maanantai 29. helmikuuta 2016

Siemensämpylät

Tuore leipä on yksi elämän ihanimmista asioista, niin se vaan on. Ihana on myöskin itse sitä leipoa, ja sitten ihanien tuoksujen vallatessa keittiön malttamattomana uuninluukun takaa kurkkia, että joko on valmista. Tämän siemensämpylöiden ohjeen olen repinyt talteen jostakin lehdestä. Päätin tätä kokeilla, koska kyseisessä ohjeessa käytetään kuumajuurta, jota käyttäen olen leiponut paljon myös meidän perheessä tykättyä Rofanin arkileipää.

Sämpylätaikinaan tulee paljon monenlaisia siemeniä ja ruisrouhetta ja leseitä. Ihan valkoisesta "höttöleivästä" ei siis ole kyse. Näihin sämpylöihin tuli hauska rakenne, pellavansiemenet toivat kunnolla pureskeltavaa sämpylöihin. Jos vierastaa sämpylöissä kokonaisia pellavansiemeniä tai "sattumia" niin kannattaa kokeilla pellavansiemenrouhetta tai seesaminsiemeniä. Näitä tehdään kyllä toistekin!


Siemensämpylät n. 15 kpl


2 dl ruisrouhetta
1 dl vehnä- tai kauralesettä
1 dl pellavansiemeniä (tai seesaminsiemeniä)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl karkeaa merisuolaa
5 dl kiehuvaa vettä
25 g (puoli pakettia) hiivaa (tai yksi pussi kuivahiivaa)
2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 8 dl vehnäjauhoja

Mittaa taikinakulhoon ruisrouhe, leseet, kaikki siemenet ja karkea merisuola. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä seos jäähtymään n. tunnin ajaksi.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada/sekoita taikinakulhoon alkuun lisättyjen ainesten sekaan. Varmista kuitenkin ensin, että seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi tai vähän viileämmäksi, ettei hiiva kuole.

Lisää sitten seokseen vähitellen jauhoja ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota n. tunti vedottomassa paikassa (kylmä uuni on hyvä!).

Leivo taikina sämpylöiksi. Kohota vielä n. puoli tuntia, voitele sämpylät vedellä ja paista sitten 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.


lauantai 13. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän suklaamuffinssit

Ystävänpäivän kunniaksi leivoimme poikani kanssa suklaamuffinsseja. Ohje löytyi sähköpostista Pirkan mainoskirjeestä ja alkuperäinen ohje on siis K-ruokasivujen resepteistä. Noudatimme kyllä ohjetta lähes orjallisesti. Kokemuksesta tein kuorrutusta puolet vähemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa (alla siis ohje minkä mukaan itse tein) ja se riitti juuri sopivasti tälle muffinssimäärälle. Lisäksi koristelusta ei tullut aivan yhtä hieno mitä alkuperäisessä ohjeessa, koska huomasin vasta koristelua aloittaessani, että minulla olikin vain nestemäistä elintarvikeväriä! Mutta ihan kauniita siltikin tuli, kun vielä leivottiin muffinssit kauniisiin kukkamuotteihin. Nämä oli kyllä todella herkullisia, suosittelen!


Piparminttumuffinssit (12 kpl)

Taikina:
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria 
100 g voita  
2 1/2 dl vehnäjauhoja 
2 rkl kaakaojauhetta (tummaa)  
1 1/2 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria  
1 dl maitoa 
n. 75 g tummaa suklaata rouhittuna

Pinnalle
:

1 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
vähän vajaa 1/2 dl tomusokeria  
muutama tippa piparminttuaromia 
Koristeluun:
punaista (geeli)väriä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen, kun alat tekemään taikinaa. Vaahdota ensin munat ja sokeri. Sulata voi ja lisää se hieman jäähtyneenä taikinaan. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi suklaahiput. Laita muffinssipellin syvennyksiin paperiset vuoat ja jaa taikina muffinssivuokiin. Jätä hieman kohoamisvaraa, tämä taikina kohoaa ihan mukavasti! Paista muffinsseja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä ennen kuorruttamista!


Tee seuraavaksi kuorrutus. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Vatkaa seos tasaiseksi. Mausta muutamalla tipalla piparminttuaromia (maista!).

Aseta tylla paikoilleen pursotinpussiin ja piirrä geelivärillä 2-3 ohutta pystyraitaa pussin sisäpinnalle. Mikäli huomaat tässä vaiheessa, että sinulla onkin nestemäistä väriä, voit "roiskaista" muutaman pisaran väriä pursotunpussiin ennen täyttöä. Lusikoi n. puolet täytteestä pussiin ja pursota kuorrutus muffinien pinnalle. Kun ensimmäinen puolisko kuorrutuksesta on pursotettu, lisää väriä pursotinpussiin ja sitten loput täytteet ja pursota loput muffinsseista. Säilytä jääkaapissa, mikäli eivät tule heti syödyiksi :)