sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Siskoni luona ...

... on tehty käsitöitä pihakeinussa ...


... ja katseltu kotieläimien tepastelua pihamaalla.


 

 .. ruokakauppaa unohtamatta.


...on myös leivottu, 


...  on kerätty viinimarjoja...


... sekä tehty niistä tuoremehua.


Huomenna illalla palaan sitten takaisin kotiin monta hauskaa muistoa mukanani.

Appelsiini-porkkanamarmeladi

Teinpä tiistaina kokeiluerän appelsiini-porkkanamarmeladia, johon löysin ohjeen Glorian Ruoka&Viini-lehdestä. Ainakin itse tykkäsin tästä tosi paljon ja poikani tykkäsi myöskin. Tätä teen kyllä vähän syksymmällä lisää! IhaNaisilta Lennulta ja Pingviiniltä sain tyhjiä säilykepurkkejakin, joten säilöntä-kokeiluni voivat siltäkin osin jatkua :)

 Appelsiini-porkkanamarmeladi (n. 1 litra)

600 g (kotimaisia/luomu) porkkanoita (paino kuorittuna)
(vettä porkkanoiden keittämiseen)
3 (luomu) appelsiinia
500 g hillosokeria

Kuori ja paloittele porkkanat (minulla oli 2-3 cm pituisia paloja). Laita porkkananpalat kattilaan ja vettä sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Keitä porkkanoita n. 15 minuuttia eli kunnes ne alkavat olla pehmeitä.

Porkkanoiden kiehuiessa kuori appelsiinit veitsellä niin, että myös valkea kerros ja päällimmäinen kalvo lähtee pois. Fileoi sitten appelsiininpalat terävällä veitsellä irti kalvoista ja purista myös mehu talteen. 

Kaada porkkanoista keitinvesi pois ja lisää kattilaan appelsiininlohkot ja mehu. Soseuta sitten appelsiinit ja keitetyt porkkanat sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. (voit soseuttaa seoksen myös käyttämällä esim. blenderiä). Laita sitten kattila takaisin levylle ja lisää hillosokeri. Kuumenna seosta välillä hämmennellen ja keitä n. 10 minuuttia. 

Laita kuuma hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje purkit heti keitetyillä kansilla. Anna purnukoiden jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin (tai kellariin). 

Marmeladi säilyy avaamattomana useita kuukausia ja avattunakin uskoisin säilyvän useita viikkoja.

Käytä marmeladia esim. paahtoleivällä, croisanttien tai juustojen kanssa taikka kakun/kääretortun täytteenä.

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Juoksulenkki kesäisessä illassa...


Sisareni lähti minua "juoksuttamaan" eli lähdettiin vielä lauantai-iltana yhdeksän aikaan lenkille. Sisareni lähti minulle lenkkiseuraksi pyörän kanssa. Aivan ihanaa metsätietä lenkkipolku kulki ja aika haastavaa ylämäkeä oli suuri osa ensimmäisen puolen tunnin juoksupätkästä. Kanttarelli-, tatti- ja mustikkapaikat katsastettiin siinä sivussa.



Sitten tulikin eteen pelto, jonka toisesta reunasta päättelimme metsätien taas jatkuvan. Ja jatkuihan se, aikamoisen heinikkoisena, joten matkaa piti taittaa kävellen ja sisareni joutui taluttamaan pyörää. Lopulta tie päättyi suuren pellon reunaan.... emme tienneet yhtään missä olemme, mutta epäilimme pellon puolivälissä menevän sähkölinjan menevän jonkin tien vierustaa. Olimme väärässä, vastaan tuli pari metriä leveä oja, täynnä vettä!


Onneksi lähellä oli ylityspaikka ja pellonreunalla taapertaminen jatkui (ja sisareni talutti sitä pyörää ja heitti muutaman ojan ylikin!).



Lopulta törmäsimme hiekkatielle, jossa arvoimme (vahingossa!) oikean suunnan ja lopulta päädyimme päällystetylle tielle ja silloin sisareni tiesikin missä olimme! Matka jatkui mukavasti juosten/pyöräillen, välillä kuulimme kurkien huutoa läheiseltä pellolta ja saimme haistella tienvarren navettojen maanläheisiä tuoksuja.


Sanoin sisarelleni, että tämä oli kyllä kesän paras juoksulenkki, johon siskoni tuumi, että ehkä ainakin ikimuistoisin ;) Lenkin jälkeen pääsimme vielä saunaan rentoutumaan, olipas kyllä mukavaa.

perjantai 29. heinäkuuta 2011

Vauhdikaasti alkanut viikko ja loppuviikko reissussa


 Naavainen puu mustikkametsässä.

Kylläpäs onkin ollut vauhdikas ja erityisen mukava viikko. Tiistai-aamuna ystävättäreni ja seinänaapurini tuli kysymään lähtisinkö hänen kanssaan mustikoita poimimaan. Tottahan toki! Niinpä pyöräilimme Valkiaisjärven maastoon ja parisen tuntia viivyimme metsässä. Saimme molemmat saaliiksi litran verran mustikoita. Kumpikin keräämme mustikkamme käsin, ilman poimureita, joten kerätty määrä ei ollut suuren suuri, mutta meillä oli mukavaa joka tapauksessa. Marjanpoiminnan jälkeen kävimme vielä uimassa Valkiaisjärven uimarannalla, ennen kuin lähdimme pyöräilemään takaisin kotiin. Ilta menikin sitten NTIn merkeissä, josta edellinen postaus kertoikin.

 Silver.

Keskiviikkona olimme sopineet Pingviinin kanssa, että pyöräilen hänen luokseen Oulunsaloon ja käymme juoksu&kävelylenkillä. Sää olikin ihanan helteinen ja lenkin jälkeen lähdimme vielä käymään Papinjärvellä uimassa. Sitten kahvin ja jätskin voimilla pyöräilin takaisin kotiin ja pikaisen ruuanlaiton jälkeen pyöräily jatkui Kellon suuntaan ja ratsastustunnille. Ratsastustuntikin oli tosi mukava, meillä oli sijainen ja vain minä ja lenkkeily-ystävättäreni oltiin ratsastustunnin osallistujia. Ratsuksi sain Silverin, jolla menin viime viikollakin ja olin oikein tyytyväinen tuntiin, vaikkei meidän laukka oikein lähtenyt (Silver ei oikein tykännyt laukata). Illalla olin kyllä aika sippi, mutta muuten oli kyllä tosi mahtavat fiilikset koko päivästä.

 Poika ja kissa (toinen, arempi kissa oli kopassa lattialla).

Torstaina oli rauhallisempi päivä, tosin aamupäivällä saattelin poikani ja kissat junaan. Poika lähti "kesätöihin" mummolaan loppuviikon ajaksi. Itse tapasin rakasta ystävääni pitkästä aikaa. Olipas todella mukava saada viettää aikaa hänen kanssaan ja jutella kesän kuulumisia. Illalla käytiin vielä naapurin kanssa zumbassa hikoilemassa. Huippua!

Perjantaina aamusta kävin palstalla keräämässä todella suuren määrän sokeriherneitä ja salviaa sekä persiljaa. Herneenpalot ryöppäsin nopeasti ja laitoin pusseihin ja pakastimeen ja yrtit laitoin myöskin pakastimeen. Iltapäivällä suuntasin rautatieasemalle ja junalla kohti etelää. Vietän muutaman mukavan päivän rakkaan sisareni luona. Hän vieraili jokin aika sitten Oslossa ja oli tuonut minulle tuliaisia: Flatbrodia (olen heikkona näkkileipään :) ja ihanan huivisoljen.

Norjan tuliaiset.

Hyvää viikonloppua kaikille.

torstai 28. heinäkuuta 2011

NTI II


Tiistaina tarjoiltiin toinen kattaus Neljän Taviksen Illallisesta Pigviinin luona ja teemana oli sveitsiläinen ilta. Illan emäntä oli hehkeä ihanan punaisessa ja pilkullisessa mekossa. Ensin saimme mansikkaiset tervetuliaismaljat ja sitten kiertelimme ja katselimme tunnelmallisesti ja kauniisti sisustetussa kodissa. Lopulta päädyimme puutarhaan ja terassille räpsimään kuvia ja nauttimaan alkusalaattia. Alkusalaatti oli oikein raikas ja maukas, siinä oli ainakin sikuria ja saksanpähkinöitä. Sikuri olikin minulle aivan uusi tuttavuus, pitääpä itsekin joskus kokeilla.



Pääruokaa siirryimme nauttimaan todella kauniisti katetun pöydän ääreen. Tarjolla oli fondueta, jota kukaan vieraista ei ollutkaan koskaan ennen maistanut (ja taisipa jokainen alkaa harkita fonduepadan hakkimista tämän jälkeen :) Dippailimme kuumaan juustokastikkeeseen erilaisia kasviksia, kypsiä broilerinpaloja ja maissi chipsejä. Juomana oli oikein hyvää punaviiniä, jonka merkkiä en kyllä enää muista. Vatsat tulivat kyllä huomaamatta todella täyteen ja jälkiruokakin oli vielä syömättä!




Jälkiruuaksi oli, kuinkas ollakaan, suklaafondueta! Vaahtokarkkeja, mansikoita ja hedelmänpaloja dippailimme ja juomaksi oli kuohuviiniä. Lopulta oli pakko mennä terassille sulattelemaan todella maukasta ateriaa ja juttelemaan. Jännitystäkin oli tarjolla, koska Pingviini sai ampiaisenpiston jalkaansa, auts!



Ennen kotiinlähtöä santsattiin vielä suklaafondueta ja sitten lopulta lähdimme Lennun kyydillä kotiin. Oli kyllä todella mukava ilta, ihanaa seuraa, todella hyvää ruokaa, rentoa meininkiä. Naurettiin paljon ja syötiin samaten :) Kiitos taas arvon naiset ihanasta illasta!



Vein Pingviinille tuliaisiksi samana iltapäivänä keittämääni appelsiini-porkkanamarmeladia ja omatekoista mysliä.

Seuraavan kerran NTI onkin sitten ensi kuun loppupuolella Lennun luona. :)

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Viikon 29/2011 liikunta ja ajatuksia liikunnan määrästä


Taas yksi mukava liikuntaviikko takana. Viime sunnuntain pitkän juoksulenkin seurauksena oikean jalan yksi varpaankynsi meni aivan mustaksi, mutta onneksi se ei ole ainakaan vielä pahemmin vaivannut. Tämän aamun juoksulenkille teippasin varpaan varulta urheiluteipillä, joten lenkin nihkeydestä ei voi syyttää ainakaan varvasta. Mutta säätä kyllä syytän, oli todella raskas ilma hengittää vaikka aamusella juostiin (lämpötila oli jo aamulla yhdeksän maissa lenkille lähdettäessä 22 astetta). En kuitenkaan valita säästä enkä lämmöstä, pitää mennä sään mukaan ja sen mukaan miltä tuntuu. Säihin kun ei voi vaikuttaa, joten niistä on turha nurista :)

Tässä vielä yhteenveto viikosta.

Maanantai: BodyJam 1 tunti (illalla)
Tiistai: HOTyoga 1 tunti (aamulla)
Keskiviikko: Ratsastus 1 tunti (+ 2x 15 km pyöräily) (illalla)
Torstai: Zumba 1 tunti (illalla)
Perjantai: BodyPilates 1 tunti (iltapäivällä)
Lauantai: Zumba 45 min (aamupäivällä)
Sunnuntai: Juoksu 12,1 km, 1 tunti 24 min. (aamulla) ja kahvakuulaFRESH 1 tunti (iltapäivällä)

Sitten hieman pohdintaa liikunnasta ja sen määrästä. Tänne blogiin kirjailen näitä liikuntasuorituksia siksi, että ne pysyisi itselläni ylhäällä ja muistissa. Toivottavasti niistä myös löytyisi jollekin teistä kannustusta ja vaikka ideoitakin mitä voisi kokeilla ja tehdä, jos liikunnan aloittaminen tai lisääminen on mielessä. Liikunnan määrät saattaa tuntua paljolta, mutta olen käynyt jumpissa ja liikkunut kohtuullisen reippaasti jo monia vuosia. Keho on tottunut tietynlaiseen rääkkiin ja palautuminenkin on ehkä parantunut sitten alkuvuosista. Lisäksi liikuntaviikkoni on aika monipuolinen, välillä meno on rauhallisempaa ja välillä reippaampaa.

Omia suorituksiaan ei koskaan saisi verrata toisen ihmisen suorituksiin, koska jokaisella on erilaiset taustat ja erilainen anatomia ja keho. Jos ei ole liikkunut paljon, on hyvä lisätä liikuntaa vähän kerrallaan ja kuunnella samalla miltä kehossa tuntuu. Itselle pitää antaa aikaa tottua uuteen rytmiin, liikaa ei kannata kerralla muuttaa, oli kyseessä sitten ruokailu- tai liikuntatottumukset tai mikä tahansa elämänalue.

Hyvä esimerkki on viime kesänä aloittamani juoksu. Ystävättäreni kanssa viimevuoden kesällä aloimme käydä juoksulenkeillä ja melkein heti lenkkimme pituudeksi vakiintui se 10 km (lenkkikaverini on myös urheillut aina kohtalaisen paljon). Mutta viime kesänä emme vielä yhtään ainoaa kertaa juosseet yhtämittaisesti sitä 10 km lenkkiämme, vaan alkuun juostiin n. 5 min. ja käveltiin saman verran ja sitten taas juostiin. Vähitellen sitten lisättiin juoksun määrää ja loppukesästä käveltiin lenkin aikana enää vain 1-2 kertaa. Vasta tänä kesänä on juostu pidempiä matkoja ilman kävelyä ja vieläkin kovempitempoisella 10 km lenkillä kävelemme sen n. 250 m lenkin puolivälissä ja juodaan siinä samalla.

Kaverin kanssa on mukava lähteä liikkumaan, mutta kannattaa muistaa edetä siltikin oman kunnon mukaan tai jos ystävä on liikkunut vähemmän, hiljentää tarpeen vaatiessa omaa vauhtia. Eri asia on sitten jos haluaa haastaa itsensä ja ystävät auttavat toinen toistaan yltämään parempiin suorituksiin. Mutta oman kehon ja tuntemusten kuuntelu on tärkeää siinäkin. Kannattaa myös muistaa monipuolisuus ja kokeilla rohkeasti uusia lajeja!

lauantai 23. heinäkuuta 2011

Vitamiinipommi

Pyöräilen lähes päivittäin marjamyyjän toripöydän ohitse, enkä aina osaa vastustaa kiusausta. Tänään tulikin tehtyä oikein kunnon heräteostos, kun ostin laatikollisen (n. 2 kg) kotimaisia vadelmia. Pieni osa pääsee pakkaseen, mutta luulen että pojan kanssa pistellään reilu kilo helposti :) Pojalle tein aamupalaksi (ja itselle kevyeksi lounaankorvikkeeksi) oikein vitamiinipommi-smoothiet. Tämä oli kyllä hyvää!

Vitamiinipommi (1:lle)

pari kourallista (1-2 dl) vadelmia
1/2 (luomu) mango
1/2 (luomu) banaani
n. 1/2-1 dl (luomu) soijamaitoa

Kuori mango ja banaani (nämä voivat olla myös pakastettuja, kuin myös marjat). Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Koristele marjoilla.

Seuraavaan annokseen voisi lisätä myös leseitä tai cashew-pähkinöitä täyttämään vatsaa ja pitämään nälkää.

Lisäys: Laitoin pakastimeen rasiaan muutaman banaanin reiluina viipaleina ja valmistin seuraavana aamuna saman pirtelön (+ tilkkanen hunajaa) jäisistä banaaninpaloista. Tuli vieläkin parempaa!

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Sadonkorjuuta viljelypalstalla


Häpeä edes myöntää, ettei ole tullut taas viikkoon käytyä omalla viljelypalstalla. Minun on lähdettävä sinne aina aamusta, jos meinaan saada lähdettyä. Tänä aamuna alkoi sataa ja peruimme ystävättäreni kanssa aamun juoksulenkin, joten päätin lähteä pellolle vähän kitkemään ja katsomaan mitä siellä on tapahtunut. Olihan siellä tapahtunut vaikka mitä! Sokeriherneet olivat yht äkkiä kasvaneet niin suuriksi että keräsin niitä noin litran verran. Niitä näyttää tulevan lisääkin vielä vaikka kuinka paljon :)






Myös salaatit olivat todella reheviä, nyt pitääkin alkaa käydä pellolta salaattia useamman kerran viikossa. Myös sipulit on niin isoja, että niitä voi alkaa syödä, eikä tarvitse ihan heti kaupan sipuleita ostella. Yrttipenkkikin näytti hyvältä ja porkkanoiden naatit ihan kohtuullisen kokoisilta. Juurtahan niissä ei vielä ole oikeastaan yhtään, mutta jospa ne vielä kasvaisi. Myös perunat saa vielä kasvaa, yhden varren nostin maasta ja liian pieniä potut vielä olivat.


Magoldi ja punajuuri eivät kyllä oikein onnistuneet näin ensiyrittämällä. Mangoldithan joutuivat lähes kaikki koppakuoriaisten ruuaksi ja vain pari-kolme vartta kasvoivat vähän suuremmiksi.


Punajuurelle kävi samoin kuin mangoldille... noin kymmenkunta punajuurta pellolla vielä kasvaa ja toivottavasti ne ehtivät kasvattaa myös jonkinlaisen juuren.


Iloisin yllätys sokeriherneiden, yrttien ja salaattien lisäksi oli suuren suuri, 20 cm pitkä ja kaunis kesäkurpitsa! Sepäs olikin kasvanut nopeasti.


Myös kyssäkaalin lehdet näyttivät hyvin reheviltä ja elinvoimaisilta ja parissa varressa oli jopa pienen pieni kaalinalku :)

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Taijia ja muutakin mukavaa


Tänään oli jälleen aivan mahtava päivä. Uusi ystäväni Lennu oli pyytänyt minua mukaan Oulun Taiji-seuran järjestämään taijin tutustumis-treeniin Linnasaaren puistoon ja sielläpä tapasimme aamulla kymmenen aikaan. Tunti vierähtikin oikein mukavasti kauniissa säässä ja taijin ihmeellisiä kiemuroita kokeillen. Tämän jälkeen menimme syömään ja jälleen sushia, koskapa Lennu ei ollut koskaan sushia vielä maistanut. Hyvää oli, jälleen kerran! Tosi mukavasti aika vierähti syödessä ja jutellessa.

Syönnin jälkeen kävimme vielä ihastelemassa Taito Shop Maakarin ihania valikoimia! Taito Shoppeja on ympäri Suomen ja ne myyvät erilaisia suomalaisten käsityöläisten valmistamia tuotteita ja jonkin verran käsityötarvikkeita, lähinnä lankoja ja matonkuteita. Tulihan sieltä vähäsen lankoja ostettua... epäilyttää toki vähäsen miten saan kaikista haalimistani langoista jotain aikaan, mutta Lennulla oli onneksi siihen hyviä ideoita, joten enköhän vielä jotain saa aikaiseksikin! :)


Tämän jälkeen pikapyrähdys kotona ja sitten taas liikenteeseen, ratsastustunnille. Meidän ratsastusryhmä on jälleen kerran kutistunut kolmeen... etuahan tässä on sikäli, että opetus on aika henkilökohtaista, mutta jos yksikin on estynyt tulemaan tunnille, on tunti sitten aina vaarassa peruuntua. Ratsuna minulla oli tällä kertaa Silver, joka on yksi tallin suurimmista hevosista (säkä jotain 170 cm). Kyllä vain isolla hevosella on meno ihan erilaista kuin pienempien kanssa! Käynti ja liikkeet ovat ihanan rauhalliset ja  oma asento siellä hevosen selässä on helpompi saada oikeanlaiseksi.

Ratsastustunnin jälkeen pyöräily kotiin aivan ihanassa säässä ja sitten vaan viettämään leppoisaa koti-iltaa (hirveän sekamelskan keskellä tosin, mutta ehtii kai sitä siivota vaikka sitten kun sataa vettä?!).

Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa!

M niinkuin Mansikka

Eilen olikin mansikkainen päivä. Aamulla jumpan jälkeen poikkesin kaupassa ja koska 5 kg mansikkalaatikko oli aika edullinen niin päätin ostaa yhden laatikon mansikoita ja keitellä hilloksi. Huomasin tykkääväni hillonteosta, siinä on jotain niin... vanhanaikaista tunnelmaa tai jotain sellaista. Lisäksi oma hillo on kyllä hyvää.

Tein hillon hillosokerilla ja sokeripussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Osan hilloista maustoin (luomu) vaniljajauheella ja siitä hillosta tulikin aivan ihanaa! Pitäisi vain saada lisää purkkeja jostakin... melkein kaikki purkkivarastoni hupenivat mansikkahilloihin ja toiveissani oli tehdä jotain muitakin hilloja tai säilykkeitä tänä syksynä.


Säilönnässä puhtaus ja tuoreus on kaiken A ja O. Purkkien on oltava puhtaita ja kuumennettuja (kuumensin omat purkkini uunissa 125-asteessa n. puoli tuntia, keittiöpyyhkeisiin käärittyinä) ja kannet ja tiivisteet kannattaa keittää kattilassa. Säilykkeisiin käytettävien marjojen/hedelmien/vihannesten tulee olla todellakin hyvälaatuisia, ei kannata ajatella että ne lutsahtaneet mansikat voi käyttää hilloon, kun ei ne muuhun enää kelpaa. Vain hyvät marjat kannattaa kelpuuttaa säilönnässä niin säilykeet silloin myös säilyvät parhaiten.

Itse tein niistä vähän lutsahtaneista marjoista smoothien. Tämä oli siitä ihanaa, että koostumus oli mitä parhain (avocadon ansiosta) ja sokeria tähän ei tullut laisinkaan! Jos tykkää enemmän makeasta mausta niin tähän voisi lisätä mukaan hieman vaikkapa hunajaa.

Mansikkasmoothie 1:lle

n. pari suurta kourallista tuoreita mansikoita
1 pieni (luomu) banaani
1 (luomu) avocado
1/2-1 rkl kaakaonibsejä
n. 1/2 rkl Lucuma-jauhetta
n. 1/4 dl kylmää vettä

Heittele kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi seokseksi.

Nauti kylmänä välipalana.

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Sushi: Makit ja Nigirit

Tässäpä lupaamaani ohjetta makien ja nigirien tekoon. Näitä teimme siis eilen Pingviinin luona. Molemmat olimme lueskelleet netistä ohjeita etukäteen sieltä sun täältä vähän vinkiksi, mutta lopulta riisit keitettiin kuitenkin lähes riisipakkauksen ohjeen mukaan. Sushiriisin valmistus on kaikkein tärkein ja hankalin vaihe, tosin ei se ainakaan meistä niin hankalaa ollut (noudatettiin kyllä pakkauksen ohjeita tunnollisesti).

Aikaa sushien tekoon menee aika lailla, joten siksi näiden tekeminen onkin tosi mukavaa puuhaa ystävän kanssa yhdessä. Mitään kovin vaikeaa tämä ei meidän kummankaan mielestä ollut, vaikkakin pientä näpertelyä sushien teko vaatii. Lopputulos kuitekin palkitsi sekä ulkonäöllä että maulla. 



Sushiriisin valmistus (ohje sushiriisi-pakkauksen kyljessä)


Tämä annos riittää n. 5:lle merileväarkille + muutamaan nigiriin tai 4:lle merileväarkille ja n. 10 nigiriin

250 g sushiriisiä (tai puuroriisiä)
vettä
2-3 rkl riisiviinietikkaa
n. 1 rkl sokeria
n. 1/2 tl suolaa

Laita riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin että riisit peittyvät. Anna riisin liota n. 20 minuuttia. Valuta sitten vesi pois ja huuhtele riisiä kunnes vesi alkaa olla kirkasta. Lisää riisiin 4 dl kylmää vettä (tai n. 3 cm riisin pinnan yläpuolelle). Laita kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Laita sitten kattilaan kansi päälle ja pienennä lieden lämpöä niin, että riisi juuri ja juuri kiehuu. Keitä 10 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Älä avaa kattilan kantta keittämisen aikana, koska silloin riisin höyrystyminen keskeytyy.

Kaada keitetty riisi laakealle vadille. Sekoita riisiviinietikkaan sokeri ja suola. Sekoita kunnes kaikki sokeri ja suola on liuennut. Kaada sitten etikkaseos tasaisesti riisin päälle ja sekoita varovaisesti (ei paljon). Jätä sitten riisi jäähtymään esim. huoneen lämpöön tai hieman viileämpään paikkaan. Älä kuitenkaan laita riisiä jääkaappiin, koska riisi kovettuu liian kylmässä. Jäähtyminen kestää huoneenlämmössä noin tunnin.

Kun riisi on jäähtynyt, voit alkaa tehdä makeja/nigirejä.



  Makit


bambumatto (makien rullaamista varten)
sushiriisiä
merileväarkkeja
kalaa (mahdollisimman tuoretta merikalaa, esim. lohta ja/tai tonnikalaa)
erilaisia kasviksia, kuten porkkanaa, kurkkua, avocadoa

Leikkaa kasvikset ohuiksi tikuiksi (kuori porkkanat/avocadot). Porkkanansuikaleita kannatta keittää pikaisesti 1-2 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät. Älä kuitenkaan ylikypsennä! Leikkaa myös tuoreesta kalasta ohuita, pitkiä suikaleita.



Laita bambumaton päälle merileväarkki kiiltävä puoli mattoa vasten. Levitä sitten merileväarkille ohut kerros sushiriisiä. Jätä ylä- ja alareunasta n. 1 cm ilman riisiä. Lado arkin keskikohdalle kalaa ja haluamiasi kasviksia täytteeksi ja kääri sitten maki rullalle bambumattoa apuna käyttäen. Käännä ensin itseäsi lähimpänä oleva reuna juuri ja juuri täytteen yli, tiivistä bambumaton avulla, ja jatka sitten makin käärimistä bambumaton avulla, niinkuin käärisit kääretorttua.


 Kostuta merileväarkin reunaa hieman kylmällä vedellä, jotta se liimaantuu hyvin kiinni (tämä ei ole täysin välttämätöntä, koska levä tarttui kiinni hyvin ilman kasteluakin). Siirrä sitten rulla pois bambumaton päältä ja viipaloi terävällä veitsellä sopiviksi suupaloiksi (me viipaloitiin yksi rulla n. kuuteen osaan).



Nigirit

sushiriisiä
kalaa (mahdollisimman tuoretta merikalaa, esim. lohta ja/tai tonnikalaa)

Leikkaa lohi hyvin ohuiksi, muutaman sentin pituisiksi ja n. 3 cm levyisiksi suikaleiksi.

Kostuta käsiä kylmällä vedellä ja pyörittele sushiriisistä hieman pitkulaisia, suupalan kokoisia riisipalloja. Aseta kalasuikale riisipallon päälle.


Tarjoiluun

wasabia (me sekoitettiin jauheesta)
japanilaista soijakastiketta
Marinoituja/hillottuja inkiväärilastuja

Sushi syödään aina puikoilla tai sitten sormin. Mausteena käytetään tulista, japanilaisesta piparjuuresta valmistettua wasabia ja makeaa japanilaista soijakastiketta. Wasabia voi kukin ruokailija itse annostella haluamansa määrän sushipalan päälle. Sushipala otetaan puikkoilla, kastetaan sitä soijakastikkeeseen ja sitten pala viedään suuhun.

Inkiväärilastujen tarkoitus on puhdistaa suu sushipalojen välissä, jolloin makuaisti on valmis uudelle suupalalle.