Jalkapallokakku (myös gluteiiniton ohje)

Ystävättäreni halusi yllättää kummipoikansa hänen syntymäpäivänään amerikkalaisen jalkapallon muotoisella kakulla. Lupauduin kakun leipomaan, vaikka tokihan vähän jännitti, koska tällaisia teemakakkuja olen tehnyt tosi vähän ja niissä on omat haasteensa. Niin tässäkin: kukaan kakun syöjistä kun ei kuulemma ole täytekakun ystävä! Päivänsankarin makutoiveista kuulin kuitenkin sen verran, että hän tykkää ainakin mustikoista, joten siitä se idea sitten syntyi! Ei liian makea kakku, täytteenä mustikkamousse ja sipaisu limecurdia. Herkkua oli, vaikkakin mustikan maku meinasi pikkuisen peittyä limen kirpeän raikkaaseen makuun.

Jalkapallokakku.

Päätin tehdä muotokakun täyttämällä ensin kakun tavallisen täytekakun tapaan vuokaan edellisenä päivänä.  Seuraavana päivänä eli juhlapäivänä sitten vaan leikkasin kakun oikean muotoiseksi ja päällystin sekä koristelin.

Kakkupohja (n. 10 hengen kakkuun):
4 kananmunaa
 1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (gluteiinittomaan vaaleaa jauhoseosta)
 3/4 dl perunajauhoja
 1 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun vähän voita & korppujauhoja (gluteiinitonta korppujauhoja glut. kakussa!)

Riko munat leivontakulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa seosta sähkövatkaimella tai yleiskoneella kunnes vaahto on ilmavaa ja paksua (n. 5 min). Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja kaada siivilän läpi, ettei jauhoihin jää paakkuja. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon nuolijalla tai puuhaarukalla sekoitellen. Taikinaa ei kannata tässä vaiheessa enää kovasti vatkata, ettei kakkutaikina lässähdä. Sekoita sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti.

Voitele n. 2,5 litran kakkuvuoka voilla ja ripottele vuokan pohjalle ja reunoille korppujauhoja, ettei kakkupohja tartu vuokaan kiinni. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, kunnes kakkupohja on kypsä. Kypsyyttä kannattaa kokeilla hammastikulla: tökkää tikku keskelle kakkupohjaa ja jos tikku jää kuivaksi, eikä taikina siihen enää tartu, on kakkupohja kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä ennen täyttämistä.  Kakkupohjan voi myös pakastaa.

Mustikkamousse:
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) mascarponejuustoa
200 g mustikoita (tuoreita tai pakasteesta sulatettuja)
n. 1/2 dl sokeria (tai maun mukaan)
3 liivatelehteä

Valmista kakun täytteeksi tuleva mustikkamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Painele mustikat tiheän siivilän läpi kauhan avulla, jotta täytteestä tulee tasaista. (Siivilään jääneen kuivan mustikkamassan voi laittaa joko roskiin tai hyödyntää vaikkapa smoothiessa). Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarponen sekaan sokeri ja melkein kaikki soseutetut mustikat. Jätä n. 3 rkl mustikkasosetta ja kuumenna se mikrossa tai kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan mustikkasoseeseen. Sekoittele ja varmista, että liivatteet ovat kokonaan sulaneet. Seosta voi vielä tarvittaessa kuumentaa varovasti, että liivateseos on juoksevaa ja koostumus tasainen. Lisää liivateseos sitten mascarponen joukkoon koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi joukkoon kermavaahto ja sekoittele sen verran, että seos on tasaista. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

Mousse kannattaa käyttää melko pian tekemisen jälkeen, koska liivate alkaa hyydyttää seosta aika pian.

Kakkupohjalle kevyt sipaisu lemoncurdia ja päälle kerros mustikkamoussea.
Kakun kostutus & täyttö:

Kakun kostutusliemi:
n. 1 rkl limen mehua (puristettu tuoreesta hedelmästä)
1-2 rkl sokeria
n. 1 - 1 1/2 dl vettä

Kakkukerrosten väliin:
mustikkamoussea
kostutuslientä
muutama rkl lime curdia

Tee kakulle kostutusliemi limen mehusta, vedestä ja sokerista. Liemi saa olla hyvin miedon makuista, lisää vettä, mikäli lime maistuu liikaa. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan käyttäen sahalaitaista, pitkäteräistä veistä. Vuoraa kakkuvuoka, jossa paistoit kakkupohjan, tuorekelmulla. Laita sitten pohjalle kakkupohjan alimmaisin kerros paistopinta vuokan pohjaa vasten (tästä tulee siis kakkua kumotessa päällimmäinen kerros :) ). Kostuta kakkupohja sivelemällä kostutuslientä tasaisesti kakkupohjan päälle. Tässä on vaikea sanoa oikeaa määrää, vajaa 1/3 dl voi olla aika sopivasti. Sivele sitten kakkupohjalle hyvin ohuesti lime curdia. Tämän jälkeen levitä pohjalle puolet mustikkamoussesta. Laita moussen päälle keskimmäinen kakkukerros ja toista kostutus, lime curdin levitys ja levitä sitten loput mustikkamousset tasaiseksi kerrokseksi. Laita päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja, paistopinta jää ylöspäin. Käännä sitten tuorekelmun reunat kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Kakun muotoilu & koristelu:

Voikreemi (pienen kakun päälle, kaksinkertaisesta annoksesta riittää 10 hengen kakulle):
100 g voita (huoneen lämpöistä)
1 dl tomusokeria
1 rkl appelsiinimehua (tuoreesta appelsiinista puristettua)
3 tl vaniljasokeria 

Koristeluun: Sokerimassaa (värjätty kaakaojauheella ruskeaksi)

Voikreemiä tarvitaan lähes aina sokerimassalla päällystetyissä kakuissa kakun ja sokerimassapinnan välissä, ettei sokerimassa pääse kostumaan. (kokemus on tämän opettanut!).

Anna voin pehmetä huoneen lämmössä. Vatkaa voi, tomusokeri ja vaniljasokeri sekaisin sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa hieman appelsiinimehua (tai maitoa), jotta kreemin koostumuksesta tulisi hyvä (ja appelsiinimehu antaa seokselle juuri sopivasti makua). Kreemin voi antaa odottaa jonkin aikaa huoneenlämmössä. Mikäli joudut laittamaan kreemin jääkaappiin, kannattaa sen antaa lämmetä huoneenlämmössä hyvin ennen kakun päälle levittämistä ja vatkata se vielä uudelleen. Kylmä ja kova voi on täysin mahdotonta levittää pehmeän kakun pinnalle!

Täytekakku leikattu amerikkalaisen jalkapallon muotoiseksi.


Kakku päällystetty ohuella kerroksella voikreemiä.


Kumoa täytetty täytekakku vuoasta ja leikkaa veitsellä muotoonsa. Levitä sitten muotokakun päälle tiivis kerros pehmeää voikreemiä. Kreemi tarttuu huonosti moussekerrosten kohdalle, joten levitys vaatii hieman kärsivällisyyttä. Mikäli omistat jonkinlaisen tasapäisen tyllan (esim. lehtitylla tai koripunostylla) kannattaa pursottaa voikreemi kakun päälle ja varovasti tasoittaa sitten veitsellä tasaiseksi kerrokseksi. Kuvasta näkyy, että mustikkamoussekerrokset kuultaa ohuen voikreemikerroksen alta, mutta tämä ei haittaa, kunhan pinta on tasainen ja kauttaaltaan kreemikerroksella peitetty. Laita kakku sitten jäähtymään jääkaappiin, jotta voikreemipinta viilenee ja kovettuu.

Sokerimassalevyn ja koristeiden asettelu kakun päälle.

Tee kakun viilentyessä sokerimassakoristeet ja päällinen: Pehmitä sokerimassaa muokkaamalla sitä käsissä hetki. Ota sitten massasta pieni osa erilleen ja värjää tarvittaessa (elintarvikeväreillä tai vaikkapa kaakaolla, niinkun minä tein). Laita sivuun otettu massa TIIVIISTI muovikelmuun, ettei se kuivetu! Kuivunutta sokerimassaa ei pelasta enää mikään. Muotoile massasta tarvitsemasi koristeet. Minä pyörittelin värjäämättömästä valkoisesta massasta jalkapallon nyörit ja kaulitisin pienen määrän massaa ohueksi levyksi ja leikkasin siitä suunnilleen sopivan kokoiset "nauhat" pallon koristeiksi. Hox!! Valmiit koristeet kannattaa myös laittaa tiiviisti kelmun alle, mikäli haluaa niiden olevan vielä muotoiltavissa kakkua koristeltaessa. Kaulinnassa kannattaa käyttää apuna tomusokeria, ettei massa tartu pöytään ja kaulimeen kiinni.

Ota sitten (kaakaolla) värjätty sokerimassa kelmun sisältä ja kaulitse se n. 2 mm ohueksi levyksi. (Muista levittää tomusokeria alustalle ennen kaulimista, ettei massa jää pöytään kiinni!). Levy kannattaa kaulita reilusti kakkua suuremmaksi, jotta kakun päällystäminen olisi helpompaa.

Siirrä kaulittu levy ripein liikkein kakun päälle. Siirrossa kannattaa käyttää kaulinta apuna, ts. kääriä massaa osittain kaulimen ympärille rullalle ja rullata se sitten kakun päälle. Tasoittele sokerimassan pinta käsin sivelemällä ja painelemalla. Massan tulisi olla tiiviisti kakun pintaa vasten ja alareunaan tulevia "vekkejä" voi koittaa välttää painelemalla sokerimassalevyä vähitellen reunaa vasten. Leikkaa sitten ylimääräinen sokerimassalevy terävällä veitsellä reunaa myöten pois (kannatta leikata ensin sentin-parin päästä kakusta ja sitten vasta aivan kakun reunan vierestä). Lisää vielä koristeet kakulle ja kakku on valmis! Koristeet saattavat vaatia esim. pikeeriä tai elintarvikeliimaa, jotta ne tarttuvat kakkuun kiinni. Tässä omassa kakussani osat olivat niin pehmoisia, että ne tarttuivat toisiinsa vielä riittävästi kiinni :)

Reunojen ylimääräiset sokerimassat poistettu ja kakku on valmis!

Kommentit

Suositut tekstit