tiistai 28. helmikuuta 2012

Viikon valinta vko 8: Kana

Satu valitsi viime viikon kokkaus-raaka-aineeksi kanan. Kanaa meidän perheessä syödään aika paljon. Harmi, ettei luomukanaa oikein vielä saa, paitsi viime syksynä Stockmannin hulluilta päiviltä pari kokonaista (Ranskasta tuotua!) luomukanaa ostin.

Tällä kertaa oli oikein helppo valita mitä valmistan, tämä on yksi meidän perheen suosikki-resepteistä. Alkuperäinen ohje Maku-lehdestä. Tuolta linkin takaa löytyy muuten myös todella hyvä kastikeohje näille palleroille. Tällä kertaa tein kuitenkin itse vain broileripallerot ja peruna-bataattimuussia.

Broileripallerot (n. 30-40 kpl)

3/4 dl korppujauhoja
1 tl (ruusu) suolaa
1/2 - 1 tl currya (riippuen curryn voimakkuudesta ja omista makutottumuksista)
1 tl kuivattuja yrttejä (minulla oli sekoitus oreganoa, basilikaa ja timjamia)
1 1/2 dl (luomu) ruokakermaa
(1 (luomu) kananmuna)
400 g broilerin jauhelihaa






Sekoita korppujauho, suola ja mausteet ruokakerman kanssa. Lisää myös kananmuna, jos haluat (kananmuna ei ole yhtään pakollinen eli tämä ruoka käy myös muna-allergisille, tosin siinä tapauksessa kannattaa varmistua korppujauhojen munattomuudesta!). Anna seoksen turvota vähän aikaa (5-15 min).

Lisää sitten broilerin jauheliha ja sekoita massa tasaiseksi. Nostele leivinpeltille epämääräisiä, kohtalaisen pieniä, n. 1 rkl suuruisia "kekoja" vieri viereen. Nämä pallerot saavat olla epämääräisen muotoisia (toki voit pyöritellä sileitäkin palloja, jos haluat).
Paista palleroita uunissa 200-225 asteessa n. 20 minuuttia eli kunnes pallerot alkavat kivasti ruskistua ja ovat varmasti kypsiä.

Tarjoa esim. Maku-lehden mukaisesti riisin ja curry-kastikkeen kera tai vaikka näin bataatti-perunamuusin kanssa.

Loppuhuomautuksena vielä, että meidän kahden hengen perheessä näitä tehdään AINA vähintään kaksinkertainen määrä, koska nämä on todella hyviä :)

LISÄYS
(tänne ei kaikki pääse, mutta jospa nämä reseptit vielä päätyisi tänne minunkin blogiin, kunhan innostun kokkailemaan ja bloggailemaan :)

Sadun broileri-antipasto-pastasalaatti
Pingviinin kanapiirakka

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Viikon valinta vko 7: Lohi

Viikon 6 valinta jäi välistä ja se oli vieläpä oma valitsemani punajuuri! Punajuuret oli kyllä ostettu ja reseptitkin valittu, mutta aika loppui valitettavasti viime viikolla kesken. Tämän viikon valinnan teki Pingviini, lohta siis kokkailtiin. Tämäkin kokkaus oli tarkoitus toteuttaa jo aikaisemmin, mutta paha flunssa iski, eikä ruuanlaitto oikein innostanut. Lauantai-illan iltapalaksi sitten kokkasin lohifileen ja lopputulos oli ainakin omasta mielestäni (ja äitini ja isänkin mielestä, jos puheisiin on uskominen) todella hyvää. Tätä teen kyllä uudelleen!

Purjo-smetanalohi.

Purjo-smetanalohi (4-6:lle)

n. 800 g painoinen lohifile
1-1 1/2 tl (ruusu) suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
n. 1/2 (n. 200 g) (luomu) purjoa
2 (luomu) valkosipulinkynttä
2 rkl (luomu) voita
1 prk (120 g) smetanaa
2 tl sitruunan mehua (minulla oli luomu-appelsiinin)
ripaus rouhittua valkopippuria 
2 rkl (luomu) kapriksia
n. 1/2 dl tuoretta tilliä (minulla oli pakastettua)

Nypi lohifileestä ruodot pois ja laita file uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta se suolalla ja ripauksella pippuria.

Halkaise purjo ja huuhtele. Leikkaa sitten purjo ohuiksi renkaiksi. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.

Kuumenna voi pannulla ja kuullota purjoa ja valkosipulia muutama minuutti. Ota pannu liedeltä ja lisää sekaan smetana, sitruunan (appelsiinin) mehu, ripaus valkopippuria ja kapriset sekä silputtu tilli. Sekoita tasaiseksi.

