Nyhtöleipä

Neljän taviksen illalliset ovat jatkuneet blogin päivittelemättömyydestä ja elämän muutoksista huolimatta. Marraskuussa olin illallisen järjestelyvuorossa ja tein mm. Nyhtöleipää Maku -lehden 7/2014 ohjeen mukaan. Vaikka leivän teossa tuli aika kiire, oli lopputulos kyllä maistuva. Tämän leivän täyttämisessä voi käyttää vapaasti mielikuvitusta, mutta nyt noudatin aika tarkkaan alkuperäistä ohjetta.

Nyhtöleipä (1 kpl)

Taikina:
3 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
N. 8 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 rs (200 g) valkosipulituorejuustoa
1 rkl (kuivattua) yrttisekoitusta tai 3-4 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna (timjami, basilika, oregano ja/tai ruohosipuli)
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
Lisäksi:
Öljyä
Suorakaiteen muotoinen leipävuoka

Mittaa kulhoon vesi, hiiva, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse taikina n. 30 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä täyte sitten taikinalevyn päälle. 

Jaa taikinalevy sitten n. 20 suunnilleen samankokoiseksi neliöksi. Neliön sivun tulisi olla sen kokoinen, että se mahtuu juuri ja juuri leipävuokaan. Pinoa sitten taikinapalat niin, että neljä palaa tulee päällekkäin siten, että päällimmäinen pala tulee täyte alaspäin (päällimmäisten palojen täytteet tulee siis vastakkain). Peitä levypinot liinalla ja anna kohota 1/2 - 1 tuntia.

Nosta levypinot kevyesti voideltuun leipävuokaan pystyasentoon. Voit käyttää apuna esim. paistolastaa. Levyjen ei tarvitse olla kovin siistissä rivissä, summittainen asettelu kelpaa hyvin.

Paista leipää 225-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna leivän jäähtyä hetkinen ennen vuoasta kumoamista.

Tarjoa leipä vielä lämpimänä, taikka lämmitä tarjolle tuotaessa, mikäli olet leiponut leivän etukäteen.


Kommentit

  1. Kiva, kiva, että saa taas täältä uusia kokeilemisen arvoisia reseptejä. Just päätettiin Martan kanssa, että ensi vuonna kokeillaan vähintään yksi uusi resepti per viikko =). Saa nähdä miten meidän käy... Pottuloota antoi ihan uutta uskoa kokkaamiseen, vaikka ei siitä tainnu kovin moni uskaltaa edes maistaa. Hyvää oli silti - suosittelen...

    VastaaPoista
  2. Kyllä tänne taas uusia reseptejä ilmaantuu :) Tuo yksi uusi resepti per viikko kuulostaa hyvältä suunniltemalta, voisi itsekin ottaa vastaavanlaisen käytännön uutena vuotena käyttöön :)

    VastaaPoista
  3. Tämä oli jälleen uusi tuttavuus - nyhtöpossun lisäksi. Löysin nämä nyhtö-alkuistet jutut ihan vuoden 2014 juhannuksen jälkeisenä aikana, kiitos rakkaalleni. :) Opin uusia juttuja. Useimmat liittyvät ruokaan ja sen valmistukseen. Tässä sitä toisenlaista leipää, herkullista! Suosittelenn.. <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit