Neljän Taviksen illallinen XXV - Maakierroksen 1. kattaus: Intia


Nyt tulee myöhässä jälleen päivittelyjä, selittelyjä on monia, joihin en nyt viitsi mennä. Tavis-illallisten kalakierroksen jälkeen päätimme jatkaa teema-kierroksilla ja päädyimme ottamaan seuraavalle kierrokselle maa-teeman. Kierros alkoi jälleen minun luota, maaksi valitsin Intian. Siksi Intia, koska kokkaus-innostukseni ehkä alkoi juuri intialaisesta ruuasta. Ostin keittokirjan ja aloin kokeilla vähän uusia makuja. Välillä kokkailin enemmänkin mausteisia ruokia ja välillä ollaan menty taas välimerelliseen ja pohjoismaiseen keittiöön ja nyt paluu takaisin Intian lämpöön...

Ohjeet on koostettu netistä sieltä täältä, sekä parista kirjasta (Intialainen keittiö, Manju Mahli ja Rakkautta, Oliiveja ja Timjamia, Anna & Fanny Bergenström). Insipiraationa käytin myös muita intialaista ruokaa käsittäviä kirjoja, joita minulla on.

Menun koostaminen oli todellakin vaikeaa, koska tuntui että vaihtoehtoja oli niin paljon! Mutta alla näkyvän lainen siitä siis syntyi... erillistä alkuruokaa en tarjonnut, vaan tarjoilin ruuat intialaiseen tyyliin tuomalla tarjolle kaiken tarjottavan yhtä aikaa.



Lisäkkeiksi tein mm. maustettua pulaoriisiä ja mustia linssejä mausteisessa voikastikkeessa.

Pulaoriisi (2-4:lle)


 2,5 dl (basmati)riisiä
1 sipuli ohueksi viipaloituna
2 rkl ruokaöljyä
1 laakerinlehti
pieni kanelitanko
1 neilikka
n. 3 dl vettä
suolaa

Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä sipuliviipaleet. Lisää riisi ja mausteet ja paista n. 2 minuuttia. Lisää sitten vesi ja keitä hiljalleen kannen alla kypsäksi. Tarjoa aterian lisäkkeenä.

 

Dal makhani (mustia linssejä mausteisessa voikastikkeessa) (lisäkkeenä n. 6 annosta)

100 g kokonaisia mustia linssejä
75 g voita thai ghitä
(ripaus hajupihkaa)
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 vihreää chiliä hienoksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuna
1/4 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl tulista chilijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua jeeraa
100 g keitettyjä kidney-papuja (minulla oli tölkistä)
1 tl kuorittua, raastettua inkivääriä (tuoretta)
1/4 tl garam masalaa
2 rkl kevytkermaa
kourallinen silputtua tuoretta korianteria

Huuhtele linssit ja poista mahdolliset roskat. Kiehauta kattilassa 4 dl vettä, lisää linssit ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. puoli tuntia, kunnes linssit ovat pehmenneet.

Sulata pannussa 50 g voita (tai käytä gheetä). Hämmennä joukkoon hajupihka, jos käytät sitä. Lisää sipuli, tuore chili ja valkosipuli ja kuullota varovaisesti muutaman minuutin ajan. Varo polttamasta!! Lisää sitten suola, kurkuma, chilijauhe, korianteri ja jeera ja sekoita. Lisää sitten huuhdotut kidneypavut, linssit ja linssien keitinvesi. Lisää myös inkivääri. Kypsennä 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää 4 dl kiehuvaa vettä ja hauduta kannen alla 10 min. Lisää pinnalle garam masala ja loput voista. Kaada lopuksi päälle vähän kermaa ja koristele korianterilla.



Pakko oli myös kokeilla elämäni ensimmäisen kerran filo-taikinaa ja tein siitä samosa-piiraita. Näiden täytteeseen en ollut oikein tyytyväinen, perunan vuoksi täyte oli aika mössöä ja mausteita olisi saanut olla minun mielestäni reilummin. Ohje kuitenkin tässä.

Samosat  (n. 16 kpl)

16 filotaikina-arkkia (=n. 250 g)
50 g voita sulatettuna
1 kananmuna voiteluun

Täyte:
700 g keitettyjä perunoita
1 hienonnettu sipuli
2 rkl raastettua inkivääriä
1 vihreä chilipaprika
1 pieni nippu korianteria
3-4 rkl öljyä
2 tl garam masalaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 rkl keltaisia sinapinsiemeniä
2 dl vihreitä herneitä (pakaste)
reilu 1 tl suolaa
n. 3 rkl vettä

Kuori ja leikkaa perunat pienehköiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Leikkaa vihreä chili auki, poista siemenet ja hienonna. Hienonna myös korianteri.

Kuumennä öljy wokki-pannussa, lisää sipuli ja freesaa varovasti pari minuuttia. Lisää garam masala, juustokumina, sinapinsiemenet, inkivääri ja herneet. Lisää suolaa ja tilkka vettä. Lisää sitten perunakuutiot, chili ja korianteri. Anna poreilla kannen alla miedossa lämmössä n. 5 min. Sekoita sitten täytettä varovasti, maista ja mausta lisää jos tarvitsee. Laita täyte sivuun jäähtymään (täytteen voi tehdä vaikka hyvissä ajoin etukäteen).

Käsittele filo-taikinaa varoen, koska taikinalevyt ovat todella ohuita. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Ota kerrallaan kaksi taikina-arkkia, pane loput odottamaan kostean pyyhkeen alle, ettei taikina pääse kuivumaan.
Levitä toinen taikina-arkki työpöydälle ja voitele se voisulalla. Laita toinen taikina-arkki päälle. Leikkaa taikina-arkki 10 cm leveiksi suikaleiksi (lyhyeltä sivulta alkaen). Pane n. 2 rkl täytettä suikaleen toiseen päähän ja ala kääntelemään taikinaa siten, että muodostuu kolmio. Kääntele, kunnes lähes koko taikinasuikale on kääritty täytteen ympärille. Kostuta n. 2 cm loppupätkä taikinasta vedellä ja liimaa samosa kiinni. Laita samosa leivinpeltille odottamaan (sauma alaspäin) ja peitä valmiit piiraat kostealla keittiöpyyhkeellä, ettei taikina kuivu. Kääri samalla tavoin kaikki loput samosat.

Voitele valmiit samosat kananmunalla. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa n. 25 minuuttia. Tarjoa haaleina tai kylminä esim. jonkin chutneyn kera.

                                  *            *            *            *            *            *             *          
Illallisen yhdeksi juomaksi tein sitruuna-inkiväärijuomaa, joka oli ihanan raikasta. Lisäksi tein mangolassia sekä lämpimänä juomana tarjoilin Chai-teetä, joka olikin kyllä niin hyvää, että sitä on tullut tehtyä tämänkin illan jälkeen useampaan otteeseen. Suosittelen kokeilemaan.

Sitruuna-inkiväärijuoma (n. 4 annosta)


n. 6 dl vettä
3 cm pala tuoretta inkivääriä, kuorittuna ja hienoksi raastettuna
80 g sokeria
2 sitruunan mehu
2 kokonaista mausteneilikkaa
2 kokonaista mustapippuria
ripaus jauhettua jeeraa
mintunoksia

Mittaa kaikki ainekset mintunoksia lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna varovasti välillä hämmentäen niin, että sokeri sulaa. Hauduta seosta n. 50 min., siivilöi ja jäähdytä. Mausta juomaa, vettä (tai sokeria) voi lisätä, mikäli juoma on liian sitruunaista. Siirrä juoma jääkaappiin viilenemään. Tarjoile jäiden kera, mintunoksilla koristettuna.


Mango-lassi (3-4 annosta)

1 dl kevytkermaa
2 dl maitoa
4 dl maustamatonta jugurttia
4 dl mangososetta
4 tl sokeria

Pyöräytä ainekset sekaisin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja tarjoile jäiden kera.

Chai-tee (8-10 annosta)


2 litraa vettä
7 ohutta siivua tuoretta, kuorittua inkivääriä
7 vihreää kaardemumman palkoa, avattuna (kuoret voi heittää roskiin)
12 kpl kokonaista neilikkaa
1-2 kanelitankoa
2 mustapippuria
4 teepussia
1/2 tölkki kondensoitua maitoa

Keitä mausteita vedessä niin kauan kuin jaksat odottaa (minä keitin n. 5 tuntia Siivilöi mausteet vedestä, liota teepusseja mausteliemessä normaaliin tapaan, niinkuin valmistaisit teetä (irtoteekin tietty käy, ihan tavallinen musta tee). Lisää valmiiseen teehen lämmitetty kondensoitu maito. Tarjoa kuumana.


Innostuin tekemään tarjolle monenlaisia juttuja... raitaa, itäintialaista tomaattichutneytä, omenachutneytä ja korianterichutneytä. Erilaisia chutney-ohjeita näyttää intialaisissa keittokirjoissa olevan vaikka kuinka, niistä saa mukavaa lisämakua aterialle.

Kasvisraita (6:lle)

 n. 20 cm kurkkua
1/2-1 porkkana
1 punasipuli
2 tomaattia
n. 6 dl turkkilaista jugurttia
suolaa, mustapippuria
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/4 tl paprikajauhetta
2 rkl tuoretta, hienonnettua korianteria

Kuutioi kurkku ja kuorittu porkkana tosi pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli. Halkaise tomaatit, poista pehmeä sisus (sitä ei käytetä) ja hienonna tomaatinliha. Sekoita kaikki ainekset maustamattoman jugurtin joukkoon. Mausta seos suolalla, pippurilla, juustokuminalla, paprikajauheella ja tuoreella korianterilla. Anna seoksen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran ennen tarjoamista.

Omenachutney (n. 4 annosta)


1 tl suolaa
2 isoa hapahkoa omenaa kuutioituna n. 1 cm kuutioiksi
1 rkl kasviöljyä
1/2 tl sinappijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl keskivoimakasta chilijauhetta
(ripaus hajupihkaa)
1 rkl demerara-sokeria

Ripottele suoka omenakuutioiden päälle. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sinappijauhe, kurkuma, chilijauhe ja halutessasi hajupihka. Sekoita mausteita hetken aikaa ja lisää sitten sokeri ja omenakuutiot. Keitä seosta keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Jäähdytä chutney ja tarjoa aterian lisäkkeenä. Chutney säilyy ilmatiiviissä lasi- tai posliiniastiassa jääkaapissa n. 4 päivää.

Tamatar chatni (itäintialainen tomaattichutney)
(n. 300 g chutneyta)


1/2 kg keskikokoisia tomaatteja
1 rkl kasviöljyä
1/4 tl mustakuminansiemeniä (nigella)
1/4 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1/4 tl jauhettua jeeraa
1/4 tl keskivoimakasta chilijauhetta
1/2 tl suolaa
100 g hillosokeria

Upota tomaatit n. 2 minuutiksi kiehuvaan veteen, nosta vedestä ja kuori. Pilko tomaatit kuutioiksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja lisää mustakuminan- ja sinapinsiemenet. Kun ne alkavat risahdella, lisää jeera ja chilijauhe ja sekoita. Lisää sitten tomaatit ja paista muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää suola ja hauduta seosta vielä muutaman minuutin ajan kannen alla. Hämmennä seoksen joukkoon sitten hillosokeri ja keitä varovasti ilman kantta n. 10 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Lusikoi seos ilmatiiviisiin tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa (säilyy n. 2 kuukautta).


Kanakorman tein tutun ja turvallisen reseptin mukaan, ohje löytyykin blogistani, kuin myös Naan-leipien ohje (sama postaus kuin kanakorma).



Leipiäkin piti sitten kokeilla ihan kahta erilaista. Toinen oli siis naan, joita olen leiponut aika usein.  Toinen leipä oli pannulla paistettava, kohottamaton Chapati-leipä. Tämän leivän tarjoilussa huomasin, että leipä kovettui nopeasti jäähtymisen myötä. Joten kannattaa laittaa leivinliina tarjottavien leipien päälle.

Chapati (n. 10 kpl)


2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
3/4 dl lämmintä vettä
2 tl gheetä tai ruokaöljyä

Sekoita vesi ja jauhot taikinaksi. Lisää ghee tai öljy. Alusta taikinaa vähintään 5 minuuttia.

Jätä taikina odottamaan tunniksi kostealla liinalla peitettynä.

Jaa taikina osiin ja pyörittele niistä palloja. Ripota pöydälle jauhoja ja litistä taikinapalloa kaulimella ja kaulitse se sitten ohueksi pyöryläksi (n. paistinpannun pohjan kokoiseksi tai vähän pienemmäksi). Paista chapatit kuumassa, kuivassa paistinpannussa muutama minuutti molemmin puolin, kunnes pintaan tulee ruskeita laikkuja. Painele chapatin reunoja paistinlastalla paiston aikana. Kääri paistetut chapatit folioon tms. tiiviiseen astiaan, etteivät ne kuivu. Tarjoa tuoreina!



Jälkiruokia oli kaksi, koska en osannut päättää kumpaa tarjoaisin. Toinen oli pakastettu jäädyke Kulfi, toinen taas jugurtista valmistettu Shrikand. molemmat olivat hyviä, mutta Shrikand parempi, itse asiassa uskomattoman helppo ja herkullinen jälkiruoka! Tätä pitää tehdä muulloinkin, on myös kohtuullisen terveellinen vaihtoehto.

Shrikand (n. 6 annosta)

 4 dl turkkilaista jugurttia (tai jotain muuta paksua jugurttia)
1 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna (voi korvata myös mantelirouheella)
2-3 tl (vihreän) kaardemumman siemeniä
1 1/2 dl siivilöityä tomusokeria

Hienonna kaardemumman siemenet mortellissa rouheeksi. Sekoita jugurttiin siivilöity tomusokeri, suurin osa rouhituista pistaasipähkinöistä, melkein kaikki kaardemumma. Jaa jälkiruoka laseihin ja ripottele päälle loppu pähkinärouhe ja kaardemumma. Laita jälkiruoka jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Tarjoa jääkaappikylmänä.

Muutama ohje jäi tästä postauksesta puuttumaan (parit chutneyt ja kulfi), koska syksyisestä illallisesta on jo kulunut aikaa, enkä kaikkia käyttämiäni ohjeita enää muistanut. Yllä olevista saa kuitenkin toivottavasti jotain kivoja vinkkejä ja suosittelen ehdottomasti vierailemaan mm. intiassa asuvien suomalaisten (ruoka)blogeissa, niiden ohjeet ja autenttisuus ovat aivan ihania. Toivottavasti vielä joskus pääsen Intiassa käymään...

Kommentit

  1. Kyllä nousi vesi kielellä kuvia katsellessa ja reseptejä lukiessa, nam! Kova homma sulla on ollut, mutta herkut korvannevat vaivan. Wow!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli ihana illallinen. Ihan hulluna olit tehnyt kaikkea, iso työ ja hyvää tuli :P

    VastaaPoista
  3. Murmeli on heränny! Jee :) Tämä oli kyllä aivan mielettömän ihana illallinen, ihan parhaita, mutta niinhän ne kaikki :)

    Tiskaaminen muuten sujuu paljon nopeampaa kun välillä kommentoi blogeihin...

    Lennu

    VastaaPoista
  4. Joo, murmeli on jälleen kömpinyt talvipesästä :) Olipas ihana suunnitella ja valmistaa tätä menua.

    Kiitos tiskaus-vinkistä! :) Myös opiskelu-kiireet vauhdittavat tiskaamista (ja siivoamista :) ).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit