Siemensämpylät

Tuore leipä on yksi elämän ihanimmista asioista, niin se vaan on. Ihana on myöskin itse sitä leipoa, ja sitten ihanien tuoksujen vallatessa keittiön malttamattomana uuninluukun takaa kurkkia, että joko on valmista. Tämän siemensämpylöiden ohjeen olen repinyt talteen jostakin lehdestä. Päätin tätä kokeilla, koska kyseisessä ohjeessa käytetään kuumajuurta, jota käyttäen olen leiponut paljon myös meidän perheessä tykättyä Rofanin arkileipää.

Sämpylätaikinaan tulee paljon monenlaisia siemeniä ja ruisrouhetta ja leseitä. Ihan valkoisesta "höttöleivästä" ei siis ole kyse. Näihin sämpylöihin tuli hauska rakenne, pellavansiemenet toivat kunnolla pureskeltavaa sämpylöihin. Jos vierastaa sämpylöissä kokonaisia pellavansiemeniä tai "sattumia" niin kannattaa kokeilla pellavansiemenrouhetta tai seesaminsiemeniä. Näitä tehdään kyllä toistekin!


Siemensämpylät n. 15 kpl


2 dl ruisrouhetta
1 dl vehnä- tai kauralesettä
1 dl pellavansiemeniä (tai seesaminsiemeniä)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl karkeaa merisuolaa
5 dl kiehuvaa vettä
25 g (puoli pakettia) hiivaa (tai yksi pussi kuivahiivaa)
2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 8 dl vehnäjauhoja

Mittaa taikinakulhoon ruisrouhe, leseet, kaikki siemenet ja karkea merisuola. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä seos jäähtymään n. tunnin ajaksi.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada/sekoita taikinakulhoon alkuun lisättyjen ainesten sekaan. Varmista kuitenkin ensin, että seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi tai vähän viileämmäksi, ettei hiiva kuole.

Lisää sitten seokseen vähitellen jauhoja ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota n. tunti vedottomassa paikassa (kylmä uuni on hyvä!).

Leivo taikina sämpylöiksi. Kohota vielä n. puoli tuntia, voitele sämpylät vedellä ja paista sitten 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.


Kommentit

  1. Hyviltä näyttää, vois kokeilla tehä. Olen eka kertaa sun blogissa ja kiityn lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
  2. Hei vaan Aurinkokujalle, mukava kun löysit blogiini ja liityit lukijaksi. Pitääpä tulla vastavierailulle, kiitos kutsusta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit