Sitruslohta ja sitruunaperunoita

Huusholliimme ei ole vuosikausiin tullut muita lehtiä kuin Maku, jonka siskoni on minulle sen julkaisemisen alusta saakka tilannut lahjaksi joka vuosi uudestaan ja uudestaan. Syksyllä innostuin tilaamaan kokeeksi Glorian Ruoka&Viini-lehden, koska sain edullisen tarjouksen ja hyvän kylkiäislahjan (keittokirjan 100 parasta). Uusin lehti kolahti luukusta keskiviikkona ja torstaina löytyi edullista norjalaista lohta kaupasta, joten uuden lehden sitruslohi pääsi heti testiin! Poikani tuli myös työpäivänsä jälkeen syömään ja kylläpäs tämä maistui meille kaikille! Sitruslohen lisukkeeksi tein perus pottumuusin sijasta tällä kertaa sitruunaperunoita Soppa365.fi:stä löytyneen ohjeen mukaan ja kylläpäs potut passasivat hyvin lohen kanssa, vaikka sitrusta kaikessa mukana olikin.



Sitruslohi 4:lle


1 ruodoton lohi- tai kirjolohifile (n. 800 g)

Mausteseos:
2 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
1 rkl inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
2 rosmariininoksaa
1/2 sitruunan mehu
1 1/2 tl suolaa
Lisäksi: sitrushedelmiä (esim. lime, sitruuna ja verigreippi tai -appelsiini)

Kastike:
2 tl öljyä
1 tl kurkumaa
1 prk (150 g) ranskankermaa tai kaurafraichea (itse kokeilin kaurafraichea ja suosittelen!)
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
1/4 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Hienonna inkivääri, valkosipulinkynnet ja tuore rosmariini (ei sitä paksua puista vartta, vain "neulaset". Sekoita lohelle tuleva mausteseos kulhossa. Jos hunaja on kiinteää, sitä kannattaa lämmittää esim. kuumavesihauteessa, että hunajasta saa juoksevaa ja se sekoittuu sitten paremmin muihin aineksiin. Laita lohifile leivinpaperilla vuoratulle uunipeltille. Levitä sitten mausteseos lohen pinnalle käsillä hieromalla.

Leikkaa sitrushedelmät ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet lohipalalle niin, että sen pinta peittyy. Muutaman sitrusviipaleen voi säästää koristelua varten. Paista lohi uunissa juuri ja juuri kypsäksi. n. 12-15 minuuttia.

Tee kastike lohen kypsyessä. Sekoita kulhossa ensin kurkuma, öljy ja hunaja. Lämmitä jälleen hunaja juoksevaksi, mikäli se on kiinteää. Lisää seokseen sitten loput aineet ja sekoittele kastike tasaiseksi. Laita jääkaapiin odottamaan lohen kypsymistä.

Kun lohi on paistunut, levitä sen päälle muutama tuore sitrusviipale ja koristele rosmariininoksilla. Tarjoile kastikeen ja esim. sitruunaperunoiden kera.


Sitruunaperunat 4:lle


10 kpl yleisperunoita (+ vettä ja suolaa keittämiseen)
100 g voita
1 sitrunan raaastettu kuori ja mehu
suolaa maun mukaan
1/2 - 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa (osa koristeeksi päälle)

Pese ja kuori perunat ja laita suolalla maustettuun veteen kiehumaan (1 l vettä, 1 tl suolaa), kunnes perunat ovat täysin kypsiä (kokeile esim. haarukalla).

Pottujen kiehuessa ruskista voi. Laita voi kattilaan. Kuumenna sitä keskilämmöllä, ensin voi sulaa, sitten vaahtoaa ja sitten alkaa ruskistumaan. Sekoittele voita kuumennuksen aikana niin  huomaat milloin voi alkaa saada väriä. Varo polttamasta! Laita kullanruskea voi sivuun odottamaan pottujen kypsymistä.

Kaada kypsistä perunoista vesi pois ja riko niitä huolimattomasti esim. haarukalla. lisää sitten pottuen sekaan ruskistettu voi, sitruunamehu ja raastettu kuori sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita, että mausteet sekoittuvat tasaisesti. Lisää vielä lehtipersiljaa ja jätä vähän pinnalle koristeeksi.

Tarjoa potut lämpimänä esim. sitruslohen ja kaurafraiche-kastikkeen kera.


Kommentit

Suositut tekstit