tiistai 30. elokuuta 2011

Iltapäivä ystävien kesken - lihiksiä ja raakasuklaata

 Vastapaistetut lihikset.

Olipas tänään oikein mukava iltapäivä Pingviinin kanssa! Tultiin töistä meille ja alettiin leipomaan lihapiirakoita ja tehtiin myös raakasuklaata. Tämä oli vaihtari-ilta, koska viimeksi oltiin Pingviinin luona tekemässä sushia. Ah, sushi on kyllä aivan ihanaa! Mutta on lihikset ja raakasuklaakin, ja lähes yhtä terveellistä ;) Mutta ei aina tarvitsekaan olla vain terveellistä, ruoka on myös suuri nautinto, ei pelkästään ravintoa ruumiille, vaan yhtä lailla myös sielulle. Varsinkin jos ruokaa saa nauttia ihanassa seurassa, niinkuin tänään.

 Sain Pingviiniltä tuliaisiksi ison kassillisen hänen oman pihapuun omppuja!

Pingviini kirjoitti mulle hyvin osuvan aforismin taululle :)

Tässä vielä muutamia fiilistely-kuvia (osa Pingviinin ottamia) ja  lopussa ohje raakasuklaan tekoon. Tämä annos on aivan jätti-suuri, mutta raakasuklaata kannattaa tehdä kerralla suurempi annos ja vaikka jakaa suklaamassa osiin ja maustaa osat eri tavoin, niinkuin me tänään tehtiin, ja säilyttää valmis suklaa pakastimessa.

 Lihiksen täytteen mausteet mortellissa.

 Pingviinin taidonnäyte.

 Näitähän tulee kuin leipomosta konsanaan, minä vaan kuvailin :)

 Lihikset kohoamassa sievässä rivissä.

 Lihis öljyssä paistumassa.

 Tulikuuma lihis odottaa syöjäänsä.


Seuraavaksi sitten sitä raakasuklaata.... Tarvitaan mm. seuraavia aineita...


Raakasuklaa (iso annos)

4 dl (luomu) raakakaakaovoita
n. 2 dl dl kylmäpuristettua (luomu) neitsytkookosöljyä
4 dl raakakaakao-jauhetta
n. 2 dl lucuma-jauhetta
n. 8 rkl (luomu) hunajaa ja/tai (luomu)agavesiirappia
Mausteita maun mukaan,esimerkiksi jotain seuraavista:
kaakaonibsejä
kuivattuja (tai pakastettuja!) marjoja, karpalot on todella hyviä!
(luomu) kookoshiutaleita
pähkinöitä
(luomu) vanilja-jauhetta

Laita isoon kattilaan tai tiskialtaaseen hieman kättä lämpöisempää vettä ja veteen kulho, jossa valmistat suklaan. Suklaan ainekset sulaa vesihauteessa. Varo kuitenkin ettei suklaakuppi pääse hörppäämään vettä! Jos näin kuitenkin käy niin kalliit ainekset eivät siltikään ole piloilla. Pakasta seos, jolloin vesi erottuu massasta ja voit aloittaa homman alusta, sulattamalla jne.

Raasta kaakaovoi hienoksi raasteeksi. Älä jätä isoja möykkyjä, koska ne sulavat todella hitaasti (iso möykky on nuppineulan pään kokoinen, huomaat kyllä ensimmäisellä kerralla). Laita vesihauteessa olevaan kulhoon raastettu kaakaovoi ja kookosöljy. Kun ainekset ovat sulaneet, sekoita sekaan raakakaakao- ja lucuma-jauheet. Sekoittele seos kunnolla tasaiseksi.



 Pingviini raastoi ison kasan kaakaovoita.

Kaakaovoi ja neitsytkookosöljy sulamassa vesihauteessa.
Lisää sitten hunajaa ja/tai agave-siirappia ja sekoittele taas seosta jonkin aikaa, että hunaja/siirappi sulaa seoksen sekaan. Kun seos on tasaista, voit jakaa suklaamassan osiin ja maustaa jokaisen eri tavalla taikka voit lisätä vain yhtä maustetta ja sekoittaa sen koko massan joukkoon. Suklaamassan voi jättää myös ilman erityisiä mausteita, on todella hyvää ilman maustamistakin. Lusikoi/kaada massa sitten jääpalamuotteihin tai syvälle lautaselle ja laita pakastimeen n. puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen suklaa on valmista nautittavaksi.
 Raakasuklaamassaa ja kuivattuja karpaloita.

 Raakasuklaamassaa ja kookoshiutaleita.

Tämä suklaa täytyy säilyttää vähintään jääkaapissa tai sitten pakastimessa, koska neitsytkookosöljy muuttuu juoksevaksi n. +25 asteen lämmössä. 

Valmista raakasuklaata.

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Tunnustus - Sunshine Award 2011



Sain Rentukalta tällaisen tunnustuksen! Kiitos paljon Rentukka!
 
Tunnustuksen saajan tulee kiittää tunnustuksen antanutta, vastata alla oleviin kymmeneen kysymykseen ja jakaa tunnustus eteenpäin kymmeneen ihanaan blogiin sekä tiedottaa tunnustuksen saaneita blogeja asiasta.

Kiitos vielä kerran Rentukka. Tässä kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Suosikkiväri: Näitä on paljon, koska tykkään lähes kaikista väreistä, mutta sanotaan nyt punainen.
2. Suosikkieläin: Näitäkin on paljon, mutta kissa on varmasti ihan ykkönen.
3. Suosikkinumero: 8
4. Suosikki alkoholiton juoma: Oikea lehmänmaito ja luomuna tietenkin!
5. Facebook vai Twitter? Ei kumpikaan
6. Intohimosi: Leipominen ja erityisesti leivät
7. Saada vai antaa lahja? Ehdottomasti antaa
8. Suosikkikuvio: Tämä on kyllä vaikea. Sanon sydän siksi, koska se on hyvin merkityksellinen kuvio.
9. Suosikkiviikonpäivä: Sunnuntai, koska silloin on edellinen viikko jo melkein ohitse ja uusi, yllätyksiä täynnä oleva viikko edessä.
10. Suosikkikukka: Voi, näitäkin on paljon! Ruusu.

Laitan tämän eteenpäin seuraaville ihanille blogeille:


 

maanantai 22. elokuuta 2011

NTI III


Eilen kokoontui Neljä Tavista Ilallliselle Lennun luo. Lennu asuu ihastuttavassa omakotitalossa lähes maaseudulla, mäntymetsä alkaa aivan takapihalta! Lisäksi toinen toistaan ihanampia ristipistotöitä oli kodin koristuksena, ristipistojen teko kun on yksi hänen rakkaista harrastuksistaan.


Mutta illan teema oli siis ruoka! Toki muustakin puhuttiin ja seura oli edelleen mitä parhainta ja ruoka todella hyvää. Minun kännykkä-kamerani hieman ontui tunnelma-valaistuksessa, te kenellä on pääsy Lennun blogiin voitte käydä ihailemassa kauniita kuvia siellä sitten (postaus illasta tulee varmaan sinnekin lähiaikoina).



Alkudrinkkinä saimme kuohuvaa, alkoholitonta karpalojuomaa ja alkupalaksi halloumi-tomaatti-salaattia. Nami!


Pääruoaksi Lennu oli loihtinut meille aivan ihanat Quiche Lorraine annospiirakat. Piiraiden täytteessä oli kinkkua ja juustoa ja piiraissa oli aivan ihanan rapea pohja (ohjetta odottelen :)


Pääruuan jälkeen siirryimme olohuoneen puolelle seurustelemaan ja nauttimaan väliin juustoja ja viiniä. Kaikki vieraat taisivat olla juustojen ystäviä (kukapa ei olisi?!).


Jälkiruuaksi saimme vielä ihanan syksyistä karpalokiisseliä (Lennun miehen poimimista karpaloista!) kera valkosuklaa-moussen. Tämä kyllä kruunasi täydellisen aterian.

Tuliaisiksi vein Lennulle valmistamaani raakasuklaata sekä purkillisen mausteista kurkkusäilykettä. Kiireessä nämä unohtui valitettavasti kuvata, mutta kurkkusäilykkeen ohjeesta on tulossa pian postausta.


Lennulla on myös kaksi kissaa, jotka hieman hämmästelivät meitä äänekkäitä vieraita. Mutta saimmepas sitten kuitenkin myös vähän silittää kissoja loppuillasta. Perheeseen on tulossa uusi, ihana kisu syyskuussa :)

Kissat kirjahyllyn pällä.

Kyllä meidän kelpaa :) Seuraavaa illallista jo innolla odottelen!

Viikon 33/2011 liikunta

Viime viikon liikunnat olivat vaihteeksi hiukan vähäisemmät. Ensimmäinen työviikko sotki hieman kuvioita, ei jaksanut panostaa liikuntaan niin paljon. Vaikka työ sinällään ei olekaan raskasta, mutta henkisesti uuteen rytmiin totuttautuminen kulutti voimia. Mutta eiköhän tässä jonkinlainen uusi rytmi taas löydy, kunhan vauhtiin päästään :)

Tässäpä vielä yhteenveto viikosta.

Maanantai: Lepopäivä 1
Tiistai: BodyStep 1 tunti (iltapäivällä)
Keskiviikko: BodyBalance 1 tunti (päivällä)
Torstai: Aamujooga 1 tunti (aamulla)
Perjantai: Zumba 45 min. (illalla)
Lauantai: Lepopäivä 2
Sunnuntai: Juoksu 10 km, 1 tunti 5 min (aamupäivällä) ja kahvakuula CROSS 1 tunti (iltapäivällä)

Mukavaa syksyistä viikkoa kaikille!

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Viikonlopun reissu, osa III - miljöö

Miljöö = Se millaisena ympäristömme näyttäytyy, sen vallitseva ilmapiiri ja aistein havaitut asiat ja aikaansaamat tuntemukset (Wiktionary).



Viimeviikon perjantai-iltana kävin kävelyllä Seinäjoella. Sää oli aivan ihana ja mukava oli kierrellä aivan tuntemattomassa kaupungissa. Tosin kaupunkia ei tullut paljon kuvattua, vain näitä puistikoita.




Frantsilan hyvänolon keskuksen pihapiirissä oli ihania omenapuita ja ainakin osa kukkasista oli vielä täydessä loistossaan.





Sunnuntai-aamun kävelyretki yrttipolulle oli ihana elämys, vaikka jalat kastuivatkin aivan täysin aamukasteisessa heinikossa kävellessä.


Omenatarhat näyttivät odottavan poimijoita...


Mukavaa sunnuntai-päivää kaikille.

lauantai 20. elokuuta 2011

Viikonlopun reissu, osa II - majoitus


 Frantsilan Hyvänolon keskus: Näkymä Vihtorin tuvan porstuan ikkunasta.

Viime viikonlopuna olin siis työnantajani kanssa opintomatkalla.  Majoituimme yhdeksi yöksi Seinäjoelle Hotelli Almaan ja yhden yön vietimme Frantsilan Hyvänolon keskuksessa Hämeenkyrössä.

 Alma

 Kaunis seinälamppu

 Ruokasali

Alma oli aivan ihana, vanhaan rautatieläisten taloon perustettu pieni hotelli ja ravintola. Huone oli vanhaan tyyliin sisustettu ja perjantai-lauantai-välinen yö oli todella rauhallinen, sain nukkua tosi hyvin.

 Frantsilan Hyvänolon keskuksen päärakennus

Sauna

 Vihtorin talo

Opiskelua

Frantsilan hyvänolon keskus oli vanhoja rakennuksia käsittävä kokonaisuus. Rakennuksissa oli vanhaan tyyliin sisustettuja huoneita ja pihanperällä sijaitsi ihana puulämmitteinen sauna. Päärakennuksessa oli ruokasali ja keittiö, oleskelusali sekä myös pieni puoti, missä oli myynnissä Frantsilan tuotteita. Televisiota, minibaaria, nettiliittymää tai muita hotellihuoneiden nykyaikaisuuksia ei ollut, mutta ei niitä kyllä kaivannutkaan! Huoneemme sijaitsi Vihtorin tuvassa, missä myös kurssimme pidettiin. 

Tykkäsin kyllä molemmista majapaikoista ja voin suositella kyllä kaikille.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Viikonlopun reissu, osa I - ruoka


Viikonloppuna olin opintomatkalla työnantajani kanssa ja oli kyllä mahtava reissu. Niin aivan erilaista kuin edellisen työpaikan opinto- tai työmatkat. Perjantai-iltana ajelimme Seinäjoelle, missä yövyimme aivan ihanassa ja pienessä Hotelli Almassa. Hotellin ravintolan ruokalista oli selvästi suunniteltu tunteella ja huolellisesti, listalta olisi voinut valita syötäväksi aivan mitä tahansa. Ruoka oli todellakin ihanaa ja herkullista. 

Söimme luomulammas-salaattia kera porkkanapeston sekä tomaatti-vuohenjuustokeittoa. Vuohenjuusto oli taidokkaasti kätketty tomaatin sisään. Ruuan kera oli tarjolla ravintolan oman keittiön leipomaa leipää. Jälkiruuaksi oli ihania suomalaisia marjoja shampanjahyytelössä.





 Lauantai-aamuna ajelimme kurssipaikalle Frantsilan Hyvänolon keskukseen Hämeenkyröön. Miljöö oli todellakin aivan ihana, ruuista nyt puhumattakaan. Paikan ruuat olivat kasvisruokia ja todella hyviä kaikki. Lisäksi ruoka oli aina aseteltu esille todella kauniisti, vaikka seisovasta pöydästä olikin kyse. Vai mitä itse tuumitte näistä kuvista.

 Aamupala

 Päiväkahvi/tee ja suklaaleivos


 Päivällinen (voit näpätä kuvia suuremmiksi)

 Jälkiruoka

 Vesikannut


Melkein joka aterialla ja välipaloina oli tarjolla tilan omia kasvattamia viinirypäleitä.

Syyskuussa olisi sitten luvassa seuraava opintomatka samaan paikkaan. Ihanaa.