Juustoinen pannuleipä

Tykkään lukea ruokaohjeita ja keittokirjoja... ja saan kokkaus-inspiraatiota kuvien katselusta. Pinterestissä kerään itselleni inspiraatio-kuvia sekä erilaisia reseptejä. Tämänkin leivän ohje ja inspiraatio löytyivät Pinterestiin keräämieni leivontareseptien joukosta. Leivän englanninkielinen nimi on "Cheesy Garlic Pull-Apart Bread". Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin valmista pizza-taikinaa, mutta tein itse oman pizza-taikinan.

Juustoinen pannuleipä (2 leipää)


Taikina:
n. 11 dl vehnäjauhoja
1 pkt (50 g) hiivaa
2 tl suolaa
4 rkl extra vergine -oliiviöljyä
5 dl lämmintä vettä
Päälle:
8 rkl extra vergine -oliiviöljyä
n. 8 kynttä valkosipulia tai 1 kpl yksikyntisiä valkosipuleita

ripaus suolaa
2 tl timjamia (kuivattua, mutta tuore olisi parempaa ja sitä voisi laittaa reilummin)
200 g voimakkaan makuista juustoraastetta (minulla oli Parmesania)

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja ala sitten lisätä vähitellen jauhoja yleiskoneen käydessä. Vaivaa koneella 5-10 minuuttia. Voit tehdä myös käsin, silloin taikinaa pitää vaivata vähän pidempään. Lisää öljy jauhojen lisäämisen välissä tai vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista kun se irtoaa taikikakulhon reunoista tai käsistä ja on kimmoisaa.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi (1/2-1 tunti). Tee sillä välin leipien päälle tuleva seos: Pilko valkosipuli hienoksi ja lisää joukkoon oliiviöljy, ripaus suolaa ja timjami. Leipään voisi toki käyttää muitakin yrttejä, oman maun mukaan.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele sitten taikina "sämpylöiksi" ja asettele ne kahteen oliiviöljyllä voideltuun valurautaiseen paistinpannuun tai -pataan. Jätä "sämpylöiden" väliin hieman kohoamisvaraa. Anna kohota n. 15 min. eli sen aikaa, kun uuni kuumenee 225 -asteeseen.

Kaada leipien päälle valkosipuli-oliiviöljy-mausteseos ja ripota pinnalle juustoraaste.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Kumoa leivät kuumana pannusta pois ja tarjoa lämpimänä.

Minulla itselläni oli vain yksi valurautainen paistinpannu, joten tein ensin toisen leivän ja paiston jälkeen nostelin toisen leivän kohonneet "sämpylät" oliiviöljyllä siveltyyn kuumaan paistinpannuun, lisäsin öljyseoksen ja juustoraasteen leivän pinnalle ja laitoin heti paistumaan. Toisen leivän pohja paistui jopa rapeammaksi kuin ensimmäisen, joten suosittelen kuumentamaan pannun ja lisäämään jo kohotetut "sämpylät" kuumalle pannulle.

"Sämpylät" kohonneet öljytyssä, valurautaisessa paistinpannussa.

Oliiviöljy-mausteseos kaadetaan kohotetun leivän päälle.

Lopuksi leivän pinnalle ripotellaan vielä juustoraaste.

Pannuleivästä on helppo murtaa lohkoja, koska leipä on tehty "sämpylöistä". Mitä pienempiä sämpylät ovat, sen pienempiä lohkoja leivästä irtoaa.



Kommentit

  1. Avovaimoni ja kihlattuni tekaisi sen jälleen, yllätti minut - nälkäisen miehensä - upeasti! Ainoa ongelma on siinä, että nämä maistuvat ihan liian hyvälle. Kiitos rakas! <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit