja lisää liemijauhe ja chili. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä eli 5-10 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. 

Lisää keittoon ruokakerma ja juustoraaste ja kuumenna vielä kiehumispisteeseen. Tarkista maku, lisää suolaa oman maun mukaan.

Koristele keitto kuivalla paistinpannulla paahdetuilla auringonkukansiemenillä ja parsakaalin ja/tai kukkakaalin kukinnoilla. Tarjoa tuoreen leivän kera.

Perunarieska (munaton ja maidoton)

Leipä oli aamulla jälleen loppunut, mutta onneksi jääkaapista löytyi perunamuusin tähteet. Perunarieskaa siis! Täältä blogistani löytyy jo yksi perunarieskan ohje, mutta tuohon olisi tarvittu munaa, jotka nekin sattuivat olemaan loppu. Siispä netistä etsimään ohjetta, jossa ei munia tarvita. Sellainen löytyikin HS.fi - Ruokaohjeista, tätä käytin siis suuntaa antavana. Alla oma reseptini.

Jos joskus sattuu jäämään perunamuusia tähteeksi niin ehdottomasti kannattaa tehä rieskoja, nämä ovat todella helppoja ja nopeita tehdä ja mikä parasta, hyviä!

Perunarieskat ( 6 kpl)

3 1/2 - 4 dl valmista perunamuusia (luomuperunoita, maitoa (tai vettä) ja ruususuolaa)
1 dl (luomu) maitoa(tai vettä)
2 rkl sulatettua voita (tai ruokaöljyä)
n. 1/2 tl (ruusu) suolaa
4 dl (luomu) hiivaleiäjauhoja (myös ohra-ja vehnäjauhot käyvät)

Laita kylmä perunamuusi taikinakulhoon. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei pidä vaivata, vaan sekoitella vain sen verran, että seos on tasaista. Taikina on aika pehmeää ja tarttuu käsiin, mutta se ei haittaa.

Jaa taikina kuudeksi keoksi leivinpeltille. Taputtele keot jauhotetuin käsin mataliksi rieskoiksi. Rieskat eivät leivä eivätkä paljon kohoa, joten voivat olla peltillä aivan vieretysten.

 Menossa uuniin...

Pistele rieskat haarukalla ja paista 250 asteisen uunin keskiosassa 5-10 minuuttia eli kunnes pintaan tulee ruskeita laikkuja. Tarjoa lämpiminä.

Maidottomat rieskat saa käyttämällä veteen tehtyä perunamuusia, maidotonta margariinia tai ruokaöljyä voin tilalla sekä nesteenä vettä.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Luomu-Ruokapiirin tilaus nro II

Tänään saatiin toinen ruokapiirin luomu-tilaus, tämä homma alkaa tuntua jo siltä kuin odottaisi karkkipäivää! :)


Tällä kertaa tilaus sisälsi kuvan tuotteet eli porkkanoita, parsakaalia, kukkakaalia, tomaattia, sitruunoita, omenia sekä hassel-, cashew- ja parapähkinöitä, manteleita ja auringonkukansiemeniä. Edellinen tilaukseni sisälsi myös paljon pähkinöitä, mutta ne on jo syöty... pähkinöitä meidän perheessä kuluu aika paljon, kuin myös auringonkukansiemeniä, joita käytetään napostelussa sekä leivonnassa.

Sitruunat menee arvatenkin siman tekoon ja kaaleista kehittelen jotain, en ole vielä ihan varma mitä. Porkkanat ja tomaatit menevät luultavasti ihan napostellessa nekin. Aika pieni tilaus tällä kertaa, mutta seuraava tilaus on juuri ennen pääsiäistä, joten määrätkin ovat luultavasti taas suuremmat ja ehkä tuoreita, ihania yrttejä tulee taas tilattua, koska ne ei ole edes kalliita kaupan hintoihin verrattuna (esim. basilika-, persilja- tai tilli-ruukku maksaa 1€ (nämä kaikki ovat siis luomua).

Mukavaa viikonloppua kaikille!

torstai 7. huhtikuuta 2011

Marinoidut silakkapihvit

Silakka ei ole ollut koskaan suosikkini. Lapsuudenkodissani sitä ei kovin paljoa syöty, kun taas järvikalaa syötiin aika paljonkin, koska isä sitä kalasti. Tämä silakan puuttuminen ruokavaliosta johtui varmaan osaksi siitä, että ollaan kotoisin Itä-Suomesta, missä silakka ei ole perinteisestikään kuulunut perusruokavalioon. Eri juttu ehkä täällä Oulussa...

Jokin aika sitten söin eräässä lounasravintolassa etikkaliemessä uiskentelevia silakkapihvejä ja voi miten ne olivatkaan hyviä! Silloin päätin että kokeilen kyllä itsekin valmistaa jotain samantyyppistä. Niinpä eilen ostin kaupasta silakkafileitä ja eikun tuumasta toimeen. Ei nämä ihan samanlaisia olleet kuin siellä ravintolassa, mutta hyviä siltikin! Näitä teen kyllä toistekin. Valmistus sinällään oli nopea homma, jos ei lasketa marinointiaikaa mukaan. Alkuperäinen ohje täältä.

Marinoidut silakkapihvit (4-6 annosta)

Silakkapihvit:
n. 600 g silakkafileitä
1/2 dl (luomu) ruisjauhoja
1/2 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 tl (ruusu) suolaa
1/4 tl valkopippuria rouhittuna
6 rkl tuoretta (luomu) tilliä (tai n. 3 tl kuivattua)

Etikkaliemi:
3 dl vettä
3/4 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
1 tl maustepippuria (rouhittuna)

Lisäksi:
1 (luomu) sipuli (viipaleina)
tuoretta tai kuivattua tilliä

Valmista ensin silakkapihvit: Sekoita lautasella jauhot, suola ja pippuri. Kasta fileiden nahkapuoli jauhoihin ja aseta fileet leivinpeltille odottamaan.

Lisää puolelle fileistä silputtua tilliä ja nosta sitten toinen file päälle (nahkapuoli ylöspäin).

Kypsennä pihvejä uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Pihvien paistuessa valmista liemi: Mittaa kaikki etikkaliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä jonkin aikaa.

Nostele kypsät silakkapihvit, sipulirenkaat ja tilli kerroksittain kulhoon ja kaada vähän jäähtynyt liemi päälle. Jäähdytä ja laita jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään. Silakoiden päälle kannattaa laittaa esim. lautanen ja paino, jotta fileet pysyvät liemen peitossa.

Tarjoa perunamuusin kanssa tai vaikkapa saaristolais- tai ruisleivän päällä.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Enneagrammi - Ysi

Heli oli tehnyt tällaisen persoonallisuustestin ja sama testi ollaan tehty myös yrittäjyys-kurssilla, koska on tärkeä tiedostaa millainen ihminen itse on. "Oikeat" persoonallisuustestit ovat pitkiä ja aika monimutkaisia, mutta tämä on pikatesti, joka kyllä sinällään on suuntaa antava. Kokeilkaa, tähän ei montaa minuuttia mene. Testi kannattaa tehdä myös kaksi kertaa, koska useassa ihmisessä on vahvempi ja heikompi persoonallisuus. Itsekin tein testin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla sain tulokseksi ysin ja toisella kerralla... ysin. Olen siis Sopeutuva Rauhanrakentaja.

Sopeutuva Rauhanrakentaja

sopuisa * hyväksyvä * rauhallinen * kärsivällinen * ymmärtäväinen * tasapainoinen* diplomaattinen * avoin * tyyni * ystävällinen * sovinnollinen * leppoisa * mukautuva * hyväntahtoinen * vaatimaton * lempeä * kiltti * syrjäänvetäytyvä * itsensä unohtava * omasta rauhastaan nauttiva * 

Parhaimmillaan: hyväksyvä, lempeä ja diplomaattinen 
Huonoimmillaan: saamaton, poissaoleva ja itsepäinen

9-tyyppiä motivoi rauhallinen ilmapiiri ja sopuisa yhteistyö 
"Nautin rauhallisesta ja harmonisesta ilmapiiristä ja sopuisasta yhteistyöstä toisten kanssa. Minun on helppo ymmärtää erilaisia näkökulmia. Toisten ihmisten mielipiteiden huomioon ottaminen on minulle luonnollista ja tärkeää." 

Maailma olisi varmasti parempi, rauhallisempi ja tasapainoisempi paikka, jos useammat ihmiset jakaisivat Ysien hyvät ominaisuudet. Ysit ovat tyyniä, hyväksyviä ja tasapainoisia eikä heillä ole suurta tarvetta korostaa eriäviä mielipiteitään. Ysit ovat mukautuvia ja muut kauniisti huomioon ottavia ihmisiä. Ysit ymmärtävät erilaisia mielipiteitä erityisen hyvin ja ovat luonnostaan hyviä kuuntelijoita ja miellyttäviä seuraihmisiä. Ysien seurassa on yleensä rento tunnelma, sillä he ovat aidosti myönteisiä ja hyväksyviä.

Ysille on tärkeää säilyttää oma rauha ja henkinen tasapaino. Hän vetäytyy mielellään omaan sisäiseen maailmaansa ja nauttii yksinolosta ja omista mukavista rutiineistaan. Ysi pyrkii välttämään ristiriitoja ja konflikteja. Hän sopeutuu mieluummin muiden toiveisiin kuin korostaa omia eriäviä mielipiteitään. Ysi pyrkii säilyttämään hyvät ja ystävälliset välit läheisiinsä ja saattaa rauhan säilyttämisen nimissä välillä sopeutua liikaakin muiden tahtoon. Ysin on vaikea sanoa "ei" ja hän myöntyy muiden toiveisiin ollakseen mieliksi ja välttääkseen erimielisyyksiä. Ysille on usein helpompi olla taustalla ja välttää ristiriitoja kuin sanoa oma mielipiteensä ja ottaa aktiivisesti osaa neuvotteluihin tai väittelyihin.

Ysi haluaa ennen kaikkea sopua ja harmoniaa elämäänsä eikä innostu muutoksista, jotka saattavat järkyttää tätä tasapainoa. Joskus Ysin on vaikea tehdä päätöksiä tai valita useamman vaihtoehdon väliltä. Hän ei osaa aina tunnistaa, mitä itse haluaisi, vaikka ymmärtää hyvin muiden ihmisten toiveita. Ysi ei näytä helposti suuttumustaan tai ärtymystään. Hän saattaas silti olla itsepäinen ja hiljaisen vastustava ollessaan eri mieltä, haluamatta kuitenkaan sanoa omaa mielipidettään ääneen. Joskus Ysin haluttomuus käsitellä ristiriitatilanteita saattaa aiheuttaa ongelmia ja Ysi joutuu kohtaamaa välttelemänsä asiat tavalla tai toisella. Jopa isompina kuin ne alunperin olivat.

Parhaimmillaan Ysi on rauhallinen, tasapainoinen ja tyyni. Hän on tyytyväinen ja läsnä omassa elämässään itselleen ja toisille ihmisille. Ysi osaa olla miellyttävän eloisa, aktiivinen ja tasapainoisen aikaansaava. Hän on hyväksyvä, epäitsekäs, emotionaalisesti vakaa ja seesteinen. Ysi luottaa itseensä ja osaa myös tuoda omat toiveensa esille ja sanoa reippaasti oman mielipiteensä. Parhaimmillaan Ysi on myönteinen, kärsivällinen, vaatimaton, ystävällinen ja aidosti hyväksyvä. Ysillä on rauhoittava vaikutus ympäristöönsä. Hän tuo ihmiset yhteen, sovittelee ja luo todellista kestävää rauhaa ja harmoniaa. Yleensä Yseillä on laaja ystävien ja tuttavien verkosto ja he nauttivat sosiaalisesta elämästä ja toisten ihmisten seurasta suuresti.  

 *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  

Tämä kyllä osui aika hyvin kohdilleen.. minut tuntevat saavat kertoa omat mielipiteensä vapaasti :) 
Kaikki muutkin saavat kertoa omat tuloksensa ja myös sen löysittekö tuloksista oman itsenne? Kaikki muutkin kommentit ovat tervetulleita, niinkuin aina.

Viikon 13/2011 liikunta

Viime viikko taisi olla pohjanoteeraus liikunnan suhteen. Pyöräilyä tuli toki hyötyliikunnan merkeissä, niinkuin yleensäkin, joka tarkoittaa minulla keskimäärin 10-20 km pyöräilyä joka päivä. Tiistaina olin reissaamassa Nivalan luomuverkostopäivillä, joten sinä päivänä tuli vain istumista, sekä auditoriossa että autossa. Keskiviikkona oli takki niin tyhjä koulupäivän ja tuon edellispäivän reissun jälkeen, että ei jaksanut lähteä liikenteeseen. Torstai on vielä parin viikon ajan ompelukurssi-ilta, silloin saa aivot ja sormet jumppaa ja mieli levätä kälättävän naisporukan seurassa :D Positiivisessa mielessä siis.

Loppuviikolla jumppaan lähtemistä jarrutti se, että pyörä meni huoltoon. Miten voikaan olla avuton, kun normaali kulkupeli ei olekaan käytössä! Kävellen ei tahdo päästä eteenpäin, kun on pyörällä tottunut viuhahtamaan paikasta toiseen. Onneksi sain jo pyöräni takaisin ja normaali liikkuminen on taas taattu.

Tänään olisi ollut ratsastusta, mutta tunti oli jälleen harmillisesti peruttu. Meillä on niin pieni ryhmä (4 henkeä), että jos kaksi on syystä tai toisesta poissa niin tuntia ei sitten pidetä. Kunpa ryhmäämme löytyisi pari uutta aktiivista ratsastajaa! Luulen tosin että meidän ryhmämme yhdistetään jonkin toisen ryhmän kanssa.

Tässäpä vielä viimeviikon yhteenveto:

Maanantai: BodyJam 1 tunti
Lauantai: BodyStep 45 min.
Sunnuntai: Kahvakuula FRESH 45 min. (ulkona)

Toivottavasti tällaisia viikkoja ei tule kovin usein. Jaa miksikö? No siksi, että minulla alkaa selkä vaivaamaan aika äkkiä, jos liikkumiset vähenee. Lisäksi tulee kolotuksia sinne sun tänne. Ei kiva. Parempi siis pysyä liikkeellä ja mielikin on paljon virkeämpi! :)

Loppukevennykseksi Nivalan reissusta otettu kuva: Pilvi Pohjanmaan yllä.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Haaste

Olinpa saanut hauskan haasteen Tirriliisalta. Tässä haasteessa piti etsiä neljännesta valokuva-albumista neljäs kuva ja kertoa siitä. Tämän jälkeen haaste laitetaan eteenpäin neljään muuhun blogiin.

Kuva on viidentoista vuoden takaa. Olimme retkellä paikallisen metsästys-seuran kämpällä ja mökkiin piti kantaa vedet lammesta ja puut liiteristä pitkospuita pitkin. Poikani tietenkin halusi osallistua molempiin puuhiin ja tässä on siis menossa halkojen haku sieltä liiteristä. Aurinkoinen ja kaunis kevätpäivä oli kyseessä, kuten kuvasta ehkä huomaa. Tuo eräkämppä sijaitsee Pohjois-Karjalassa vaara-maisemissa.

Kylläpäs poikani onkin tuossa pikkuinen pallero. Aika on kulunut niin valtavan nopeasti, ettei sitä aina tahdo oikein käsittää.

Eteenpäin tämä haaste lähtee seuraaville blogeille:

Huopalintu
Koskaan ei ole liian myöhäistä
Pingviinin piilopaikka
Tassutarha

lauantai 2. huhtikuuta 2011

MaMa-haaste nro 6 - Tuunaus


Vaikka sanana tuunaus kuulostaa ihan kamalalta, niin ajatuksena se on ihan huippu juttu. Ideoita ei tosin pursuile minun pääkopastani ja siksi omat tuunailut on olleet aika vähissä. Mutta nyt tämän haasteen myötä päätin innostua ja hetken vaatekaappia katseltua silmiini osui vanha fleece-aamutakki, jonka olen entiseltä työpaikalta joskus saanut. Lisäksi löytyi kaunis silkkihuivi, joka pääsi myös tähän projektiin mukaan.

Olen todellakin aamutakki-ihminen. Jos ei ole menoa minnekään niin saatan viikonloppuna vetelehtiä puoli päivää aamutakissa. Se on minulle oikea kotivaate. Silkkihuivi-ihminen en taas ole ollenkaan. En vaan osaa asuste-huiveja pitää.

Tämä oli elämäni ensimmäinen aplikaatio-työ. Aikamoinen urakka, johon en kyllä olisi ryhtynyt, jos olisin etukäteen tiennyt millainen työmäärä tässä olikaan! Mutat lopputulokseen olen kohtalaisen tyytyväinen, vaikka monta asiaa olisi voinut tehdä paremmin (ja varmaan helpomminkin).


 Silppusin silkkihuivin ja ompelin aamutakkiin uuden kauluksen. Hihoja lyhensin, koska aamutakki päällä on kiva touhuta kaikenlaista ja pitkät hihat joutuu aina käärimään. Lisäksi ompelin selkään koristeen. Teinpä vielä muutamat jojot, vyön päihin sekä yhdellä suuremmalla piilotin aamutakista tylsän logon.



Itsetehtyä pestoa

Olin saanut ostettua luomu-basilikaa ja -pinjansiemeniä ja pakastimessa oli vielä raastettua luomu-parmesaania. Suunnitelmat oli selvät, ajattelin että kokeilen lopultakin itsetehtyä pestoa. Oikeaoppisesti tämä pitäisi tehdä kunnon kivimortellissa, mutta minulla ei valitettavasti sellaista ole, joten sauvasekoittimella tämän surautin muutamassa minuutissa. Enkä kyllä kaupan pestopurkkiin enää koske, tämä oli vaan sen verran hyvää! Ohjeita netistä löytyy vaikka kuinka, itse käytin ohjetta, joka löytyy täältä.

Pesto 
(suunnilleen saman verran kuin kaupassa myytävissä purnukoissa)

2 ruukkua tuoretta (luomu) basilikaa
25 g (luomu) pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä (tai n. 1 tl kuivattua valkosipulijauhetta)
1/2-1 tl suolaa
50 g (luomu) parmesaania raasteena
1-1 1/2 dl (luomu) ekstra-neitsyt-oliiviöljyä

Paahda pinjanisemeniä hetki kuumalla, kuivalla paistinpannulla niin että ne saavat hennosti väriä. Varo paistamasta liikaa, siemenet palavat todella nopeasti.

Laita kaikki peston ainekset korkeaan astiaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.

Laita pestokastike kannelliseen astiaan ja valuta pinnalle ohut kerros oliiviöljyä säilyvyyden parantamiseksi. Säilyy jääkaapissa n. viikon verran.

Tarjoa esimerkiksi pastan tai salaatin kastikkeena, leivän päällä tai muuten ruuanlaitossa tai leivonnassa. Pesto on todella monikäyttöinen kastike.