torstai 30. kesäkuuta 2011

Raparperi-sinihomejuustosalaatti ja Focaccia-leipä

Tässäpä näitä illallis-reseptejä nyt sitten tulee. Ensimmäisenä alkuruuan ohje. Kaikkiin näihin tavis-illallisella tarjoamani ruokiin (focaccia-leipää lukuunottamatta) löytyy ohjeet Glorian Ruoka&Viini 4/2011 -lehdestä.

Raparperi-sinihomejuustosalaatti (5:lle alkuruokana)
n. 1 l pestyä (luomu) sekasalaattia (kaikenlaiset salaatit käy, juhlissa kannattaa käyttää koristeellisia salaatinlehtiä)
150 g (luomu) sinihomejuustoa

Karamellisoidut pähkinät:
2 dl (luomu) pähkinöitä (minulla oli pecan- ja hasselpähkinöitä, mutta muutkin käy)
4 rkl (luomu) ruokokidesokeria
½ tl (ruusu) suolaa
2 tl (luomu) auringonkukkaöljyä

Paahdettu raparperi:
8 ohuehkoa (tai 4 paksumpaa) (luomu) raparperinvartta
½ dl (luomu) ruokokidesokeria

Salaatinkastike:
¾ dl (luomu) oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
½ tl (sormi) suolaa
½ tl vastarouhittua mustapippuria

Tee ensin karamellisoidut pähkinät (Tämän voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä ja näitä voi tehdä enemmänkin. Loput voi käyttää vaikkapa karkin korvikkeena).  Mittaa kaikki aineet paistinpannuun ja paista sekoitellen noin 5 minuuttua tai kunnes sokeri karemellisoituu. Varo, sokeri on tulikuumaa! Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle vadille tai uunipellille jäähtymään.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa raparperit paloiksi (ohuet n. 4 cm ja paksut vähän lyhyemmiksi) ja laita ne uunivuokaan yhteen kerrokseen. Ripottele päälle sokeri. Peitä vuoka foliolla ja paista uunin keskiosassa n. 15 min. Kokeile kypsyyttä haarukalla, raparperi saa olla pehmeää, varo ettei se paistu ihan soseeksi saakka.

Tee salaatinkastike salaattikulhon pohjalle sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää sekaan salaatti ja sekoita, jolloin kastike levittyy salaatin sekaan. Annostele salaatti lautasille. Murustele päälle sinihomejuusto, lisää lämpimät raparperinpalat ja paahdetut pähkinät. Tarjoile.

Focaccia-leipä (lähes uunipeltillinen)

Leipätaikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
½ pkt (n. 25 g) tuorehiivaa
2 rkl (luomu) ruokokidesokeria
1 rkl (ruusu) suolaa
1 rkl kuivattua (luomu) oreganoa
10-13 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) oliiviöljyä

Pinnalle:
½ dl oliiviöljyä (+ vähän lisää paistamisen jälkeen)
Sormisuolaa tai suolankukkia
tuoretta rosmariinia

Lisää hiiva, sokeri, suola ja oregano kädenlämpöiseen veteen ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten oliiviöljy ja lisäile loput jauhot alustamisen aikana. Lisää jauhoja sen verran, että saat pehmoisen ja kimmoisan taikinan. Taikina saa olla esim. sämpylätaikinaa hieman löysempää, joten jauhoja ei kannata laittaa liikaa. Alusta kunnes taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista (alustuksen voi tehdä joko koneella tai käsin).

Kaada valmis taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille ja levittele se käsin n. 1-2 cm paksuiseksi levyksi. Kohota leipä kaksinkertaiseksi (n. 30-40 min).

Töki kohonneeseen leipään peukalolla koloja (ihan reilusti leivinpeltiin saakka). Valuta leivän pinnalle oliiviöljy ja ripota päälle vielä rosmariinia ja sormisuolaa. Suolaa ei tarvitse olla paljon, vain vähän siellä täällä. Pinnalle voi halutessaan laittaa myös esim. kirsikkatomaatteja, oliiveja jne.

Paista leipä 200 asteisen uunin keskiosassa n. 30 minuttia. Valuta valmiin leivän pinnalle vielä pikkuisen oliiviöljyä. Aivan ihanaa tuoreena, mutta hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

tiistai 28. kesäkuuta 2011

Neljän taviksen ensimmäinen illallinen

Tänään kokoontui meidän neljän taviksen ryhmä ensimmäistä kertaa minun luonani illallisen merkeissä. Ollaan kaikki neljä oltu hyvänpäivän tuttuja osan kanssa pidempään ja osan vähän vähemmän aikaa. Pingviinin ideasta tämä lähti liikkeelle ja toivon mukaan tästä tulisi jonkinlainen kerran kuussa tapahtuva perinne. Mukava saada tätä kautta uusia ystäviä ja viettää vähän erilaista iltaa hyvässä seurassa.

Seura tosiaankin oli aivan parasta! Toki minulla oli pieni ramppikuume että miten kaikki sujuu, mutta kaikki ruuat onnistui suht koht hyvin ja ainakin minulla oli todella mukavaa. Tuliaisiakin sain vaikka mitä!! Ihanan tarra-arkki-vihkon, luomu-juttuja ja karkkia! Kiitos Kiitos!


Tarjosin vieraille kolme ruokalajia ja illan juomina oli luomu-viiniä (keskimmäinen pullo kuvassa) ja alkudrinkkinä alkoholitonta Korpihillan Kuohuvaa Kuusenkerkkä-juomaa (vasemmanpuoleinen pullo kuvassa). Tämä oli kyllä hyvää, suosittelen ehdottomasti mihin tahansa juhliin alkoholittomaksi juomaksi.

Illan tarjoilut olivat seuraavanlaiset:

Alkuruoka: Raparperi-sinihomejuustosalaatti ja focaccia-leipä
Pääruoka: Salvia-kinkku-pasta
Jälkiruoka: Muurikkaletut, mansikka-valkosuklaajäätelö ja mansikkakastike

Resepteistä teen omat postaukset tuonnempana. Laitan tähän loppuun kuitenkin kuvan jälkiruuasta... siis siitä miltä sen olisi pitänyt näyttää! Unohdin nimittäin siinä sählätessä koristeeksi tarkoittamani mansikat jääkaappiin! 


Seuraava illallinen on sitten ensi kuussa Pingviinin luona. KivaKiva!! :)

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Suklaapiirakkaa pojan nimipäivän kunniaksi

Pojalla oli viikonloppuna nimipäivä ja vaikka meidän perheessä nimppareita ei sen koommin ole ollut tapana juhlia, niin päätin kuitenkin leipoa sen kunniaksi. Makunautintoja Mimmin keittiöstä –blogista löytyi suklaapiirakan ohje. Tämä oli kyllä paras tämäntyyppinen leivonnainen, mitä olen koskaan tehnyt! Ainakin pojan kanssa tästä tykättiin. Lisäksi valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse vaahdottaa yhtään mitään vaan pelkkä sekoittelu riittää.

Sen verran muutin ohjetta, että vähensin sokerin määrää (sitä tuli siltikin hurjasti tähän leivonnaiseen!)

 Suklaapiirakka (n. 26 x 40 cm kokoinen vuoka)

Pohja:
2 ½ dl vettä
200 g (luomu) voita
4 rkl (luomu) tummaa kaakaota
1 tl (ruusu) suolaa
   *    *    *    *    *  
5 dl (luomu) vehnäjauhoja
4 dl (luomu)  ruokokidesokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl soodaa
1 dl maustamatonta (luomu) jugurttia (piimäkin käy)
2 (luomu) kananmunaa

Kuorrutus:
100 g (luomu) tummaa suklaata
2 rkl (luomu) tummaa kaakaota
75 g (luomu) voita
4 rkl (luomu) kahvia
3-4 dl tomusokeria
(koristeita jos haluat, minulla oli tomusokeri-vesi-seosta)

Tee pohja. Kiehauta vesi, voi, kaakaojauhe ja suola kattilassa ja anna seoksen jäähtyä ainakin haaleaksi (itse laitoin kattilan tiskialtaaseen, missä oli kylmää vettä ja annoin olla n. 10 min. välillä sekoitellen). Sekoita vehnäjauho, sokerit ja sooda leivinkulhossa, lisää sitten keitetty kaakaoseos, kananmunat  ja jugurtti. Sekoita taikina lusikalla tasaiseksi. Taikinaa ei saa vatkata ja vaivata liikaa, ettei siitä tule sitkeää.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle peltille tai voideltuun vuokaan (minulla oli 26 x 40 cm vuoka ja mielestäni piirakka oli juuri sopivan paksuinen) ja paista 200 asteisen uunin keskiosassa n. 15 minuuttia. Varo paistamasta pohjaa liian kuivaksi, tämän piirakan tulee ollakin kostea sisältä. Anna pohjan jäähtyä vähän aikaa ennen kuorruttamista.