Lusikoi purjo-smetanaseos kalafileen päälle. Kypsennä kalaa 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

Tarjoa vaikkapa salaatin tai perunamuusin kera. Aika hyvää myös ruisleivän kanssa.


Vanhojen tanssit 2012

Short cake.
(Kuvia voi klikata suuremmaksi)
Loppuviikosta oli meidän perheessä jännät paikat, koska pojallani oli lukiossa vanhojen päivä. Torstai-iltana tanssittiin koululla kenraaliharjoitukset ja perjantaina olikin sitten useammat tanssit, ensin yhdellä koululla, sitten omalla koululla ja loppu-huipennukseksi vielä tanssit Ouluhallissa. Ouluhallin vanhojen tanssit ovat jo pitkä perinne ja tämä on Suomen suurin vanhojentanssi-tapahtuma. Samalla kertaa paikalla tanssi tänä vuonna 916 oppilasta. 

Poloneesi.
Torstai-illan kenraaliharjoitukset olivat pienimuotoinen tapahtuma, paikalla oli vain oppilaiden vanhempia ja joitain opettajia. Päätösvalssiin poikani haki minut tanssilattialle oikein hovikumarruksen kera ja oli kyllä ihanaa valssin pyörteissä komean ja osaavan kavaljeerin kanssa.

Poikani pari-jonossa kuudes.
Perjantaina vanhempanikin tulivat katsomaan pää-esitystä Ouluhallille. Olipas aika huikean hieno tapahtuma. Kymmenien tuntien harjoittelu kyllä näkyi, poikani osasi tanssiaskeleet todella hyvin, vaikka tansseja oli opeteltavana kahdeksan kappaletta, eikä kaikki olleet ihan helpoimmasta päästä.

Poikani koulun ryhmä viimeisessä tanssissa Thriller.

Thrillerin loppuhuipennus.
Löysinpä jopa jonkun katsojan Ouluhallissa kuvaaman videon viimeisestä tanssista Thrilleristä.

Kummitytön synttärit ja sisko kylässä

Kun palasin opiskelureissusta, oli heti seuraavana päivänä nuorimman kummityttöni 2-vuotis-syntymäpäivät. Poikanikin lähti synttäreille mukaan, vaikkei hänelle ollut omanikäistä seuraa tiedossa. Oli tosi mukava nähdä ystävätäräni ja hänen perhettään pitkästä aikaa! Valitettavan vähän tulee vierailtua puolin jos toisinkin, kun tahtoo olla omat kiireet molemmilla.

Kirsti 2v.
Oletteko muutkin huomanneet, kuinka erilaiseksi kyläilykulttuuri onkaan muuttunut omasta lapsuudesta/nuoruudesta? Silloin kylään vain lähdettiin, ehkä puhelmella soitettiin etukäteen, että oletteko kotona, muttei aina sitäkään. Ainakin minusta tuntuu, että nykyisin perheillä ja ihmisillä on elämä niin paljon enemmän aikataulutettua kuin ennen. Enkä ainakaan itse koe sitä aina positiivisena muutoksena. Päivät ja viikot sulautuvat toisiinsa ja aika kuluu joskus niin vauhdikkaasti, ettei meinaa mukana pysyä.

Sokeri-sahrami-mantelit.
Viikko sitten saapui sisareni kylään koko perheen voimin ja olipas tosi mukava nähdä pitkästä aikaa! Viikonloppu vierähti todella nopeasti. Siskoltani sain tuliaiseksi hänen tekemiä sahramilla ja sokerilla maustettuja manteleita, jotka olivat pakattu kauniisiin purnukoihin. Nämä oli ihania, kiitos!

Sisareni perheen lähdettyä pojalleni tuli muutama kaveri kylään ja leivottiin (toiveesta) laskiaispullia. Perinteisen ohjeen mukaan, täytteenä hilloa ja kermavaahtoa. Lapsuudessani laskiaispullat tehtiin näin, että pullan sisään kaivettiin kolo ja ylimääräinen pullan sisus (joka ei joutunut omaan suuhun) murusteltiin kermavaahdon sekaan. Näin teen omatkin laskiaispullani ja tällä kertaa minulla oli siis myös muutama nuori leipuri kaverina :)

   
Laskiaispullan valmistusta.
Laskiaispulla.

Ystävänäpäivänä minua muistettiin ihanalla kukkasella, smoothiella, kortilla ja kasalla suklaata :)

Ystävänpäiväkukat.

Lisäksi viikonloppuihini on kuulunut PartyLite-kutsuja todella ihanien ihmisten seurassa.

Tunnelmallista sunnutai-päivän jatkoa kaikille, jotka tänne blogiin eksytte.

Opiskelua


Helmikuun alkupuolella olin muutaman päivän opiskelureissussa. Paikkana oli ihana Hiekkaharjun kartano Konnevedellä.


Opiskelupäivät olivat jälleen aika rankkoja, päivät alkoivat yhdeksältä aamulla ja loppuivat yhdeksän jälkeen illalla. Välissä oli toki lounastauko (n. puoli tuntia), iltapäiväkahvi (n. puoli tuntia sekin), päivällinen (vajaa tunti) ja pari 5-10 min jaloittelutaukoa, mutta raskasta oli, vaikka oli kyllä kivaakin! Uutta tuli opittua jälleen paljon ja meidän opiskeluporukka on täynnä mukavia ihmisiä.


Meidän lähiopiskelujaksoja on n. 1,5 vuoden opiskelun aikana kuusi ja jokainen kerta ollaan eri paikassa. Syksyllä oli ensimmäinen lähiopiskelujakso ja silloin olimme täällä.

Hiekkaharjun kartano oli vanha ja ihana hirsitalo, vanha vaivaistalo. Pakkaset paukkuivat yli kolmessakymmenessä ja suurimman osan opiskeluajasta vietimme suuressa pirtissä, jossa kakluunissa paloi tuli taukoamatta koko ajan. Lisäksi talon isäntäpari oli varannut käyttöömme kasan vilalsukkia, villapaitoja ja vilttejä, joita kyllä ahkerasti käytimmekin :)

Kylpyhuone.
Tarjoiluhuone.

Kakluunin lämmössä.
Ruoka oli kyllä uskomattoman hyvää ja paikka ihanan idyllinen. Kesällä tuolla on varmasti ihana järjestää juhlia.

Lounaspöytä.

Taloin sisustuksen ja tunnelman luomiseen oli nähty kyllä vaivaa. Ihania yksityiskohtia ja tunnelmaa oli koko talo täynnä.

Kirjastohuone.

Portaikko.

Tällaisia helmiä on Suomessa varmasti vaikka kuinka paljon, mutta niitä voi olla vaikea löytää. Laittakaas kommentteihin vinkkejä, jos teillä on tiedossa ihania paikkoja Suomessa, jotka mielestänne olisivat tutustumisen arvoisia.

Kaksi viikkoa tasan

Oho, onpas bloggaus-väli venähtänytkin pitkäksi! Kaksi viikkoa sitten olen postannut edellisen kerran. Tuon kahden viikon aikana on kyllä tapahtunut jos vaikka mitä.. ja minun elämäkö on kuin Murmelin päivä, jossa sama päivä toistaa itseään uudestaan ja uudestaan ja uudestaan....

Flunssassa olen ollut nyt monta päivää, olin jopa yhden päivän pois töistä pienen kuumeilun ja todella surkean olon vuoksi (vaikka pomon mielestä minun olisi pitänyt tulla töihin kuitenkin...). Tänään on joka tapauksessa työpäivä, iltavuoro. Seuraavat kolme iltaa olen myös iltavuorossa. Iltavuorot on minulle yleensäkin aika raskaita, koska kotona olen vasta illalla puoli kymmenen aikoihin ja olen parhaimmillani aina aamupäivisin ja päivällä, illalla alan käydä hitaammin, tahti voisi olla iltaa kohti rauhoittuva, eikä päinvastoin. Mutta tällä hetkellä ei ole vara valita, joten tällä edetään ainakin toistaiseksi.

Koska nyt on pitkästä aikaa kunnon hetki istua koneella ja vain olla, singahtelematta suuntaan tai toiseen, seuraa muutama postaus kuluneesta kahdesta viikosta. Niihin sisältyy myös yksi todella suuri tapahtuma omassa ja erityisesti poikani elämässä :)

Mukavaa talvista sunnuntai-päivän jatkoa kaikille ja tervetuloa uudet lukijat! :)

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Viikon valinta vko 5: Munakoiso

Tämän viikon raaka-aineen valitsi Satu ja kokkailemaan pääsin vasta tänään illalla, koskapa olin monta päivää opiskelu-reissussa ja tänään on joutunut sitten juoksentelemaan sinne sun tänne. Munakoiso raaka-aineena on minulle kyllä tuttu, jonkin verran olen siitä ruokaa valmistanut. Mitenkään paljon en tosin munakoisoruokia ole tehnyt, vaikkakin maukkaasta, kauniista ja monipuolisesta rakka-aineesta onkin kyse.
Itse päädyin leipomaan iltapalaksi munakoisopäällysteistä focaccia-leipää. Tämä olikin oikein maukasta ja kivaa vaihtelua perinteiselle iltapalaleivälle. Alkuperäinen ohje täältä.

 Munakoisofocaccia (leivinpeltin kokoinen leipä)

Juuri:
1 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl (luomu) ruokokidesokeria
1 dl (luomu) hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Taikina:
3 dl vettä
1 1/2 tl (ruusu) suolaa
1/2 dl (luomu) oliiviöljyä
n. 8 dl (luomu) vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:
1 keskikokoinen munakoiso
1 suurehko (luomu) sipuli
2-3 (luomu) valkosipulinkynttä
2 rkl (luomu) oliiviöljyä
4-6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1/2 tl chilihiutaleita
1 tl rosmariinia
1/2 tl (ruusu) suolaa

 Valmista taikinajuuri sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja jauhot. Anna käydä liinalla peitettynä puolisen tuntia.
Lisää kolme desilitraa kädenlämmintä vettä, suola sekä jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Lisää myös öljy sekä tarvittaessa vielä jauhoja. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Taputtele kohonnut taikina leivinpaperilla peitetylle pellille noin pellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota vielä puolisen tuntia.Valmista kohoamisen aikana täyte:.Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet.
Kuullota munakoisot, sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää joukkoon silputut tomaatit ja mausteet.

Levitä munakoisoseos kohonneelle taikinapohjalle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 20-30 minuuttia.



Pingviini valmisti ihanalta näyttävää ja kuulostavaa moussakkaa. Sadun postailua tässä innolla odottelen :)

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

NTI VII

Neljän Taviksen Illallis-porukka kokoontui jo seitsämännen kerran Lennun toimiessa illan emäntänä. Pakkasen paukkuessa reilussa parissa kymmenessä kurvailimme illan pimeydessä Lennun luo ja aivan ihana puu-uunin lämpö vastaanotti meidät jo eteisessä. Vastaanottokomiteaan kuului myös nuori kisu Tiikeri, jonka seurasta saimme nauttia koko illan. Kuinka ihanan seurallinen kissa tuo Tiikeri onkaan!

Alkoholiton alkudrinkki.

Alkuruokaherkut tarjolla.
Päivällinen oli katettu Lennun tunnelmalliseen olohuoneeseen, jossa meillä sitten vierähtikin useampi tunti, jälleen kerran. Ihanaa seuraa ja ihanaa ruokaa ihanan tunnelmallisessa ympäristössä. Voisiko parempaa enää ollakaan?!

Alkusalaatti.
Alkuruuaksi Lennu oli loihtinut salaattia, jossa oli maistuva kastike ja mantelirouhetta! Tämän idean kyllä varastan itselleni :) Lisäksi emäntä oli 10 minuuttia ennen vieraiden saapumista saanut idean tehdä tuoretta leipää! Aika huippu-suoritus, sanon minä! Leipä oli aivan ihanaa teeleivän tyyppistä leipää. Todella pehmoista ja maukasta. Resepti oli tyyliin "vähän sitä ja vähän tuota ja ripaus vielä jotain".

Pääruokana aurajuustoinen kanaruukku.
Pääruuaksi oli aurajuustoinen kanaruukku, jossa oli kerroksittain riisiä, kanaa, paprikaa, aurajuustoa ja persikkaa. Mausteita tietenkin myös, tämä oli tosi hyvää.

Daim-kakku.
Jälkiruuaksi oli daim-kakkua, joka oli minulle aivan uusi tuttavuus ja aivan uskomattoman hyvää! Tätä kyllä teen pian itsekin :)

Aika kuluu kuin siivillä, kun seura on mitä parhainta. Meidän tavis-porukka on kyllä ihan huippu, vaikka aika uusia tuttavuuksia toisillemme olemme. Silti näistä naisita on tullut minulle yksiä parhaimmista ystävistäni :) Tämä on kyllä osoitus siitä, että joskus kannattaa vain heittäytyä, tarttua johonkin "päättömään" ideaan (kiitos Pingviini! :D taikka keksiä jokin oma juttu ja pyytää kivalta vaikuttavia ihmisiä mukaan. Siitä se homma lähtee ja hyvässä lykyssä saa itselle uusia ja ihania ystäviä ja ainakin uusia, rikkaita kokemuksia.

Manteli.

Tiikeri.