maanantai 30. joulukuuta 2013

Kun joulun kinkku ja graavilohi alkaa kyllästyttää

Tänä vuonna perinteinen jouluruoka alkoi tökkimään heti joulupäivän jälkeen. Poikani söi kinkkua vielä tapaninpäivänä ja minulle maistui graavilohi, mutta sitten ei jouluruuat enää maistuneet, ei sitten millään. Yleensä olen tehnyt kinkusta hernekeittoa, mutta jostain syystä sitäkään ei nyt tehnyt mieli, joten keksin tehdä kinkusta kinkkukiusausta ja lohesta lohilaatikkoa.

Molemmat näistä ruuista on helppoja ja yksinkertaisia tehdä. Kovin tarkkoja ohjeita minulla ei ole, mutta eipä näihin sellaisia tarvitakkaan. Vuokaan voi jopa heitellä muitakin aineksia, sen mukaan mitä jääkaapista löytyy (juustoja, leikkeleitä, kaloja, kasviksia).


Kinkkukiusaus

joulukinkun jämiä pieniksi kuutioiksi leikattuna
perunoita kuutioiksi/suikaleiksi paloiteltuna
sipulia silputtuna
ruokakermaa/maitoa
suolaa
(mustapippuria)
(juustoraastetta)
ruokaöljyä vuoan voiteluun

Voitele uunivuoka öljyllä. Paloittele kinkku, kuori perunat ja sipuli ja paloittele molemmat. Heittele ainekset voideltuun uunivuokaan ja sekaan myös vähän suolaa (muista, että kinkku on aika suolaista) ja halutessasi myös mustapippuria. Tasoittele ainekset vuokaan ja kaada perään ruokakermapurkki ja lisäksi maitoa sen verran, että ainekset melkein peittyvät (minulla jäi n. sentin verran peruna-kinkkuseoksen alapuolelle). Ripota vuokaan päällimmäiseksi vielä kerros juustoraastetta, jos haluat juustoisen pinnan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä (kypsyys riippuu täysin perunasuikaleiden koosta, minä paistoin vuokaani n. tunnin).




Lohilaatikko graavilohesta

graavilohta siivuina (muutkin kalat käy, suolaamattoman kalan kanssa vuoka tarvitsee reilusti enempi suolaa)
perunoita viipaleina
sipulia silputtuna
tilliä/suolaa
kananmunia
maitoa
(valkopippuria)
ruokaöljyä vuoan voiteluun

Voitele uunivuoka öljyllä. Kuori ja viipaloi perunat, siivuta lohi, mikäli se ei ole valmiiksi siivuina. Kuori ja silppua sipuli. Lado uunivuokaan kerroksittain perunasiivuja, sipulia ja lohta. Ripottele kerrosten väliin tilliä maun mukaan (tuoretta tai kuivattua, molemmat käy). Sekoita sitten munamaito (vuoan koosta riippuen 1-3 kananmunaa ja 2-7 dl maitoa, ripaus suolaa, muista että graavilohessa on tosi paljon suolaa, ja halutessasi vähän valkopippuria). Kaada munamaito vuokaan niin, että ainekset melkein peittyvät (maitoa voi kaataa vielä perään lisää, mikäli tarve vaatii). Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä (jälleen kypsyys riippuu perunoiden paksuudesta ja vuoan koosta, minä paistoin tätäkin tunnin verran).

lauantai 28. joulukuuta 2013

Joululahjat

Tänä vuonna joulunalusaika oli jostain syystä todella kiireistä ja aika hurahti aivan huomaamatta joulua edeltävälle viikolle. Hups! Viime vuoden alussa oli ajatus, että joululahjoja teen pitkin vuotta, ettei joulun alla tule sitten kiire. Tosin kävi ja suunnitelmat myös muuttuivat, kun aika vaan loppui kesken. Sain kuitenkin tehtyä sisarelleni kaksi lahjaa.

Toista, virkattua mattoa, valmistelin kyllä pitkin syksyä (tarkoitus oli saada tämä valmiiksi jo syntymäpäiväksi lokakuussa). Maton ohje on Asteri-matto Kangasaitan nettisivuilta.



Pipon neuloin parissa päivässä juuri ennen joulua. Pipo oli vain puolikas lahja, koska langat sain siskolta itseltään :) Pipon ohje Garnstudiolta.


 Itsekin sain tänä jouluna tosi paljon ihania lahjoja. Poikani kaverin tyttöystävä oli tehnyt meille aivan ihanan käpykranssin. Olin todella otettu tästä lahjasta.



Ihanalta ystävättäreltäni sain kauniin purkin ja ihanasti pakattuja pikku yllätyksiä.




Sisareltani sain montakin lahjaa, mutta esittelen tässä nyt itse tehtyjä... kauniissa peltirasiassa oli mm. ristipistoilla tehdyt koristeet.



Toinen koristeista päätyi keittiötäni koristamaan ja toinen poikani pöytälamppuun roikkumaan. Siskoni on jo useana jouluna tehnyt meille molemmille tällaisia ihania koristeita.



Myös perinteisesti äitini on jouluna aina neulonut kaikille sukulaisille ja ystäville toinen toistaan taidokkaampia neuleita. Tässä minun ja poikani tämän joulun lahjaneuleet. Aivan valtavan ihanat olivat nuo polkupyörälapaset.


torstai 26. joulukuuta 2013

Joululeivontaa

Joulun aika on tänä vuonna ollut aikamoista pyöritystä. Opiskelut ovat vieneet oman aikansa ja lisäksi oli yhdet joulumyyjäiset missä olin leivonnaisteni kanssa, muutamat leivonnais-tilaukset hoidettavana sekä huipennuksena poikani lakkiaisten järjestelyt 5.12. Lakkiaisista teen oman postauksen, tämä on omistettu Joululle. Täytyy kuitenkin vielä sanoa, että Tavis-illallisemme ovat edelleen jatkuneet säännöllisesti kerran kuukaudessa, niistäkin tulee päivitykset, lupaan sen.

Joulua on meidän perheessä (minä, 19v. poikani sekä 2 kissaa) vietetty aina melko perinteiseen tapaan: olemme menneet joko sisareni taikka vanhempieni luokse. Tämän joulun vietimme siskoni ja hänen perheensä luona.

Poikani halusi leipoa kavereilleen joululahjaksi ehkä jo perinteeksikin muodostuneita taatelileipiä. Itsekkin leivoin lahjoiksi taatelikakkuja, englantilaisia hedelmäkakkuja, luumukakkuja, puolukkakakkuja, saaristolaisleipiä ja piparkakkuja. Suunnitelmissa oli ehtiä tehdä paljon muutakin, mutta niin se vain aika meni, liian nopeasti. Ehkä ensi jouluna sitten...

Tässä taatelileipien ohje, näistä tulee todellakin hyviä!

Taatelileivät (n. 40 kpl)


200 g voita tai margariinia
2 1/4 dl sokeria
1 munankeltuainen
2 rkl siirappia
1 dl silputtuja taateleita
3 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuainen, siirappi ja pilkotut taatelit. Sekoita sooda ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Muovaa taikina pötköksi ja leikkaa pötkö noin 40 palaan. Laita palat leivinpeltille, jätä leviämisvaraa. Paista 200 asteessa, uunin puolivälin yläpuolella kauniin ruskeiksi (n. 8-10 min).