Tee kuorrutus. Laita voi, suklaa, kahvi ja kaakao kattilaan ja sulata sekoitellen. Ota kattila liedeltä ja lisää seokseen tomusokeria niin, että saat sopivan notkean kuorrutteen (että on helppo levittää piirakan pinnalle). Kaada seos piirakan päälle ja levitä tasaiseksi.  Voit koristella piirakan suklaarouheella tms. niin halutessasi, mutta piirakka on kyllä todella hyvää ilman koristeitakin.

Hyvää niin lämpimänä kuin kylmänäkin!

Viikon 25/2011 liikunta


Juhannusviikko on nyt takana. Mitenkö juhannus meni... no siivotessa! Jopa poikani osallistui, oli kyllä mukava siivota yhdessä. Ompelin myös hieman ja leivoin tietenkin (näistä omat postaukset tuonnempana). Liikunnan suhteen oli aika erilainen viikko sikäli, että ratsastusta ei ollut (tunnit oli peruttu) ja kävin jopa kahdesti BodyBalancessa! Uusi ohjelma on kyllä aika huippu, jalkojen voimaliikkeitä on peräti 9 minuuttia ja vatsalihasliikkeet on kyllä tosi tehokkaat, niinkuin yleensäkin. Voi olla että tulee jatkossa käytyä Balance-tunnilla useammin kuin  yleensä. Myös steppiä tuli tälle viikolle kahdesti ja juoksussa tehtiin ystävättäreni kanssa uusi ennätys! Peräti 1,5 minuuttia aikaisempaa nopeammin juostiin kympin lenkki :)

Tässäpä vielä yhteenvetoa:

Maanantai: BodyStep 1 tunti
Tiistai: HOTyoga 1 tunti aamulla
Keskiviikko: BodyStep 1 tunti
Torstai: Juoksu 10 km (1 tunti 2,5 minuuttia), afropowerdance 30 min. + BodyMove 30 min.
Perjantai: BodyBalance 1 tunti
Lauantai: Lepopäivä
Sunnuntai: BodyBalance 1 tunti

Tämän viikon keskiviikkona on toivottavasti vähän erikoisempi ratsastustunti. Siitä sitten tuonnepana lisää. Käyttämälläni salilla vaihtui jumppalukkari, joten saa nähdä mihin jumppiin ensi viikolla tieni löydän.

Reipasta ja helteistä viikkoa kaikille teille!

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Ruusut

Tykkään pensasruusuista, vaikka ne ovatkin aika piikikkäitä puskia. Mutta ehkä niistä tulee mieleen lapsuusmuistoja, koska omalla kotipihallani kasvoi paljon kurttulehtiruusua ja mummolan ja kesämökin pihalla oli juhannusruusuja. Ruusupensaat tuoksuvat niin ihanilta, vaikka joskus tuoksu on jopa melkein liiankin voimakas.





Näiden ruusukuvien myötä toivotan kaikille teille ihanaa ja rentouttavaa keskikesän juhlaa.

torstai 23. kesäkuuta 2011

Sushia

Pingviini kutsui minut kanssaan sushi-lounaalle, koska paljastin etten ole koskaan sushia syönyt. Kävimme oululaisessa The Royal Gardenissa, jonka olen luullut olevan vain kiinalainen ravintola, mutta sieltä sai myös sushia.

Pingviinin kanssa ollaan tunnettu vuosia, mutta ollaan oltu ns. jumppatuttuja. Ei olla koskaan ehditty kovin hyvin juttelemaan. No, nyt ehdittiin jutella vähän enempikin ja lounas meni kyllä todella mukavasti. Mikäs sen ihanampaa kuin tutustua uusiin ihmisiin. Tai no, onhan sitä tunnettu mutta... nyt tunnetaan vähäsen paremmin :)  Tällaiset hienot annokset meillä oli:

Minulla oli Tutustumislounas, jossa oli Norimakeja ja Nigirisushia.

Pingviinillä Iso lounas, jossa oli lisäksi Ebi (jättikatkarapu), Maguro (tonnikala), Tamago (kananmuna) ja Futomaki (mitähän tämä oli?).

Pingviini ideoi myös "Neljän taviksen illallinen" jutun, johon lähdin innolla mukaan ja saatiin yllytettyä pari muutakin "jumppatuttua" mukaan. Tarkoituksena olisi siis tv-sarjan tyyliin kokoontua vuorollaan jokaisen luona syömässä. Samalla tulee tutustuttua taas pariin uuteen ihmiseen vähäsen paremmin. Minun vuoroni on ensimmäisenä ja tämä illallinen on siis jo ensi viikolla :) Tästä aiheesta tulee varmaan lisä-postauksia sitten. Ei mitään tiukkapipoista hommaa ja kilpailumeininkiä vaan rennolla otteella ja uusien kokemusten kannalta olen ainakin itse ajatellut tämän illallisen järjestämisen ottaa. Vaikka ihana on kyllä ollut ideoida sitä menua, jonka aion valmistaa :)

Päivä jatkuu ruokapiirin lähetyksen jakelulla, juoksulenkillä ihanan ystävättäreni kanssa ja ehkäpä jaksan vielä lähteä jumppaankin, mikäli juoksulta ehdin.

maanantai 20. kesäkuuta 2011

Sateisen päivän puuhailuja


Mitä sadepäivänä voi tehdä? No vaikka sulattaa pakastimen ja pestä jääkaapin! Kiskoin jääkaappi-pakastimen seinästä ulos, sulatin ja pesin ja puhdistin myös pölyt kaapin takaa. Kun kaappi oli pois paikoiltaan, tein saman tien muutaman tuuletusreiän levyseinään, joka ympäröi jääkaappi-pakastinta. Keittiössäni kun tuolle jääkaapille on niin ahdas kolo, ettei mistään kautta pääse ilma vaihtumaan jääkaapin takaosaan.


 Enpä ollutkaan tuollaisella terällä ennen porannut ja voi valtava mikä määrä sahanpurua lenteli ympäri keittiötä! Seuraavaksi onkin siis vuorossa keittiön perusteellisempi siivous....


Iltapäivällä arvoin viimeiseen saakka lähteäkkö jumppaan BodySteppiin vaiko jäädä kotiin aloittelemaan sitä keittiön siivousta.. lopulta päätin lähteä jumppaan ja kyllä kannatti! Tuli aivan todella huippu-olo, harvoin jumpan jälkeen saan noin mahtavaa tunnetta. Vaikka mahtavalta ne jumpat aina tuntuu ja hyvä olo tulee, mutta nyt olin aivan jossain seitsämännessä taivaassa. Tykkään uudesta step-ohjelmasta, varsinkin party step-kappaleesta... katsotaan saanko tähän liitettyä kyseisen kappaleen musiikkivideon (vaikka stepissä tuosta onkin jokin miksaus).


Tästä on mukava jatkaa kohti juhannusta. Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Viikon 24/2011 liikunta


Taas yksi viikko takana. Ihan hyvä viikko kaikin puolin. Viikko alkoi vauhdikkaasti ja loppui samaten. Tästä on mukava aloittaa uusi viikko!

 Juoksusta en tykkäisi, ellei olisi erittäin hyvä ystävätär juoksukaverina. Hänen kanssa on kiva lähteä lenkille, jutellaan samalla kaikki kuulumiset ja juoksu sujuu siinä sivussa. Lisäksi meidän vauhdit ja jaksamiset on niin samalla tasolla, että senkin vuoksi lenkit on kivoja, kun kumpikin voi juosta juuri oman jaksamisen rajoissa ja saa silti hyvän treenin.


Ratsastustunnilla oli taas kouluratsastusta ja ratsuna oli eestinhevonen Vobbe (kuvassa). Meillä ei ihan täysin synkannut, mutta kiva oli huomata, että jotain kehittymistä oli tapahtunut. Aikaisemmin olen hikimärkänä saanut Vobbea patistella liikkumaan rivakammin, mutta nyt se uskoi paljon vähemmällä. Ratsastaja (siis minä) on siis kehittynyt, ei hevonen! Tosin kurja juttu, että hevosta tunnille valmistellessa se vaikutti tosi kiukkuiselta ja koitti jatkuvasti purra. Aiemmin tuo hevonen ei ole tuollaista tehnyt, joten ihmettelin mistä moinen johtui. Joku muukin sanoi, että siitä on tullut kiukkuisempi. Tunnilla käytös oli kyllä hyvä, Vobbe on rauhallinen ja luotettava ratsu.

Tässä vielä yhteenvetoa:

Maanantai: Juoksu 10 km (1 tunti 4 min)
Tiistai: HOTyoga 1 tunti aamulla ja BodyAttack 1 tunti illalla
Keskiviikko: Ratsastus 1 tunti (+ pyöräily 2 x 15 km)
Torstai: Lepopäivä1
Perjantai: BodyPilates 1 tunti, HOTvatsa 30 min ja BodyJam 1 tunti
Lauantai: Lepopäivä2
Sunnutai: Juoksu 10 km (1 tunti 4 min) aamulla ja Kahvakuula FRESH 1 tunti iltapäivällä

Mukavaa juhannusviikkoa kaikille lukijoille!

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kesäinen keskiviikko


Tänään oli hyvä aamu, join kahvia, söin puuroa ja lähdin pyöräilemään, omalle peltotilkulle kastelemaan. Sadetta ei ole lupailtu vielä moneen päivään, joten vettä joutuu pellolle edelleen kantamaan. Mutta ihan kivaa sekin oli, kun oli mukava ilma ja muutenkin ihanan rauhallista. Matkalla ihailin luonnon kukkaketoja ja peltotilkulla mietin, että mitähän minun viljelyksistä oikein tulee...


Sipulit, herneet, kehäkukat, osto- & lahjoitustaimet (paprikat, kurpitsat ja yrtit) sekä tilli ja yksi salaatti näyttivät ihan hyviltä. Mutta punajuuri, kyssäkaali ja mangoldi kärsivät kaikki mustien, pienten koppakuoriaisten hyökkäyksistä ja niiden kaikkien lehdet on syöty koloille ja rei'ille ja punajuurissa osassa ei ollut enää sirkkalehtiä ollenkaan! Keltajuurikas, porkkana ja muutamat salaatit taas ovat lähteneet kasvuun aika hitaasti ja itäneet aika epätasaisesti. Toivottavasti kasvu tuosta vauhdittuu kuitenkin. Myös perunat antavat odottaa itseään.... toivottavasti pellolta kuitenkin jotain satoa lopulta tulee.

Melkoista kokeilua tämä taitaa kuitenkin olla, yritystä ja erehdystä. Huomenna koitan karkoittaa koppakuoriaisia nokkosvedellä. Viikonloppuna poikani oli kaverina pellolla, teki herneille kepit ja kantoi apuna vettä.


Tänäaamuna keräsin kuitenkin pienen nipun nokkosta mukaani ja tällä kertaa ryöppäsin lehdet ja laitoin pakastimeen. Kuivattua nokkosta olenkin jo käyttänyt sämpylätaikinaan. Tuli oikein hyviä sämpylöitä, osa niistä päätyi kesäisten "hampurilaisten" aineksiksi. Täytteenä "hampurilaisissa" oli muurikassa paistettuja ahvenfileitä (äidiltä saamia) ja kurkku-kesäkurpitsaraastetta.


Pellonreunalta keräisin vielä ennen kotiinlähtöä kesäisen kukkakimpun, jonka laitoin parvekkeen pöytää koristamaan.

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kesäinen parveke



Minä tykkään sisustaa myöskin parvekkeella. Vaikkei nyt mitään ihmeellistä, mutta vähän kuitenkin, koska kesällä on ihana viettää leppoisia aamuja parvekkeella tai välillä vähän grillailla ja syödä. Sateella istun parvekkeella joskus pitkiäkin aikoja vilttiin kääriytyneenä, kuuntelen ja katselen ja rentoudun. Nautin sateenropinasta ja ukkosen jyrähtelystä.



En koskaan sen tarkemmin suunnittele etukäteen mitä kukkia parvekkeelle laitan. Homma menee niin, että menen puutarhalle ja siellä sitten päätän mitä kukkia ostan. Tänä kesänä halusin ehdottomasti kokeilla amppelimansikkaa ja –tomaattia. Kukiksi päädyin tällä kertaa ostamaan valkoisia: morsiushuntua ja lumihiutaletta. Yrttejä olen parvekkeella kasvatellut useanakin vuonna. Tänä vuonna kasvatin taimet ihan siemenestä saakka itse, mutta aika rääpäleitä nuo vielä ovat... saapa nähdä kasvaako niistä lopulta mitään. Paprikantaimet sain äidiltäni.



 Myös kissat viihtyvät kesällä parvekkeella todella hyvin. Ja näyttääpä mansikka maistuvan kissallekin!