Viikon valinta vko 28: Ahven

Tämän viikon ruoka-ainevalinnan teki Satu ja se oli ahven. Tykkään kalasta, tosin sitä tulee laitettua paljon harvemmin kuin lihaa. Pitäisi parantaa tapansa... Ahven on yksi lempi-kaloistani ja se on aivan parasta voissa paistettuna ja vain suolalla maustettuna. No, nyt päätin kokeilla jotain muuta ja tein kanttarellirisottoa ja paistoin kaveriksi pesto-ahvenia. Tämä oli kyllä todella hyvää! Jopa poikani, joka ei oikein järvikaloista tykkää, sanoi että oli hyvää. Ainoa miinus-puoli oli, että voimakkaan makuiset mausteet peittivät oikeastaan täysin ahvenen oman maun. Tähän kävisi varmasti mikä tahansa vaalea kala.

Kanttarellirisotto ja pesto-ahvenet.

Kanttarellirisotto (n. 3:lle)

1,5 dl (luomu) risotto- tai puuroriisiä
n. 2 rkl (luomu) oliiviöljyä
1 kesäsipuli (varren kanssa)
1/2 l (suomalaisia) kanttarelleja 
n. 8 dl vettä
2-3 tl kavisliemijauhetta (minulla oli Reformi)
pieni ripaus mustapippuria ja suolaa
1 dl raastettua (luomu) parmesaania

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja lisää riisit. Kuullota riisiä vähän aikaa koko ajan hämmennellen. Ala sitten lisäämään riisin sekaan vettä vähän kerrallaan ja anna kiehua hiljalleen. Lisää vettä aina, kun edellinen vesi alkaa olla imeytynyt. Lisää kattilaan myös kasvisliemijauhe keittelyn alkuvaiheessa. Lisää keittelyn loppuvaiheessa sekaan vielä vähän rouhittua mustapippuria ja ehkä hitunen suolaa (muista, että parmesaani on myös suolaista). Risotto saa jäädä hieman kosteaksi, lisää tarvittaessa vettä.

Kuullota puhdistetuja kanttarelleja ja silputtua sipulia paistinpannussa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja sienet ovat vähän ruskistuneet. 

Kun riisi alkaa olla kypsää (keittely kestää riisistä riippuen n. 20-30 min.), lisää sekaan parmesaania ja kuullotetut sienet ja sipuli.

Pesto-ahvenet (n. 3:lle)

n. 8 kpl ahvenfileitä
vähän sitruunamehua
n. 1/2 dl pestoa
n.1/2 dl Dion-sinappia (minulla oli jyväistä versiota)
n. 1/2 dl ruisjauhoja
oliiviöljyä ja voita paistamiseen

Nypi ahvenfileet ruodottomiksi. Levitä fileet leikkuulaudalle ja purista päälle sitruunamehua. Levitä sitten fileiden toiselle puolelle ohut kerros pestoa ja toiselle puolelle ohut kerros sinappia.

Kääntele fileet ruisjauhoissa. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä/voita ja paista fileet kullankeltaisiksi molemmin puolin. Tarjoa paistetut fileet kanttarellirisoton lisänä.


Kommentit

  1. Heh, melkein samanlainen lounas mulla eilen. Tosin kalakauppias hihkaisi minut nähdessäni, että Rusina hoi, täällä olisi yks lohen pyrstön puolikas. Muuten sama ohje, mutta peston ja sinapin sijaan levitin kalalle Savonlinnan yrttipajan sipulisekoitetta (suolaton ja lisäaineeton) ja pasitoin molemmin puolin aloittaen nahkapuolelta (irtosi vaivattomasti paistuessaan toiselta puolelta). Paistamiseen käytin rypsiöljyä. Maustoin toisen puolen ja nakkasin pilkkomani vihannekset samalle pannulle. Polet kalasta ja vihannekset siirsin lautaselle. Toisen puolen kalasta söin tänään salaatin kera.

    VastaaPoista
  2. Rusina: Nami, kuulostaa herkulta! Pitääkin testata sinun kalaohjetta seuraavalla kerralla! Kiitos :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit