tiistai 6. maaliskuuta 2012

Viikon valinta vko 9: Inkivääri

Viime viikon ruokahaasteeseen oli jälleen minun vuoro tehdä valinta, mutta koska aivot löi tyhjää niin sanoin pojalleni, että keksippä meidän haasteeseen jokin ruoka-aine. Hän kysyi että mikä tahansako ja kun vastasin myöntävästi, hän sanoi että inkivääri. No, inkiväärihän on oikein hyvä tähän haasteeseen!

Tälläkin kertaa päätin jo melkein heti mitä valmistan: Possua ja kasviksia hapanimelässä kastikkeessa. Tätä olen joskus vuosia sitten tehnyt useampaankin kertaan, mutta jostain syystä en ole tehnyt tätä nyt pitkiin aikoihin, vaikka tämä on kyllä hyvää. Sunnuntaina siis tätä valmistin Ylläksen vuoramökissä pojalleni ja hänen kolmelle kaverilleen ja tietenkin itselleni. Maistui kyllä kaikille :)

Possua ja kasviksia hapanimelässä kastikkeessa (n. 6:lle)

600-800 g porsaan sisäfilettä siivuina tai porsaan lihaa suikaleina
n. 2 rkl (luomu) oliiviöljyä (muutkin paistamiseen sopivat öljyt käy)
2 (luomu) sipulia
2-3 (luomu) porkkanaa
1/2 - 1 kurkku
1 suuri punainen tai keltainen paprika
1 pieni purkki ananaspaloja
n. peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä (n. 1 rkl hienonnettuna)
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 dl (luomu) soijakastiketta
ananas-purkin mehu (n. 1 dl)
n. 3 rkl (puna)viinietikkaa
n. 2 dl punaviiniä tai vettä
1/2-2/3 dl (luomu) ruokokidesokeria
n. 1/2 dl paseerattua tomaattia
1 rkl peruna- tai maissijauhoja

Suikaloi sipuli, leikkaa kurkku, porkkana ja paprika "tikuiksi". Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipuli.

Ruskista porsaanlihat hyvin öljyssä, joko wokissa tai paistinpannussa sopivissa erissä. Laita sivuun odottamaan. Pyörittele sitten pannulla kaikkia kasviksia, jokaista yksitellen (porkkanat, paprika, kurkku, sipulit), vähäsen aikaa. Laita lopuksi pannulle sekä lihat että paistetut kasvikset. Lisää sekaan myös inkivääri, sokeri, n. puolet ananasmehusta, soijakastike, etikka, n. puolet vedestä/viinistä ja paseerattu tomaatti. Keittele kastiketta välillä hämmennellen n. 20 minuuttia. Sekoita loppuun mehuun ja veteen/viiniin peruna- tai maissijauhot. Kaada seos ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kastike alkaa heti sakenemaan, lisää tarvittaessa sekaan viiniä/vettä. Jos käytät maissijauhoja, keitä kastiketta vielä n. 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Perunajauhojen kanssa kastiketta ei tarvitse enempää keitellä.

Tarjoa esim. basmatiriisin kanssa.

Pingviinin inkiväärikala
Sadun inkivääribataatit

1 kommentti:

  1. Kivan kuuloinen ohje. Inkivääri on hyvää, muodossa tai toisessa :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi <3