Herkkuja kukkakaalista - Kukkakaaliwingsit! (vegaaninen)

Poikani on aina pitänyt ruuanlaitosta. Nuorempana ehkä enemmän leipomisesta, mutta nyt aikuisena ruuanlaitto on syrjäyttänyt leipomisen. Syksyllä hän kertoi, että olivat muutaman ystävän kanssa (poikia kaikki) keksineet, että kokoontuisivat säännöllisesti jonkun luo tekemään yhdessä ruokaa: alkupalat, pääruoka ja jälkiruoka, sopivia juomia unohtamatta. Pojat ovat tehneet tähän mennessä jos vaikka mitä herkkuja: erilaisia alkukeittoja, lakulimppua ja itse graavattua lohta, hirvipaistia uunijuuresten kanssa, Siracha-lohta, paholaisen kanaa, juustokakkua, tiramisua... en edes muista mitä kaikkea. Juttelemme poikani kanssa ruuasta tai kokkaamme yhdessä oikeastaan aina, kun näemme (pari-kolme kertaa viikossa siis).

No, tämä oli aasinsilta tähän reseptiin. Poikani nimittäin lähetti alkutalvesta tämän ohjeen minulle WhatsAppilla ja tuumi, että vois olla hyvää. Tätähän sitten yhdessä testattiin ja voin sanoa, että tämä oli aivan paras kukkakaaliruoka, mitä tähän asti olen syönyt! Olemme tätä nyt muutamaan otteeseen ehtineet tehdä ja tämä on pakko jakaa muillekin.

Itse toki rakastan kukkakaalia, mutta lupaan, että myös he, jotka eivät ihan niin paljon kukkakaalista välitä, pitävät näistä wingseistä. Jippo on se, että nämä paistetaan rapeiksi päältä, joten tarvittaessa voi vähän lisätä paistoaikaa tai uunin lämpöä paiston loppuvaiheessa.

Alkuperäinen ohje taisi olla K-Ruoka-lehdestä.


Kukkakaaliwingsit 3-5 annosta 

(riippuen syödäänkö naposteluna pelkästään vai lisäkkeenä)


1 (n. 1 kg) kukkakaali

Kuorrutus:
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1 1/2 dl vettä
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta

Lisäksi:
4 rkl siracha-chilikastiketta
2 rkl öljyä

Dippi:
1 tlk (200 g) kaurapohjaista creme fraichea (esim. Oatly)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/2 tl omenaviinietikkaa
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
(vaihtoehtoisen dipin voi tehdä vaikkapa sekoittamalla kaurapohjaiseen creme fraicheen Poppamiehen garlic rub -mausteseosta, joka sopii muuten moneen!!)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Tee kuorrutus:  Sekoita kuorrutuksen kaikki ainekset keskenään vispilällä suuressa kulhossa (näin voit sitten sekoittaa kuorrutuksen kukkakaaleihin samassa astiassa). Anna kuorrutuksen turvota sen aikaa, kun valmistelet kukkakaalin ja dipin.

Valmista dippi joko sekoittamalla kaikki dipin ainekset keskenään tai käytä valmista dippimaustetta (suosittelen esim. tuota Poppamiehen garlic rubia). Laita dippi jääkaappiin odottamaan.

Irrottele kaali suupalan kokoisiksi nupuiksi. Pyörittele kukkakaalit kuorrutustaikinassa niin, että ne kauttaaltaan peittyvät kuorrutteeseen. Tämä käy helpoiten niin, että kippaat kukkakaalin nuput suureen kulhoon kuorrutteen kanssa ja sekoittelet kädellä hellävaraisesti, kunnes kaikki kuorrute on levinnyt tasaisesti kukkakaaleihin. Voit myös pyöräyttää kukkakaalinnuput yksitellen taikinassa, mutta tämä on paljon hitaampi konsti.

Levittele kuorrutetut nuput  leivinpeltille paperin päälle niin, että ne ovat mahdollisimman erillään toisistaan, jotta paistopinnasta tulee rapea joka puolelta. Laita pelti uunin keskitasolle ja paista noin 20 minuuttia.

Sekoita tällä välin siracha ja öljy. Kun kukkakaalit ovat paistuneet 20 min. ota pelti uunista ja voitele ne kauttaaltaan siracha-öljyseoksella (käytä koko seos). Laita sitten pelti uunin yläosaan vielä noin 10 minuutiksi.

Tarjoa wingsit kuumina dipin kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit