Neljän taviksen illallinen XIII

Reilu viikko sitten kokoontui tavis-poppoomme jo kolmattatoista kertaa. Uutena vahvistuksena porukkaamme liittyi Satu ja mukavasti hän meidän porukkaan kyllä passaakin. Aika pikaisesti rääpäisin tällä kertaa menun kasaan, koska lauantaina päätimme, että tavikset kokoontuvat sunnutaina! No, eikun tuumasta toimeen.

Illan teemana oli perinnemakuja maakunnista. Alkuun juhlistimme uutta tavis-porukkaamme kuohuviinin avulla (nurkista löytyneellä, vuosia vuosia sitten autokaupasta saadulla Wetteri-kuohuviinillä :D

Alkukeitto.

Alkuruuaksi tarjoilin savuporokeittoa. Poikani auttoi ruuanlaitossa ja hän valmisti tämän keiton alusta loppuun. Ihan tarkkoja mittoja ei ole, mutta tämä on todella helppo tehdä ja nesteen määrää voi säädellä maistamalla.

Savuporokeitto (alkuruokana 4:lle)

150 g savupororouhetta
1 pkt Koskenlaskijaa (minulla oli viherpippuria, mutta muutkin maut käy)
2,5 dl ruokakermaa
vettä/mustapippuria

Laita kattilaan muutama desi vettä, ruokakerma ja savupororouhe. Laita kattila kuumenemaan, murustele joukkoon koskenlaskija. Sekoittele, kunnes juusto sulaa. Maista ja mausta maun mukaan. Keiton paksuutta voi säädellä veden tai ruokakerman avulla.

Juustopatonki.

Tästä se lähtee...
 Keiton kaveriksi leivoin juustopatonkia. Tämä nyt ei ehkä niin suomalaista ollut, mutta pienet lipsahdukset sallittakoon :)

Juustopatonki (2 suurta patonkia)

Taikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3-4 rkl oliiviöljyä
n. 9-11 dl vehnäjauhoja

Päälle:
50 g  huoneenlämpöistä voita
2-3 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa (kuivattukin varmasti käy)

Täyte:
valkoista, kovaa cheddar-juustoa

Tee patongit. Laita yleiskoneen kulhoon kaikki ainekset, paitsi jauhoista jätä n. 2 dl sivuun. Käynnistä yleiskone ja alusta n. 5-10 min. kunnes sinulla on oikein kimmoisa taikina. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Anna taikinan kohota n. 30 - 60 min. Tee sillä välin valkosipuli-yrttivoi. Rouhi valkosipuli, silppua basilika ja sekoita ne pehemeään voihin.

Leivo kohonneesta taikinasta kaksi leivinpeltin pituista patonkia. Voit kiertää patongit kierteelle, jos haluat rustiikkisempaa ilmettä. Kohota taas n. 30 min. Voitele patongit sitten yrtti-valkosipulivoilla. Paista patonkeja 200 asteisessa uunissa n. 30 min. Jäähdytä.

Leikkaa patonkiin viiltoja ja laita viiltoihin cheddar-siivuja. Laita täytetty patonki kuumaan uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes juusto sulaa. Tarjoa lämpimänä.

Pääruoka-annos: verilettuja ja uunipunajuuria.
 Pääruuaksi päätin tehdä verilettuja. Niitä minulla oli tarkoitus tehdä sunnutaina joka tapauksessa, joten tämän päättäminen oli menun helpoin kohta :) Verilettujen lisukkeeksi tein vielä uunissa paahdettuja punajuuria. Nämä oli kyllä niin hyviä, että näitä teen kyllä toistekin, vaikkapa jonkin liharuuan lisukkeeksi. Verilettujen kanssa oli vielä lähes jäistä puolukkasurvosta, jonka tein yksinkertaisesti surauttamalla tehosekoittimella jäisiä puolukoita ja sokeria sekaisin.

Punajuuret menossa uuniin.
 Valkosipuliset uunipunajuuret (n. 4:lle)

n. 500 g pienehköjä punajuuria
n. 4 kpl valkosipulinkynttä
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
1 rkl hunajaa
tuoretta timjamia ja/tai oreganoa
suolaa/mustapippuria

Kuori punajuuret ja valkosipulit. Lohko punajuuret ja siivuta n. puolet valkosipulinkynsistä. Toisen puolen kynsistä voi hienontaa hienoksi.

Sekoita kulhossa oliiviöljy, balsamico, hienonnettu valkosipuli, hunaja, suola ja mustapippuri. Laita uunivuokaan punajuurilohkot, siivutetut valkosipulit ja tuoreet yrtit. Kaada sitten päälle sekoitettu liemi. Paista punajuuria 200 asteisessa uunissa n. 30-60 min. lohkojen koosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen. Tarjoa kuumina lisukkeena.

Karpalomehua maustettuna inkiväärillä ja limellä.
Jälkiruoka-kiisseli.
 Jälkkäriksi halusin jotain suomalaista ja kevyttä. Pienen mietinnän jälkeen päädyin tarjoamaan kerroskiisseliä. Tämä nyt ei ihan onnistunut, puolukka-kerroksesta tuli liian paksua ja vaniljakiisselistä taas turhan vetistä, mutta maut olivat kyllä oikein hyvät. Jälkkärin koristeeksi poikani paahtoi paistinpannulla vielä krutonkeja ruisleivästä. Ohje kirjasta Mustikka, ruis ja rypsi.

Puolukka-vanilja-kiisseli (4-5 annosta)

Puolukkakiisseli:
3 dl puolukoita
1/2 l vettä
1/2 dl sokeria
n. 3 rkl perunajauhoja (+ n. 1/2 dl vettä)

Vaniljakiisseli:
5 dl kevytmaitoa
1/2-1 vaniljatanko
1/2 dl sokeria
2/3 dl Maizenaa
1 kananmuna

Päälle:
1-2 ruisleipäviipaletta (minulla oli Kartanon ruista)
1 rkl voita
1-2 rkl sokeria (joko tavallista tai fariinisokeria)

Survo vähän puolukoita ja kiehauta ne sokerin ja veden kanssa. Sekoita pienehköön määrään kylmää nestettä perunajauhot. Kun puolukat ja vesi alkaa kiehua, kaada perunajauhosuurus ohuena nauhana kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen. Jos näyttää että kiisseli sakenee liikaa, lopeta suuruksen lisääminen.

Siirrä kattila pois liedeltä, kun keitos pulpahtaa pari kertaa. Ripota hieman sokeria kiisselin pinnalle kuortumisen estämiseksi. Jätä kiisseli huoneenlämpöön jäähtymään.

Keitä sitten vaniljakiisseli. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahtia. Laita se kattilaan maidon, maissitärkkelyksen ja sokerin kanssa. Laita kattila levylle ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes keitos alkaa kiehua ja saostua. Anna pulpahdella pari minuuttia koko ajan sekoitellen ja ota sitten kattila liedeltä. Ongi kiisselistä pois vaniljatangon puolikkaat.

Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa hetken jäähtynyt vaniljakiisseli kananmunan sekaan koko ajan vispaten. Ripota tämänkin kiisselin pinnalle hieman sokeria ja jätä huoneenlämpöön jäähtymään.

Ruiskrutongit (tai rouhe): Murenna tai leipäsiivut tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää sekaan ruisleipämurut tai -kuutiot. Paista koko ajan hämmennellen, kunnes leipä on hieman ruskistunut. Sekoita joukkoon sokeri ja anna sitten jäähtyä.

Tee jälkiruoka-annokset kaatamalla lasikulhoihin kerroksittain jäähtynyttä puolukka- ja vaniljakiisseliä. Laita valmiit annokset jääkaappiin odottamaan. Ripota annoksien päälle ruisleipä-krutonkeja/rouhetta juuri ennen tarjoilua.

Tuliaiset.
Ihanilta vierailtani sain tuliaisiakin... Sadulta kuivattua karpaloita (NAM!) ja syksyisen värisiä servettejä, Pingviiniltä luomu-oreganoa ja auraa (Pingviini heitti edellisenä iltana, että koska päätettiin nämä tavikset pitää näin pikaisesti, niin kyllä mikro-pitsastakin saa hyvää auran ja oreganon avulla ja Pingviini toi siis näitä tykötarpeita varulta :) ja Lennulta sain pinkkiä sokeria Eifel-tornissa (tämä oli ideoitu meidän Pariisin puolimaraton-tavoitteesta tietenkin :)

Ilta oli kyllä jälleen kerran tosi mukava. Nämä tavis-illalliset on kyllä mahtava juttu, muuten tuskin tulisi järjestettyä aikaa ystävien tapaamiseen näin usein. (vaikka ei kerran kuussa tietenkään niin usein ole!!)

Servetti ja käpyjä koristeena.

Seuraavan kerran tavistellaankin jo puoletoista viikon kuluttua Pingviinin luona! Huippua!

Kommentit

  1. Oli kyllä mukava ilta ja ruoka kerrassaan herkullista! Suurkiitokset!

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi! Huippu-iltoja meillä on taas syksyn ja talven mittaan tulossa :)

    VastaaPoista
  3. Just niin! Se näissä illoissa on kans huippua että tietää niitä tulevan lisää! :)

    VastaaPoista
  4. Pingviini: Aivan, huippu-kivoja iltoja on luvassa jatkossakin! :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa oli kaikki ja niin mukava ilta! Kiitokset vielä :) Tein muuten savuporokeittoa tässä yksi päivä, hyvää oli!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit