tiistai 31. heinäkuuta 2012

Hyydytetty mangokakku (munaton, maidoton)

Sisareni perheen vierailua varten etsin munattomia ja maidottomia leivonnais-ohjeita, koska sisareni vanhimmat pojat ovat allergisia. Löysinkin mukavankuuloisen hyydykekakun ohjeen Vaaleanpunaisen nonparellin blogista. Tästä tykkäsi sekä isommat että pienemmät lapset ja aikuiset myöskin, joten suosittelen :)


Hyydytetty Mangokakku (munaton, maidoton)

Pohja:
200 g Kantolan kaurakeksejä
80 g maidotonta Keiju-margariinia

Täyte:
6 liivatelehteä
2 dl Sunnutai Kuohkea Vispiä
250-300 g Alpro soya maustamatonta soijajugurttia (Nordicin vanilja-soijajugurttikin varmaan kävisi hyvin)
2 1/2 dl Alpro soya Vanilla -jälkiruokakastiketta
1 prk (425g/230g) mangoviipaleita sokeriliemessä
n. 2 rkl sokeria (tai maun mukaan, täytettä kannattaa maistella, minä en lisännyt yhtään sokeria)
n. 3 rkl mangoviipaleiden sokerilientä

Pinnalle:
1 1/2 liivatelehteä
1 prk (125 g) lasten mango-sosetta (esim. Piltti tai Semper)
n. 2 rkl mangoviipaleiden sokerilientä tai appelsiinimehua (mutkin keltaiset mehut käy)

Tee ensin pohja. Leikkaa leivinpaperista vähän irtopohjavuokaa (halkaisija n. 24 cm) suurempi paperi ja pingota se irtopohjan väliin. Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi. Sulata margariini joko kattilassa tai mikrossa ja sekoita keksimurujen sekaan. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja painele tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi (ei tarvitse riittää ihan ylös saakka). Jos käytät muita kuin kantolan keksejä niin varmista, että keksit ovat munattomia ja maidottomia, jos kakku tulee allergisille.
 

Tee sitten täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan (n. 5-10 min ajaksi). Vaahdota Vispi. Lisää vaahdon joukkoon soija-jugurtti ja vanilla-kastike. Valuta mangoviipaleista sokeriliemi (säästä liemi!), soseuta viipaleet esim. sauvasekoittimella ja lisää täytteen joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa sokerilla. Kiehauta pieni määrä sokerilientä kattilassa ja liuota kuumaan sokeriliemeen kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana tai vähitellen ja sekoita samalla hillitysti. Jos haluat  olla varma, ettei tule möykkyjä, kaada liivateseos siivilän läpi. Kaada sitten valmis seos keksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään (väh. 4 tunniksi tai mielellään seuraavaan päivään).
Tee lopuksi pinnalle tuleva mangokerros. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan (5-10 min. ajaksi). Kuumenna pieni määrä sokerilientä tai mehua kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Sekoita kuumaan liemeen kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos mangososeen joukkoon ja sekoita. Voit taas käyttää siivilää jos haluat. Kaada sitten mangoseos kakun täytteen pinnalle  ja levitä tasaiseksi. Kakun täytteen olisi hyvä olla vähän hyytynyt ennen mangopäällyksen lisäämistä. Varminta olisi, jos kakun tekisi jo edellisenä päivänä ja päällisen tarjoilupäivänä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Kun kakku ja päällinen ovat hyytyneet, irroita kakun reuna veitsen avulla vuoasta ja poista vuoan reunus. Vedä kakku leivinpaperin avulla tarjoiluvadille ja poista paperi (itse jätin paperin, koska kakku uhkasi hajota kun yritin sitä poistaa).

Siskon perhe vieraisilla

Karhujen ruokinta Ranuan eläinpuistossa.
Viime viikolla sisareni vieraili meillä perheensä kanssa. Vietettiin yksi päivä Oulussa kaupungilla kierrellen ja toinen päivä Ranuan eläinpuistossa. Olipas tosi mukavaa, niinkuin aina siskon kanssa.

Jääkarhu-äiti ja poikanen.

Jääkarhujen ruokailua.
Ilves on kissa.

Kaunis lapinlehmä.
Ranuan eläinpuistoon lähdimme matkaan jo aamusta, koska automatka Oulusta Ranualle kesti reilut pari tuntia. Päivä oli ihanan lämmin ja aurinkoinen, oli todella mukava kävellä puistossa ja katsella eläimiä. Retken yksi kohokohdista oli tietenkin jääkarhut ja niiden ruokinta. Toki puistossa oli paljon kiinnostavia eläimiä, oikein ihana retkikohde koko perheelle! (myös lastenrattaiden kanssa oli helppo kulkea hyväkuntoisia reittejä pitkin).

Meren rannalla.
Ranualta palattuamme teimme vielä uintiretken merenrantaan. Vesi oli yllättävän lämmintä, vaikka aallot olivatkin aika suuria. Uimaretken kohokohta oli se, kun yksi siskoni pojista unohti pyyhkeensä ja uimahousunsa auton katolle ja muisti asian n. viiden kilometrin ajelun jälkeen. Siinä sitten ajeltiin takaisin ja löydettiinkin vaatekappaleita vähän matkan päästä keskeltä tietä. Koska kengätkin oli unohtunut sinne rannalle, jatkoimme automatkaa takaisin rannalle päin. Mutta mitä kummaa.. kohta oli taas vaatemytty tiellä... löytyi toisenkin pojan pyyhe ja uimahousut! :D (Jätän mainitsematta menomatkan sinne rannalle, koska en muistanut mistä piti kääntyä ja ajelimme ympäri pitäjää, kunnes lopulta turvauduimme navigaattorin apuun ja pääsimee kuin pääsimmekin lopulta sinne uimaan :D

Siskoni nuorimmainen piipero merenrannalla.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Viikon valinta vko 28: Ahven

Tämän viikon ruoka-ainevalinnan teki Satu ja se oli ahven. Tykkään kalasta, tosin sitä tulee laitettua paljon harvemmin kuin lihaa. Pitäisi parantaa tapansa... Ahven on yksi lempi-kaloistani ja se on aivan parasta voissa paistettuna ja vain suolalla maustettuna. No, nyt päätin kokeilla jotain muuta ja tein kanttarellirisottoa ja paistoin kaveriksi pesto-ahvenia. Tämä oli kyllä todella hyvää! Jopa poikani, joka ei oikein järvikaloista tykkää, sanoi että oli hyvää. Ainoa miinus-puoli oli, että voimakkaan makuiset mausteet peittivät oikeastaan täysin ahvenen oman maun. Tähän kävisi varmasti mikä tahansa vaalea kala.

Kanttarellirisotto ja pesto-ahvenet.

Kanttarellirisotto (n. 3:lle)

1,5 dl (luomu) risotto- tai puuroriisiä
n. 2 rkl (luomu) oliiviöljyä
1 kesäsipuli (varren kanssa)
1/2 l (suomalaisia) kanttarelleja 
n. 8 dl vettä
2-3 tl kavisliemijauhetta (minulla oli Reformi)
pieni ripaus mustapippuria ja suolaa
1 dl raastettua (luomu) parmesaania

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja lisää riisit. Kuullota riisiä vähän aikaa koko ajan hämmennellen. Ala sitten lisäämään riisin sekaan vettä vähän kerrallaan ja anna kiehua hiljalleen. Lisää vettä aina, kun edellinen vesi alkaa olla imeytynyt. Lisää kattilaan myös kasvisliemijauhe keittelyn alkuvaiheessa. Lisää keittelyn loppuvaiheessa sekaan vielä vähän rouhittua mustapippuria ja ehkä hitunen suolaa (muista, että parmesaani on myös suolaista). Risotto saa jäädä hieman kosteaksi, lisää tarvittaessa vettä.

Kuullota puhdistetuja kanttarelleja ja silputtua sipulia paistinpannussa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja sienet ovat vähän ruskistuneet. 

Kun riisi alkaa olla kypsää (keittely kestää riisistä riippuen n. 20-30 min.), lisää sekaan parmesaania ja kuullotetut sienet ja sipuli.

Pesto-ahvenet (n. 3:lle)

n. 8 kpl ahvenfileitä
vähän sitruunamehua
n. 1/2 dl pestoa
n.1/2 dl Dion-sinappia (minulla oli jyväistä versiota)
n. 1/2 dl ruisjauhoja
oliiviöljyä ja voita paistamiseen

Nypi ahvenfileet ruodottomiksi. Levitä fileet leikkuulaudalle ja purista päälle sitruunamehua. Levitä sitten fileiden toiselle puolelle ohut kerros pestoa ja toiselle puolelle ohut kerros sinappia.

