Viikon valinta vko 27: Kesäkurpitsa

Kesäkuun viimeisen viikon haaste-ruoka-aineeksi Pingviini valitsi kesäkurpitsan. Kesäkurpitsa on kyllä todella monipuolinen kasvis! Sitä voi käyttää monessa ruuassa tuomaan makua ja ravintosisältöä, sitä voi täyttää tai grillata, siitä voi tehdä vaikka "kesäkurpitsa-pastaa", keittoa, gratiinia tai käyttää suolaisessa tai makeassa leivonnassa. Jälkiruoka-osastolle kukaan ei mennyt tällä kertaa. Itse valmistin kasvisgratiinin sisareni luona ja ainakin itse tykkään tästä tosi paljon. Kuva on surkea, ei tee tälle ruualle oikeutta.

Kasvisgratiini.
Kasvisgratiini (lisäkkeenä n. 8:lle)

2-3 kesäkurpitsaa
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
1-2 kevätsipulia (varrellista sipulia)
2 kynttä valkosipulia
n. 15 cm pätkä purjoa
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 paketti (n. 200 g) fetaa (vähälaktoosinen) (voi olla sellainen iso palakin, ei tarvitse olla kuutioita)
1-2 prk yrtti-tuorejuustoa (vähälaktoosinen)
mustapippuria
kuivattua tai tuoretta basilikaa
Herbamare-yrtti-suolaa (tavallinenkin suola käy)
oliiviöljyä vuoan voiteluun ja sipulin kuullottamiseen

Hienonna sipuli, purjo ja valkosipuli. Kuullota sipuleita paistinpannulla pienessä määrässä oliviiöljyä. Jätä odottamaan. 

Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika sopivankokoisiksi annospaloiksi (ei tarvitse olla ihan pientä silppua, sellaisia haarukkaan sopivia palasia). Leikkaa kirsikkatomaatit puolikkaiksi. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja kaada vuokaan paloitellut kasvikset ja kuullotetut sipulit. Lisää hieman mustapippuria, tuoretta tai kuivattua basilikaa, murusteltu/kuutioitu feta ja vain vähän Herbamarea/suolaa (vain vähäsen, koska juustoissa on paljon suolaa). Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Levitä vuoan pinnalle 1-2 purkkia yrtti-tuorejuustoa niin, että juustoa tulee vähän joka kohtaan (juuston määrä riippuu siitä, onko vuoka leveä ja matala vai kapea ja korkea). Laita vuoka 200-225 asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi, eli kunnes kasvikset ovat sopivasti pehmenneet, mutteivät vielä ole ihan lötköjä.

Tämä sopii pääruuaksi tai tarjoa esim. liharuuan lisäkkeenä.

Pingiviini valmisti keittoa ja Satu puolestaan leipoi piiraita.

Kommentit

  1. Totta turiset. Minä olen oppinut käyttämään sekä kesäkurpitsaa että munakoisoa perunan korvikkeena.

    Kiinalaisia lukuun ottamatta muut ihmiset syövät hieman varoen ruokiani. Ne kun ovat kummallisia: ei perunaa, ei suolaa, ei sokeria, ei voimakkaita mausteita eikä maitoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit