keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kukkakaali-pekonipasta

Viikonloppuisin tulee tehtyä kunnon ruokaa, koska silloin poikani on kotona käymässä, armeijasta lomailemassa :) Viime lauantaina valmistin Pirkka-lehdestä löytämääni ohjetta mukaillen kukkakaali-pekonipastaa.

Pekonia tulee ostettua aika harvoin, vain n. kerran puolessa vuodessa. Jotenkin se on vain sellainen raaka-aine, jota ei paljon tule käytettyä. Mutta tähän ruokaan se sopi erittäin hyvin ja tämä oli mielestäni oikein maistuva arki-ruoka. Pakaste-kasviksiakaan ei tule yleensä ostettua, kun tuoreet on niin paljon parempia, mutta koska lähikaupassa ei ollut tuoretta kukkakaalia, täytyi tyytyä pakastettuun. Tällä samalla ohjeella voi kyllä tehdä tuoreitakin kukkavihanneksia käytettäessä. Kokeilkaa!



Kukkakaali-pekonipasta (5-6 annosta)

n. 7 dl pennepastaa (täysjyvä)
2-3 l vettä
2 tl suolaa
2 pss (n. 500 g) kukkakaalia (pakaste)
1 kpl parsakaalia (voi käyttää myös pakastettua)
2 pkt pekonia
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
100 g sulatejuustoa
n. 5 dl keitinlientä
2-3 viipaletta vaaleaa (voi olla parikin päivää vanhaa, ei haittaa)
vähän ruokaöljyä uunivuoan voiteluun
vähän juustoraastetta

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä n. 6 min. Jos käytät pakasteita, lisää kukkavihannekset ja jatka keittämistä vielä 4 min. Jos käytät tuoreita, leikkaa kukkavihannekset suupaan kokoisiksi nupuiksi ja höyrytä al dente (n. 4 min). Siivilöi pasta ja vihannekset (yhdistä pasta ja kukkakaalit, mikäli käytit tuoreita ja kypsensit ne erikseen), säästä osa keitinliemestä.

Leikkaa pekoni pienemmiksi suikaleiksi ja paista kuumassa paistinpannussa rapeaksi. Kaada pekoni talouspaperin päälle odottamaan ja lisää pekonin paistinrasvaan paistinpannulle vehnäjauhot. Pyörittele hetki ja lisää sitten keitinlientä vähitellen koko ajan sekoitellen, kunnes "kastike" on sopivan paksuista (saa olla aika vetistä tässä vaiheessa). Lisää lopuksi hienonnettu valkosipuli sekä sulatejuusto ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Lisää ruskistetut pekonit kastikkeeseen.

Kaada juusto-pekonikastike pastan ja vihannesten joukkoon ja sekoita. Kaada sitten koko komeus voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle leivän palasia ja vähän juustoraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa grillivastuksen alla n. 5 minuuttia, kunnes vuoka saa kauniin paistopinnan.

Neljän Taviksen illallinen XXX - Keittokirjakierroksen 2. kattaus: Safkaa maanantaista sunnuntaihin

Tavis-illallinen nro XXX!!! Eli 30. kattaus, vähän niinkuin juhlat!! :) Pingviinillä oli keittokirja-äänestyksessä kirjat Alexander ja Hanna Gullichsen Safkaa maanantaista sunnuntaihin, Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella Saarenmaalla sekä Pipsa Hurmerinnan Pipsan keittiössä.



Safkaa maanantaista sunnuntaihin voitti äänet, joten tästä kirjasta Pingviini oli kokannut meille kolmen ruokalajin illallisen. Tai oikeastaan neljän, koska jälkiruokia oli kaksi :)



Tämä ilta alkoikin hauskasti, Pingviini viesti facebookissa, että hänen lähikaupassa ei ollutkaan korianteria ja me illallisvieraat sitten singahdettiin kauppaan korianterin ostoon (ja itse sain ostettua samalla tuliaisiksi tulppaanit). Kaupasta viestiteltiin, että myöhästytään vähäsen ja mahtava sattuma oli, että illan emännälläkin oli hommat sen verran vaiheessa, että pieni myöhästyminen ei haitannut.


Alkuruuaksi saimme aivan ihanan raikasta perunasalaattia ja graavilohta. Viini oli jälleen hyvin onnistuneesti valittu ja vesikannussa oli raikkauta ja kauneutta tuomassa kurkku-ja lime-siivuja.



Pääruokana oli suuri vuoka ihanalta tuoksuvaa lammas-makaronilootaa. Ruokajuomana Sol-olutta, jota olen juonut Pingviinin luona aikaisemminkin, mutta en koskaan missään muualla :)



Lisukkeena karitsa-lootalle aivan ihania, vähän itämaisesti maustettuja kurkkuja sekä itse tehtyä ketsuppia.Ketsupissa oli potkua vähän enempi mitä tavallisessa tomaatti-ketsupissa, mutta maku sopi aivan täydellisesti karitsa-lootan kanssa.


Jälkiruokia oli kaksi, koska Pingviini ei ollut osannut päättää, kumpaa hän olisi tehnyt. Nämä jälkkärit kyllä täydensivät tosi hyvin toisiaan... sitruunapiiras oli ihanan hapokas, raikas ja kevyt ja vastapainona suklaamousse todella tuhtia, silkkisen suklaista ja makeaa.


Illallisen jälkeen istuttiin ähkyssä olohuoneessa, kuunneltiin musiikkia, juteltiin ja neulottiin/virkattiin. Suoritimme samalla myös seuraavan keittokirjakierroksen kirja-äänestyksen. Lennu järjestää seuraavat illalliset jo tulevana viikonloppuna ja kokkausta on luvassa ihanasta vanhasta keittokirjasta nimeltä Kotiruokaa.