Kun joulun kinkku ja graavilohi alkaa kyllästyttää

Tänä vuonna perinteinen jouluruoka alkoi tökkimään heti joulupäivän jälkeen. Poikani söi kinkkua vielä tapaninpäivänä ja minulle maistui graavilohi, mutta sitten ei jouluruuat enää maistuneet, ei sitten millään. Yleensä olen tehnyt kinkusta hernekeittoa, mutta jostain syystä sitäkään ei nyt tehnyt mieli, joten keksin tehdä kinkusta kinkkukiusausta ja lohesta lohilaatikkoa.

Molemmat näistä ruuista on helppoja ja yksinkertaisia tehdä. Kovin tarkkoja ohjeita minulla ei ole, mutta eipä näihin sellaisia tarvitakkaan. Vuokaan voi jopa heitellä muitakin aineksia, sen mukaan mitä jääkaapista löytyy (juustoja, leikkeleitä, kaloja, kasviksia).


Kinkkukiusaus

joulukinkun jämiä pieniksi kuutioiksi leikattuna
perunoita kuutioiksi/suikaleiksi paloiteltuna
sipulia silputtuna
ruokakermaa/maitoa
suolaa
(mustapippuria)
(juustoraastetta)
ruokaöljyä vuoan voiteluun

Voitele uunivuoka öljyllä. Paloittele kinkku, kuori perunat ja sipuli ja paloittele molemmat. Heittele ainekset voideltuun uunivuokaan ja sekaan myös vähän suolaa (muista, että kinkku on aika suolaista) ja halutessasi myös mustapippuria. Tasoittele ainekset vuokaan ja kaada perään ruokakermapurkki ja lisäksi maitoa sen verran, että ainekset melkein peittyvät (minulla jäi n. sentin verran peruna-kinkkuseoksen alapuolelle). Ripota vuokaan päällimmäiseksi vielä kerros juustoraastetta, jos haluat juustoisen pinnan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä (kypsyys riippuu täysin perunasuikaleiden koosta, minä paistoin vuokaani n. tunnin).




Lohilaatikko graavilohesta

graavilohta siivuina (muutkin kalat käy, suolaamattoman kalan kanssa vuoka tarvitsee reilusti enempi suolaa)
perunoita viipaleina
sipulia silputtuna
tilliä/suolaa
kananmunia
maitoa
(valkopippuria)
ruokaöljyä vuoan voiteluun

Voitele uunivuoka öljyllä. Kuori ja viipaloi perunat, siivuta lohi, mikäli se ei ole valmiiksi siivuina. Kuori ja silppua sipuli. Lado uunivuokaan kerroksittain perunasiivuja, sipulia ja lohta. Ripottele kerrosten väliin tilliä maun mukaan (tuoretta tai kuivattua, molemmat käy). Sekoita sitten munamaito (vuoan koosta riippuen 1-3 kananmunaa ja 2-7 dl maitoa, ripaus suolaa, muista että graavilohessa on tosi paljon suolaa, ja halutessasi vähän valkopippuria). Kaada munamaito vuokaan niin, että ainekset melkein peittyvät (maitoa voi kaataa vielä perään lisää, mikäli tarve vaatii). Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä (jälleen kypsyys riippuu perunoiden paksuudesta ja vuoan koosta, minä paistoin tätäkin tunnin verran).

Kommentit

  1. Graavilohilaatikko maistuisi...nam!

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Graavilohilaatikosta tulee helposti liian suolaista... Kerma kyllä taittaa suolaisuutta ja perunakin. Varmaan juurikaan ei kyllä tarvi suolaa lisätä :)

    VastaaPoista
  3. Graavilohilaatikko kyllä yllätti, en ole tainnut koskaan ennen tehdäkään. Laatikoissa suola on kyllä niin vaikea arvioida, kun ei ole tarkkaa ohjetta, vähäsen munamaidon joukkoon ja siinä se ja sattui menemään ihan just kohdilleen tällä kertaa :)

    Kiitos kommenteista <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit