sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Nyhtöleipä

Neljän taviksen illalliset ovat jatkuneet blogin päivittelemättömyydestä ja elämän muutoksista huolimatta. Marraskuussa olin illallisen järjestelyvuorossa ja tein mm. Nyhtöleipää Maku -lehden 7/2014 ohjeen mukaan. Vaikka leivän teossa tuli aika kiire, oli lopputulos kyllä maistuva. Tämän leivän täyttämisessä voi käyttää vapaasti mielikuvitusta, mutta nyt noudatin aika tarkkaan alkuperäistä ohjetta.

Nyhtöleipä (1 kpl)

Taikina:
3 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
N. 8 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 rs (200 g) valkosipulituorejuustoa
1 rkl (kuivattua) yrttisekoitusta tai 3-4 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna (timjami, basilika, oregano ja/tai ruohosipuli)
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
Lisäksi:
Öljyä
Suorakaiteen muotoinen leipävuoka

Mittaa kulhoon vesi, hiiva, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse taikina n. 30 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä täyte sitten taikinalevyn päälle. 

Jaa taikinalevy sitten n. 20 suunnilleen samankokoiseksi neliöksi. Neliön sivun tulisi olla sen kokoinen, että se mahtuu juuri ja juuri leipävuokaan. Pinoa sitten taikinapalat niin, että neljä palaa tulee päällekkäin siten, että päällimmäinen pala tulee täyte alaspäin (päällimmäisten palojen täytteet tulee siis vastakkain). Peitä levypinot liinalla ja anna kohota 1/2 - 1 tuntia.

Nosta levypinot kevyesti voideltuun leipävuokaan pystyasentoon. Voit käyttää apuna esim. paistolastaa. Levyjen ei tarvitse olla kovin siistissä rivissä, summittainen asettelu kelpaa hyvin.

Paista leipää 225-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna leivän jäähtyä hetkinen ennen vuoasta kumoamista.

Tarjoa leipä vielä lämpimänä, taikka lämmitä tarjolle tuotaessa, mikäli olet leiponut leivän etukäteen.


lauantai 27. joulukuuta 2014

Maltaiset suklaamuffinssit

En tykkää oluesta. Mutta suklaasta taas tykkään. Siksikin innostuin kokeilemaan tätä erikoista reseptiä, jossa taikinaan lurautetaan reilu määrä Guinessia ja höystetään suklaalla. Kiinnosti todellakin, tuleeko tästä hyvää vai pahaa... Reseptin näin Valion Kotiruokaa -lehtisen 5/2014 takakannessa.  Näistä tuli oikeasti TODELLA hyviä! Meidän perheen yksi uusi suosikki makeiden (ja samalla helppojen ja nopeiden) reseptien joukkoon.

Makeat suklaamuffinssit (16 kpl)

Taikina:
2 dl tummaa olutta (esim. Guiness)
150 g tummaa suklaata
100 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl (karkeita) vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa

Kuorrutus:
1 rasia (200g) tuorejuustoa
1-2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohu- tai vispikermaa
N. 1/2 dl tomusokeria

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna olut keskilämmöllä kattilassa. Lisää kuuman oluen joukkoon puolet suklaasta ja voi paloiteltuna. Sekoita kunnes suklaa ja voi on sulaneet. Vatkaa sitten joukkoon sokeri ja munat yksitellen.

Yhdistä jauho ja sooda. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi loppu rouhitusta suklaasta ja sekoita.

Kaada löysä taikina muffinssivuoilla vuorattuihin muffinssipellin syvennyksiin ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Vatkaa kuorrutuksen ainekset kuohkeaksi seokseksi ja pursota tai lusikoi seos jäähtyneiden muffinssien päälle. Lopuksi voit vielä ripauttaa pinnalle pöllähdyksen tomusokeria.


Uusia tuulia

 
Blogini on elellyt hiljaiseloa, jälleen kerran. Monen monituista ruoka- ja leivontaohjetta odottaa kirjoittamista "pöytälaatikossa". Eteen on tullut monta kertaa, että kun on ollut mielessä jokin resepti huomaankin, etten muista mistä lähteä etsimään ohjetta, jota ei olekaan kirjoitellut tänne muistiin. Joten nyt virittelen jälleen uudella innolla tätä blogia, jotta omat hyväksi kokeillut reseptit olisivat tallessa.

Kevään jälkeen on tapahtunut paljon. Löysin vuosien sinkkuna elelyn jälkeen elämäni rakkauden, muutimme yhteen ja vietimme itsenäisyyspäivänä kihlajaisia (sekä tupareita ja pikkujouluja). Lisäksi kesällä sain sattumalta osa-aikaisen työpaikan ravintola-alalta ja välillä on ollut ihan reipppaanlaisesti hommia. Paljon ihania asioita, jotka osaltaan ovat ajaneet blogin pidon ohitse. Mutta hukkaan joutuvat reseptit ovat alkaneet kiusata minua, joten blogin päivittely jatkukoon! :) Bloggailu voi olla myös perheen yhteinen harrastus, avomieheni ja kihlattuni kirjoittaa itsekin omaan harrastamiseen liittyvää blogia.