tiistai 31. toukokuuta 2011

Päivityksiä peltotilkulta


Kävin peltotilkullani tekemässä tilannekatsausta ja mitä ihmettä siellä näkyikään?!? No, niitä rikkaruohoja alkaa tietenkin sateiden ansiosta vähitellen pukata pintaan, mutta viikko sitten kylvämäni porkkanat pilkistivät jo mullasta! Myös sipulit ovat alkaneet vähän kasvattaa vartta.


Viime viikolla pellolla rikkaruohon juurakoita kuokkiessa löysin juurakon, joka ei vaikuttanut rikkaruoholta. Istutin sen yhden penkin päähän ja kappas vain, ruohosipuliahan siitä alkoi kasvaa.


Odotan innolla muidenkin pikkuruisten taimien ilmestymistä.

Onnittelukortti pojan kummipojalle

Askartelinpa (taas viime tipassa!) poikani kummipojalle eli sisareni nuorimmaiselle syntymäpäiväkortin. En kyllä ole yhtään tyytyväinen lopputulokseen.. minulla on huono tapa tehdä kortti siten, että aloitan vaan lätkimään pohjalle sitä sun tätä ja suunnittelen jatkoa siinä samalla kun teen. Toteutus on sitten vähän sinne päin, kun ei ole kunnon suunnitelmaa ennen aloitusta.


Valokuvakin tyylikkäästi tärähti...

Toivottavasti päivänsankari kuitenkin keskittyy noihin perhosiin ja blingBling-osastoon ja unohtaa ontuvan taiteellisen puolen :) Tai taiteellinenhan tuo kortti todellakin on :D

Lahja ja kortti päätyvät huomenna postiin eli olen taas tapani mukaan myöhässä näiden lähettelyjen suhteen!

maanantai 30. toukokuuta 2011

Voileipäkakku - Green Carrot



Tässäpä lisää lupailemistani postauksita pojan synttäritarjoiluista. Tein Kotilieden uuden leivontakirjan ohjeella voileipäkakkua nimeltä Green Carrot. Mietin kuinkahan tämmöinen tosi terveellisen näköinen kakku tekee nuorison keskuudessa kauppansa, mutta hyvinhän tuo näytti maistuvan. Tämä oli nopeampi tehdä kuin perinteinen voileipäkakku ja ihan hauskan näköinenkin.

Leipäkakku kannattaa tehdä koristelua vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät tasaantua. Seuraavalla kerralla muuttaisin ohjetta siten, että kostuttaisin leipälevyjä hieman kasvisliemellä ennen täyttöä.  Muuten tämä oli kyllä oikein hyvää.

 Green Carrot (20-25 viipaletta)

Leipä:
5 dl (luomu) maitoa
50 g hiivaa
2 tl (ruusu) suolaa
2 rkl (luomu) hunajaa (tai siirappia)
5 dl (luomu) porkkanaraastetta
3 dl (luomu) kaurahiutaleita
10 dl (luomu) vehnäjauhoja
½ dl (luomu) voita

Täyte1:
2 purkkia valkosipulituorejuustoa (2 x 200 g)
2 dl (luomu) kermaviiliä
persiljaa, tilliä ja yrttimausteita (itse laitoin vain persiljaa ja tilliä)

Täyte2:
 2 prk tonnikalaa
½ (luomu) purjoa
2 dl (luomu) kermaviiliä

Koristeluun:
(luomu) porkkanaraastetta ja persiljasilppua

Tee ensin leipä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää suola, hunaja, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet. Lisäile suurin osa jauhoista ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loput jauhot alustuksen aikana. Lisää pehmeä voi alustuksen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota n. 20 minuuttia.

Kauli taikina lievinpaperin päällä pellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.

Tee leipälevyn kyspyessä täytteet. Sekoita kermaviili ja valkosipulituorejuusto ja maun mukaan hienonnettua persiljaa ja tilliä (ja yrttimausteita).  

Puolita purjo pitkittäin ja huuhdo hyvin. Kuivaa. Hienonna purjo oikein hienoksi ja sekoita se tonnikalan ja kermaviilin kanssa.

Halkaise jäähtynyt leipä kahdeksi pellin kokoiseksi levyksi. Levitä tonnikalatäyte toiselle leipälevylle ja n. puolet valkosipulituorejuustotäytteestä toiselle levylle. 


Nosta leipälevyt päällekkäin.

Kiedo leipälevyt sitten kääretortun tapaan rullalle (pitkältä sivulta). Tässä vaiheessa leipärulla kannattaa kietoa leivinpaperiin tiukaksi rullaksi ja jättää jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Toki rullan voi koristella heti.


Koristele leipärulla levittämällä rullan pinnalle loput eli n. puolet valkosipulijuustotäytteestä.  Koristele rullan pinta raidalliseksi hienonnetulla porkkanaraasteella ja persiljalla.

Säilytä rulla jääkaapissa.

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Viikkojen 20 ja 21/2011 liikunta


Viime viikko oli liikunnan suhteen vähän huono, koska oltiin puolet viikosta reissussa. Mutta ei se mitään, reissu oli kyllä mukava, kivaa vaihtelua normaaliin arkeen.

Tällä viikolla on liikuntaakin sitten tullut monessa muodossa. Sekä jumpissa, pellolla kuokkiessa ja kitkiessä että pyöräillessä sinne sun tänne. Parhaana päivänä pellolla on mennyt viisi tuntia ja torstai-aamun HotYogan venytykset tulivat kyllä todellakin tarpeeseen! Sen verran jumissa on kropan takaosat olleet kykkimisen ja kuokkimisen ansiosta.

Keskiviikon ratsastustunti oli aivan ihana. Sain ratsuksi Pihlan ja vaikka se satuloitaessa Pihla onkin aika kiukkuinen heppa, koittaa purra ja vähän kuoputtaa kaviolla maata, mutta ratsuna se on aivan ihana. Treenattiin taas kevennettyä istuntaa suuri osa tuntia ja lopputunnista saatiin tehdä myös laukannostoja. Opettaja sanoi että ensi viikolla tehdään sitten laukkaharjoituksia enempi, koska kouluratsastusta on nyt ollut monta kertaa.

Nyt on taas vaihtumassa LesMills-jumppien ohjelmat ja lauantaina pääsinkin jo tekemään uuden BodyStepin. Huh että olikin aika rankka ohjelma, mutta ihana. Lauantaina olin lupautunut naapurin rouvan kanssa vielä FolkJamiin ja illalla kyllä tiesi jumpanneensa. Samaisen naapurin rouvan sain houkuteltua mukaan myös sunnutain kahvakuula-treeniin. Tykkään kyllä todella paljon noista ulkona pidettävistä kahvakuula-tunneista. Onneksi ne jatkuvat myös kesäkuussa!

Tässäpä vielä parin viikon yhteenvedot.

Viikko 20:

Maanantai: BodyJam 1 tunti
Tiistai: Jooga-Pilates 1 tunti
Keskiviikko: Aamupäivällä Zumba 45 min ja  iltapäivällä Ratsastus 1 tunti (+ pyöräilyä 2 x 20 km tallille mennen ja tullen)

Viikko 21:

Maanantai: BodyJam 1 tunti
Tiistai: Jooga-Pilates 1 tunti
Keskiviikko: Ratsastus 1 tunti (+ pyöräilyä 2 x 15 km ratsastamaan ja takasin)
Torstai: HotYoga 1 tunti
Perjantai: Zumba 30 min + BodyMove 30 min.
Lauantai: Keskipäivällä BodyStep 1 tunti ja iltapäivällä FolkJam 45 min.
Sunnutai: Kahvakuula FRESH 45 min (ulkona)

Reipasta alkavaa viikkoa kaikille!

Alkukesän satoa

Pellolla on tullut kuokittua ja kylvettyä tällä viikolla jokainen päivä monta tuntia. Tänään sain vihdoin loputkin juolavehnän kitkennät suoritettua ja kylvettyä suurimman osan siemenistä. Pottua, porkkanaa, sipulia, vihersipulia, punajuurta, keltajuurikasta, kehäkukkia, kyssäkaalia ja mangoldia. Herneet ja salaatit odottaa enää kylvämistään, sen teen huomenna. Lisäksi minulla on yrttien, paprikan ja kesäkurpitsan taimia, jotka vien pellolle ensi viikon aikana.

Eilen keräsin jo satoa: kolme suurta raparperinvartta omasta raparperista (no, ne varret olivat jo siinä valmiina, kun sain juurakon) ja palstojen reunamilta keräilin nuoria nokkosia, jotka huuhdoin ja kuivatin paperin päällä. Muutaman nokkosenlehden paistoin auringonkukkaöljyssä. Nämä kävisi vaikka johonkin ruokaan koristeeksi :) Myös naposteluun, mutta aika rasvaista evästä tämä on ihan enemmälti syötäväksi. Tähän sain idean, kun kävin tiistaina Marttalassa tiistaikeitaalla, jossa aiheena oli villiyrttien ja muiden luonnontuotteiden käyttö. 

Nokkonen
Tuntomerkit:
Tuntomerkit: Korkeus 50–100 cm. Monivuotinen ruoho. Kaksikotinen ja poltinkarvainen. Lehdet vastakkaiset, sahalaitaiset ja pitkäsuippuiset. Kukat pienet ja vihertävät. Hedekukinto on pysty ja emikukinto nuokkuva.

Näköislajit:
Lapin joenvarsilehtojen poltinkarvatonta pohjannokkosta (U. dioica ssp. sondenii) ei saa kerätä.

Kasvupaikat:

Nokkonen on pioneerikasvi, joka helposti leviää esim. raunioille ja ojanvarsille. Nykyisin sitä myös viljellään. Se on monivuotinen ruohokasvi, joka viihtyy asutuilla alueilla yleisesti koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Sato:

Nokkosen versoja ja nuoria lehtiä kerätään keväällä ennen kukintaa. Myöhemmin kesällä nokkonen saadaan kasvattamaan uusia versoja kasvustoa niittämällä. Nuoret versot leikataan 10–15 cm:n mittaisina. Suojakäsineet ovat nokkosta käsiteltäessä tarpeen, sillä sen lehdissä ja varressa on poltinkarvoja. Nokkosen keruuta ei suositella kompostien ja karjasuojien läheisyydestä tai typellä lannoitetuilta alueilta, joissa nokkoseen saattaa helposti kertyä liikaa ihmiselle haitallista nitraattia.

Ravintoarvo:

Nokkonen on ravintoaineiden tehopakkaus. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää runsaasti mm. proteiinia ja ravintokuitua. Nokkosessa on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Etenkin kalsiumia on runsaasti, joten nokkonen sopii kalsiumlähteeksi myös kasvisruokavalioon. Nokkonen sisältää merkittäviä määriä myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus.

Käyttö:
Nokkosta käytetään ruokiin pinaatin tavoin ja myös yrttijuomissa. Nokkosen käyttökohteita ovat mm. vihannespaistokset, kasvislisukkeet, kastikkeet, muhennokset, keitot, piiraat, ohukaiset, pannukakut, leivät ja sämpylät.  Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Syksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä. Ne sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Niitä voi ripotella mm. aamiaispuuron tai myslin päälle.
Nokkosen versoja voidaan pakastaa ryöpättyinä tai kuivata sellaisenaan myöhempää käyttöä varten. Ryöppäys ja kuivaus poistavat poltinkarvojen pistävyyden. Ryöppäys alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään myös osa ravinteista keitinveteen.
Ryöppäyksessä nokkosen versot kastetaan kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen, jolloin kasvi muuttuu kauttaaltaan tummanvihreäksi. Versot huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuivaksi. Ryöpätyt nokkoset pyöritetään rullaksi, joka leikataan pieniksi paloiksi. Nokkospalat ovat irtonaisia ja helposti käytettävissä myös pakasteina, kun ne pakataan riittävän ohueksi kerrokseksi. (Lähde: Arktiset Aromit)

