Artesaani näkkileipää

Tämän hetken ruokatrendejä ovat mm. itse tehdyt artesaani leivät. Vähän aikaa sitten julkistettiin Suomen kansallisruoka, joka sekin on leipä: ruisleipä! Itse pidän tuoreesta leivästä yli kaiken. Ostan kaupasta ruisleipää sen helppouden vuoksi, vaikka ehkä sitäkin kannattaisi tehdä useammin itse. Sämpylöitä ja rieskoja tulee tehtyä useamman kerran viikossa ja harvemmin myös näkkileipää. Tätä seesaminäkkileivän ohjetta kannatta kokeilla, näkkileipä on tosi helppo tehdä, vaikka kaulitsemiseen aina vähän aikaa meneekin. Mutta kaulitsemisenkin voi ottaa terapeuttisena tuokiona taikinan kanssa :)

Tällä kertaa tein myös näkkileipätikkuja, jotka olivat oikeastaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun kuivuivat vielä vähän rapeammiksi. Nämä ohjeet ovat kirjasta Kotilieden parhaat keitot ja leivät. Tämän kirjan olen saanut joitain vuosia sitten siskoltani lahjaksi.

 Seesaminäkkileipä n. 25 "annosnäkkileipää"


2 1/2 dl vettä
50 g sulatettua voita
1 rkl hunajaa
1 1/2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä

Sekoita voisula, hunaja ja suola kylmään veteen. Alusta sen jälkeen taikinaan sen verran jauhoja, että saat napakan ja kiinteän taikinan, joka ei enää tartu käsiin kiinni. Pyöritä taikinasta sitten jauhotetulla (voit käyttää joko ruis- tai vehnäjauhoja) leivontapöydällä pötkylä, jonka jaat n. 25 osaan. Pyörittele osat pieniksi palloiksi ja kaulitse sitten jokainen taikinapallo hyvin ohueksi pyöryläksi, soikioksi tai millaisen muodon näkkileivälle haluatkaan antaa. Käytä jauhoja apuna, mutta jos taikina on sopivan kiinteää, ei jauhoja kovinkaan paljoa tarvitse. Ripota ohuelle näkkileivälle sitten seesaminsiemeniä ja pyöräytä vielä kerran kaulimella kaulitun näkkileivän yli, jotta seesaminsiemenet tarttuvat taikinaan hyvin kiinni.

Nosta sitten näkkileivät leivinpaperille leivinpeltin päälle. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia, kunnes leivät alkavat saada ruskeita pilkkuja pintaansa. Varo polttamasta, se tapahtuu hetkessä!

Jäähdytä näkkileivät ennen kuin pinoat niitä päällekäin. Näin ne pysyvät rapeina ja säilyvät hyvinä varmasti monta päivää (mutta tulevat luultavasti syödyiksi aika pian).

Leipätikut n. 20 kpl


3 dl kädenlämpöistä vettä
10 g (tuoretta) hiivaa
1 tl suolaa
n. 500 g vehnäjauhoja (osa voi olla grahamjauhoja)
50 g raastettua parmesania
oliiviöljyä
oreganoa tai rosmariinia (tuoretta tai kuivattua)

 Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja alusta taikinaan jauhoja niin paljon, että saat kiinteän ja helposti kaulittavan taikinan. Jätä taikina sitten kohomaan lämpimään paikkaan noin tunniksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse taikinanpuolikas suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka mitat ovat n. 20cm x 30 cm. Levitä taikinalevylle vähän oliiviöljyä ja ripota päälle puolet parmesaaniraasteesta ja haluamiasi yrttejä maun mukaan. Taita sitten taikinalevy kolmeen osaan ja kaulitse sitten taikina taas alkuperäiseen kokoon n. 20 cm x 30 cm levyksi. 

Leikkaa taikinalevystä n. 2 cm levyisiä suikaleita ja kieputa niitä muutaman kerran kierteelle ja asettele leivinpeltille. Kohota tikkuja noin puoli tuntia ja paista sitten kauniin ruskeiksi 225 asteisessa uunissa (n. 10-15 min). Jäähdytä hyvin ja säilytä tiiviissä rasiassa. Itse säilytin tikut kuvan kulhossa aivan ilman mitään peitettä ja tikut hävisivät parissa päivässä ;)

Kommentit

Suositut tekstit