Kääntele fileet ruisjauhoissa. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä/voita ja paista fileet kullankeltaisiksi molemmin puolin. Tarjoa paistetut fileet kanttarellirisoton lisänä.


lauantai 21. heinäkuuta 2012

Arvontavoitto

Huopalintu järjesti blogissaan arvonnan ja minä voitin yhden palkinnoista! Posti toi alkuviikosta tällaisen ihanan sydämen ja kortin.

Arvontavoitto.
Kiitos paljon Huopalinnun Trinalle! Käykääs muuten muutkin vierailemassa hänen blogissaan, toinen toistaan ihanampia kuvia löytyypi sieltä (ja suloinen Seemi-kissa myös! :)

Viikon valinta vko 27: Kesäkurpitsa

Kesäkuun viimeisen viikon haaste-ruoka-aineeksi Pingviini valitsi kesäkurpitsan. Kesäkurpitsa on kyllä todella monipuolinen kasvis! Sitä voi käyttää monessa ruuassa tuomaan makua ja ravintosisältöä, sitä voi täyttää tai grillata, siitä voi tehdä vaikka "kesäkurpitsa-pastaa", keittoa, gratiinia tai käyttää suolaisessa tai makeassa leivonnassa. Jälkiruoka-osastolle kukaan ei mennyt tällä kertaa. Itse valmistin kasvisgratiinin sisareni luona ja ainakin itse tykkään tästä tosi paljon. Kuva on surkea, ei tee tälle ruualle oikeutta.

Kasvisgratiini.
Kasvisgratiini (lisäkkeenä n. 8:lle)

2-3 kesäkurpitsaa
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
1-2 kevätsipulia (varrellista sipulia)
2 kynttä valkosipulia
n. 15 cm pätkä purjoa
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 paketti (n. 200 g) fetaa (vähälaktoosinen) (voi olla sellainen iso palakin, ei tarvitse olla kuutioita)
1-2 prk yrtti-tuorejuustoa (vähälaktoosinen)
mustapippuria
kuivattua tai tuoretta basilikaa
Herbamare-yrtti-suolaa (tavallinenkin suola käy)
oliiviöljyä vuoan voiteluun ja sipulin kuullottamiseen

Hienonna sipuli, purjo ja valkosipuli. Kuullota sipuleita paistinpannulla pienessä määrässä oliviiöljyä. Jätä odottamaan. 

Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika sopivankokoisiksi annospaloiksi (ei tarvitse olla ihan pientä silppua, sellaisia haarukkaan sopivia palasia). Leikkaa kirsikkatomaatit puolikkaiksi. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja kaada vuokaan paloitellut kasvikset ja kuullotetut sipulit. Lisää hieman mustapippuria, tuoretta tai kuivattua basilikaa, murusteltu/kuutioitu feta ja vain vähän Herbamarea/suolaa (vain vähäsen, koska juustoissa on paljon suolaa). Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Levitä vuoan pinnalle 1-2 purkkia yrtti-tuorejuustoa niin, että juustoa tulee vähän joka kohtaan (juuston määrä riippuu siitä, onko vuoka leveä ja matala vai kapea ja korkea). Laita vuoka 200-225 asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi, eli kunnes kasvikset ovat sopivasti pehmenneet, mutteivät vielä ole ihan lötköjä.

Tämä sopii pääruuaksi tai tarjoa esim. liharuuan lisäkkeenä.

Pingiviini valmisti keittoa ja Satu puolestaan leipoi piiraita.

torstai 12. heinäkuuta 2012

Viikon valinta vko 26: Avokado

Viikon valinta kyseiselle viikolle oli oma valitsemani avokado. Avokado on oikea superterveellinen herkku, jota itse olen käyttänyt lähinnä pirtelöissä ja salaateissa ihan sellaisenaan. Nyt kuitenkin halusin tehdä avokado-keittoa... ja keitosta tuli oikeasti aika kamalaa. En tiedä oliko vika hieman liian raaoissa avokadoissa vai kokintaidoissani, mutta tätä en kyllä tee toiste. Ohje oli kuitenkin Maku-lehden sivuilta, joten olisi luullut, että sieltä jos mistä löytyy hyvät reseptit (ja löytyy todella, koskapa Maku-lehden ohjeilla useinkin kokkaan).

Avokado-pinaattikeitto.
 Yritin epätoivoisesti pelastaa keiton makua todella isolla kasalla raejuustoa, mutta ei se auttanut... 

Eli ohjetta en tähän nyt kirjoittele. Jos joku lukijoistani on joskus kyseisellä reseptillä keittoa tehnyt niin kuulisin mielelläni kommentteja, että oliko hyvää? :)

Pingviini kokkaili avocado-kylmäsavulohikakkua ja Satu teki salaatin. Näitä kokeilen, kunhan uskallan seuraavan kerran ostaa avokadoa ;)

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Itä-Suomi yhdessä yössä

Tämän postauksen aihe ja otsikko keksittiin Leenan kanssa, kun sunnuntaina suunnistettiin siskoni luota Etelä-Pohjanmaalta kohti itää ja Savonlinnaa. Keskipäivällä lähdimme ajamaan ja aivan ihania maisemia, taloja, kaupunkeja ja kyliä näimme matkallamme. Reitti kulki Jyväskylän pohjoispuolelta Suolahden ja Konneveden sivu, Hankasalmen, Pieksämäen, Virtasalmen ja Juvan kautta Savonlinnaan.

Haasteellista korkkarikävelyä Savonlinnan kaduilla.
Savonlinnassa emme kumpikaan olleetkaan koskaan aikaisemmin käyneet ja olihan se kyllä aivan ihanan näköinen kaupunki. Kaupunkia sinällään emme ehtineet paljon kierrellä, koska suuntasimme suoraan kohti Olavinlinnaa (kunhan olimme ensin löytäneet autolle parkkipaikan ja Leena peruutti meidän automme taskuparkkiin ihan kertaheitolla!!! :) Olavinlinnassa saimme nauttia aivan mahtavasta Apocalyptican konsertista. En ole aikaisemmin kyseistä bändiä paljon kuunnellutkaan, mutta tykkäsin kyllä todella paljon. Apocalyptica soitti ekstra-materiaalina vielä muutamia klassisiakin sello-kappaleita, kyllä vain pojat osasivat soittaa!

Olavinlinna.
Yöllä konsertin jälkeen lähdimme sitten ajelemaan Itä-Suomea pohjoiseen: Kiteetä kohti koilliseen ja sitten suunta ylöspäin, Joensuuhun, Kontiolahteen, ohi Kolin ja siitä Juuan kautta Nurmekseen. Ajomatka meni hyvässä seurassa tosi mukavasti ja nopeasti. Alkuun olimme suunnitelleet, että olisimme käyneet Kolilla katsomassa yöllisiä maisemia, mutta koska sää oli aika pimeä ja sateinen, päätimme vain jatkaa matkaa suoraan Nurmekseen. Olemme Leenan kanssa molemmat enemmän aamu-ihmisiä ja yöllä ajellessa meillä oli välillä jo aivan hysteerisen hauskaa, varmaan väsymyksestä johtuen. Vanhempieni luona Nurmeksessa olimme puoli kahden maissa yöllä ja siitä menimme sitten hetimiten nukkumaan! Poikani ja isäni olivat molemmat vielä valveilla meitä odottamassa (kissat taas olivat vallanneet Leenalle tarkoitetun nukkumapaikan, mutta pienten järjestelyjen myötä pääsimme kaikki nukkumaan).

Maanantai-aamuna aamupalan jälkeen lähdimme Leenan kanssa kiertelemään lapsuus-maisemiani eripuolilla Nurmesta. Nurmes on mukava pieni kesäkaupunki koivukujineen ja vanhoine puutalo-alueineen. Bomba-talo taitaa olla Nurmeksen tunnetuin nähtävyys ainakin vanhemman polven keskuudessa. Puu-Nurmes on yksi Suomen vanhimmista kauppaloista ja iso osa rakennuksista on suojeltuja ja historiallisesti merkittäviä.

Yksi palosolista Puu-Nurmeksessa.
Nurmeksen koivukuja.
Päivällä turistikierroksen jälkeen lähdimme ukkosmyräkän saattelemana ajamaan kohti luodetta ja Oulua. Totesimme Leenan kanssa moneen otteeseen matkan aikana, että Suomessakin riittää katseltavaa ja koettavaa vaikka kuinka ja paljon. Ei tarvitse aina lähteä merta edemmäksi kalaan ja ulkomaille elämyksiä hakemaan. Vaikka tokihan ne ulkomaan kohteetkin ovat elämyksiä, ei siinä mitään.
Mukavaa heinäkuista keskiviikkoa kaikille!

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Viikonloppu siskon luona

Olipas erilainen ja oikein mukava viikonloppu. Perjantaina matkasin Lennun kanssa sisareni luo. Siskoni järjesti ristipistelyä harrastaville ystävättärilleen viikonlopputapaamisen ja näissä merkeissä viikonloppu siis sujahti. Itse en kylläkään ollut pistelemässä vaan auttamassa ruuanlaitossa.

Perjantaina perille päästyämme aloin leipomaan focaccia-leipää ja tein halloumi-salaattia. Iltapalaksi oli focaccian loppuja ja lisäksi mysliä ja jugurttia.

Lauantaina aamulla heräsimme siskoni ja Lennun kanssa kuudelta ja koska oli niin kaunis ilma, kävimme tunnin kävelylenkin metsässä. Olipas aivan ihana tapa aloittaa päivä! 

Lampaita lauantain aamu-lenkillä.
Aamu-lenkin maisemia.
Lenkin jälkeen keittelin kaurapuuroa ja mansikka-raparperikiisseliä aamupalalle ja käsityöläisten aloitettua uurastuksensa aloin leipomaan ja valmistamaan lounasta: lohi- ja linssikeittoa (linssikeitto oli maidoton/vege vaihtoehto). Iltapäiväkahvilla tarjosin mansikka-marenkikakkua (tästä tulee postaus) ja Vilhelmiinoja (tämä oli maidoton, koska leivoin maidottomalla margariinilla), sekä luumukakkua (munaton ja maidoton, käytin maidotonta margariinia ja soija-maitoa). Päivälliseksi valmistin perunasalaattia (juuri tähän salaattiin minulla ei valitettavasti ole ohjetta, mutta tämä on aika lähelle) ja lisäksi paistoin broilerivartaita. Paistelin myös rieskoja aamupuuron tähteestä.

Sunnuntai-aamuna heräsimme taas kuudelta ja lähdimme siskoni ja Lennun kanssa aamulenkille. Tällä kertaa juoksimme melkein 6 kilometriä ja olipas aivan ihanaa jälleen kerran. Tosi mukava on lenkkeillä välillä aivan uusissa maisemissa.

Pitkäsarvisia sunnutai-aamun juoksulenkillä (onneksi ei tarvinnut juosta näitä karkuun).

 Lenkin jälkeen olikin mukava tulla syömään aamupalaa, joka koostui illan rieskoista ja tarjolla oli myös mysliä ja jugurttia. Lounaalle paistoin kasvisgratiinia, jota valmistin myös kesäkuussa eräissä rippijuhlissa. Tähän on tulossa postausta myöskin :) Jälkiruoka-kahville leivoin vielä raparperipiirakkaa, johon ohje löytyy Kirsin keittiöstä.

Puolen päivän aikaan lähdimmekin sitten kukin suunnallemme, me Lennun kanssa kohti Savonlinnaa ja loput käsityöläiset lähtivät kohti pohjoista. Mukavaa oli, kiitos vaan kaikille mukavasta seurasta ja erityis-kiitos siskolleni, kun hän tällaisen tapahtuman järjesti!

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Uintia ja kissoja

Vesipeto.
 Joskus vuosia sitten työkaverini, joka oli myös uimaopettaja, opetti minua uimaan. Rintauinti alkoikin luonnistaa ihan hyvin, mutta kroolia en ikinä oikein oppinut, lannistuin ehkä liian pian sen vaikeaan tekniikkaan (tai ainakin minulle se oli vaikea!).

Alli-kissa poseraa uima-altaalla.

Alli ottaa rennosti.
Viime viikolla ystäväni Pirjo kutsui minut ja Pingviinin luokseen uimaan, koska hänen kotiinsa on keväällä valmistunut oikein ihana uima-allas tunnelmallisine oleskelualueineen. Ensin Pirjo tarjosi meille ihania leivonnaisia ja kahvia ja sitten kävimme ihastelemassa parin viikon ikäisiä Bengalikissan pentuja!

Marilyn ja neljä pentua.

Emo hoitaa pikkuista pentua.

Kissnpentu!

Voisiko olla enää mitään suloisempaa?!
 Kisuja ihailtuamme ja kuvattuamme siirryimme uimaan ja Pirjolta sain heti muutaman hyvän vinkin rintauinti-tekniikkani parantamiseksi. Pirjokin on nimittäin uima-ope! Sitten sain opetusta myös siitä paljon pelkäämästäni kroolista ja luulen, että pääsin jo vähän kärryille siitä hommasta (vaikka vettä nielin varmaan ainakin litran :D

Kissat viihtyivät allas-osastolla :)
Huomenna jatkamme uintia ja luvassa on ehkä jotain muutakin ekstraa :) Siitä sitten uutta postailua...