Syksyistä kasvisruokaa: punajuuripastaa

Rakastan punajuurta! Sen väriä ja makua ja mahdollisuuksia... tosin ne mahdollisuudet ovat minulle vasta äskettäin alkaneet avautua, mutta olen päättänyt tänä syksynä tutustua punajuuren moniulotteisuuteen hieman tarkemmin. Ainakin punajuurihummus ja -leipä ovat kokeilulistalla ja ehkä yhdistäminen jälkiruokaankin.


Tuttua ja turvallista on paahtaa punajuuret uunissa ja tarjota lämpimänä lisäkkeenä tai laittaa marinadiin ja tarjota esim. juustojen kera. Punajuuren kaveriksi nimittäin sopii voimakkaan makuiset juustot, esim. vuohenjuusto, feta tai oma suosikkini, sinihomejuusto. Tällä kertaa valmistin kuitenkin punajuuripastaa, joka on yksi omista punajuurisuosikeistani vuosien takaa. Ruoka on suhteellisen nopea tehdä ja maultaan ihana! Testatkaa ihmeessä tätä! Reseptiä voi monelta osin muokata, mm. ruuan maustamisessa ja juustona voi käyttää omaa suosikkiaan vaikka äsken yllä mainitsemistani vaihtoehdoista.

Alla on hieman summittainen ohje, koska olen nykyisin aika huono mittailemaan raaka-aineita. Tärkeintä kokkauksessa on maistella ruokaa matkan varrella ja opetella tunnistamaan, mitä mausteita ruoka vielä kaipaisi ollakseen juuri omaan makuun sopivan makuista. Luonnon antimista kokkaillessa kun suuri merkitys on esimerkiksi sillä, onko punajuuri äskettäin maasta nostettu, pieni ja makea, vai jo vähän puisevampi talvipunajuuri, jolloin ruokaa täytyy maustaa hieman eri tavalla.



Punajuuripasta n. 4:lle

4-8 punajuurta koosta riippuen (n. 500 g kuorittuna)
2-3 rkl neutraalin makuista ruokaöljyä (esim. rypsiöljyä)
n. 1/4 yksikyntisestä valkosipulista tai 2-3 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
n. 300-400 g täysjyväpastaa (minulla tällä kertaa capelli)
2,5 dl ruokakermaa (vegeä tai maidosta valmistettua)
timjamia
mustapippuria
suolaa ja/tai Herbamarea
(halutessasi pieni määrä hunajaa, itse en laittanut)
n. 150-170 g sinihomejuustoa (tai fetaa/vuohenjuustoa oman maun mukaan)

Kuori punajuuret ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esim. mandoliinilla tai veitsellä. Hienonna myös timjami ja valkosipuli.

Laita vesikattila kuumenemaan pastankeittoa varten ja aloita samaan aikaan punajuurisiivujen paisto kohtalaisella lämmöllä. Lisää pastaveteen suolaa ( reilu 1 tl/litra vettä) ja kun vesi kiehuu, lisää pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (al dente, eli jätä pasta hieman napakaksi). Kaada pastasta keitinvesi pois kun pasta on kypsää.

Kaada paistinpannulle ruokaöljyä ja lisää punajuurisiivut. Kääntele punajuuria paistinpannulla, kunnes ne alkavat pehmetä (5-10 min. siivujen paksuudesta riippuen). Lisää pannulle sitten hienonnettu valkosipuli, suola, mustapippuri, hienonnettu timjami ja ruokakerma. Hauduttele ruokaa vielä toiset 5-10 min. tai kunnes pasta on kypsää. Murustele (sinihome)juusto paistinpannulle "punajuurikastikkeen" joukkoon ja sekoita hetki, kunnes juusto vähän sulaa. Kippaa lopuksi kypsä pasta paistinpannulle ja kääntele sekaisin. Tarjoa välittömästi.


Kommentit

Suositut tekstit