perjantai 16. tammikuuta 2015

Kinderpiirakkaa

Poikani Jussi innostui eilen leipomaan kanssani kinderpiirakan. En muista sellaista koskaan tehneeni, joten siitä johtui tämä valinta tällä kertaa: halusin kokeilla jotakin uutta. Netistä etsin ohjeita ja alla oma versioni. Piirakasta tuli kyllä oikein maistuvaa, mutta ensi kerralla teen ehkä kuitenkin hieman erilaisen pohjan. Tämän leivonnaisen "juju" on ehdottomasti päälle tuleva voikreemi ja sulatettu suklaa. Tosin alla olevassa ohjeessani voikreemiä tulee aika ohut kerros... suosittelen tekemään n. 1,5 kertaisen annoksen, jolloin piirakka on varmasti vieläkin parempi!


Kinderpiirakka (uunipeltillinen, n. 25 palaa)

Piirakkapohja:
6 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
 
4 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 dl kiehuvaa vettä
300 g sulatettua voita tai margariinia
4 munaa
Voikreemi:
200 g voita
5 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
2 kananmunan keltuaista  
Piirakan kuorrutus & koristelu:
200 g tummaa suklaata
koristeluun vähän valkosuklaata tai tomusokeri-vesi-kuorrutusta tai nonparelleja  

Sekoita sokeri, jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauho keskenään. Laita kattilaan vesi ja paloiteltu voi ja kiehauta (kunnes voi on sulanut). Kaada kuuma vesi-voi-seos jauhoseoksen joukkoon ja hämmennä puukauhalla sekaisin. Lisää puukauhalla sekoittaen vielä munat yksitellen taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipeltille ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30-35 minuuttia. Ota piirakkapohja uunista ja anna jäähtyä. 

Tee sillä aikaa voikreemi. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi (5-10 min). Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Levitä kreemi jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja laita suklaan sulatuksen ajaksi kylmään, jotta lämmin suklaa ja pehmeä kreemi eivät sekoitu keskenään. Mikäli haluat kreemikerroksesta vähän paksumman, suosittelen tekemään 1,5 kertaa ohjeen määrän.

Paloittele suklaa mikron kestävään astiaan ja sulata välillä sekoittaen, tai sulata suklaa kattilassa vesihauteessa. Kaada suklaa piirakan päälle ja levitä nopeasti, ettei suklaa ehdi jähmettyä. Suklaata tulee ohut kerros, joten mikäli haluat paksumman kerroksen, sulata hieman enemmän suklaata.

Koristele kinderpiirakka halutessasi sulatetulla valkosuklaalla, vesi-tomusokeriseoksella tai vaikkapa värikkäillä nonparelleilla.



Home made: Kananugetit

Jos viikonloppuna on vapaata, on mukava paneutua ruuanlaittoon vähän enemmän. Viime sunnuntaina halusin kokeilla kananugettien tekoa, koska avopuolisoni lapsetkin olivat meillä ja arvelin lasten pitävän nugeteista ja uunissa paistetuista lohkoperunoista. Oikeassa olin, nämä maistuivat sekä lapsille että aikuisille! Lisäksi avopuolisoni tytär Aino oli innolla mukana kokkailussa ja paistoi nugetit alusta loppuun. Tosin muistakaa ohjeistaa lapsia kuuman öljyn kanssa toimimisesta, mikäli otatte nuorempaa väkeä mukaan kokkailuihin.

Näidenkin alkuperäinen resepti löytyi jostakin englanninkielisiltä sivuilta, Pinterestin syövereistä. Sen vuoksi reseptiä on hieman "tuunattu". Maustamisessa voisin ensi kerralla olla hieman rohkeampi, joten ainakin reilummin maustetun ruuan ystävän kannattaa paistaa ensin "koepala" ja lisätä mausteita, mikäli niitä tarvitaan.

Kananugetit (4-5 hengelle)

n. 800-900 g broilerin rintafileitä
1 limen mehu
Panerointiseokseen:
n. 3 dl korppujauhoja
n. 1,5 dl raastettua parmesan-juustoa
2 tl suolaa
1-2 tl kuivattua rosmariinia tms. yrttiä (tuoreetkin varmaan käy, laita silloin enemmän)
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayenne-jauhetta
Panerointiin ja paistamiseen:
n. 1/2 litraa neutraalia ruokaöljyä (esim. rypsi)
4 kananmunaa
n. 2 dl täysjyväjauhoja (esim. vehnäjauhoja)
    Leikkaa broilerin rintafileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää palojen päälle limen mehu ja anna odottaa huoneenlämmössä sen aikaa, kun valmistelet muut ainekset.

    Riko yhteen kulhoon kananmunat ja riko rakenne esim. haarukalla. Kaada toiseen kulhoon täysjyväjauhot.

    Sekoita panerointiseoksen ainekset kolmannessa kulhossa. Mausteita voi käyttää reilumminkin, kannattaa esim. paistaa koe-pala ja lisäillä sitten mausteita oman maun mukaan.

    Kaada valurautaiseen pataan tai paistinpannuun öljyä niin, että sitä on n. 2-3 cm pohjalla. Kuumenna öljy sitten n. 180-asteiseksi eli kun lisäät kanapalan, se alkaa heti tiristä iloisesti ja ruskistuu parissa minuutissa hyvin. Öljyn lämpötilaa pitää paistonaikana säädellä, jotta kananugetit kypsyisivät sopivasti. Jos öljyllä paistaminen on uutta, niin kannattaa vaikkapa ottaa aikaa, kuinka kauan kanapalat ovat öljyssä ja testata kysyys leikkaamalla paistettu nugetti kahtia.

    Kierittele muutama kanapala kerrallaan ensin täysjyväjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi panerointiseoksessa. Nosta sitten kanapalat varovasti kuumaan öljyyn ja paista n. 2 minuuttia kummaltakin puolelta, eli kunnes nugetit ovat kauniin ruskeita. Nosta paistetut nugetit sitten hetkeksi valumaan lautaselle, joka on vuorattu talouspaperilla. Näin enimmät rasvat valuvat pois.

    Tarjoa nugetit esim. uunissa paistettujen lohkoperunoiden, maustetun kermaviilin ja sweet-chili-kastikkeen kera. Tai tee oikein hyvä perunamuussi.

    Alla vielä kuvasarja selventämään nugettien teon useita vaiheita. Vaikka niitä on monta, teko on kuitenkin melko helppoa ja nopeaa, paistossa toki menee jonkin aikaa. Eikun rohkeasti kokeilemaan!

    Broilerin palaset pyöritellään ensin jauhoissa...

    ...sitten kananmunassa ja...

    lopuksi panerointiseoksessa.

    Paneroidut kananpalaset paistetaan kuumassa, n. 180-asteisessa öljyssä ja valutetaan paiston jälkeen hetki talouspalerilla, että enimmät rasvat valuvat pois.

    Tarjoa kananuggetit kuumina, vasta paistettuina.

    sunnuntai 11. tammikuuta 2015

    Juustoinen pannuleipä

    Tykkään lukea ruokaohjeita ja keittokirjoja... ja saan kokkaus-inspiraatiota kuvien katselusta. Pinterestissä kerään itselleni inspiraatio-kuvia sekä erilaisia reseptejä. Tämänkin leivän ohje ja inspiraatio löytyivät Pinterestiin keräämieni leivontareseptien joukosta. Leivän englanninkielinen nimi on "Cheesy Garlic Pull-Apart Bread". Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin valmista pizza-taikinaa, mutta tein itse oman pizza-taikinan.

    Juustoinen pannuleipä (2 leipää)


    Taikina:
    n. 11 dl vehnäjauhoja
    1 pkt (50 g) hiivaa
    2 tl suolaa
    4 rkl extra vergine -oliiviöljyä
    5 dl lämmintä vettä
    Päälle:
    8 rkl extra vergine -oliiviöljyä
    n. 8 kynttä valkosipulia tai 1 kpl yksikyntisiä valkosipuleita

    ripaus suolaa
    2 tl timjamia (kuivattua, mutta tuore olisi parempaa ja sitä voisi laittaa reilummin)
    200 g voimakkaan makuista juustoraastetta (minulla oli Parmesania)

    Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja ala sitten lisätä vähitellen jauhoja yleiskoneen käydessä. Vaivaa koneella 5-10 minuuttia. Voit tehdä myös käsin, silloin taikinaa pitää vaivata vähän pidempään. Lisää öljy jauhojen lisäämisen välissä tai vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista kun se irtoaa taikikakulhon reunoista tai käsistä ja on kimmoisaa.

    Kohota taikina kaksinkertaiseksi (1/2-1 tunti). Tee sillä välin leipien päälle tuleva seos: Pilko valkosipuli hienoksi ja lisää joukkoon oliiviöljy, ripaus suolaa ja timjami. Leipään voisi toki käyttää muitakin yrttejä, oman maun mukaan.

    Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele sitten taikina "sämpylöiksi" ja asettele ne kahteen oliiviöljyllä voideltuun valurautaiseen paistinpannuun tai -pataan. Jätä "sämpylöiden" väliin hieman kohoamisvaraa. Anna kohota n. 15 min. eli sen aikaa, kun uuni kuumenee 225 -asteeseen.

    Kaada leipien päälle valkosipuli-oliiviöljy-mausteseos ja ripota pinnalle juustoraaste.

    Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Kumoa leivät kuumana pannusta pois ja tarjoa lämpimänä.

    Minulla itselläni oli vain yksi valurautainen paistinpannu, joten tein ensin toisen leivän ja paiston jälkeen nostelin toisen leivän kohonneet "sämpylät" oliiviöljyllä siveltyyn kuumaan paistinpannuun, lisäsin öljyseoksen ja juustoraasteen leivän pinnalle ja laitoin heti paistumaan. Toisen leivän pohja paistui jopa rapeammaksi kuin ensimmäisen, joten suosittelen kuumentamaan pannun ja lisäämään jo kohotetut "sämpylät" kuumalle pannulle.

    "Sämpylät" kohonneet öljytyssä, valurautaisessa paistinpannussa.

    Oliiviöljy-mausteseos kaadetaan kohotetun leivän päälle.

    Lopuksi leivän pinnalle ripotellaan vielä juustoraaste.

    Pannuleivästä on helppo murtaa lohkoja, koska leipä on tehty "sämpylöistä". Mitä pienempiä sämpylät ovat, sen pienempiä lohkoja leivästä irtoaa.



    perjantai 9. tammikuuta 2015

    Suklaapannaria!

    Niin se vain on, että yksinkertaisimmat jutut voivat olla niitä parhaita... ja monesti on niin, että ihmettelee miten yksinkertaisella oivalluksella voi saada aikaan jotain täysin uutta ja mahtavaa. Niinkuin tälläkin kertaa, kun ystäväni Pirkko kertoi Facebookissa tehneensä pannukakkua, jonka päälle oli ripotellut suklaata. Oli kuulemma ollut parempaa kuin Pannukakkutalon pannarit. Pakkohan sitä oli kokeilla ja olen samaa mieltä Pirkon kanssa: Parempaa kuin pannukakkutalossa.

    Kokeilkaapas tätä, ainekset löytyvät kaapista lähes aina ja valmistus on nopeaa ja helppoa. Lisäksi tämä herkku täyttää vatsan ja vie kielenkin mennessään.

    Pirkon suklaapannukakku (1 uunipeltillinen, 9 reilua palasta)

    Taikina:
    8-10 dl maitoa
    3 kananmunaa
    n. 5 dl vehnäjauhoja
    1 tl suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    1 tl vaniljasokeria
    75 g sulatettua voita
    Päälle:
    50-100 g tummaa suklaata

    Taikinan sekoitus onnistuu parhaiten ihan tavallisella käsivispilällä. Sekoita vehnäjauhoihin suola, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita toisessa kulhossa maitoon ensin munat ja sitten jauhoseos koko ajan vispaten, ettei tule isoja paakkuja. Sekoita taikinaan lopuksi sulatettu voi.

    Anna taikinan turvota n. puoli tuntia. Kaada taikina sitten uunissa kuumennetulle uunipeltille ja paista 200 -asteisen uunin keskitasolla n. 30-40 minuuttia.

    Kun otat pannarin uunista, ripota päälle heti hienoksi raastettu suklaa. Suklaa sulaa kuuman pannarin päälle. Tarjoa pannari vielä lämpöisenä kera jätskin tai kermavaahdon. Tosin meillä tämä pannari meni helposti kyllä ilman mitään sen kummempia lisukkeita.

    Chorizo-skonsseja


    Näitä skonsseja testasimme marraskuussa, kun ystäväperhe kävi kyläilemässä ja piti keksiä jotakin tarjottavaa. Reseptistä tuli kerralla meidän perheen suosikki. Näitä olemme leiponeet jo monta kertaa ja tämä yksi satsi menee helposti kolmen aikuisen iltapalalla. Skonssien leipominen on melkoisen nopeaa ja helppoa ja tuoreena nämä ovat ehdottomasti parhaita. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä (6/2013).



    Chorizo-skonssit (n. 20 kpl)


    Taikina:
    100 g chorizo-makkaraa (ohuina viipaleina)
    1 valkosipulinkynsi
    1 punainen paprika (suippo)
    1 tl oreganoa
    1 tl basilikaa
    4 dl vehnäjauhoja
    2 tl leivinjauhetta
    1/2 tl suolaa
    75 g kermajuustoa (raastettuna, esim. manchego)
    200 g kermaviiliä
    2 kpl munaa
    Päälle:
    50 g kermajuustoa (raastettuna, esim. manchego)

    Hienonna chorizo ja kuorittu valkosipulinkynsi.

    Huuhtele, halkaise ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.

    Paista chorizo omassa rasvassaan rapeaksi ja kauniin väriseksi. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki.

    Kumoa joukkoon paprikakuutiot ja kuullota vielä hetki, että paprika hieman pehmenee. Mausta seos oreganolla ja basilikalla. Anna jäähtyä.

    Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää juustoraaste, kermaviili, munat ja paistettu chorizo-paprikaseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

    Muotoile taikina jauhotetulla alustalla kahdeksi tangoksi. Taputtele ne hieman litteämmiksi. Leikkaa tangot veitsellä vinottain kolmioiksi. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

    Paista chorizo-skonsseja 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

    Tarjoa chorizo-skonssit mahdollisimman tuoreina tai pakasta.