perjantai 27. toukokuuta 2011

Lemon Curd

Lupasin postailla ohjeita poikani viimeviikkoisen synttärin tarjoiluista. Ensimmäisenä lemon curd eli suomalaisittain sitruunatahna. Alkuperäinen ja kuvitettu ohje löytyy Kinuskikissalta (ja kiitos hyvästä vinkistä Pingviinille). Tätä teen kyllä jatkossa useamminkin, aivan ihanan sitruunainen täyte kakulle, kääretortulle tai vaikkapa pikkuleipien täytteeksi tai aamupalalle paahdetun leivän päälle.

Omasta tahnastani tuli sitruuna-limetahnaa, koska minulla oli vain yksi sitruuna ja käytin lisäksi limen. Eli tätä voi tehdä mainiosti molemmista! Kannattaa ehdottomasti  käyttää luomu-sitruksia, koska tavanomaisesti viljeltyjen sitruksien kuorissa on kemikaalijäämiä.

Lemon curd (2-3 dl)

2 (luomu) sitruunan/limen kuori (n. 3 rkl)
1 dl (luomu) sitruuna/lime -mehua
3 (luomu) kananmunan keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl (luomu) sokeria
50 g (luomu) voita

Raasta sitruunoista/limestä kuori (vain keltainen/vihreä osa, vältä kuoren alla olevan valkoisen osan raastamista) ja purista 1 desilitra mehua. Luultavasti tarvitset enemmän kuin nuo kaksi sitrusta, että saat riittävästi mehua. Itse sain sitruunasta ja limestä n. 2/3 dl mehua ja lisäksi laitoin purkki-sitruunamehua (luomuna tietysti).

Laita kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit kattilaan ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. Alenna sitten lämpötilaa ja jatka seoksen sekoittelua ja keittelyä n. 5 minuuttia, kunnese seos vähäsen sakenee. Nosta sitten kattila kylmään veteen (tiskialtaaseen) ja jatka vispilällä vatkaamista jonkin aikaa, kunnes seos jäähtyy ja muuttuu vaahtomaiseksi tai paksuksi. Lisää joukkoon voi pieninä kuutioina ja vatkaa, kunnes seos on tasainen.

Laita valmis tahna purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Tahnan pitäisi säilyä n. pari viikkoa.

Palstaviljelyä

 Kuvan alareunssa näkyy pätkät porkkana- ja kehäkukkapenkeistäni :)

Tällä viikolla olen viettänyt joka päivä monta tuntia pellolla. Viikonloppuna oli Oulussa viljelypalstojen jakopäivä ja ihana ystävättäreni kävi lunastamassa minullekin palstan, koska itse olin reissussa. Maanantaina alkoi kuokkiminen ja homma jatkuu edelleen... vielä vähän matkaa juolavehnän juurien kaivelua ja sitten pääsen kylvämään loputkin siemenet peltoon.

Vaikka kesällä onkin ihana nauttia auringosta ja lämmöstä, ja niitä tosiaan toivonkin, mutta toivon myös välillä kunnon sateita, ettei tarvitsisi kesällä hirveästi vettä pellolle kantaa. Pellon reunassa on kaivo ja lähellä myös joki, molempiin tulee matkaa noin sata metriä. Tuossa ylemmässä kuvassa puun juurella näkyy jonkun viljelijän vedenkuljetusvaunut :) Niitä on useammallakin ja lisäksi suuria tynnyreitä, joilla vettä kärrätään isoja määriä kerralla. Viime kesä oli kuulemma ollut aika hankala tuon kastelun suhteen, koska oli kuivaa. Eräskin pappa kertoi, että kädet venyivät ainakin metrin pituutta, kun piti vesisankoja kantaa.

Juolavehnän juuria on tullut jo aika monta sankollista kaiveltua. Onneksi homma on jo voiton puolella.

Pellolla aika kuluu aivan huomaamatta ja pidempään palstan omistaneet tuntevat toisensa. Kaikki tervehtivät ja käyvät juttelemassakin.

Nyt pitää taas lähteä sinne pellolle istuttamaan raparperin taimi, jonka sain eräältä ruokapiiriläiseltä eilen. Toki kuokin niitä juolavehnän juuria myös, tavoitteena olisi saada pelto tämän viikon aikana siivottua ja suurin osa kylvöistä tehtyä.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Porkkanaleipä


Teinpä aika ihanaa leipää tänään. Leipä onnistui yli odotusten, kohosi kauniin pulleaksi ja leivästä tuli ihanan pehmeää ja se maistui oikein hyvältä iltapalalla.

 Porkkanaleipä (1 suuri leipä)

5,5 dl (luomu) maitoa
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl (ruusu) suolaa
3 (luomu) porkkanaa raastettuna (n. 3 dl raastetta)
2 rkl (luomu) auringonkukkaöljyä
1 dl (luomu) speltrouhetta
1 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
3-4 dl (luomu) hiivaleipäjauhoja
n. 10-12 dl (luomu) vehnäjauhoja

Taikinan valmistus yleiskoneella: Mittaa speltrouhe, auringonkukansiemenet, hiivaleipäjauho, kuivahiiva, suola, porkkanaraaste ja lähes kaikki  vehnäjauhot taikinakulhoon. Käynnistä kone ja lisää kädenlämpöinen maito muutamassa erässä kulhoon. Lisää tämän jälkeen öljy ja anna koneen alustaa taikinaa n. 5 minuuttia kohtalaisella nopeudella. Lisäile vielä loput jauhot alustuksen aikana, että saat kimmoisan, mutta siltikin vielä pehmeän taikinan.

Anna taikinan kohota n. puoli tuntia. Leivo kohonneesta taikinasta pitkulainen leipä ja laita se leivinpeltille kohoamaan n. puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viillä leivän pintaan muutama viilto ja paista sitten uunin toiseksialimmalla tasolla n. 30-40 minuuttia.

Soodaleipä

Reissun jälkeisenä aamuna piti saada aamupalapöytään leipää nopeasti, joten eikun soodaleivän tekoon. Tämä leipä on tosi helppo ja nopea tehdä, joten kannattaa kiireettömänä viikonloppu-aamuna kokeilla ja nauttia uunituoreesta leivästä aamukahvin tai teen kanssa.

Soodaleipä (1 leipä)

1/2 dl (luomu) vehnäleseitä (muutkin leseet käy)
n. 5 dl (luomu) vehnä- tai sämpyläjauhoja (itse laitoin myös hiivaleipäjauhoja)
1 tl (ruusu) suolaa
1 tl soodaa
3 1/2 dl (luomu) jugurttia (hieman vedellä laimennettu) tai piimää
  


Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.

Kaada vehnäleseet, n. 5 dl jauhoista, suola ja sooda kulhoon ja sekoita. Lisää neste ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taikinaa ei saa vaivata, ettei leivästä tule sitkeää. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on liian löysää. Taikina on kuitenkin aika tarttuvaista, sitä ei kannata pelästyä.

Kumoa taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele pinnalle jauhoja. Muotoile pyöreäksi leiväksi jauhoja apuna käyttäen.                                                                

Paista leipä heti 200 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla 30-40 minuuttia. Leipä on kypsä kun pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.                                                                                    
Tarjoa leipä lämpimänä ja syö mielellään samana päivänä.                                                                    
 
                                          
                                                                      







maanantai 23. toukokuuta 2011

Viro ja Türin kukkamarkkinat


Viime yönä palasin äitini kanssa Viron matkalta. Torstaina menimme Tallinaan  jonne majoituimme ja perjantaina vierailimme Karnaluksissa, joka on käsityöihmisten taivas. Valitettavasti vaan tänne oli varattu vierailuaikaa todella vähän, enkä ehtinyt katsoa oikein mitään. Täällä kannattaa kaikkien käsityö-ihmisten ehdottomasti vierailla, jos on Tallinassa käymässä. Paikka on aika hankala löytää, sisäänkäynti kauppaan on sisäpihalla ja kaupan olemassaolon ilmaisee vain paperilappu yhden oven ikkunassa.


Sitten oli vähän aikaa varattu kiertelyyn Keskustorilla. Tuolla torilla ei ollutkaan mitkään turistihinnat, vaan hinnat olivat edullisia ja paikallisia ihmisiä oli liikkeellä enemmän kuin turisteja. Tavaraa on vaatteista, kengistä ja laukuista vihanneksiin, kukkiin ja ruokaan. Melkein kaikkea löytyi.


Tämä tori sijaitsee tuon Karnaluksin lähellä, joten helppo oli vierailla molemmissa paikoissa samalla kertaa.


 Iltapäivällä pääsimme sitten reissun pääasiaan eli puutarha- ja taimistokiertelyihin. Äitini kanssa kierreltiin kasvitieteellisessä puutarhassa, mutta osa porukoista jätti tämän väliin ja menivät ostelemaan puita ja taimia viereiseltä taimistolta. 



 Tämän jälkeen kävimme edullisella päivällisellä Jussi Öllebubassa ja sitten vielä kävimme yhdellä taimitarhalla ostoksilla. Itse tyydyin vain ottamaan kuvia.


Lauantai-aamulla suunnistimme retken pääkohteeseen Türin kukkamarikkinoille.


Itse en pihan puuttumisen vuoksi niin kamalasti kukkia tai kasveja ostellut, mutta äitini kylläkin... puhumattakaan muista puutarha-intoilijoista. Aika määrä kasveja bussiin mahtuikin.



Olihan markkinoilla toki vaikka mitä muuta nähtävää, ostettavaa ja koettavaa. Markkinoilla menikin koko päivä ja iltapäivän kääntyessä iltaan menimme vielä Eiveren kartanoon syömään.



Illan päätteeksi ajelimme takaisin Tallinaan majapaikkaamme. Sunnuntaina ennen kotiinlähtöä ehdimme vielä yhdelle taimistolle ostoksille ja sitten pika-ostelut satamassa ja matka kotiin saattoi alkaa. Aika pitkät matkat istuimme bussissa, mutta onneksi pidimme paljon taukoja matkan aikana.

Mukava oli nähdä ja kokea uusia asioita ja paikkoja, mutta vielä mukavampi oli palata kotiin.

tiistai 17. toukokuuta 2011

Pojan synttärit

 Näin kaunis sää tuli lopulta, vaikka aamulla ja päivällä olikin koleaa ja harmaata ja välillä satoi vettäkin.


Poikani täytti tänään 17v. ja hän kutsui kavereita grillaamaan. Leivottiin eilen illalla yhdessä sieni-feta-piirakkaa ja laitettiin porsaanfilepihvejä sekä broilerivartaita marinadiin. Tehtiin yhdessä myös "voileipäkakun" pohja ja minä sitten täyttelin kakun. Tällä kertaa olikin vähän erikoisempi kakku, ei niin kovin suuritöinen, mutta hyvää oli.



 
Lisäksi tein lakritsi- ja lemon curd-täytteisen synttärikakun sekä valmistelin grillausta vaille valmiiksi (luomu)valko-sinihomejuusto-täytteisiä pekonisieniä. Lisäksi ostin vielä pari pakettia Pajuniemen luomu-grillimakkaroita.


Tarkempia ohjeita noihin tarjoiluihin postailen sitten ensi viikolla paremmalla aikaa.

Itse olin illalla Marttojen hallituksen kokouksessa, joten nuoriso sai hoidella grillailut ihan keskenään. Kun tulin kotiin niin lähes kaikki tarjottava olikin jo syöty. Vain viimeisimmälle vieraalle (joka en siis ollut minä :) oli jätetty yksi pihvi, pieni siivu sieni-feta-piirakkaa, leipäkakkua sekä pala täytekakkua. Olin todella yllättynyt, koska nuoriso oli ollut niin siivolla, likaiset astiat oli pinottu tiskipöydälle!


Loppuviikko meneekin sitten reissatessa... siitä enempi sitten ensi viikolla. Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

maanantai 16. toukokuuta 2011

Jääkaapin tyhjentelyä - Jauhelihapata


Eilen päätin tehdä pitkästä aikaa tällaista ”hässäkkä”pataruokaa ja sinnehän upposi jääkaapista monenlaisia jämiä. Jopa jo paremmat päivänsä nähneet tomaatit ja paprika upposivat hyvin tähän ruokaan. Poika tuli kaveriksi kokkaamaan, joten meillä oli aika yleikseksi tullut työnjako: poika sekoitteli kattilan ääressä ja minä pilkoin ja heittelin kattilaan sitä sun tätä. Maustaminen tapahtui yhteisvoimin, poika sanoi: ”Soijaa ja mustapippuria... vielä vähän enempi pippuria, kun on noin iso annos.”

 Hyvääkin tämä oli, poikakin oikein santsasi, mitä hän aika harvoin tekee. Tällaiseen ruokaan voi todellakin käyttää jääkaapista melkein mitä vain: kaikki kasvikset käy, tomaattisoseen loput käy, jopa etikkasäilykkeiden loppuja voisi tänne pilkkoa, mutta ne kannattaa lisäillä vasta sitten kypsennyksen loppuvaiheessa (eikä ehkä kovin suuria määriä kuitenkaan) ja juustojen loputkin pataan voi heittää, joko keittelyn loppuvaiheessa taikka raasteena/muruina annosten päälle. Pastan sijasta pataan voi laittaa vaikkapa perunoita tai esim. risotto-spelttiä... antaa vain mielikuvituksen lentää :) Alla oleva ohjeeni on siis vain suuntaa antava, kannattaa katsoa omaan jääkaappiin ja säätää sen mukaan.

Jääkaapintyhjennys-pata (n. 5:lle)

n. 400 g (luomu) jauhelihaa
1-2 rkl (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 suuri (luomu) sipuli
2 (luomu) valkosipulinkynttä
n. 15 cm pätkä (luomu) purjoa (vihreä osa)
½ vihreä (luomu) paprika
2 (luomu) porkkanaa
n. 5 kpl pieniä (luomu) luumutomaatteja
500 g (luomu) tomaattimurskaa
½ punainen chili
1 jumbo herkkusieni
loraus (2-3 rkl) (luomu) soijakastiketta
n. 8 mustapippuria rouhittuna
2-3 tl (luomu) oreganoa
n. 1 tl (ruusu) suolaa
3-5 dl vettä
n. 150 g (luomu) täysjyväpastaa

Kuori ja pilko sipulit ja porkkana ja pilko myös paprika, tomaatit, sieni ja chili.

Kuumenna öljy suuren kattilan (tai korkeareunaisen paistinpannun) pohjalla ja lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja jauheliha. Sekoittele kunnes jauheliha alkaa olla ruskistunut. Lisää sitten pataan loput pilkotut kasvikset ja mausteet. Sekoittele vähän ja lisää sitten tomaattimurska ja vähän vettä. Kun seos alkaa kiehua lisää pasta ja sekoita. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

Keittele kunnes porkkananpalat ja pasta on kypsää (n. 10 – 15 minuuttia). Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, ettei keitos pala pohjaan. Maista lopuksi ja mausta tarvittaessa vielä lisää.

Ripottele annoksen päälle vielä vähän parmesaaniraastetta ja persiljaa (mikäli sellaisiä löytyi sieltä jääkaapista).