Puolukkainen toscakakku

Viikonloppuna piti päästä taas leipomaan ja koska tämän kuun teema meidän keittössä on pakastimen tyhjennys, mielessä oli heti jokin puolukkainen leivonnainen. Tunnin nettisurffailun pääteeksi päädyin Lunni Leipoo-blogista löytämääni ohjeeseen, jossa oli yhdistetty perinteiseen toscakakkuun puolukoita. En ole oikein koskaan ollut suuri toscakakun ystävä... ihana toscapäällys on aina ollut se kakun herkullisin osuus, mutta se kakku siinä alla on vähän tökkinyt. Puolukat taas ovat hieman mielikuvitusta vaativa raaka-aine, niistä on hyvin vaikea keksiä muuta kuin kauraista puolukkakakkua, vispipuuroa tai puolukkarahkaa (tosin sekin on parempaa ilman niitä puolukoita :D ). Yllätykseksi tämä kakku oli erinomaisen herkullista, jopa se toscapinnan alla oleva kakku oli herkullista, juurikin niiden puolukoiden ansiosta. Ainoa poikkeus alkuperäiseen ohjeeseen oli, että käytin puolukoita enemmän. Alla siis oma toteuttamani versio.

Puolukkainen toscakakku (leivinpeltillinen, 12 suurta palaa)

 Taikina:
4 kananmunaa
 2 dl sokeria
200 g voita sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja (itse käytin n. puolet karkeaa vehnäjauhoa ja puolet )
1 rkl leivinjauhetta
1 dl kermaa (tai maitoa)
4 dl puolukoita (jäisetkin käyvät oikein hyvin)

Toscakuorrutus:
200 g mantelilastuja
100 g voita
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja

Aloita kakkutaikinasta, mutta laita ensin uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen siivilöity vehnäjauho-leivinjauheseos ja voisula sekä kerma. Sekoita nopeasti tasaiseksi seokseksi, älä vatkaa turhaan, ettei vaahto lässähdä.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle leivinpeltille ja ripota pinnalle puolukat. Paista n. 15 minuuttia, kunnes kakun pinta on saanut hieman väriä.

Kakun paistuessa tee toscakuorrutus: Laita 2-3 litran kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset. Kuumenna ja sekoittele, kunnes seos alkaa kiehua. Keittele seosta pienellä lämmöllä sen aikaa, kun kakku on esipaistumassa.

Ota kakku uunista, kaada toscaseos tasaisesti kakun pinnalle ja laita se sitten uuniin vielä n. 10-15 minuutiksi, kunnes pinta on ruskistunut herkullisen rapeaksi.

Anna kakun jäähtyä vähintäänkin haaleaksi ennen paloiksi leikkaamista ja syömistä. Hyvää siis haaleana, kylmänä ja vielä seuraavanakin päivänä, mikäli sitä on siis enää jäljellä :)


Kommentit

Suositut tekstit