sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Pataleipä

Taidan olla hieman jäljessä kokeilemassa näitä trendi-herkkuja. Tämänkin pataleivän suhteen olen miettinyt kokeilua jo vuoden päivät ainakin, mutta nyt lopulta syksyn saapuessa tein ensimmäisen pataleipäni ja eilen toisen. Kolmas leipä on kohoamassa :)

Mikä tästä tekee aivan mahtavan on ensinnäkin se, että taikinan tekoon kuluu aikaa tarvikkeiden etsiminen mukaan luettuna n. viisi minuuttia ja leipomisesta selviää yhtä lyhyellä ajalla, ellei lyhyemmälläkin. Kaikki aineet vain sekoitetaan, kohotellaan PIITKÄ aika ja lopulta taikina vaan pudotetaan kuumaan pataan paistumaan. Siinä kaikki! Lisäksi pitkä kohotus tuo leivälle aivan mahtavan, hieman hapanleipämäisen aromin. Meidän perhe tykkää tämän leivän mausta ja leipuri tykkää leivänteon helppoudesta :)

Itselläni on kannellinen valurautainen pata, mutta tämä onnistunee missä tahansa uunia kestävässä kannellisessa astiassa. Alla perusohje, jota olen muunnellut vaihtamalla 3 dl vehnäjauhoista vaikkapa ruisjauhoksi ja vehnäleseeksi, koska pelkässä valkoisessa vehnäjauhossa ei kuitua kovin paljoa ole.

Pataleipä, perusohje (1 leipä)

7 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
(kannellinen pata, mielellään valurautainen)
(öljyä padan voiteluun)

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää n. 42 asteinen vesi ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä kulho (tai käytä kannellista kulhoa) ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 10-24 tunnin ajaksi.

Laita valurautapata kylmään uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada taikina kulhosta reilusti jauhotetulle pöydälle tai esim. silikoniselle leivinalustalle ja muotoile taikinan reunoja nostelemalla pyöreähköksi leiväksi. Taikinaa ei missään vaiheessa vaivata. Ripota hieman jauhoja pinnalle ja anna leivän odottaa pöydällä, kunnes uuni ja pata ovat kuumat (n. 15-30 min.).

Nosta kuuma pata uunista ja voitele halutessasi öljyllä. Öljyäminen ei ole pakollista, leipä kyllä irtoaa kypsänä padasta muutenkin! Tipauta taikina jauhoisia käsiä apuna käyttäen tai vaikka leivinalustan avulla kuumaan pataan. Eikä haittaa vaikka takinamöykky tippuisi pataan vähän vinosti tai menisi mutkalle tai kaksinkerroin! Leivästä tulee komea joka tapauksessa! Laita vaan padan kansi päälle, pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Tämän jälkeen ota padasta kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia, jotta leipä saa kauniin värin.

Ota pata leipineen uunista ja kaada ritilälle jäähtymään. Laita tässä vaiheessa seuraava taikina tekeytymään, koska yksi leipä ei kauan riitä ;)


Pähkinäinen pataleipä (1 leipä)

4 dl vehnäjauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
1/2 dl vehnäleseitä
1 dl ruisjauhoja
(tai durum/ruisjauhojen tilalla vaikka spelttijauhoja)
2 dl saksan- tai hasselpähkinöitä
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä tai kivennäisvettä

Valmista samoin kuin perusleipä (ohje yllä).

Jouluinen pataleipä (1 leipä)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl aniksensiemeniä
1/2 tl pomeranssinkuorta
3 dl vettä
1/2 dl tummaa siirappia

Sekoita jälleen kuivat aineet kulhossa. Sekoita vesi ja siirappi ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Valmista leipä kuten perusohjeessa (ohje ylhäällä).

perjantai 6. marraskuuta 2015

Kiireinen kesä ja kiireinen syksy

Hiukan harmittaa, että blogi on jäänyt aivan päivittelemättä! Monen monta draftia olen kyllä saanut aikaiseksi, mutta en mitään valmista. Yksi syy löytyy työkiireisestä kesästä ja syksystä. Olen kyllä nauttinut saadessani työskennellä juhla- ja pitopalvelun parissa monen monta kuukautta täysipäiväisenä työntekijänä. Monet juhlat on juhlittu, kakut leivottu ja ruuat valmistettu. Keittiömme muutti viikko sitten uusiin tiloihin ja uudet tilat muuton kera toivat omat haasteensa pariin kiireiseen työpäivään heti muuton jälkeen. Mutta mukavaa on ollut, kaikesta huolimatta :)

Nyt olen tosin muutaman päivän "huilitauolla", monen monta viikkoa kestänyt yskä ei ole ottanut hellittääkseen ja muutaman päivän lepo on kyllä tehnyt hyvää. Jopa ehtii blogiinkin kurkistaa ja kirjoitella kuulumiset! Leivonta- ja ruokaohjeita täältä tietenkin tulee välillä katseltua, minkä vuoksi tämä blogi on olemassakin. Esimerkiksi isänpäivän kunniaksi valmistan routapaistia kera hunajapaahdettujen juuresten sekä punaviinikastikkeen. En ole oikein kastikkeiden tekijä ollut koskaan, mutta työ tekijäänsä opettaa! Olen oppinut tekemään sekä oikein maistuvan punaviinikastikkeen että aivan ihanan olutkastikkeen, jota olemme tarjonneet paahdetun porsaan kera :)

Kesällä parvekkeellamme kasvoi monenlaiset yrtit ja n. satakunta chilin taimea... Sadosta tuli oikein hyvä, tosin valitettavasti iso määrä paloista ei oikein kerennyt kypsyä. Kuivatimme kuitenkin koko sadon ja nyt niitä ilolla käytämme erilaisen ruokien mausteina.