Kevätkääryleet kasvistäytteellä

Ensimmäinen kesälomaviikko on kohta takana ja oikein rentoa menoa on ollut. Ei turhia aikatauluja tai mitään "pakollista" puuhaa. On oman kullan kanssa pyöräilty monena päivänä kaupungille muuten vaan pyörimään ja katselemaan kaupungin vilinää. Yhtenä päivänä ostimme Oulun kauppahallista kevätkääryleitä pieneksi välipalaksi ja siitä se idea sitten kai lähti... kääryleet olivat oikein herkullisia ja mietin, että kaipa näitä olisi ihan helppo tehdä itsekin. Vaikein osuus taisi olla metsästää "spring roll pastry" paketti etnisestä kaupasta. Ensin menimme Tuirassa Asian food marketiin ja he neuvoivat kysymään viereisen oven takana olevasta "somalian food store:sta". En hoksannut katsoa kyseisen kaupan oikeaa nimeä, mutta n. 3 € kevätrullataikinalevypakkaus siellä maksoi. Pakkauksessa on 40 ohutta taikinalevyä ja muutama jäi yli omilla täytemäärilläni, joten laitoin vähän lisäystä alla olevaan ohjeeseeni. Toki aika suuntaa antavia määrät ovat, koska rulliin tulee kuitenkin laitettua täytettä aika silmämääräisesti sopivalta tuntuva määrä :) Myös maustaminen kannattaa tehdä "oman maun mukaan".


 
Kevätrullat n. 40 kpl

Täyte:
1 1/2 l kaalia ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 l porkkanaa karkeana raasteena
n. 1/2 l keitettyä&valutettua&lyhyehköiksi pätkiksi pätkittyä riisi- tai  lasinuudelia
1 suuri sipuli ohuiksi suikaleiksi leikattuna
pieni pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
luraus öljyä paistinpannulle
vähän mustapippuria
n. 2-3 rkl makeaa soijakastiketta
n. 1 rkl thaimaalaista kalakastiketta

Paistamiseen:
n. 1 l Rypsiöljyä (tms. neutraalin makuista öljyä)

1 pkt Kevätrullataikinalevyjä (Spring roll pastry)
kananmunan valkuaista taikinarullien "liimaamiseen"

Ota kevätkääryletaikinapakkaus ajoissa sulamaan. Älä avaa pakettia ennen kuin alat kääriä rullia, koska taikinalevyt kuivuvat tosi nopeasti.

Tee täyte: Kuumenna vähän öljyä korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Kaada öljyyn suikaloitu kaali, porkkana ja sipuli. Kuullota seosta muutama minuutti, kunnes kasvikset vähän pehmenevät. Täytteen ei kuitenkaan tarvitse olla aivan kypsää, pieni rapeus on hyvä asia. Mausta seos oman maun mukaan. Itse maustoin seoksen tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla, makealla soijakastikkeella, kalakastikkeella ja mustapippurilla. Lisää seokseen myös kypsäksi keitetyt nuudelit ja sekoita seos tasaiseksi. Maistele täytettä ja lisää mausteita tarvittaessa. Anna täytteen jäähtyä ainakin haaleaksi, ennen kääryleiden täyttämistä.

Avaa taikinalevypaketti ja irroittele taikinalevyjä yksi kerrallaan ja täytä saman tien: Laita taikinalevy eteesi pöydälle kulma itseesi päin. Laita kulmaan n. 2-3 rkl täytettä ja ala kääriä taikinaa rullalle vähän täytettä samalla tiivistäen, että rullasta tulee napakka. Kun olet rullannut levyä melkein puoliväliin, käännä reunat rullan päälle ja jatka rullausta. Vähän ennen rullauksen loppua levitä taikinan reunaan sormella kananmunanvalkuaista ja painele rulla kiinni. Näin se ei avaudu paistettaessa.

Rullien käärimisen loppuvaiheissa voit jo laittaa öljykattilan kuumenemaan. Itse paistan aina öljyssä paistettavat leivonnaiset valurautaisessa wokkipannussa, koska siinä öljyä tarvitsee suhteessa vähemmän ja paistopinta-ala on suhteellisen suuri. Lisäksi valurauta varaa mukavasti lämpöä, jolloin paistolämpötila pysyy paremmin tasaisena. Kuumenna öljy n. 180 asteiseksi. Itse tarkistan lämpötilan aina yhdellä leivonnaisella, tässä siis kevätrullalla: Kun kevätrulla paistuu kauniin ruskeaksi 2-3 minuutissa, on öljy sopivan kuumaa. Sitten voitkin tiputtaa öljyyn useamman rullan kerralla paistumaan ja paistaa yhtä satsia n. 2-3 minuuttia. Meillä wokkiin mahtui helposti paistumaan 6-7 kevätrullaa yhtä aikaa. Kevätrullia kannattaa käännellä koko ajan paistamisen aikana, koska niiden kääntäminen paiston puolivälissä ei ole kovinkaan helppoa (ainakin meillä rullat olisivat tahtoneet kellua vain yhdellä kyljellä :) ). Kun rullat ovat kauniin ruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan jonka jälkeen voit siirtää ne tarjoiluvadille ja herkut ovat valmiita syötäviksi.

Tarjoa kevätrullat vielä lämpiminä sweet chili kastikkeen kanssa.

Teimme vielä hauskan kokeilun laittamalla muutaman kevätrullataikinan sisälle pätkän banaania, johon oli upotettu pala tummaa suklaata. Nämä jälkkärit söimme vaniljakermavaahdon kera, olipas tämäkin kyllä aika herkkua! :)


Kommentit

Suositut tekstit